Brunch och möbeltapetsering

Happy Friday  finingar! 


Vi är tillbaka i växjö igen efter kalas, fika och även en riktig ölandsk husmansklassiker till middag ( bilder & recept kommer ) Fredagsförmiddagen har jag ägnat åt städning och jagat bort dammråttor- enda nackdelen med solen är nog att man ser allt damm! Nu är det äntligen klart och jag tänkte  sätta mig ner med min kopp kaffe & min sena frukost- som får bli dagens brunch istället.

Toast direkt från smörgåsgrillen med ost, skinka och lite dijonsenap.

varma mackor recept

Sen ska jag åka och hämta ut mitt tyg som har kommit nu, för idag ska vi göra en möbeltapetsering av köksstolarna igen. Låter svårare än vad det är… jag ska bara byta ut tyget på sittdynornana på våra köksstolarna ännu en gång. Detta kan vara det roligaste och mest prisvärda sättet att förnya köksmöblerna på.

Bilder kommer ….

Ha en jätte jättefin fredag nu,
så hörs vi snart igen.

0
12 kommentarer

Salladsmix till fisk & skaldjur

Tusen tack för alla kommentarer & vad roligt att få läsa ikapp lite om vilka ni är som läser här på bloggen 🙂 Lunchen idag blev en riktigt god laxrätt som snart kommer uppdateras nu på sidan . Jag ville bara dela upp de olika salladerna/ såserna / maträtterna i rätt kategorier – så att det blir lättare att hitta sen. Ni vet att ni har alla mat- och bakkategorier här ovan, under texten Damernas Värld.

Till laxrätten gjorde jag en syrlig sallad , med massa finhackad färsk dill, vilket lyx att ha massa krukor med egen dill nu på altanen!

IMG_1770

I denna sallad hade jag :

Tio körsbärsomater
en halv gurka
1 rödlök
lite olivolja
massa finhackad dill
och en skvätt citronsaft

Gör så här:

Tvätta alla grönsaker , skala löken – hacka allt smått och lägg i en skål.
Hacka i dill, och vänd ner med citon och olivolja.

Klart att servera

3
Kommentera

Den godaste kladdkakan ever

Ärdet något som blir särskilt ”gillat” på Facebook och instagram : @jennysmatblogg så är det just kladdkakor i alla dess former. Och den bästa av de bästa är  just denna om du frågar mig, det e den gooooodaste kladdisen du kan tänka dig. Jag har bakat mängder av chokladiga kladdkakor och vågar  påstå att denna är den bästa jag gjort.

Det är ett helt eget framprovat recept- men låna det gärna 😀  och har du en blogg- glöm inte länka. Tack.

IMG_5594

Det här behöver du för att baka kladdkaka :

 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk
( eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar )

Topping : Rice crispies + 120 gram mjölkchoklad

 Gör så här:
Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa affärer vid bakprodukterna , annars går det bra att koka egen. Om du anv dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten , vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken.  Detta  moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen.
Nu kan du börja med kladdkakan : Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,   Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering.Kladdkaka

5
164 kommentarer

Italiensk lax med fetaostkräm

God förmiddag, 

Klockan är snart redan halv elva och idag är det även ny månad : välkommen April – helt galet vad fort dagarna och veckorna rusar förbi. Och jag sätter mig ner nu en stund medan efterrätten står i ugnen,  det doftar gott så jag hoppas på bra resultat 🙂  Igår lagade vi en ny favorit till middag- italiensk lax– vi har bara gjort den några gånger- det är så gott.

Laga den idag eller till helgen.

Recept på lax

Italiensk lax för 4 personer :
4 portionsbitar med lax ( utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
flingsalt
10 potatisar
ruccola
italiensk salladskrydda

Fetaostkräm: 
2 1/2 dl creme fraiche
1 /2 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite salt
lite italeinska salladskrydda

Gör din italienska lax så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
fördela ut dem på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper. Häll av 1/2 dl av olja från tomaterna och pressa ner en vitlök.  Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar. Ta ut formen och fördela ut laxen, ringla över ytterligare ett par msk olja från tomaterna. Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i 10 minuter -eller tills laxen är färdig. Rör under tiden ihop såsen, smula osten och blanda ihop alla ingredienser och ställ in i kylskåpet. Ta ut potatisen / laxen  från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater och ett gäng med ruccola. Lägg upp på ett vackert fat och serveras med fetaostkrämen.

Lax i ugn

3
23 kommentarer

Sockerströare och påsktema

Hej igen,

Solen skiner och himlen är blå ( förutom ett och annat moln )  – jag har inte prioriterat att sitta inne framför dator alls idag. Jag betade av jobbmailen snabbt i förmiddags med  ett par koppar kaffe på altanen och sedan har Nomi & jag promenerat med Molly och sen har hon har övat att cykla på sin nya cykel. Linda och jag har iallafall bokat in nya temadag på torsdag- och denna gången blir det påskinspirerat. Detta tror jag inte att ni vill missa – jag är lika nyfiken jag på vad Linda ska göra för något…. har nämligen ingen aning.

Däremot så kommer min söta sockerströare från greengate till användning till min efterrätt som jag ska bjuda på. 
greengate inspiration

Ska äntligen ta och köpa mig några lattekoppar därifrån, men har inte lyckats bestämma mig vilken modell jag ska köpa….
Vaddå i-landsbekymmer eller vad 🙂

IMG_7829-002

Nu är det läxläsning och matlagning på schemat ( recept kommer snart på bloggen)

Jag önskar er alla som kikar förbi här en fortsatt fin dag, på återseende.

0
2 kommentarer

Crispy nacho-chicken

Välkommen ny vecka och strålande sol

Tacos äter vi oftast på fredagar och på lördag så finns det fortfarande en halv påse med hårda nachochips kvar i skafferiet. Vad göra med dem…. jo, de kan bli en riktigt bra texmex-rätt.  Så kasta inte…. i helgen lagade ny kycklingrätt- vi panerade kycklingen i krossade nachochips innan vi stekte den.  En smakrik god nachokyckling  som blev uppskattad av hela familjen.

Kan även tänka mig att det blir gott att panera en bit torsk i nachochips.  

IMG_7728-001

Det här behöver du till 5-6 personer:
900 gram kyckling innerfile
1/2 påse nachochips chili/cheese-smak
1 vispat ägg
salt & peppar
Smör

Serveras med klyftpotatis och en god sallad

Gör din nachokyckling så här:

Låt nachochipsen ligga kvar i påsen, och med hjälp av en brödkavel hamrar du dem till smulor

Texmex kyckling

Vispa ett ägg och lägg ut på en tallrik, häll upp nachosmulorna på en annan.  Doppa sedan fileerna i vispat ägg och direkt ner i nachosmulorna.
Värm upp en stekpanna ( medelsvag värme) med rikligt med smör och stek kycklingen på svag värme. Annars kan nachochipsen bli brända.

Nacho kyckling

Servera sedan de krispiga kycklingbitarna med klyftpotatis och en god sallad.

Smaklig måltid

0
14 kommentarer

Veckomatsedel

Vi har en extra tidig veckomatsedel idag då det snart blir vårtema på bloggen igen med Linda. Till skillnad från förra gången så blir det en efterrätt denna söndagen, och den vill ni inte missa – håll utkik.

Innan dess lite matförslag tills nästa vecka :

Måndag :Kokt potatis med lax & romsås
Tisdag : Fyllda paprikor med tacofärs
Onsdag : Raggmunkar med bacon & lingon
Torsdag : Grekiska biffar med tzatziki 
Fredag :

Smakrik fläskfilegryta 

Det här behöver du : 
700 gram fläskfile / ytterfile
1 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1 msk balsamico
1 msk oxfond
1 vitlöksklyfta
1/2 msk  sambal oelek
200 gram philadelphia
5 dl creme fraiche
1 burk med små champinjoner

Så här gör du :
Putsa filen, skär upp den i lagom stora bitar , och stek upp den i smör.
Rör ner tomatpure, soya, oxfond, balsamico, sambal oelek, philadelphiaost, creme fraiche och pressa ner vitlöken. Låt sjuda upp och häll i svamen låt koka upp på svag värme och smaka ev. av med lite salt och peppar.

0
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Oreo cheesecake

Hej igen,

Nu så är vi hemma efter att ha kollat på Jacobs fotbollsmatch ( iochförsig träningsmatch )  spännande iallafall 🙂  Upptäckte  att det blev något konstigt med inlägget, eftersom bilderna till receptet försvann så jag uppdaterar det igen och hoppas det fungerar bättre. Har du planer på att baka idag eller imorgon – så är denna något för dig! Farligt lätt att göra och urgod. Vi bakade den igår efter inspirationen från cheesecaken som lillsyster bjöd på sist. Det är No-bake utan bara vispa lite grann och blanda ihop och sen vart det klart- enklare kan det nog knappast bli ( eller godare)

Mumma.

Oreo cheesecake
oreo cheesecake

Till botten behöver du :
1 pkt med oreo cirka 150 gram
25- 50 gram gram smält smör

Fyllningen:
3 dl vispgrädde
600 gram philadelphiaost
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 pkt med oreo cirka 150 gram

ev. några oreo till garnering – nästan ett halvt pkt

Nougatsås:
100 gram nougat ( jag valde dubbelnougat)
50 gram mörk- eller ljuskvalitetschoklad ( jag valde 50/50)
2 1/2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Gör oreo cheesecake så här :

Börja med nougatsåsen. Låt grädden sjuda upp med vaniljsocker, ta bort från plattan när det börjat koka. Bryt ner nougat och choklad och rör tills du har en blank slät sås. Ställ sedan kallt.

Krossa kexens till botten i en matberedare, smält smöret och rör ihop med kexen. Fördela smeten jämnt i en form cirka 24 cm, och ställ kallt.
Vispa grädden fluffig så att den bildar rejäla toppar, vispa sedan socker, vaniljsocker och phialdelphiaost mjuk. Krossa kexen till smeten i matberedaren, och sedan vänder du ihop grädde med ostsmet och sist vänder du ner oreosmulorna. Häll upp i formen och ställ in i kylskåp över natten, minst.
Efter en fyra fem timmar tog jag ut min kaka och klädde den med oreo halvor ( jag delade dem på mitten först. ) Ställ sedan tillbaka i kylskåpet.

Så här fin var den innan vi började äta av den 🙂

oreo (1)

Och så måste jag tipsa om Bubblerooms grymma REA! Nu får ni minst 50 % RABATT på deras redan rabatterade överdelar. Så varför inte passa på att uppdatera er höst – & vintergarderob. Klicka här.

6
71 kommentarer

Jacobs smörgåstårta

Godkväll i stugorna, 

Sitter ni också och inväntar att ”Let´s dance” ska börja ? Tycker det är så roligt att se hur bra (eller iallafall bättre) alla blir för varje avsnitt. Jacob har haft praktik på bageri denna veckan. Han har varit på ”Cafe Deres” och jobbat och där avslutade han sin sista dag med att göra en alldeles egna smörgåstårta. Otur ( eller egentligen mest tur ) för mig & Jonathan att ingen annan i familjen gillar smörgåstårta – så här har vi att äta nu både i kväll och till frukost 🙂

Smörgåstårta Warsen

Superfin och säkert jättegod också.

IMG_7781-001

Sedär nu ropar de efter mig – dags att kolla alla duktiga dansare i tv4

Ha en jättefin kväll nu allesammans ,
så återkommer jag med en riktigt bra cheesecake-recept under morgondagen.

0
1 kommentar

Nougatsås gott till glass eller andra efterrätter

Vi gjorde också en nougatsås till efterrätten vi ”bakade” nu i förmiddags,och att göra egen sås är busenkelt. Nougatsås var första gången som jag lagade idag – och den blev så mycket godare än den man köper i tub. Lika god att servera kall som varm.

Skulle lätt kunna äta den som soppa 😉

Nougatsås

Nougatsås:
100 gram nougat ( jag valde dubbelnougat)
50 gram mörk- eller ljuskvalitetschoklad ( jag valde 50/50)
2 1/2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :

Låt grädden sjuda upp med vaniljsocker, ta bort från plattan när det börjat koka.
Bryt ner nougat och choklad och rör tills du har en blank slät sås.
Ställ sedan kallt.
Klart.

Bättre är kolasås, chokladsås tillsammans.  Denna måste ni pröva

Nougatsås glass

2
8 kommentarer