Tips på småplock som är gott att ha till mingel eller framför tv:n har ni önskat. Jag har ingen egen kategori för dessa, utan de får samsas med förrätterna här Något som jag tipsat om tidigare som är jättegott är dessa tortillachips med philadelphiaost och sweetchilisås. Extra plus för att det är så enkelt att göra också. Så får du över lite tacochips , kasta inte – perfekt att bjuda på sådan här gott till tv:n istället.
Detta är så grymt gott .. ….Har ni hunnit pröva än??
Du behöver :
100 gram philadelphiaost + 1 msk creme fraiche för att den skulle bli lite mjukare.
Sen klickar man ut detta på en tallrik, ringlat över sweet chili och lägger ut chipsen runt om
klart att hugga in
Hoppas ni har haft en riktigt fin fredag så här långt. Här i växjö har solen synts till hela dagen, men det är riktigt kallt och kyligt i luften. Brrrr…. Så dagen har inte ägnats så mycket i trädgården som jag hade velat- utan jag har rensat, plockat & packat. Packat ner det som vi inte behöver här hemma, och som blir bra i stugan i sommar. Och så har jag hängt på blocket och kollat …. Jo, vi behöver ju en och annan möbel till sommarstugan, och nu i helgen har jag gott om tid att både måla och fixa. Och bara därför hittar jag ingenting, eller jo en gammal skänk fyndade jag som var alldeles för stor att få in i bilen, så det behövdes släp. Så den ska jag hämta på söndag istället…. och ni får se den så snart den är på plats.
Fredagsmaten framför tv:n hör inte till vanligheten – men idag blir det en rejälbit med smörgåstårta ( med massvis av räkor )
Bäst tycker jag att smörgåstårtan om man förbereder den dagen innan – då blir den riktigt saftig och god.
Du behöver till 6 bitar 18 bitar formfranska / rostbröd
Grundfyllningen och det du har runtom tårtan :
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 – 1 dl majonäs
Fyllning nr 1 :
1 burk med leverpastej
1/2 dl gurkmix
ca : 2 dl av grundröran
Fyllning nummer 2 :
350 gram rökt skinka
ca: 2 dl av grundröran
ev. finhackad lök
Skär bort kanterna på brödet , och rada upp på en skärbräda eller liknande.
Vispa grädden till grundfyllningen, när den bildar toppar vispar du i creme fraiche och majonäs också. Fyllning ett med leverpastej rör du ihop med 2 dl av grundfyllningen och gurkmix. Fördela sedan ut den på den understa delen. Ju mer fyllning , ju saftigare. Hacka sedan löken och strimla skinkan till fyllning nummer två som du också blandar ihop med grundröran – 2 dl – eller ev lite mer. Sist lägger du på locket och breder in varje smörgåsbakelse med grundröran, plastar och ställ kallt gärna över natten.
Sedan dekorerar du dem precis innan ni ska äta dem.
Sitter just nu och planerar maten till idag och resten av helgen – ska prova ett lite recept som jag hoppas blir lika goda som det låter. Sist vi lagade fiskmiddag så blev det denna krämiga gratängen som kan serveras med potatis eller ris
En fiskgratäng för 6 personer 4 bitar lax
400 gram torskfile
200 gram philadelphiaost
4 dl grädde
2 msk hummerfond
2 msk hackad dill
salt och peppar
1 gäng med körsbärstomater- gärna i olika färger
1 gäng med oliver
Toppa med nyskalade räkor
Gör laxgratängen så här :
Ställ ugnen på 225 , skär fisken i 2*2 cm bitar. Och lägg i en ugnssäkerform.
Vispa ihop gräddde, philadelphiahummerfond, dill med salt och peppar i en kastrull. Låt sjuda upp, och lägg över de tinade fiskbitarna.
Strö över ett gäng körsbärstomater, oliverna och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills fisken är klart och gratängen fått en fin färg.
Toppa med de skalade räkorna när gratängen kommer ut.
Godmorgon vänner och hoppas att ni har haft en riktigt trevlig valborg.
Det hade vi med fika, god mat och grill här på öland – det regnade lite och var kallt i går. Annars tycker jag att köpingsvik visade sig från sin bästa sida. Och havet är ju alltid havet – detta saknar man när man numera bor i de småländska skogarna. Men idag blev vi även stugägare… Wihiii! Och tusen tack alla ni som har mailat och hjälpt oss på vägen, huset vi har köpt hittade vi innan det kom ut på hemnet- så jag har inga bilder på det. Men om ett par månader ska ni se att ni ska få följa med dit och vara med när vi målar och fixar 🙂
Fick leta fram mössor & fleece till barnen igen ( det har ju inte behövts nu på ett tag) På väg mot brasan.
Lillasyster och småttingarna.
Medan fackeltåget fick eld på brasan – kollade barnen in stället. Och blev inte besvikna när de såg att det även såldes läsk & lotter på stället.
Efter en stund blir det ju jättevarmt framme vid elden, så man får backa rätt långt bak.
Ny månad igen, och vi säger välkommen till maj- hoppas på att denna bjuder på lika mycket sol och värme som Aprilmånad . Eller hur?
Nu ska jag ta och duka fram lite frukost och brygga kaffe –
vi hörs igen om en liten stund.
Onsdag och valborgsmässoafton 🙂
Känns inte som det är annat än lov och kortveckor nu på vårterminen. För er som inte har hunnit baka något till kvällen så är det inte för sent än….
Denna går snabbt att vända ihop – och ska vila i kylskåpet till kvällen. Vi provbakaded den igår & hade lite bråttom när vi provade den efter bara ett par timmar i kylen- om ni vill ha den så där perfekt krämig. Iochförsig var den jätte jättegod god när den är ljummen också 🙂
Det blev riktigt mums att servera denna lakritsskapelse med hallongrädde- bryter av fint mot det chokladiga / salta.
Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis: Form cirka 22-24 cm
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
10- 15 stycken turkisk peppar godisbitar
Hallongrädden : lättvispad grädde, lite vaniljsocker och lätt mosade färska hallon
Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Hamra godisbitarna till lagom stora strösselbitar och vänd ner i smeten. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.
Hej där i värmen,
Jag och barnen har varit ute i trädgården och fixat nu i några timmar – det är ju helt fantastiskt väder….nästan man kan tro att det är sommar och inte April. Men hörde att det skulle bli sämre igen redan imorgon. Hoppas hoppas att vädergudarna har fel. Nu smiter jag in i kylan en liten stund för att baka en efterrätt jag måste hinna med innan helgen. Och att baka med godis är något jag gärna gör- tycker det är roligt att experimentera och se vilka smaker som passar med vilka.
Jag tror att denna med choklad & lakrits ( turkisk peppar ) är ett säkert kort – för oss som gillar saltlakrits åtminstone 🙂
Gillar du?
Vilket väder- helt underbart, även om det inte är riktigt lika vindstilla som igår. Och nu som först hade jag en liten stund över till datorn- mycket annat idag. Och framförallt har Nomi & jag varit och träffat hennes nya klasskompisar och nya fröken. Det är ju så stort det här med att börja ”skolan”. Och en ny ryggsäck, med en matchande mapp att lägga alla viktiga papper i berättade hon på hemvägen att vi mååååste köpa till första dagen. Gulle.
För dig som letar lite matinspiration till ikväll så bjuds det på paj idag på bloggen… Pajer är väl alltid tacksamma att göra och kyckling och spenat blir alltid gott. Kan ätas både kall och varm – och nästan godare att äta efter en dag i kylskåpet 🙂
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gram smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
400 gram kycklingfile
2 dl babyspenat
1 tsk tomatpure
1 tsk röd pesto( valfri)
salt och peppar
Stanning :
2 1/2 dl creme fraiche
1 dl riven ost
3 ägg
salt och peppar
Börja att blanda ihop såsen genom att smula ner fetaosten i en skål och sedan rör i resten av ingredienserna, ställ kallt.Ställ ugnen på 225 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen. Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel. Tärna / strimla kycklingen och fräs färdig med olivolja, när den är klar vänder du ner tomatpure, pesto salt och peppar. Vänd ner blad spenaten och fräs runt några minuter innan du häller upp allt i pajdegen.Vispa ihop stanningen, och häll över kycklingen, hacka över tomat och strö över ost och grädda i ugnen i cirka 20- 30 minuter tills pajen fått fin färg.
Salt möter sött möter choklad, kan det bli annat än gott? !
Jordnötssnittar med chokladkross blev lika gott som jag hade hoppats. Och här kommer receptet till er som vill prova dem.
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl jordnötssmör ( med bitar i )
150 gram grovhackad mjölkchoklad
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör och arbeta i sirapen samt jordnötssmöret. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen .
Dela på 3 och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Galet goda!
Jag gjorde mina i tre längder, vill man ha tunnare kan man göra 4 stycken.
Det är knappt att det känns som kväll när det fortfarande är ljust och varmt utomhus. Här har vi precis vattnat nyplantringarna och gräset vi sådde in det växter så in i norden. Och såg att jag fick en fråga hur det går med mossan som jag nämnde i tidigare inlägget, och vi håller på att jobba bort den- får återkomma senare i sommar hur det går med detta 🙂 Sen var det detta med månbordet, det hamnade upp i vardagsrummet – hade en hörna däruppe som behövde möbleras lite då vi flyttade om skrivbordet.
En liten glimt från när man kommer upp från trappen :
Under takfönstret hamnade bordet, dessa månbord är jag svag för. Skulle nästan vilja ha ett i varje rum 🙂
Den gamla vita lådan under halvmånebordet är också ett blocketfynd – lite målarfärg på den och sedan dög den ypperligt till att förvara filtar och kuddar i.
Vill ni se mer från hemma hos oss så finns det en kategori som heter just ”hemma hos oss” .
Jag har gått många frågor hur jag gör och vilken målarfärg jag använder när jag målar om mina möbler …. ja det har ju blivit en hel del under mina bloggår 😀 Jag tänker inte utge min för att vara expert, för det är jag absolut inte… och vilken färg, glansighet och färg man vill ha är ju en smaksak. Eller hur?
Mest målar jag om gamla möbler jag fyndar på blocket, auktioner och loppisar. Tycker det är vackert att blanda inredning (både gammalt & nytt) i ett hem, och mycket vita möbler blir det.
Jag börjar med att slipa lätt, jag har ett fint sandpapper så jag bara ”ruggar ” upp ytan för att färgen ska sitta bättre. Vissa möbler har jag dock fått använda slipmaskin på – då det varit ett tjockt lager med lack på. Efter slipning så grundar jag och låter det torka – innan jag slutligen målar ett par och i vissa fall tre gånger innan jag är nöjd. Det enda tråkiga med att måla är just torktiden, men igår var så fint väder så färgen torkade på nolltid i skuggan. Att använda pensel eller en liten möbelroller beror också lite på vad du vill uppnå? Vill du ha en slät möbel, eller vill du att penseldragen ska synas ? Denna gången hade jag en roller som ni ser… Det brukar vara 50 / 50 – tycker det är vackert när penseldragen syns också.
Här en lite Nomi som också ville vara med på bild, när jag fotar borden.
Och så här ser det ut efter ommålning.
Nu blommar blodhäggen för fullt här hemma- det är så fint.
Någon som vet om det går att ta skott / stickligar på denna . . . . Och hur gör man isåfall ?
Återkommer om en stund med det sista loppisfyndet – som var ett gammalt månbord. Det hamnade på övervåningen och gjorde sig riktigt bra där.
Så nöjd med mina fynd jag gjort- och det är så himla lätt att måla och förnya möbler- så tänk på det innan ni ska köpa nytt. Och sen är det både mer prisvärt och miljömedvetet att köpa begagnat.