Baka baka lite kaka

Varmt välkommen fredag ( och även solen och den klarblåa himlen )
Hoppas att solen lyser från klarblå himle även hemma hos dig- vadå bästa starten på helgen liksom! Och jag bara måste fråga, nu är ni så otroligt många här inne om dagarna, som söker och letar , och provar recept ( jätteroligt).Och då blir jag  lite nyfiken på vad det är som ni mest letar efter….. Är det vardagsmat, helgmat, bakverk, småkakor eller kladdkakor. Berätta gärna 🙂

Här blev Nomi och jag har nyss blivit klara med förberedelserna för helgens efterrätt- och det är något med oreo-smak. Och efter att ha provsmakat smeten så tror både jag & Nomi att detta kommer bli en höjdare.

Baka oreo

Hoppas du får en jätte jätte-fin fredag.
Vi hörs om en stund!

0
34 kommentarer

Pestobakad lax med fetaostkräm

Hej igen,

Hoppas er dag har varit riktigt toppenbra 🙂  här tittade tillochmed solen fram en liten stund under dagen. Nu ska jag ska snart åka och lämna Melvin & kompisen på gymnastiken. Sen ska jag hämta upp Thelma hos hennes kompis för vi har bokat biobiljetter, lite vardagslyx att åka på bio mitt i veckan.  Och till er tänkte jag redan nu uppdatera med ett litet middagstips eller lunchtips som kanske passar till helgen.

Världens godaste pestolax med fetaostkräm.

Pestobakad lax

IMG_5275

Det här behöver du till 4 portioner:
4 bitar lax
1/2 burk med valfri pesto
lite olivolja

Fetaostsås:
1 förpackning  fårost/fetaost
2 1/2 creme fraiche
1/2 tsk flytande honung
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 skvätt färskpressad citron
salt & peppar
salladskrydda

Gör så här:
Börja att blanda ihop såsen genom att smula ner fetaosten i en skål och sedan rör i resten av ingredienserna, ställ kallt.
Ställ ugnen på 225 grader, lägg laxen i en ugnssäkerform. och fördela ut peston.Ringla olivolja över fisken och ställ in i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills fisken är klar.

Servera med kokt potatis, mos eller bara en god sallad.IMG_5239

0
12 kommentarer

Baka mumsiga ostmuffins till helgen

Idag är en sådan dag då tiden bara försvinner, har knappt hunnit sätta mig framför datorn innan. Telefonen har ringt, diskmaskinen har plingat att den är klar, tvättmaskinen detsamma och dammråttorna har blivit bortjagade. Nu så har jag en stund över att skriva en rad till er innan det är dags att fara iväg på lunchmöte. Och detta är en av våra favoriter att baka till helgfrukosten  – man har nybakat bröd på bara en halvtimma. Perfekt när man inte orka vänta på jäsning utan det går snabbt och doftar helt underbart.

Ett gäng med nygräddade ostmuffins i den vita brödkorgen.
IMG_4370-001

Till 12 ostmuffins behöver du :
12 muffinsformar
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
3 dl valfri ost
150 gram tärnat smör
3 dl standardmjölk

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
blandade torra  ingredienserna och tärna ner smöret i bunken och osten.
Nyp ihop och blanda sedan ner mjölken och arbeta ihop till en deg.
För dela sedan degen i de olika formarna
Grädda muffinsen i 20-25 minuter ( tills de fått fin färg )
Servera med smör och ost.

0
6 kommentarer

Grillad kyckling- och halloumisallad

Hej igen, 

Vad är det för trist och grått väder vi har- vill ju ha mera vårsol istället. Å andra sidan har jag hunnit med att rensa hela köket och jobba klart massa på datorn istället för att vara ute och fixa i trädgården.  Hoppas på vackert väder till helgen*håller tummarna* , hade ju räknat med att kunna grilla lite grann då. Något bland det godaste som finns  och all mat smakar bättre efter en stund på kolgrillen. ( Ingen gasolgrill här inte) 😉 Sist blev det tunna kycklingfileer och halloumiost. Det går ju såklart att steka inne i stekpannan- men det är ju inte riktigt samma sak.

Galet gott att blanda ner en en fräsch sallad – här med machesallad, rödlök , tomater, gurka.

IMG_7636

Här med en snabb och god kall sås : några msk creme fraiche som blandas med en tsk chilisås.

 Klart!

0
1 kommentar

Godmorgon onsdag

Godmorgon bloggisar,

Hoppas ni vaknat på rätt sida och att dagen startat på bästa vis. Här pågår storrensning av köket, och  jag förstår inte varför vi  lyckas samla på oss  så mycket som vi inte använder?  Ojämna koppar , tallrikar och dubbla uppsättningar av mindre nödvändiga köksredskap. Sedan är det ju inte bara för att rensa ur för städandets skull- vi väntar nämligen hem lite ”nytt” fint porslin som vi klickade hem igår. Och vill då göra lite bra luftig plats för dem istället.

Nu dagens första kopp kaffe och en liten paus för frukost med färska hallon & turkisk yougurt

turkisk yougurt

0
5 kommentarer

Chicken con carne i tortilla

25 Mars idag, och det innebär ju våffeldagen då , så här ska vi grädda massor med våfflor i eftermiddag. Till middagen igår stod det snabbmat på schemat eftersom grabbarna Jonathan & Jacob skulle iväg och heja på hockey. Så då gjorde vi denna chili con carne ( fast med kyckling ) och åt dem i mjuka tortillabröd med grönsaker och en turkisk yougurt. Det blir nästan som tacos – men godare tycker jag.  Prova att byt ut köttfärsen mot kycklingfärs nästa gång- blir jättegott.

Chicken con carne i mjuka tortillabröd

Chicken con carne

Chicken con carne för 5-6 personer :
800 gram kycklingfärs
smör
1 vitlök
1/2 finhackad gul lök
1 kycklingbuljong
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
2 burkar med vita bönor
en nypa socker
1 kryddmått salt
Sambal oelek  – hur mkt beror på hur starkt du vill ha det

Tillbehör : sallad , turkisk yougurt och tortillachips

Gör så här: 
Hetta upp en djup stekpanna med smör, hacka löken och fräs lök / vitlöken glansig.
Vänd ner färsen och bryn den klar, vänd ner vatten, krossade tomater, fond, bönor  , salt oc kryddor.
låt puttra på svag värme, och smaka av med sambal oelek, med tesked. För det är ganska starkt, föredrar du inte så starkt räcker det med ett par tsk, jag hade i lite mer.

Gott gott

IMG_6162-002

0
7 kommentarer

Pasta Carbonara

 Jag brukar alltid laga carbonara med bacon, men den äkta görs ju oftast på fläsk eller italiensk pancetta.  Det är en smaksak såklart ( välj det du gillar bäst) , denna gången valde jag en bacon med pepparkanter som jag hittade i butik. Riktigt gott blev det.

Pasta Carbonara på mitt vis. 

IMG_6919

Det här behöver du för att laga Pasta Carbonara 4 personer:
500 gram pasta
2 pkt bacon
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
2-3 msk grädde ( mer om man önskar )
1 dl finriven parmesan
2 msk med fin olivolja
salt och peppar

Så här gör du Pasta Carbonara: 

Koka pastan all dente enligt anvisningar på förpackning.
Stek baconet knaperstekt, finhacka vitlöken och vänd ner i slutet- den ska bara bli mjuk och glansig.
Vispa ihop äggulorna i en skål tillsammans med grädden. Häll av vattnet och vänd ner pastan, olivolja  i stekpannan tillsammans med äggsmeten. Vänd om och låt allt steka ihop Smaksätt med parmesan och salt & peppar. Servera genast med några droppar olivolja per portion.

Smaklig måltid.

2
7 kommentarer

Påskpynt och mossa

Ja så var det måndag igen, 

Jisses vad dagarna rusar iväg, denna helgen har vi grävt och fixat iordning i trädgården- den är ju rätt  så gammal och gropig så vi har försökt att jämna till den så bra det går. Men nu är den stora frågan… mossa …Hur får vi  bort den på bästa sätt ? Jag har googlat med blir inte mkt klokare på det. Har ni tips så tar jag tacksamt emot det 🙂  Sen har vi också i helgen redan smygstartat med påskpyntet och äggmålning, eftersom vi inte kommer vara hemma så mycket till påsk.  Och vi vill gärna hinna trötta på fjädrar och påskris innan det är dags att ta ut det igen. Inte för att det är så mycket saker att plocka fram egentligen, men lite roligt är det ju med några kycklingar till köksbordet och så lite färggranna ägg  iallafall.

Detta stora silverägget hittade jag på blomsterlandet inte så färgglatt medn jag tyckte det var supergulligt.

IMG_7611

De här tygkycklingarna har fått följa med ett par år – tröttnar inte på dem. ( Från gekås)

IMG_7576

Och Nomi ville hjälpa till med påskriset och hon valde fjädrarna i år –
det blev vitt & rosa- jättefint tycker jag.

IMG_7598

Nu ska jag & Nomi  ge oss ut i trädgården igen och plantera en ny ros, ser fram emot att få se den blomma i sommar. Valde en vit klätterros ”Climbing Iceberg” hette den, tror den blir fin mot det röda planket.

Återkommer om en stund med nytt recept

Ha en fortsatt fin dag. 

0
13 kommentarer

Vegetarisk pizza

Godmorgon eller godförmiddag,
Då var det skärtorsdag & påsk, härligt. För er som inte kommer äta påskmat hela helgen lång så kanske denna vegetariska pizza är något för er. Tänk dig pizza med kryddig tomatsås, lagrad ost & krispiga grönsaker. För den som vill göra det extra lätt för sig, kan man köp en färdig pizzadeg i kyldisken för en tia.

 

IMG_8117 vegetarisk pizza

Till 4 runda pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller vispa med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och därefter toppar du med valfria grönsaker. Tillexempel svamp, paprika, lök och tomater. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

1
1 kommentar

Veckomatsedel

Godmorgon bloggisar.

Vi börjar med en tidig veckomatsedel – för sen blir det vårtema med Linda från kryddburken här snart på bloggen. När jag letar recept så försöker jag bläddra rätt så långt bak i arkivet, så att det kanske blir något som någon har missat – hoppas ni hittar några recept som passar.

Smaklig vecka 🙂

Måndag : Lax med gräslökstäcke – LCHF
Tisdag: Bacon- och broccoligratäng
Onsdag : Tortilla-pizza med extra allt 
Torsdag : Järpar med smak av grekland
Fredag : Varm smörgåstårta

smörgåd

Det här behöver du till 6 personer:

6 st halvmånar Hönökaka- bröd

Fyllning på en halvan :
1 burk med philadelphiaost a´300 gram
400 gram rökt skinka

Fyllning på andra :
4 finstrimlade kycklingfileér
Lite sambaloelek
2 burkar philadelhiaost (400 gram)
1 purjolök

Toppa med skivade körsbärstomater
2-3 dl god riven ost.

Gör varm smörgåstårta så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Strimla och bryn kycklingen klar, rör ner philadelphiaosten och smaka av med lite salt och sambal oelek.
I en annan gryta fräser du snabbt skinkan , och rör ner philadelphiaosten, och låter detta bli varmt.
Placera ut de två första bröden på en bakplåt med bakplåtspapper.
Fyll på med första lagret fyllning och lägg på ytterligare ett varsitt bröd ( ca halva fyllningen ) .
Fräs purjon mjuk och rör ner 1/2- 1 burk med philadelphiaost.
Bred sedan detta på smörgåstårtan ,
och sedan ett lager med bröd till och så på med det sista av fyllningen.
Och ett lager bröd till. Toppa med skivade körsbärstomater och god ost.
Gratinera i ugnen i ca 15- 20 minuter tills smörgåstårtan fått en fin färg.

Klart att serveras med en fin sallad.

Gott, enkelt och lätt att variera med olika fyllningar.
Och Philadelhiaosten är bra att ha som bas eftersom den är riktigt krämig då

0
Kommentera