Daimkakor / Daimsnitt

Många ville baka dessa godingar redan idag, så jag tänkte att det var lika bra att uppdatera med receptet i g0d tid. Så ni eventuellt hinner åka och handla om det skulle vara något som fattas där hemma i skafferiet. Galet goda sega, knäckiga daimkakor. Kommer bli en riktigt kalasklassiker hädan efter ( funkar  bra att frysa) För att lättare följa alla mina recept så hittar ni matbloggen på facebook här och även på instagram @jennysmatblogg

Serverar du  dem när de är ljumna är de sega & chokladiga, när de svalnat blir de mer knäckiga. Goda vilket som 🙂

daimkakor

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad med daim-smak

IMG_9559

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Galet goda!

Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.

IMG_9608

17
84 kommentarer

Köttbullar med brunsås och så något hembakat

Då så var middagen uppäten och disken uppdiskad ( eller nja- den står på sin plats i diskmaskinen i varje fall) Innan det är dags att förhöra läxorna så tänkte jag skriva ut receptet till er- ifall ni skulle behöva lite matinspiration till någon dag i veckan. Köttbullar har ni väl sett massa recept på, både här & i massa kokböcker. Men man kan väl inte få för många recept – eller? 🙂

Till våra köttbullar blev det potatismos idag – annars är väl kokt potatis också en klassiker.
Köttbullar recept

Vi gjorde hälften med mozzarellaost i – Melvin tycker att det är det godaste som finns. Sen råkade alla köttbullar blanda sig – så var och varannan blev ju utan ost på hans tallrik trots allt.

Till köttbullarna behöver du :

Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs eller nötfärs )
2 msk oxfond
salt och peppar
ev . mozzarella

Till såsen :
Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk  kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Gör dina köttbullar så här;
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till cirka 15- 20 bitar.   Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. När du är nöjd med kryddningen så lägger du tillbaka alla köttbullar i kastrullen / stekpannan och låter allt sjuda upp på svag värme tillsammans med köttbullarna.

Servera med potatismos eller kokt potatis.

* * * * * * * * * * * * * *

Och eftersom det är den 6 maj så är det ju hembakatdagen idag också – det har ni väl inte missat ( ha ha… jag hade missat helt men blev påmind på instagram ) så då ville ju inte jag vara sämre jag, utan bakade lite till eftermiddagskaffet.

daimkakor

Ljumna kakor till kaffete var ju inte alls tokigt… Och detta kan nog vara den godaste snittkakan jag har bakat – en blandning av seg kola och choklad. Omnomnom .

Receptet hittar ni här

0
16 kommentarer

Kall pastasallad med massa färska örter

Blev inspirerad att laga ännu en pastasallad nu efter den vi gjorde sist – denna lagade jag några ändringar på från förra – och klippte även ner massa färsk persilja i.  Supergott och fräscht, och jag kommer absolut laga denna pasta- och örtsallad mer i sommar då min egen persilja i odlingskragarna är färdig. Och förhoppningsvis kunna använda mina egna körsbärstomater från plantorna vi har här i glasverandan.  Så roligt att kunna laga mat med det som man själv har odlat – tycker ni inte det 🙂

Porslinet är från chilli – tycker jättemycketom just blått porslin.

Sommarmat
Egentligen är jag inte mycket för frukt i maten men i potatissallad och i denna pastasalladen känns det riktigt fräsch med lite sötsyrliga äppelbitar,

Till den här  pastasalladen hade jag :
500 gram  pastapenne
1 kilo med putsad kassler
1 ask med körsbärstomater
1  gurka
1 burk med majs
1 rödlök
50 gram med goudaost / eller någon annan mild ost
2- 3 st röda sötsyrliga äpplen

Såsen:
5 dl creme fraiche
2- 3 msk chilisås
salt & peppar
1 kruka med färsk persilja

Gör så här: 
Gör såsen först, klipp ner persilja i små bitar och ställ kallt, gärna ett par timmar innan servering.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning använd ganska mycket salt i kokvattnet,  skölj den färdiga pastan i kallt vatten och ställ svalt medan du gör resten av salladen. Skär bort sidorna på kasslern, och dela den i lagom stora bitar. Skär 1*1 cm bitar av osten.  Tvätta gurkan , tomaterna  och äpplena och skär ner dem tillsammans med den finhackade löken och majsen. Rör ihop kasslern/ osten/ grönsakerna  tillsammans med pastan. Rör sist ner  valfri mängd av den kalla såsen .

Mmmmums.

kall mat

* * * * * * * * *  * * * * *  * *

Nu tänkte jag se om jag lyckas att klä om insidan på skänken jag fyndat. Den är målad och klar, men tänkte att eftersom jag kommer förvara handdukar och textilier i den så vill man ju ha ett bra yta att förvara på.

Ska visa er sen hur det blev….. ja om det blir bra då da 🙂

0
8 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Pestolax med tomat & pinjenötter

Godmorgon,

Hoppas ni fått en finfin start denna torsdag. Jag har precis satt mig ner i soffan med datorn i knät för att jobba, med en kopp kaffe & Nyhetsmorgon som sällskap. Tänkte ge mig ner till stan och kolla efter alla bra böcker ni tipsat om, ja inte köpa alla- vi får se vilka jag hittar.  Och igår lagade jag en riktigt god laxgratäng till lunch, med pesto, tomat och pinjenötter.

Söta ugnsformen har jag hittat på Lagerhaus, lika bra att skriva ut ifall någon undrar 🙂

Lax recept

Du kan använda vilken pesto du vill – jag hade grön – men den röda chili/soltorkade tomat är också supergod till detta.

Det här behöver du till 4 personer :
4 bitar lax ( färsk eller tinad)
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
4 msk valfri pesto ( jag hade den gröna burken med basilika )
salt & peppar
5 körsbärstomater

Toppa med pinjenötter

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

Just nu har Bubbleroom 25 % RABATT på söta vardagsklänningar.  
Klicka här för att komma till erbjudandet

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Ta fram en ugnssäkerform och lägg den tinade eller färska laxen där. Värm upp en kastrull med grädde, creme fraiche, pesto smaka av med sat & peppar. Häll såsen över fisken skiva tomaterna och ställ in i ugnen tills fisken är genomstekt ( cirka 30 ) det beror på hur tjock / tunn den är. Innan servering, rosta pinjenötterna i torrpanna tills de doftar nötigt och blir lite gyllene.
Strö över dem precis innan servering.

Serveras med ris och god sallad.
IMG_9740-001

1
8 kommentarer

Veckomatsedel

Goodmorning sunhines ,

Hoppas helgen har varit bra och att ni får en härlig söndag! Statistiken tickar på fortare än någonsin… trots att det ekar tomt i kommentarsfältet *pik pik *
Du vet att väl att jag tycker det är jätteroligt att läsa en rad från dig eller två 🙂

Lite middagsförslag från mig till dig- hoppas du hittar något som passar. Vill ni ha fler tips kan ni leta bland övriga recept i kategorierna här ovan.

Måndag : Laxlåda med vit sås
Tisdag : Kryddiga köttbullar med couscous-sallad
Onsdag : Krämig korvgryta
Torsdag : Sparrissoppa med gott bröd
Fredag : Goooodaste tacogratängen

Denna gratäng går lätt göra LCHF- vänlig om du kryddar färsen själv.

Det här behöver du :
500- 600 gram färdig tacofärs
1/2 dl fyllig krossade tomater
2 paprikor ( jag hade gul och röd )
1 bit purjolök
200 gram philadelphiaost
2 dl riven ost

Serveras med en krispig sallad och nachochips.

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Stek färsen färdig med tacokryddor – rör ut med lite tomatkross.
Ta fram en ugnssäkerform och häll i den färdig frästa tacofärsen och klicka över philadelphiaosten över köttfärslagret.

Finhacka de tvättade paprikorna och fördela över, och finhacka även purjolöken.
Riv över ett par del ost och ställ sedan in i mitten på ugnen och gratinera tills gratängen fått fin färg.

Serveras sedan genast med tacochips och god sallad.

Riktigt gott !

0
27 kommentarer

Smördegsinbakad köttfärs med sås

Satt just och bläddrade igenom och städade receptarkivet så att det är lätt att hitta vad man söker i mat och bakverk här på bloggen.  Och rätt långt tillbaka hittade jag dessa inbakade köttfärsknytena som jag nästan glömt bort. Inser att det var alldeles för länge sedan vi gjorde dem – helt klart – de är en blandning av frasig smördeg i kryddig köttfärsfyllning.  Ska genast skriva upp det till nästa veckohandling – gör de du också 🙂

Har man redan färdig köttfärsås (den ska vara ganska krämig) så är det ännu smidigare at laga dessa.

IMG_6413

Jag skriver ut receptet igen, för er som missat det.

Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Använder du tacosfärsen så rör ner lite creme frachie och lite tomatsås för att inte få den för torrr. Annars så gör du en  ny fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :

500 Köttfärs
smör
1 finhackad lök
2 msk oxfond
3 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar

Smördegsplattor
Mozzarellaost
1 ägg
Sesamfrön

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
ta fram smördegen ( om den är fryst )
värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,
rör ner köttfärsen och bryn klart.
Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar.
Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen,
och en klick med den kryddiga köttärsröran.
Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform.
Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.

Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.

 Vitlökssåsen :

Detta behöver du :
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1-2 små vitlöksklyftor
1/2 – 1 msk flytande honung
salt och peppar

Garnering : Lite färska örter

Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser ,
Och ställ kallt ett par timmar innan servering.

Och allra godast om den stått i kylskåpet över natten!
Så kan absolut förberedas dagen före.

Och vill du ha såsen krämig kan man använda Creme fraiche 34 %
mer lätt creme fraiche blir den mer såsig. Gott vilket som.

IMG_6400

Smaklig måltid!

2
21 kommentarer

Choklaaaad

Godkväll, 

Vilken dag vi haft idag allt har flytit på och vi har hunnit med det vi skulle och lite till. Gräset är nyklippt, tvätten är tvättad, huset är städat och det senaste blocketfyndet är hemma och nästan helt färdigmålat. Så snart ska vi bänka oss framför tv:n med lite av den krämiga pastasalladen vi gjorde tidigare, recept på den kommer. Jonathan som varit bortrest denna helgen kom hem med massa godis han hade handlat med sig  – blandannat dessa extra stora chokladkakor i tjusigt guldpapper.

Undrar just vad jag skulle kunna hitta på att baka av dem….

Marabou baka

Biskvier eller kladdkaka var det första jag tänkte på …. men jag ska fundera ett tag får vi se sen i veckan vad det kan tänkas bli 🙂

Hoppas ni får en riktigt fin söndags kväll. På återseende snart igen.

0
6 kommentarer

Småplock

Tips på småplock som är gott att ha till mingel eller framför tv:n har ni önskat. Jag har ingen egen kategori för dessa, utan de får samsas med förrätterna här Något som jag tipsat om tidigare som är jättegott är dessa tortillachips med philadelphiaost och sweetchilisås.  Extra plus för att det är så enkelt att göra också. Så får du över lite tacochips , kasta inte – perfekt att bjuda på sådan här gott till tv:n istället.

Detta är så grymt gott .. ….Har ni hunnit pröva än??

 Du behöver : 
100 gram philadelphiaost + 1 msk creme fraiche för att den skulle bli lite mjukare.
Sen klickar man ut detta på en tallrik, ringlat över sweet chili och lägger ut chipsen runt om
klart att hugga in

2
4 kommentarer

Fredagsmat

Godkväll alla därute. 


Hoppas ni har haft en riktigt fin fredag så här långt. Här i växjö har solen synts till hela dagen, men det är riktigt kallt och kyligt i luften. Brrrr…. Så dagen har inte ägnats så mycket i trädgården som jag hade velat-  utan jag har rensat, plockat &  packat. Packat ner det som vi inte behöver här hemma, och som blir bra i stugan i sommar. Och så har jag hängt på blocket och kollat …. Jo, vi behöver ju en och annan möbel till sommarstugan, och nu i helgen har jag gott om tid att både måla och fixa. Och bara därför hittar jag ingenting, eller jo en gammal skänk fyndade jag som var alldeles för stor att få in i bilen, så det behövdes släp. Så den ska jag hämta på söndag istället…. och  ni får se den så snart den är på plats.

Fredagsmaten framför tv:n hör inte till vanligheten – men idag blir det en rejälbit med smörgåstårta ( med massvis av räkor )

IMG_7789-001

Bäst tycker jag att  smörgåstårtan om man förbereder den dagen innan – då blir den riktigt saftig och god.

Du behöver till 6 bitar
18 bitar formfranska / rostbröd

Grundfyllningen och det du har runtom  tårtan : 
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 – 1 dl majonäs

Fyllning nr 1 :
1 burk med leverpastej
1/2 dl gurkmix
ca : 2 dl av grundröran

Fyllning nummer 2 :
350 gram rökt skinka
ca: 2 dl av grundröran
ev. finhackad lök

Garnering: , krusigsallad eller krossade ostbågar, skinka, räkor, kokta ägg, tomater, gurka, lök , sallad, citron, gurka, färska örter.osv

Gör så här :

Skär bort kanterna på brödet , och rada upp på en skärbräda eller liknande.
Vispa grädden till grundfyllningen, när den bildar toppar vispar du i creme fraiche och majonäs också. Fyllning ett med leverpastej rör du ihop med 2 dl av grundfyllningen och gurkmix. Fördela sedan ut den på den understa delen. Ju mer fyllning , ju saftigare. Hacka sedan löken och strimla skinkan till fyllning nummer två som du också blandar ihop med grundröran – 2 dl – eller ev lite mer. Sist lägger du på locket och breder in varje smörgåsbakelse med grundröran, plastar och ställ kallt gärna över natten.

Sedan dekorerar du dem precis innan ni ska äta dem.

IMG_7790-001

0
9 kommentarer

Fiskgratäng med körsbärstomater, oliver och räkor

Sitter just nu och planerar maten till idag och resten av helgen  – ska prova ett lite recept som jag hoppas blir lika goda som det låter.  Sist vi lagade fiskmiddag så blev det denna krämiga gratängen som kan serveras med potatis eller ris

Fiskgratäng

En fiskgratäng för 6 personer
4 bitar lax
400 gram torskfile
200 gram philadelphiaost
4 dl grädde
2 msk hummerfond
2 msk hackad dill
salt och peppar
1 gäng med körsbärstomater- gärna i olika färger
1 gäng med oliver

Toppa med nyskalade räkor

Gör laxgratängen så här : 
Ställ ugnen på 225 , skär fisken i 2*2 cm bitar.  Och lägg i en ugnssäkerform.
Vispa ihop gräddde, philadelphiahummerfond, dill med salt och peppar i en kastrull. Låt sjuda upp, och lägg över de tinade fiskbitarna.
Strö över ett gäng körsbärstomater, oliverna och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills fisken är klart och gratängen fått en fin färg.

Toppa med de skalade räkorna när gratängen kommer ut.

 

0
10 kommentarer