Gårdagens valborg och stuga på öland

Godmorgon vänner och hoppas att ni har haft en riktigt trevlig valborg.


Det hade vi med fika, god mat och grill här på öland – det regnade lite och var kallt i går. Annars tycker jag att köpingsvik  visade sig från sin bästa sida. Och havet är ju alltid havet – detta saknar man när man numera bor i de småländska skogarna. Men idag blev vi även stugägare… Wihiii! Och tusen tack alla ni som har mailat och hjälpt oss på vägen, huset vi har köpt hittade vi innan det kom ut på hemnet- så jag har inga bilder på det. Men om ett par månader ska ni se att ni ska få följa med dit och  vara med när vi målar och fixar 🙂

Valborg köpingsvik

Fick leta fram mössor  & fleece till barnen igen ( det har ju inte behövts nu på ett tag)  På väg mot brasan.
Lillasyster och småttingarna.

IMG_9253

Medan fackeltåget fick eld på brasan – kollade barnen in stället. Och blev inte besvikna när de såg att det även såldes läsk & lotter på stället.

IMG_9275

Efter en stund blir det ju jättevarmt framme vid elden, så man får backa rätt långt bak.

Valbord eld

Ny månad igen, och vi säger välkommen till maj- hoppas på att denna bjuder på lika mycket  sol och värme som Aprilmånad . Eller hur?

Nu ska jag ta och duka fram lite frukost och brygga kaffe –
vi hörs igen om en liten stund.

0
8 kommentarer

Kladdkaka med lakrits och hallongrädde

Onsdag och valborgsmässoafton 🙂
Känns inte som det är annat än lov och kortveckor nu på vårterminen. För er som inte har hunnit baka något till kvällen så är det inte för sent än….
Denna går snabbt att vända ihop – och ska vila i kylskåpet till kvällen. Vi provbakaded den igår & hade lite bråttom när vi provade den efter bara ett par timmar i kylen-  om ni vill ha den så där perfekt krämig. Iochförsig var den jätte jättegod god när den är ljummen  också 🙂

Recept godaste kladdkakan

Det blev riktigt mums att servera denna lakritsskapelse med hallongrädde- bryter av fint mot det chokladiga / salta.

Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:
Form cirka 22-24 cm
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
10- 15 stycken turkisk peppar godisbitar

Hallongrädden : lättvispad grädde, lite vaniljsocker och lätt mosade färska hallon

Gör din chokladiga kladdkaka så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Hamra godisbitarna till lagom stora strösselbitar och vänd ner i smeten. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i  minst 4 timmar eller gärna över natten.

Kladdkaka recept

0
14 kommentarer

Baka med godis

Hej där i värmen, 
Jag och barnen har varit ute i trädgården och fixat nu i några timmar – det är ju helt fantastiskt väder….nästan man kan tro att det är sommar och inte April. Men hörde att det skulle bli sämre igen redan imorgon.  Hoppas hoppas att vädergudarna har fel. Nu smiter jag in i kylan en liten stund för att baka en efterrätt jag måste hinna med  innan helgen.  Och att baka med godis är något jag gärna gör- tycker det är roligt att experimentera och se vilka smaker som passar med vilka.

Jag tror att denna med choklad  & lakrits ( turkisk peppar ) är ett säkert kort – för oss som gillar saltlakrits åtminstone 🙂
Gillar du?

Baka

0
11 kommentarer

Paj med kyckling & spenat

Hej hej ,

Vilket väder- helt underbart, även om det inte är riktigt lika vindstilla som igår.  Och nu som först hade jag en liten stund över till datorn- mycket annat idag. Och framförallt har Nomi & jag varit och träffat hennes nya klasskompisar och nya fröken. Det är ju så stort det här med att börja ”skolan”. Och en ny ryggsäck, med en matchande mapp att lägga alla viktiga papper i berättade hon på hemvägen att vi mååååste köpa till första dagen. Gulle.

För dig som letar lite matinspiration till ikväll så bjuds det på paj idag på bloggen… Pajer är väl alltid tacksamma att göra och  kyckling och spenat blir alltid gott. Kan ätas både kall och varm – och nästan godare att äta efter en dag i kylskåpet 🙂

Kycklingpaj

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gram smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:

400 gram kycklingfile
2 dl babyspenat
1 tsk tomatpure
1 tsk röd pesto( valfri)
salt och peppar

Stanning :
2 1/2 dl creme fraiche
1 dl riven ost
3 ägg
salt och peppar

Toppa med ost och tomat

Fetaostkräm:
1 förpackning  fårost/fetaost
2 1/2 creme fraiche
1/2 tsk flytande honung
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt & peppar
salladskrydda

Gör så här :

Börja att blanda ihop såsen genom att smula ner fetaosten i en skål och sedan rör i resten av ingredienserna, ställ kallt.Ställ ugnen på 225 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen.  Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel.  Tärna / strimla kycklingen och fräs färdig med olivolja, när den är klar vänder du ner tomatpure, pesto salt och peppar. Vänd ner blad spenaten och fräs runt några minuter innan du häller upp allt i pajdegen.Vispa ihop stanningen, och häll över kycklingen, hacka över tomat och strö över ost och grädda i ugnen i cirka 20- 30 minuter tills pajen fått fin färg.

IMG_5111

1
6 kommentarer

Jordnötskakor med chokladkross

Salt möter sött möter choklad, kan det bli annat än gott? !
Jordnötssnittar med chokladkross blev lika gott som jag hade hoppats. Och här kommer receptet till er som vill prova dem.

IMG_8355

IMG_8339Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl jordnötssmör ( med bitar i )
150 gram grovhackad mjölkchoklad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör och arbeta i sirapen samt jordnötssmöret. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen .

IMG_8322

 Dela på 3 och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Galet goda!

Jag gjorde mina i tre längder, vill man ha tunnare kan man göra 4 stycken.

IMG_8344

0
10 kommentarer

Månbordet blev vitt

Godkväll i stugorna.

Det är knappt att det känns som kväll när det fortfarande är ljust och varmt utomhus. Här har vi precis vattnat nyplantringarna och gräset vi sådde in det växter så in i norden. Och såg att jag fick en fråga hur det går med mossan som jag nämnde i tidigare inlägget, och vi håller på att jobba bort den- får återkomma senare i sommar hur det går med detta 🙂 Sen var det detta med månbordet, det hamnade upp i vardagsrummet – hade en hörna däruppe som behövde möbleras lite då vi flyttade om skrivbordet.

En liten glimt från när man kommer upp från trappen : 

Vitt hemma

 

Under takfönstret hamnade bordet, dessa månbord är jag svag för. Skulle nästan vilja ha ett i varje rum 🙂

Månbord

vit inredning

Den gamla vita lådan under halvmånebordet  är också ett blocketfynd – lite målarfärg  på den och sedan dög den ypperligt till att förvara filtar och kuddar i.
Vill ni se mer från hemma hos oss så finns det en kategori som heter just ”hemma hos oss” .

Ha en fortsatt jättefin kväll.

0
2 kommentarer

Hur jag målar om mina möbler

Jag har gått många frågor hur jag gör och vilken målarfärg jag använder när jag målar om mina möbler …. ja det har ju blivit en hel del under mina bloggår 😀  Jag tänker inte utge min för att vara expert, för det är jag absolut inte… och vilken färg, glansighet och färg man vill ha är ju en smaksak. Eller hur?

 Mest målar jag om gamla möbler jag fyndar på blocket, auktioner och loppisar. Tycker det är vackert att blanda inredning (både gammalt & nytt)  i ett hem, och mycket vita möbler blir det.

Hur målar man om sina möbler

 Jag börjar med att slipa lätt, jag har ett fint sandpapper så jag bara ”ruggar ” upp ytan för att färgen ska sitta bättre.  Vissa möbler har jag dock fått använda slipmaskin på – då det varit ett tjockt lager med lack på. Efter slipning så grundar jag och låter det torka – innan jag slutligen målar ett par och i vissa fall tre gånger innan jag är nöjd.  Det enda tråkiga med att måla är just torktiden, men igår var så fint väder så färgen torkade på nolltid i skuggan. Att använda pensel eller en liten möbelroller beror också lite på vad du vill uppnå? Vill du ha en slät möbel, eller vill du att penseldragen ska synas ? Denna gången hade jag en roller som ni ser…  Det brukar vara 50 / 50 – tycker det är vackert när penseldragen syns också.

Här en lite Nomi som också ville vara med på bild, när jag fotar borden.

IMG_8933
Och så här ser det ut efter ommålning.

vit inredning

Nu blommar blodhäggen för fullt här hemma- det är så fint.
Någon som vet om det går att ta skott / stickligar på denna . . . .  Och hur gör man isåfall ?

blodhägg

Återkommer om en stund med det sista loppisfyndet – som var ett gammalt månbord. Det hamnade på övervåningen och gjorde sig riktigt bra där.
Så nöjd med mina fynd jag gjort- och det är så himla lätt att måla och förnya möbler- så tänk på det innan ni ska köpa nytt. Och sen är det både mer prisvärt och miljömedvetet att köpa begagnat.

1
11 kommentarer

Snart dags för lunch

 

Hej igen
Sådär ja….  nu har jag varit riktigt effektiv och har fotat möblerna 😉 så de kommer alldeles snart dyka upp  här på bloggen. Men först lite lunch – och jag har redan  förbertt för att  göra denna kycklingsalladen som finns i receptarkivet. Perfekt eftersom vi fick över en hel del kycklingen över från grillen igår. Och vem kan tröttna på matiga sallader, det känns lite extra gott en sådan här varm dag.

Sallad är också bästa kylskåpstömingen också inför dagens storhandling. Detta kommer jag ha i min sallad: Isbergs-, blandsallad, rödlök ( massa ) och grilladkyckling, fetaost ser att jag även har lite körsbärstomater  & oliver hemma. Nomnom. Och såklart hemmagjord dressig- alltså  inte köpedressing som bilden . . .

kycklingsallad

Receptet på Rhode Island dressing hittar du här ( busenkelt och mkt godare än den man köper i butik .)

Vad äter / ska ni käka till lunch idag ?

0
1 kommentar

Loppisfynd

Hej och godmorgon bloggvänner, 

Ny vecka har börjat- och det är ju bara en kortvecka igen, så det blir mycket att göra för att hinna färdigt med allt. Igår hade Thelma och jag en heldag, först var det loppisrundor i lessebo / Kosta   och sedan avslutade vi med en bio. Och så hann jag även måla klart loppisfynden – en bra dag helt enkelt.

Tre stycken småbord + en bok  blev dagens fynd. Jättekul – för jag tycker inte att jag brukar hitta mycket på loppisar längre. Och så här såg de ut när jag kom hem med dem 🙂

Vita möbler

Och det lilla skrivbordet behövde bara en målning då det hade gulnat lite i färgen.

Måla om möbler

Ett litet och nätt skrivbord, som jag nu vill ha en lite pall eller mindre pinnstol till.

Måla vitt

En gammal uppslagsbok också hittad på loppis.

Loppis

Om ni vill se och är nyfikna på de andra sakerna så kan jag se om jag hinner fota de andra två också under dagen,
och skriva nere  hur jag gick tillväga med förarbete och målning?

0
2 kommentarer

Veckomatsedel + efterrätt till valborg

Godmorgon på er,
Då var det tajm för veckomatsedel igen – lika bra att ha den på förmiddagen ifall att någon åker och veckohandlar redan idag 🙂
För att komma till recepten, klicka bara på respektive maträtt.

Smaklig vecka.

Måndag : Pastasås med tre sorters ost 
Tisdag : Köttfärspanna allt-i-ett
Onsdag : Grilla och god efterrätt*
Torsdag : Pestobakad lax
Fredag : Hemmagjord gyrostallrik

Hemmagjord gyros

Det här behöver du :
1 stor fläskytterfile
pitabröd
valfria grönsaker

Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Skaka om kryddorna så är gyrosblandningen klar.

Marinaden :
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda

Serveras med vitlökssås 

Gör så här:
Blanda ihop kryddningen ( som räcker till många portioner )
Skär köttet i små delar ( jag tycker att det är lättast att jobba med halvfryst)
Blanda ihop marinaden och lägg köttet i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas.
Hetta sedan upp en panna och fräs köttet klar. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden.

* * * * * * * * *

Sist men inte minst efterrätt-tips till valborg : 

Lätt att baka, och den är grymt god. Tröttnar aldrig på den :-) från icas buffetidning.

Tips för allergiker !
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen

Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög färska bär .

Det här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
* eller köp den redan färdig kokta.
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Gör så här:

Kolakräm:
Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera.  Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.

 

0
8 kommentarer