Laxpanna med ajvar och zucchini

Goodmorning Sunshines

Har precis vinkat av barn till skolan, nu ska Nomi och jag ska förberda lite till brorsans konfirmationsdukning till imorgon och fixa paketen. Lite sådant där roligt, nu känns som det mesta är förberett och inhandlat så nu ser vi fram emot imorgon. Annars ska jag hinna med ett litet fotojobb också under dagen, inväntar bara bästa ljuset – så mycket lättare att fota nu på våren & sommaren då det är ljust längre på dagarna. Gårdagens middag blev en riktig hit, provade mig fram till en laxpanna med ajvar & zucchini- alltid roligt att variera laxen och prova nya recept.

ajvar lax

IMG_0109-001
Denna middagen tar lika lång tid att laga som riset tar att koka- alltså väldigt snabblagat

Det här behöver du till 4 portioner :
ris till 4 pers
4 bitar lax
olivolja
2 1/2 dl vatten
1 zucchini
1 gul lök
2 1/2 dl ajvar mild / stark
salt & peppar
ev. lite sambal oelek

Gör din laxmiddag så här :
Tvätta , skala och skär zucchinin i lagpms stora bitar, finhacka löken och lägg åt sidan.  Hetta upp en stekpanna med olivolja, stek laxen på bägge sidor tills den nästan är klar, lägg sedan undan på en tallrik.
Fräs löken & zucchinin i olivolja och vrid över ett par drag med salt & pepparkvarn. Häll över vatten och ajvar och lägg ner laxen så att allt får sjuda upp. Gillar ni stark mat så välj den starka ajvar:n eller för att göra den mild- välj den svagare – man kan i efterhand smaka av med en tsk sambal oelek eller två.

Servera med ris – För att få ristorn använder jag e liten kopp som jag fyller och plattar till med ris till bredden.
Sen sätter jag den upp och ner på tallriken och skakar försiktigt eller knackar ut riset. Voila ett tjusigt upplägg

1
4 kommentarer

Imorgon är det tacofredag

Sitter ute på altanen med en kopp kaffe och njuter av synen av nyklippt gräsmatta, det har ju regnat så mycket den senaste veckan att det såg ut som en hel djungel, så idag för gräsklipparen jobba på duktigt.  Sen satt jag och funderade lite på vad vi skulle äta imorgon, tror att det blir tacofredag igen om barnen får bestämma.

Sist så provade ett par nya nachochips med Sour Cream smak. Mums va de gick åt.  Vet inte om de finns i alla butiker än, jag hittade mina på Netto.

IMG_9823-001

Om jag får bestämma brukar jag ha i en burk med fylliga krossade tomater när jag gör tacofärs, eller en burk med salsa. Tycker det känns lite nyttigare och fräschare så.

Taco tillbehör

Sen har vi det vanliga, mjuka bröd med gurka, sallad, majs, lök , ost, hackade tomater och jalapenos.
Och så massa vitlökssås :
2 1/2 dl creme fraiche
1 vitlök
1 msk chilisås
Salt & salladskrydda

Bara att blanda ihop och ställa kallt fram till servering.

Något som vi numera också gärna serverar till våra tacos är skivad banan & ananasbitar.
Har ni något annorlunda som ni brukar servera till tacosen? Berätta gärna

Taco

* * * * * * * * * * * * *

Nu ropar familjen på mig, dags att pysa ivägtill förskola på picknick ( det är ju förskolans dag idag) Hörde något om att det skulle bjudas på kringlor, och sång. Trevlig trevligt.

Ha en fortsatt fin eftermiddag!

Hörs senare.

0
32 kommentarer

Godmorgon soliga torsdag

Hej och godmorgon ,

Här i växjö lyser solen och det blev riktigt toppenväder precis som förutspått! Härligt och nu finns det en möjlighet att få iordning lite i trädgården och få gräset färdigklippt. Ska bara baka en liten omgång av favoritbrödet, tekakor som är så löjligt lätt att baka – och de är så goda. Brukar baka minst en gång i månaden och frysa in, om någon råkar ha missat receptet så kommer det här igen.

Recept till världens godaste tekakor :  luftiga & precis så där lagom fluffiga.

IMG_7227

Mjuka och goda temackor

Det här behöver du :
100 gram  smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl / vetemjöl special

Gör så här : Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter. Låt jäsa i cirka en 20 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen. Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmarmelad

IMG_7248

Mjuka tekakor med smör, ost och marmelad.

0
15 kommentarer

Frisk promenad

Godkväll

Vilket busväder vi haft…. det har verkligen regnat till och från hela dagen idag, men nu tänkte Molly och jag passa på att ge oss ut på vår långpromenad medan det är uppehåll.
Fördelen med regnet är att det blir så härligt och friskt ute och för att inte tala om hur grönt allt är nu, det gäller att se det postiva, eller hur. Dock gillar inte hunden i huset att bli  blöt eller smutsig om tassarna, så regnväder är typ det värsta hon vet.  Men det finns inga dåliga väder… eller vad är det man säger 🙂

En liten Molly fastnade på bild, tänk att denna lilla rackarn redan hunnit bli tre och ett halvt år.  Jisses vad tiden går

Molly Papillon

Jo, och idag bestämde vi oss för kök till stugan – det kommer bli så fint.  Och handtagen skickade vi efter på en annan sida- ska visa er sedan vilka det blev.  Vi valde skålformade handtag i lite antikstil- men det tog lång tid att välja & jämföra alla olika, man vill ju inte ångra sig sedan.

Ja ja… ville bara kika in här på bloggen och önska er en riktigt fin kväll.

Hörs snart igen

0
6 kommentarer

Kasslergömma med currysås

Godmorgon fina!

Här kommer ett middagstips till er som har en bit kassler i kylen och som inte har bestämt er vad ni ska laga med den.

Gör kasslergömma vetja- det är jättegott  detta är ett recept som var evigheter sedan jag lagade. Och eftersom barnen gillade Jacobs currysås så mycket så tänkte jag att det var dags att laga denna gamla klassikern igen. Då brukade jag börja med att lägga kasslern i botten, sedan riset över och sist currysåsen – ja därav namnet. Nu bytte jag lite och la riset i botten- man kan göra lite som man vill. Även gott att hacka över lite  purjolök, eller lite paprika om ni har hemma.

Kassler & currysås är gott som bara den .
Kassler recept

Det här behöver du till 4 personer : 
600  gram kassler
ris till 4 personer
1 dl riven god ost

Currysåsen : 
2 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
1 msk chilisås
Curry & salt efter smak och tycke

Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader.
Koka riset enligt anvisningar på förpackning. Häll det kokta riset (  bra om det inte är helt färdigkokt) i en ugnsform.
Värm upp alla ingredienser till såsen och låt sjuda i fem minuter . Skiva över kasslern över riset, fyll på med den goda såsen .
Skiva lite små söta körsbärstomater över och riv en dl ost över.

Gratinera i ugnen i cirka 15- 20 minuter . Servera med en sallad.

Smaklig spis !

4
9 kommentarer

Damernas Värld och en bit choklad

Godkväll i stugorna.

Har ni haft en bra start på veckan *hoppas det* Här har det varit kanonbra förutom att det regnat hela dagen.  Nu håller vi tummarna för sol och lite värme tills på lördag då det är dags för Jacobs konfirmation, då har vi ju planerat att sitta ut och äta & fika.  Nu tänkte jag ta och sätta sig ner en stund framför tv:n och kika på halv åtta, och bläddra igenom senaste Damernas Värld som trillade ner i lådan förra helgen. Jag har gått och sneglat på tidningen hela helgen, men nu så har jag lite tid över att sätta mig och läsa.

Härligt blå färg också på detta numret- matchade blommorna.
Damernas

Dagens blommor: en underbar spretig handplockad bukett med förgätmigej från trädgården. Till läsningen blir det de sista bitarna av lördagsgodiset – sött så sött &  gott så gott.

IMG_9982

Hoppas ni får en jättefin kväll

0
4 kommentarer

Jacobs currykyckling med sås & ris

Ny vecka och massa nya recept 🙂
Dagens recept är Jacobs –  det var äldsta sonen som bjöd på lördagsmiddagen i helgen. Och detta var verkligen jättegott!

Currysås

Currysåsen var så god, att tillochmed de minsta i familjen som helst bara äter brunsås vågade smaka och tyckte den var toppen.

Currysåsrecept

Det här behöver du till 6 personer 
1 kilo kycklingfileer
ris
smör
Salt & curry

Till currysåsen :
ev. steksky
25 gram smör
3 msk vetemjöl
4 – 5 dl grädde
2 msk kycklingfond
salt & curry efter smak och tycke

Gör så här: 
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Och smörstek kycklingen med lite curry och salt. Ev.steksky silades över i en kastrull , häll ner smöret och låt det smälta tills du får en nötig doft. Ta bort från plattan och vispa kraftigt ner mjölet till en jämn smet. Ställ tillbaka på plattan och tillsätt grädde lite i taget under vispning och låt sjuda- red av till önskad konsistens. Tillsätt även kycklingfond och låt sjuda upp tillsammans. Smaka sedan av med curry och salt.

Sedan är det klart att serveras.

1
8 kommentarer

Veckomatsedel

Gomorron gomorron,
Söndag it is – och tajm för ännu en veckomatsedel 🙂

Hoppas ni ska hitta något ni gillar. Och som vanligt för att komma till receptet klickar ni på respektive maträtt.

Måndag :  Italiensk lax med fetaostkräm 
Tisdag  Shepherdpaj med en stor grönsallad
Onsdag: Snabb Falulåda med makaroner 
Torsdag Fisksoppa toppad med räkor och aioli
Fredag  Pestopasta med söta tomater och kycklingfile

Tips : Använd gärna en fin pasta, då blir upplägget på tallriken vackrare .

IMG_6203-001

IMG_6207

Det här behöver du :
Pasta
1 kycklingfile per person
Krydda : chili explosion
valfri pesto
1 ask med körsbärstomater
olivolja
flingsalt

Servering : Turkisk yougurt

Gör så här : 
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Stek under tiden kycklingen,  du kan välja att krydda kyckligen med vilken som helst, jag hade en chilikrydda. Jag brukar ugnsbaka tomaterna , men idag orkade vi inte vänta på ugnen. Så jag stekte dem i en kastrull med lock , på ganska gög värme. med rikligt med olivolja och lite flingsalt.  Stek kycklingen klart  i smör, och skär den sedan i lagom fina bitar. När pastan är klar häll av vattnet och skölj av dem, vänd sedan ner ett par teskedar av din favorit pesta. Jag hade en med paprika / chili smak. Vänd försiktigt ner tomaterna och servera genast med en klick turkisk yougurt.

Smaklig spis.

0
5 kommentarer

Nyhet – för mig

Hej hej ,

Här har vi precis ätit klart och det blev Jacobs goda currykyckling till middag – jag blir så glad när barnen vill laga mat. Och Jacob har alltid tyckt att det är roligt och ofta varit med och hjälpt till med maten. Medan jacob fixade middagen så bakade  jag en ny variant av småkakorna. Ni ska få se sen för de blev supergoda ja både kakorna men framförallt middagen …. Innan dess så har vi idag varit iväg och lunchat hos mamma ( barnens mormor ) Och efter det blev det lite mathandling, och då sprang jag på en ny choklad på, ny för mig iallafall. Någon som sett och  provat?

Jag gillar den tidigare bubbel chokladen – den är söt men god –  så jag blev så  nyfiken på hur denna med kola skulle smaka : Bubbly Caramel

IMG_9805-001

Hoppas ni får en härlig lördagskväll!

0
2 kommentarer

Målad och klar

Flera av er var nyfikna på hur det gått med skänken och jag kan berätta  att den nu är målad och klar. Fyndades på blocket för lite sedan slipades, grundmålades  och så tapetserade jag om insidan av den för att den skulle bli ett bra att förvara i. Och snabbt litet råd om ni ska måla om era möbler för första gången- skruva bort alla beslag / handtag innan ni målar, det blir så mycket snyggare och lättare att måla då. Och denna möblen var väldigt fin invändigt men har du fått tag i ett skåp som liksom luktar lite instängt & gammalt- ställ in en skål med vatten och ättika 50 / 50 i några dagar så är den doften ur världen. Ett bra gammalt husmorsknep som jag lärt mig.

Skänken målad och klar och två stora skålar med våra handplockade snäckor från våra resor. Bägge ska med till lilla sommarhuset. 

Måla möbler

Sen klädde jag in hyllorna med den söta tapeten från gästrummet – hade sparat en bit som blev över från tapetseringen.

Klä om möbler

Nu passar den oss perfekt att förvara handdukar, linnen och textilier i sommarstugan * räknar dagarna tills vi får nycklarna*

IMG_9655

Om någon var nyfiken på hur den såg ut före – så var det så här.
Det är den här äppelserien som är så vansinngt vanlig- jag tycker den är rätt fin i sin utformning och gillar den stilen. Har ju sedan tidigare en likadan skänk här hemma i vardagsrummet. Plus att den blir snyggare för varje år, för då spicker liksom färgern lite i skarvar…. Men det är ju en smaksak.

IMG_9512

Hörs om en stund med tips på en smarrig efterrätt.

0
5 kommentarer