Fyll tunnbröden med mozzarella, och klippt rökt valfri skinka.
Skär lagom stora bitar och grädda dem på 200 grader tills osten smälter / bubblar.
Och servera genast – gott som bara den.
Vädret verkar fortsätta och det blir allt grönare och grönare i trädgården, den fina röda häggen på framsidan blommar för fullt och tillochmed de små syrenblommorna börjar synas. Brukar man inte säga man inte att det är som finast mellan hägg & syren? Jag håller med isåfall – helt ljuvligt!
Det blev en sen frukost med extra allt på frukostbordet – och med mycket prat om sommarstugan 🙂
Snart ska jag ge mig ut och rensa lite ogräs ( är det inte lite som balsam för själen att bara gå och fixa i trädgården & se hur allt blommar ) men innan dess kasta in kvällens efterrätt i ugnen. Ikväll kommer Ingela med familj hit på grillat, ska bli så trevligt så.
Hoppas ni får en riktigt fin lördag – stäng nu ner datorn & ut i solen med er.
Det har varit lite tyst idag – jag & syster har varit iväg på Ikea hela förmiddagen & kusinerna var överlyckliga över att få vara i lekrummet. Tänk att det kan vara så roligt ….. och inte visste jag att det var två timmar de fick vara där på vardagarna. Så medan kusinerna busade i bollhavet och målade teckningar så kollade Daries och jag in fyndavdelningen i snigeltakt för den är hur-stor-som helst nu i det nybyggda varuhuset i Älmhult. Vädret i dag är verkligen jättefint så vi ska snart ut och i solen med en kopp kaffe innan det är dags för mig att åka på föräldrarmötet för Thelma, och Jonathan har samma tid i Melvin klass- tur att barnens moster är här idag 🙂
För er som kikar in för lite middags tips så tänkte jag uppdatera recept för de goda burgarna vi lagade igår.
Lax- och torskburgare
Det här behöver du till dina fiskburgare 4-5 : 200 gram torsk /sej
200 gram lax
1/2 msk dill
1 tsk salt
citronpeppar
Ströbröd att panera dem i
Gör dina fiskburgare så här : Skär fisken i små kuber ( gärna när den är lite halvtinad, då är det lättare )
Mixa allt i mixern till en smet. I receptet jag hade stod det att det skulle i 1 dl grädde- jag tyckte inte att det behövdes, så jag hade inte i något alls. Men om eran blir torr, ha i lite grädde då. Rör ner salt, dill och lite citronpeppar.
Forma burgare och panera dem i ströbröd, och smörstek de klara.
Servera med gott hamburgerbröd, pommes & grönsaker och en god gurkdressing.
Gurkdressing :
2 1/2 dl creme fraiche
4 msk gurkmix ( typ bostongurka)
salt och citronpeppar
Hej och hå,
Här är det fullt upp för att hinna med allting. Jag och Nomi ska snart köra in till stan för att handla. Nomis vän har pyjamasparty ikväll, så vi måste hitta någon bra present. Men kanske letar ni efter något att baka nu i helgen?
Prova denna saftiga Morotskaka!
Det här behöver du
3 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 1/2 dl rapsolja
4 dl finrivna morötter
Till glasyren :
60-70 gram smör
4 dl florsocker
rivet skal av en citron
100 gram färskost
Toppa med lite valnötter
Gör så här:
Smörj och bröa din form, jag hade en form som var 30* 20 cm. Funkar bra med en rund springform på cirka 26 cm också. Ställ ugnen på 150 grader. Vispa ihop ägg och sockret till en fluffig. Blanda ihop de torra ingredienserna & vänd ner i smeten. Vänd sedan ner morötterna & rapsoljan. Och grädda i cirka 50-60 minuter i nedre delen av ugnen.
Kolla gärna med en sticka så att kakan är klar den ska inte vara kladdig i mitten. Under tiden kakan svalnar/kallnar så vispar du ihop alla ingredienser till glasyren, kanske vill du ha glasyren lite tjockare. Använd då mer florsocker.
När kakan svalnat helt så breder du på glasyren.
Sedan är den klar att ätas.
Här är det snart tid brygga lite kaffe och duka fram frukost. Det var den sista sovmorgonen innan vi är tillbaka i vardagsrutinerna igen. Hoppas ni precis som vi har haft en riktigt bra påskledighet med massa ägg, god mat och en och annan godisbit.
Underbara stora rosa rosor som förflyttas hejvilt mellan vardagsrum och kök – beroende på vart vi sitter och äter 🙂
Nu får de göra oss sällskap till frukosten i den vackra vasen från MIO.
Den absolut finaste färgen på rosor om ni frågar mig. Gräddrosa ♥
Bakom rosorna i tallrikshyllan skymtar ni det nya porslinet. Blått porslin – kan vara det vackraste jag vet också.
Vi var i valet & kvalet vilket porslin vi skulle välja- men till sist bestämde vi oss för detta. Och ångrar oss inte en sekund. Vi köpte det på Chilli -märket heter Florence – det fanns i flera olika färger och kombinationer.
Som ni ser är kaklet på plats- ni ska få se fler bilder på det snart…..
Frukostdags- sen ut i det ljuvliga vädret och göra lite nytta.
Yeeeej vilket fantastiskt väder vi haft – hos er också hoppas jag . Här i vårat lilla område i småland har både gräsklipparna och grillarna gått varma hela dagen.
Har ni också grillat idag? Vad blev det… berätta.
Eftersom cocacola-marinaden blev en hit som jag provade för ett par månader sedan så var jag rätt säker på att även denna Påskmust-marinad skulle bli en hit. Och det blev den- den gör verkligen köttet riktigt saftigt och smakrikt.
Det här behöver du till denna hemgjorda marinad :
2 1/2 dl påskmust
1/2 dl rapsolja
1-2 tsk sambal oelek
1/2 msk kinesisk soya
1/2 finriven vitlök
Gör påskmustmarinaden så här : Rör ihop alla ingredienser och lägg sedan köttet i marinade i minst tre timmar innan grillen.
Grilla fläskytterfilen till 70 grader , server med ugnsbakad potatis, sallad och en god sås.
Receptet till denna såsen hittar du här
En sallad med isbergssallad, paprika, tomat, gurka , rödlök.
Grillade hamburgare med ugnsbakad mandelpotatis. ( 4 personer )
Du behöver:
700 gram nötfärs
2 msk Hp Sause ( eller annan barbequesås man tycker är god)
1 ägg
Salt och nymalen peppar
Olivolja
1 kilo Mandelpotatis
Olivolja
Färsk Rosmarin
Flingsalt
Majonnäsen:
2 äggulor
4 dl matolja/solrosolja / rapsolja
1 msk dijonsenap
1 kryddmått salt och peppar
Vill du smaksätta majonnäsen så kan du droppa ner lite citron,
vinäger eller cayennepeppar efter egen smak och tycke.
Tillbehör:
Hamburgerbröd, sallad, tomat, skivad gul lök, cheddarost och hemmagjord majonnäs
Hamburgarna:
Blanda ihop alla ingredienserna till hamburgarna, forma till fyra stycken burgare.
Pensla burgarna med olivolja , då fastnar de inte lika lätt. Lägg dem på grillen tills de är lagom gyllene och klara.
Majonnäsen:
Ta fram äggen och oljan så att de är rumstempurerade,för har de inte samma temperatur så finns det en risk att majonäsen skär sig.
Separera äggvita / äggula, lägg äggulorna i en skål och , häll över senap , salt och peppar och vispa det sedan fluffigt.
Tillsätt sedan sakta, till en början droppvis oljan. Men när du ser att oljan och ägget binder samman och
blir tjockare så kan du hälla i lite mer åt gången, viktigt att vispa hela tiden med elvispen tills all olja är i.
Sen har du gjort en fluffig och god majonnäs.
Mandelpotatisen:
Ugnen ska vara på 200 grader.
Tvätta mandelpotatisen, behåll skalet och dela potatisen på mitten. Lägg i en skål och ringla över olivolja och smula ner färsk rosmarin och vänd om ordentligt.
Lägg upp på en ugnsplåt, strö salt över och ställ in i ugnen. Baka potatisen tills den blir gyllene brun i ca 45 minuter.
När burgaren är färdig lägg genast cheddarosten på burgaren så att osten smälter.
Varva sedan majonnäsen, sallad, tomat,gul lök på brödet, avsluta med hamburgaren och till sist locket av hamburgarebrödet,
och servera denna till den ugnsbakade mandelpotatisen.
Påskafton och då har världens bästa Karin ( eller jag menar påskharen ) sedan tidigare lämnat påskägg till alla barnen. Man blir aldrig för stor för påskägg, och vill man inte ha godis i dem så kan man ju bara ha någon lite present i dem istället. Jag tyckte att dessa i plåt som barnens farmor hittade var både snygga och praktiska. Mycket lättare att spara än alla dessa pappersägg som bara går sönder.
Och en riktigt glad påsk till er alla där ute.
Nu ska vi lämna soliga öland, och åka på påskmiddag hos Karin & Tomas innan vi ska hem till växjö igen.
Och där står fortfarande resväskorna och väntar på oss i hallen 😉
På återseende, jag kikar förbi bloggen senare i eftermiddag.
Då är det redan eftermiddag igen och vi har haft det jättebra på Öland- kusinerna leker massa och busar för fullt. Vi åkte en sväng till Mommo & Moffa och fick god påskfika och skvallrade lite. Nu är vi hemma hos syster igen och ska snart förbereda grillen, och kvällens middag. Och på tal om middag så höll jag på att glömma middagen på ”The Boathouse” vi var på i Central Park , här kommer lite bilder på vårat besök.
Bordet med ”sjöutsikt”
Jag hade blivit rekommenderad från flera olika håll att besöka detta ställe, och det var verkligen värt ett besök. Tips om ni ska dit : boka innan ( går att göra via nätet ) eller sikta på att gå dit efter lunch & innan middagen. Vill ni inte äta middag går det utmärkt att beställa in en god drink istället. Det är en mycket trevlig utsikt över central park, god mat och väldigt bra service
Vi hade inte förbokat och behövde vänta i två timmar på vårat bord – men det var värt väntan.
Fantastiskt goda crabcakes till förrätt. Till varmrätt beställde Jonathan in en hummerrätt & jag valde en kryddig kyckling.
Kanon gott.
The Boat House
Nu ropar lillasyster på mig – dags att börja med middagen.
Gårdagen blev en långresa hela dagen – men vi lyckades sova flera timmar på flygen så det gick väldigt bra tycker jag. Och igårkväll kom vi fram till lillasyster , och blev bjudna på en urgod citronpaj till efterrätt. Passade på att fota den nu på morgonen för att få ljusa bilder.
Missa inte att följa mina mat- och bakverk på Facebook
Eller instagram : @jennysmatblogg
Citronpaj med marängtäcke- toppengod kombo med sött & syrligt i samma dessert.
Det här behöver du för att baka denna citronpaj :
125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
Fyllningen lemoncurd: rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2 dl strösocker * För att göra det ännu enklare köp färdig lemoncurd i butik
Marängtäcket : 3 äggvitor
2 dl strösocker
Gör din citronpaj så här:
Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.
Gör fyllningen : Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.
Till Marängtäcket : Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.