Vi är tillbaka i växjö igen efter kalas, fika och även en riktig ölandsk husmansklassiker till middag ( bilder & recept kommer ) Fredagsförmiddagen har jag ägnat åt städning och jagat bort dammråttor- enda nackdelen med solen är nog att man ser allt damm! Nu är det äntligen klart och jag tänkte sätta mig ner med min kopp kaffe & min sena frukost- som får bli dagens brunch istället.
Toast direkt från smörgåsgrillen med ost, skinka och lite dijonsenap.
Sen ska jag åka och hämta ut mitt tyg som har kommit nu, för idag ska vi göra en möbeltapetsering av köksstolarna igen. Låter svårare än vad det är… jag ska bara byta ut tyget på sittdynornana på våra köksstolarna ännu en gång. Detta kan vara det roligaste och mest prisvärda sättet att förnya köksmöblerna på.
Bilder kommer ….
Ha en jätte jättefin fredag nu,
så hörs vi snart igen.
Tusen tack för alla kommentarer & vad roligt att få läsa ikapp lite om vilka ni är som läser här på bloggen 🙂 Lunchen idag blev en riktigt god laxrätt som snart kommer uppdateras nu på sidan . Jag ville bara dela upp de olika salladerna/ såserna / maträtterna i rätt kategorier – så att det blir lättare att hitta sen. Ni vet att ni har alla mat- och bakkategorier här ovan, under texten Damernas Värld.
Till laxrätten gjorde jag en syrlig sallad , med massa finhackad färsk dill, vilket lyx att ha massa krukor med egen dill nu på altanen!
I denna sallad hade jag :
Tio körsbärsomater
en halv gurka
1 rödlök
lite olivolja
massa finhackad dill
och en skvätt citronsaft
Gör så här:
Tvätta alla grönsaker , skala löken – hacka allt smått och lägg i en skål.
Hacka i dill, och vänd ner med citon och olivolja.
Ärdet något som blir särskilt ”gillat” på Facebook och instagram : @jennysmatblogg så är det just kladdkakor i alla dess former. Och den bästa av de bästa är just denna om du frågar mig, det e den gooooodaste kladdisen du kan tänka dig. Jag har bakat mängder av chokladiga kladdkakor och vågar påstå att denna är den bästa jag gjort.
Det är ett helt eget framprovat recept- men låna det gärna 😀 och har du en blogg- glöm inte länka. Tack.
Det här behöver du för att baka kladdkaka :
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk
( eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar )
Topping : Rice crispies + 120 gram mjölkchoklad
Gör så här: Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa affärer vid bakprodukterna , annars går det bra att koka egen. Om du anv dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten , vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken. Detta moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen.
Nu kan du börja med kladdkakan : Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten i den, och klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering.
Klockan är snart redan halv elva och idag är det även ny månad : välkommen April – helt galet vad fort dagarna och veckorna rusar förbi. Och jag sätter mig ner nu en stund medan efterrätten står i ugnen, det doftar gott så jag hoppas på bra resultat 🙂 Igår lagade vi en ny favorit till middag- italiensk lax– vi har bara gjort den några gånger- det är så gott.
Laga den idag eller till helgen.
Italiensk lax för 4 personer : 4 portionsbitar med lax ( utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
flingsalt
10 potatisar
ruccola
italiensk salladskrydda
Fetaostkräm:
2 1/2 dl creme fraiche
1 /2 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite salt
lite italeinska salladskrydda
Gör din italienska lax så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
fördela ut dem på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper. Häll av 1/2 dl av olja från tomaterna och pressa ner en vitlök. Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar. Ta ut formen och fördela ut laxen, ringla över ytterligare ett par msk olja från tomaterna. Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i 10 minuter -eller tills laxen är färdig. Rör under tiden ihop såsen, smula osten och blanda ihop alla ingredienser och ställ in i kylskåpet. Ta ut potatisen / laxen från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater och ett gäng med ruccola. Lägg upp på ett vackert fat och serveras med fetaostkrämen.
Solen skiner och himlen är blå ( förutom ett och annat moln ) – jag har inte prioriterat att sitta inne framför dator alls idag. Jag betade av jobbmailen snabbt i förmiddags med ett par koppar kaffe på altanen och sedan har Nomi & jag promenerat med Molly och sen har hon har övat att cykla på sin nya cykel. Linda och jag har iallafall bokat in nya temadag på torsdag- och denna gången blir det påskinspirerat. Detta tror jag inte att ni vill missa – jag är lika nyfiken jag på vad Linda ska göra för något…. har nämligen ingen aning.
Däremot så kommer min söta sockerströare från greengate till användning till min efterrätt som jag ska bjuda på.
Ska äntligen ta och köpa mig några lattekoppar därifrån, men har inte lyckats bestämma mig vilken modell jag ska köpa….
Vaddå i-landsbekymmer eller vad 🙂
Nu är det läxläsning och matlagning på schemat ( recept kommer snart på bloggen)
Jag önskar er alla som kikar förbi här en fortsatt fin dag, på återseende.
Tacos äter vi oftast på fredagar och på lördag så finns det fortfarande en halv påse med hårda nachochips kvar i skafferiet. Vad göra med dem…. jo, de kan bli en riktigt bra texmex-rätt. Så kasta inte…. i helgen lagade ny kycklingrätt- vi panerade kycklingen i krossade nachochips innan vi stekte den. En smakrik god nachokyckling som blev uppskattad av hela familjen.
Kan även tänka mig att det blir gott att panera en bit torsk i nachochips.
Det här behöver du till 5-6 personer: 900 gram kyckling innerfile
1/2 påse nachochips chili/cheese-smak
1 vispat ägg
salt & peppar
Smör
Serveras med klyftpotatis och en god sallad
Gör din nachokyckling så här:
Låt nachochipsen ligga kvar i påsen, och med hjälp av en brödkavel hamrar du dem till smulor
Vispa ett ägg och lägg ut på en tallrik, häll upp nachosmulorna på en annan. Doppa sedan fileerna i vispat ägg och direkt ner i nachosmulorna.
Värm upp en stekpanna ( medelsvag värme) med rikligt med smör och stek kycklingen på svag värme. Annars kan nachochipsen bli brända.
Servera sedan de krispiga kycklingbitarna med klyftpotatis och en god sallad.
Vi har en extra tidig veckomatsedel idag då det snart blir vårtema på bloggen igen med Linda. Till skillnad från förra gången så blir det en efterrätt denna söndagen, och den vill ni inte missa – håll utkik.
Det här behöver du :
700 gram fläskfile / ytterfile
1 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1 msk balsamico
1 msk oxfond
1 vitlöksklyfta
1/2 msk sambal oelek
200 gram philadelphia
5 dl creme fraiche
1 burk med små champinjoner
Så här gör du : Putsa filen, skär upp den i lagom stora bitar , och stek upp den i smör.
Rör ner tomatpure, soya, oxfond, balsamico, sambal oelek, philadelphiaost, creme fraiche och pressa ner vitlöken. Låt sjuda upp och häll i svamen låt koka upp på svag värme och smaka ev. av med lite salt och peppar.
Nu så är vi hemma efter att ha kollat på Jacobs fotbollsmatch ( iochförsig träningsmatch ) spännande iallafall 🙂 Upptäckte att det blev något konstigt med inlägget, eftersom bilderna till receptet försvann så jag uppdaterar det igen och hoppas det fungerar bättre. Har du planer på att baka idag eller imorgon – så är denna något för dig! Farligt lätt att göra och urgod. Vi bakade den igår efter inspirationen från cheesecaken som lillsyster bjöd på sist. Det är No-bake utan bara vispa lite grann och blanda ihop och sen vart det klart- enklare kan det nog knappast bli ( eller godare)
Mumma.
Till botten behöver du : 1 pkt med oreo cirka 150 gram 25- 50 gram gram smält smör
ev. några oreo till garnering – nästan ett halvt pkt
Nougatsås: 100 gram nougat ( jag valde dubbelnougat) 50 gram mörk- eller ljuskvalitetschoklad ( jag valde 50/50) 2 1/2 dl grädde 1 tsk vaniljsocker
Gör oreo cheesecake så här :
Börja med nougatsåsen. Låt grädden sjuda upp med vaniljsocker, ta bort från plattan när det börjat koka. Bryt ner nougat och choklad och rör tills du har en blank slät sås. Ställ sedan kallt.
Krossa kexens till botten i en matberedare, smält smöret och rör ihop med kexen. Fördela smeten jämnt i en form cirka 24 cm, och ställ kallt. Vispa grädden fluffig så att den bildar rejäla toppar, vispa sedan socker, vaniljsocker och phialdelphiaost mjuk. Krossa kexen till smeten i matberedaren, och sedan vänder du ihop grädde med ostsmet och sist vänder du ner oreosmulorna. Häll upp i formen och ställ in i kylskåp över natten, minst. Efter en fyra fem timmar tog jag ut min kaka och klädde den med oreo halvor ( jag delade dem på mitten först. ) Ställ sedan tillbaka i kylskåpet.
Så här fin var den innan vi började äta av den 🙂
Och så måste jag tipsa om Bubblerooms grymma REA! Nu får ni minst 50 % RABATT på deras redan rabatterade överdelar. Så varför inte passa på att uppdatera er höst – & vintergarderob. Klicka här.
Sitter ni också och inväntar att ”Let´s dance” ska börja ? Tycker det är så roligt att se hur bra (eller iallafall bättre) alla blir för varje avsnitt. Jacob har haft praktik på bageri denna veckan. Han har varit på ”Cafe Deres” och jobbat och där avslutade han sin sista dag med att göra en alldeles egna smörgåstårta. Otur ( eller egentligen mest tur ) för mig & Jonathan att ingen annan i familjen gillar smörgåstårta – så här har vi att äta nu både i kväll och till frukost 🙂
Superfin och säkert jättegod också.
Sedär nu ropar de efter mig – dags att kolla alla duktiga dansare i tv4
Ha en jättefin kväll nu allesammans ,
så återkommer jag med en riktigt bra cheesecake-recept under morgondagen.
Vi gjorde också en nougatsås till efterrätten vi ”bakade” nu i förmiddags,och att göra egen sås är busenkelt. Nougatsås var första gången som jag lagade idag – och den blev så mycket godare än den man köper i tub. Lika god att servera kall som varm.
Skulle lätt kunna äta den som soppa 😉
Nougatsås:
100 gram nougat ( jag valde dubbelnougat)
50 gram mörk- eller ljuskvalitetschoklad ( jag valde 50/50)
2 1/2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Gör så här :
Låt grädden sjuda upp med vaniljsocker, ta bort från plattan när det börjat koka.
Bryt ner nougat och choklad och rör tills du har en blank slät sås.
Ställ sedan kallt.
Klart.
Bättre är kolasås, chokladsås tillsammans. Denna måste ni pröva