”Nu är det fredagsmys ” lalalalalalalala ….. den där reklamsången går ju alla och nynnar på nu när helgen är här. Vi vart iväg och handlade vårat snacks på Coop nu för en stund sedan, och det blev både grillchips & cheese heartz som fick följa med hem.
Vad äter ni själva för något gott framför tv:n ikväll?
Ostbågar formade till små hjärtan, men min ostsnacks favoriten är de med prästost.
Ursäkta frånvaron igår, men gårdagen var det en extra uppbokad dag med Ikeabesök, laga mat och hämta & lämna ,barn från skola till fritidsaktiviteterna. Fanns liksom inte en lugn stund att sätta mig framför dator, men idag är en ny dag och inte minst så startar helgen. Så jag ska nog hinna med att uppdatera alla nya recept jag har provat sista tiden. Igår hade vi som sagt en bokad kökstid på ikea för att rita upp kök till sommarstugan, och vi målade upp några olika varianter & ska fundera nu vilket som blir bäst. Vi vill ha det mesta vitt i sommarhuset ( som ni säkert gissat) och även inreda detaljer i lite marinstil genom att blanda in rött och blått i kuddar, dukar och textilier. Så nu surfas det väldigt mycket omkring bland stuginspiration.
Handlade inget så på Ikea mer än dessa urgulliga servetter i blått & rött. Servetter kan man inte få för mycket av- och jag har en hel låda med olika, som speceillt Nomi tycker det är roligt att stå och välja bland när de hjälper till att duka.
Sen var ju jag och äldsta sonen på bio häromdagen, vi gick och tittade på ”The amazing Spider-man” jag tyckte den var riktigt spännande och bra.Jag som annars brukar sitta och gäspa till sådana filmer. Så den är helt klart värd att se, och säkert extra bra bara för att man såg den på bio med bra bild / ljud och så massa popcorn.
Hepp hepp… nu ska jag sätta mig och uppdatera dagens recept- ses om en stund.
Först vill jag bara önska en riktigt fin morgon – både till gamla & nya läsare.
För oj vad många nya läsare det trillat in nu- och ni är sååå välkomna ♥ Jag hoppas att ni ska trivas och hitta lite matinspiration 🙂 För er som precis hittat hit så bläddrar ni er runt bland kategorierna högst upp på sidan, där mer än 2000 stycken olika mat- och bakrecept nu samsas. Det har sedan min lilla bloggflytt hit till Damernas värld fördubblats med besökare till sidan. Jätteroligt att så många nya hittat hit, och extra kul att ni delar inläggen på facebook med era vänner- jag gissar att många nykomlingar har hittar hit så…. Och för er som undrat hur många ”många besökare” är kan man kika in på bloggportalen här för att se antal besök i veckan, sen är antal unika besök inte detsamma – men några av er ville se lite statistik.
Min facebook hittar ni här och följ mig & bloggen gärna via instagram: @jennysmatblogg
Nu till dagens första recept : Ostgratinerad Bamse-Biff som det blev till middag, det är som köttbullar men lite roligare.
Detta receptet har jag haft sparat i min receplåda , och vet inte vart det kommer ifrån från början. Men det var väldigt gott- så prova vetja.
Till Bamse-Biff behöver du : 700 gram nötfärs
1 dl vispgrädde + 5 msk ströbröd
3 msk med oxfond
1 ägg
1 tsk salt
peppar
Du behöver till brunsåsen : steksky 2 dl vatten
1 msk oxfond
2 dl grädde
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
Maizena /redning
Toppa Bamse – biffen med körsbärtomater & riven ost och lite grönt.
Serveras med kokt potatis
Gör så här : Ställ ugnen på 220 grader.
Häll upp grädde och ströbröd i en skål och låt svälla, rör om då och då. Rör sedan ihop alla ingredienser till Bamse-biffen, och platta ut till en stor biff i stekpannan. Lägg i en rejäl klick smör och stek på svag värme på bäggesidor ( jag hade lock över för jämnare värme) Vänd biffen med hjälp av locket. Stekskyn silar du bort i en annan kastrull för såsen. Värm upp den kastrullen och tillsätt steksky, vatten, fond , grädde soya och kryddor och låt sjuda upp. Red av med maizena till önskad konsistens och sänk värmen. När biffen är stek fem minuter på varje sida så häller du i såsen i stekpanna ( som tål ugn) och delar tomater och tommar biffen med, riv överlite ost och ställ in i ugnen i en kvart eller tills biffen är lagom genomstekt.
Många ville baka dessa godingar redan idag, så jag tänkte att det var lika bra att uppdatera med receptet i g0d tid. Så ni eventuellt hinner åka och handla om det skulle vara något som fattas där hemma i skafferiet. Galet goda sega, knäckiga daimkakor. Kommer bli en riktigt kalasklassiker hädan efter ( funkar bra att frysa) För att lättare följa alla mina recept så hittar ni matbloggen på facebook häroch även på instagram @jennysmatblogg
Serverar du dem när de är ljumna är de sega & chokladiga, när de svalnat blir de mer knäckiga. Goda vilket som 🙂
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad med daim-smak
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Galet goda!
Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.
Då så var middagen uppäten och disken uppdiskad ( eller nja- den står på sin plats i diskmaskinen i varje fall) Innan det är dags att förhöra läxorna så tänkte jag skriva ut receptet till er- ifall ni skulle behöva lite matinspiration till någon dag i veckan. Köttbullar har ni väl sett massa recept på, både här & i massa kokböcker. Men man kan väl inte få för många recept – eller? 🙂
Till våra köttbullar blev det potatismos idag – annars är väl kokt potatis också en klassiker.
Vi gjorde hälften med mozzarellaost i – Melvin tycker att det är det godaste som finns. Sen råkade alla köttbullar blanda sig – så var och varannan blev ju utan ost på hans tallrik trots allt.
Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs eller nötfärs )
2 msk oxfond
salt och peppar
ev . mozzarella
Till såsen : Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
Gör dina köttbullar så här; Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till cirka 15- 20 bitar. Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. När du är nöjd med kryddningen så lägger du tillbaka alla köttbullar i kastrullen / stekpannan och låter allt sjuda upp på svag värme tillsammans med köttbullarna.
Servera med potatismos eller kokt potatis.
* * * * * * * * * * * * * *
Och eftersom det är den 6 maj så är det ju hembakatdagen idag också – det har ni väl inte missat ( ha ha… jag hade missat helt men blev påmind på instagram ) så då ville ju inte jag vara sämre jag, utan bakade lite till eftermiddagskaffet.
Ljumna kakor till kaffete var ju inte alls tokigt… Och detta kan nog vara den godaste snittkakan jag har bakat – en blandning av seg kola och choklad. Omnomnom .
Blev inspirerad att laga ännu en pastasallad nu efter den vi gjorde sist – denna lagade jag några ändringar på från förra – och klippte även ner massa färsk persilja i. Supergott och fräscht, och jag kommer absolut laga denna pasta- och örtsallad mer i sommar då min egen persilja i odlingskragarna är färdig. Och förhoppningsvis kunna använda mina egna körsbärstomater från plantorna vi har här i glasverandan. Så roligt att kunna laga mat med det som man själv har odlat – tycker ni inte det 🙂
Porslinet är från chilli – tycker jättemycketom just blått porslin.
Egentligen är jag inte mycket för frukt i maten men i potatissallad och i denna pastasalladen känns det riktigt fräsch med lite sötsyrliga äppelbitar,
Till den här pastasalladen hade jag :
500 gram pastapenne
1 kilo med putsad kassler
1 ask med körsbärstomater
1 gurka
1 burk med majs
1 rödlök
50 gram med goudaost / eller någon annan mild ost
2- 3 st röda sötsyrliga äpplen
Såsen:
5 dl creme fraiche
2- 3 msk chilisås
salt & peppar
1 kruka med färsk persilja
Gör så här:
Gör såsen först, klipp ner persilja i små bitar och ställ kallt, gärna ett par timmar innan servering.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning använd ganska mycket salt i kokvattnet, skölj den färdiga pastan i kallt vatten och ställ svalt medan du gör resten av salladen. Skär bort sidorna på kasslern, och dela den i lagom stora bitar. Skär 1*1 cm bitar av osten. Tvätta gurkan , tomaterna och äpplena och skär ner dem tillsammans med den finhackade löken och majsen. Rör ihop kasslern/ osten/ grönsakerna tillsammans med pastan. Rör sist ner valfri mängd av den kalla såsen .
Mmmmums.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Nu tänkte jag se om jag lyckas att klä om insidan på skänken jag fyndat. Den är målad och klar, men tänkte att eftersom jag kommer förvara handdukar och textilier i den så vill man ju ha ett bra yta att förvara på.
Ska visa er sen hur det blev….. ja om det blir bra då da 🙂
Hoppas ni fått en finfin start denna torsdag. Jag har precis satt mig ner i soffan med datorn i knät för att jobba, med en kopp kaffe & Nyhetsmorgon som sällskap. Tänkte ge mig ner till stan och kolla efter alla bra böcker ni tipsat om, ja inte köpa alla- vi får se vilka jag hittar. Och igår lagade jag en riktigt god laxgratäng till lunch, med pesto, tomat och pinjenötter.
Söta ugnsformen har jag hittat på Lagerhaus, lika bra att skriva ut ifall någon undrar 🙂
Du kan använda vilken pesto du vill – jag hade grön – men den röda chili/soltorkade tomat är också supergod till detta.
Det här behöver du till 4 personer : 4 bitar lax ( färsk eller tinad) 3 dl vispgrädde 1 1/2 dl creme fraiche 4 msk valfri pesto ( jag hade den gröna burken med basilika ) salt & peppar 5 körsbärstomater
Toppa med pinjenötter
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Just nu har Bubbleroom 25 % RABATT på söta vardagsklänningar. Klicka här för att komma till erbjudandet
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Gör så här: Ställ ugnen på 180 grader. Ta fram en ugnssäkerform och lägg den tinade eller färska laxen där. Värm upp en kastrull med grädde, creme fraiche, pesto smaka av med sat & peppar. Häll såsen över fisken skiva tomaterna och ställ in i ugnen tills fisken är genomstekt ( cirka 30 ) det beror på hur tjock / tunn den är. Innan servering, rosta pinjenötterna i torrpanna tills de doftar nötigt och blir lite gyllene. Strö över dem precis innan servering.
Hoppas helgen har varit bra och att ni får en härlig söndag! Statistiken tickar på fortare än någonsin… trots att det ekar tomt i kommentarsfältet *pik pik *
Du vet att väl att jag tycker det är jätteroligt att läsa en rad från dig eller två 🙂
Lite middagsförslag från mig till dig- hoppas du hittar något som passar. Vill ni ha fler tips kan ni leta bland övriga recept i kategorierna här ovan.
Denna gratäng går lätt göra LCHF- vänlig om du kryddar färsen själv.
Det här behöver du :
500- 600 gram färdig tacofärs
1/2 dl fyllig krossade tomater
2 paprikor ( jag hade gul och röd )
1 bit purjolök
200 gram philadelphiaost
2 dl riven ost
Serveras med en krispig sallad och nachochips.
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Stek färsen färdig med tacokryddor – rör ut med lite tomatkross.
Ta fram en ugnssäkerform och häll i den färdig frästa tacofärsen och klicka över philadelphiaosten över köttfärslagret.
Finhacka de tvättade paprikorna och fördela över, och finhacka även purjolöken.
Riv över ett par del ost och ställ sedan in i mitten på ugnen och gratinera tills gratängen fått fin färg.
Serveras sedan genast med tacochips och god sallad.
Satt just och bläddrade igenom och städade receptarkivet så att det är lätt att hitta vad man söker i mat och bakverk här på bloggen. Och rätt långt tillbaka hittade jag dessa inbakade köttfärsknytena som jag nästan glömt bort. Inser att det var alldeles för länge sedan vi gjorde dem – helt klart – de är en blandning av frasig smördeg i kryddig köttfärsfyllning. Ska genast skriva upp det till nästa veckohandling – gör de du också 🙂
Har man redan färdig köttfärsås (den ska vara ganska krämig) så är det ännu smidigare at laga dessa.
Jag skriver ut receptet igen, för er som missat det.
Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Använder du tacosfärsen så rör ner lite creme frachie och lite tomatsås för att inte få den för torrr. Annars så gör du en ny fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :
500 Köttfärs
smör
1 finhackad lök
2 msk oxfond
3 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar
Smördegsplattor
Mozzarellaost
1 ägg
Sesamfrön
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
ta fram smördegen ( om den är fryst )
värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,
rör ner köttfärsen och bryn klart.
Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar.
Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen,
och en klick med den kryddiga köttärsröran.
Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform.
Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.
Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.
Vitlökssåsen :
Detta behöver du : 2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1-2 små vitlöksklyftor
1/2 – 1 msk flytande honung
salt och peppar
Garnering : Lite färska örter
Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser ,
Och ställ kallt ett par timmar innan servering.
Och allra godast om den stått i kylskåpet över natten!
Så kan absolut förberedas dagen före.
Och vill du ha såsen krämig kan man använda Creme fraiche 34 %
mer lätt creme fraiche blir den mer såsig. Gott vilket som.
Vilken dag vi haft idag allt har flytit på och vi har hunnit med det vi skulle och lite till. Gräset är nyklippt, tvätten är tvättad, huset är städat och det senaste blocketfyndet är hemma och nästan helt färdigmålat. Så snart ska vi bänka oss framför tv:n med lite av den krämiga pastasalladen vi gjorde tidigare, recept på den kommer. Jonathan som varit bortrest denna helgen kom hem med massa godis han hade handlat med sig – blandannat dessa extra stora chokladkakor i tjusigt guldpapper.
Undrar just vad jag skulle kunna hitta på att baka av dem….
Biskvier eller kladdkaka var det första jag tänkte på …. men jag ska fundera ett tag får vi se sen i veckan vad det kan tänkas bli 🙂
Hoppas ni får en riktigt fin söndags kväll. På återseende snart igen.