Laxpasta med smak av pesto

Maträtter som man kan slänga ihop på en kvart tjugo minuter gillar jag, detta är en precis sådan 🙂

Laxpasta

Jättegod även med kyckling – så gillar du inte lax fungerar det utmärkt att byta ut.

Det här behöver du till 5-6 personer
pasta
4 bitar lax
olivolja
ett gäng med cocktailtomater
1 dl philadelphiaost
1-2 msk pesto ( valfri sort)
2 msk finhackad bladpersilja
flingsalt

Gör din laxpasta så här: 
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Skär laxen i lagom stora mumsbitar, och hetta upp en panna med olivolja.
Fräs laxen, klyv tomater på mitten och fräs även dem i olivoljan- ta bort från plattan när de börjat mjukna. Vänta tills pastan är klar och häll över den avrunna pastan i pannan. Hetta upp igen, och rör ihop philadephiaost och pesto och hackad bladpersilja och vänd ner i pannan. ( Har du mkt pasta kan behövas mer philadelphia och vice verca) När osten smält samman med pastan är det klart.

Servera genast med fräscha grönsaker.

3
6 kommentarer

Recept på de godaste våfflorna

Pssst… ifall att någon missat eller glömt bort så är det våffeldagen på tisdag, så jag kastar snabbt in de bästa receptet på våfflor. För att få dem så där riktigt frasiga och goda använd smör och grädda dem länge.

Här serverade som en efterrätt med grädde, sylt, choklad och kolasås. Muuuums

våfflor          våfflor2

våfflor 3

Många våfflor blir det av detta, men det går bra att halvera receptet :
4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200 gram smält smör

Gör våfflorna så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten samt nästan allt smör, restren använder till gräddningen.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.

Servera dem genast.

1
32 kommentarer

Marknadspopcorn / Karamellpopcorn

Nomi och jag har förberett litet fredagsgodis idag- marknadspopcorn. Med en smak av sött & salt – precis så där onyttigt goda som de man köper i randiga papperstrutar på marknaden.

 

Karamelliserade popcorn

Det här behöver du för att göra dessa karamelliserade popcorn:
1 dl opoppade popcorn / eller 100 gram färdigpoppade
100 gram smör
2 dl strösocker

Gör dina marknadspopcorn så här:
Poppa dina popcorn klart – fungerar utmärkt med micropop- salta efter smak & tycke.
Smält smör och socker i en stekpanna med högakanter, under omrörning tills du får en gyllenbrun slät massa.
Häll i popcornen och rör runt några gånger. Vänd upp på bakplåtspapper och låt svlan något innan du delar på dem med hjälp av två gafflar ( det är jättevarmt)

Häll upp i popcornstrutar och så har du världens bästa fredagsgodis.

IMG_7289-001

0
7 kommentarer

Gorgonzola- och fläskfilegryta

Nomi och jag har precis provat att göra egna marknadspopcorn- krispiga och smakar både sött & salt. Vi har poppat & provat fram den söta karamellisering så nu ska vi bara fota. Sen var ni vart lite nyfikna över hur det gick med bakandet igår- och efterrätten igår blev lyckad- så receptet kommer dyka upp 🙂 Nu snabbt över till lite helgmat  – äter ni gorgonzola kommer ni gilla detta receptet.

Osten ger så fin smak till hela grytan att inte någon annan krydda behövs. 

Recept gorgonzola

Till 5-6 personer :
2 putsade fläskfileer
1/3 finhackad / riven gul lök
salt & peppar
smör
2 1/2 dl grädde
300 gram philadelphiaost
1/2 msk kinesisk soya
2 msk kalvfond
150 gram gorgonzolaost

Serveras med pasta.

Gör grytan så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning,
Skär upp den putsade fileen i lagom stora bitar – salta och peppra. Hetta upp en stekpanna, och låt smöret tystna – lägg på fläskfilen och löken samtidigt. Och fräs tills fileerna fått fin färg . Tillsätt grädde, fond, soya och rör ner philadelphiaosten – låt sjuda upp.
Till sist smula ner gorgonzolaosten, och låt smälta innan du servera med god pasta.

Tänk på att osten är smakrik i sig- så jag tycker inte att det behövs något salt eller extra kryddor i denna gryta.

IMG_7278

0
4 kommentarer

Någon som kan gissa vad detta ska bli?

Hej fina,

Jag har läst igenom alla era kommentarer i tidigare inlägget och blir helt varm i hjärtat!  Tack snälla ni ♥ Nu ska ställa mig och börja baka efterrätten till helgen, och det är en dessert jag länge velat göra. Har ingen aning dock om jag kommer lyckas med den, eller stå och svära här i köket istället. Det är en hel del recept som inte dyker upp här på sidan de recepten kunde nästan få ett eget litet inlägg 😉 Sockerkakan som sjönk i hop eller tårtan som föll i golvet. hihi….  Ja, de hamnar inte här eftersom de inte blivit bra, inga fina bilder eller bara att jag misslyckats med att få dem att jäsa eller liknande. Och jag och maränger blir sällan bra- phuuu så jag undviker gärna att baka det numera.

Nu hoppas vi på att detta ska bli bra iallafall- kan du gissa vad det är jag ska försöka mig på att baka ?

KitKat

KitKat chokladen är en ingrediens i denna.

Baka

1
7 kommentarer

Att driva en matblogg

Hur är det att driva en matblogg… Den frågan får jag ofta 🙂

Jo att driva en sådan här sida är såklart superkul- men också mycket  planering och mer jobb bakom än att bara skriva en ”vanlig” vardagsblogg.  Varje inlägg kräver mer tid av mig, eftersom något alltid ska lagas eller bakas. Jobbet bakom bloggen är absolut den största delen av arbetet kring detta. Och en helt vanlig dag till bloggen så ska det ordnas nya maträtter, fotas, redigeras bilder och fixas med texter, planeras nya inlägg och förhoppningsvis få inspiration till nya maträtter och bakverk. Det tar det väldigt mycket tid att driva en sådan här sida (  mycket mer tid än vad man kan tro ) med det är otroligt roligt att den har vuxit så snabbt.

Plockade bara ut en recept helt random från en av kategorin som ett exempel : Fisksoppa med hemmagjord aioli. Recept här

räksoppa

I denna maträtten är det en del steg, egen aioli , kokar egen fond på skalen och det färdiga resultatet ska dokumenteras. Det blir inte gjort på en kvart – men jag hoppas att ni blir inspirerade av att laga mer mat från grunden. 

Så det lilla ni ser på bloggen är ju bara en pytteliiiiten del av allt, det planeras maträtter, det  inhandlas, det  lagas mat, provsmakas, fotas,( bli nöjd med bilderna,) redigera, klippa, skriva ut receptet och så klart allt pappersarbete. Jag går alltid i tankarna och planerar för bloggen, att det här kanske bli något som passar här, eller det här kan bli bra i in i den kategorin. Jag vill gärna uppdatera bloggen flera gånger om dagen också, istället bara för en för jag tror att ni tycker det är roligare när den uppdateras ofta.Och någonstanns vill jag också svara på alla frågor bland kommentarer, uppdatera facebook och instagram och läsa mailen. Jag vet inte hur många jag får per dag. Gissningsvis trillar det in mellan 60- 80 mail stycken om dagen och bloggen är igång alla 7 dagar i veckan, så därför ärdet lätt att hamna efter där om man inte hinner läsa den på ett par dagar. Så jag är jätteglad för att ni har förståelse för att jag ibland inte svara med en gång, och har jag inte svarat alls- maila gärna igen. Jag läser alla kommentarer och blir lika glad varje gång ni ni skriver en rad eller två.

Jag är så glad och tacksam över att jag har de bästa  & snällaste  läsarna man kan tänka sig!

Tack för att ni läser 

0
28 kommentarer

Gorgonzolalax med machesallad

Lunchen idag blev en  laxrätt med gorgonzolaost och lite flytande honung.

IMG_7339-001

Det här behöver du till 2 personer:
2 bitar lax
50 gram gorgonzolaost
1 msk creme fraiche
flytande honung

machesallad
rödlök
soltorkade tomater

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Mosa och blanda samman creme fraiche med gorgonzola.
Lägg de tinade fileerna i en ugnssäkerform , skär ett snitt i mitten. Fyll med ostfyllningen.  Stoppa in i mitten av ugnen i cirka 15- 20 minuter. Eller tills laxen är klar.
Servera på en bädd av machesallad, rödlök och soltorkade tomater, ringla över lite flytande honung efter eget smak och tycke.

0
3 kommentarer

Cheesecake med lemoncurd

Hej och välkommen ( ja både gamla och nya läsare ),

Vad roligt att just du har hittat hit till min lilla mat- och bakblogg. Här finner du just för tillfället över  2000 olika recept och bilder. . Stort välkommen och hoppas du ska trivas här. Och psst… följa mig gärna på facebook  där uppdaterar jag så fort ett nytt inlägg har skrivits.

Här kommer en grymt god och chokladig cheesecake. Superlätt att göra och med en underbar kombo med choklad och lemoncurd. 
cheese (1)

Här möter alla smaker varandra – sött, salt och surt. Underbar kombo.

Det här behöver du till en form på 24 cm / cirka 12 personer :
125 gram smör
16 stycken digestivkex

Fyllning:
1 dl lemoncurd
100 gram mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
600 gram philadelphiaost
1 1/2 dl florsocker
1 msk med  apelsinsaft

Gör cheesecaken så här:
Smält matfettet och mixa kex oxh smöret i en matberedare.
Tryck ut i formen, och ställ kallt så att den svalnar och stelnar till. Bred sedan ut ett lager med lemoncurd över botten.
Rör ihop philadelphiaosten med apelsinsaften och florsockret. Vispa grädden så att den bildar toppar och blanda ned den i oströran. Dela chokladen på två – Smält 50 gram  av chokladen och riv hälften. Den rivna chokladen blandar du ner i smeten, och häller upp hela över lemoncurden. Ringla sedan över chokladen över kakan och ställ in i kylskåpet (inte frys)  i minst tre timmar innan servering.

Mums!

4
34 kommentarer

Kycklingrullader med mozzarella & soltorkade tomater

Kikar in med ett snabbt hej från ett molnigt öland.

Vi är hos syster med familj ochhar varit och kollat hus och tomter idag. Kusinerna leker och busar för fullt och barnen har ingen lust att åka hem än. Så vi stannar en stund på mat innan det bär hemåt igen. Vi fikade på en riktigt god cheesecake här hos Daries tidigare, till skillnad från de jag brukar göra så var denna inte en fryst variant. Denna måste ni pröva sen, något ni också måste prova är dessa kycklingrullader med soltorkade tomater och mozzarella.

Kyckling rullader

Det här behöver du till 4-5 personer : 
3 kycklingfileer
smör
2 bollar mozzarella
10 finhackade soltorkade tomater i olja
1 – 2 msk dijonsenap
4 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 mks kinesisk soya
salt & peppar

Bra att ha : tandpetare

Serveras med kokt ris

Gör dina rullader så här: 

Skär ut en tre till fyra tunna fileer på varje kyckling. Skär osten / tomaterna i små bitar och blanda i en skål. Fyll fileerna med detta . För att de ska hålla trär du igenom en tandpetare.
Smörstek kycklingrulladerna tills de fått fin färg och ta upp dem. Vänd ner vatten, fond, soya, dijon senap, creme fraiche , grädde och låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka rulladerna och åt dem koka ihop med såsen på svag värme. När kycklingen är helt genomstekt är det bara att servera.

Med ris och en god sallad.

Smaklig måltid.

0
10 kommentarer

Lakritsglass med smak av turkisk peppar

Innan jag glömmer det så vill jag bara skriva: tack snälla för alla mail om tomter och stugor som är eller kommer bli till salu i Köpingsvik.  Några av dem kommer vi att titta på redan imorgon, det är så spännande. Så håll tummarna för att vi kanske hittar något här snart. Man vet ju att sommarstugorna oftast blir till salu just på våren/ sommarkanten- så vi tror nog att vi ska hitta något snart. *Håller tummarna*

Nu recept på en galet god glass – om man gillar saltlakrits det vill säga.

IMG_7267-001

Spara några stycken karameller till toppingen.

Det här behöver du för att göra lakritsglass:
150 gram turkisk peppar
4 äggulor
4 msk florsocker
4 dl vispgrädde
2 msk  vaniljsocker

Gör din lakritsglass så här :
Börja med att hamra sönder karamellerna till ganska små bitar.
Vispa äggulor och florsocker kraftigt till de blir poröst. Vispa grädde och vaniljsocker i en annan skål, tills grädden bildar toppar.  Rör ihop äggsmeten med grädden och vänd sedan ner lakritskrosset i smeten. Häll upp i en foorm – plasta och frys in i minst 4 timmar innan servering.
Ta fram en stund innan servering och skopa upp i fina glas eller skålar.

Lakrits glass

1
15 kommentarer