Vilket busväder vi haft…. det har verkligen regnat till och från hela dagen idag, men nu tänkte Molly och jag passa på att ge oss ut på vår långpromenad medan det är uppehåll.
Fördelen med regnet är att det blir så härligt och friskt ute och för att inte tala om hur grönt allt är nu, det gäller att se det postiva, eller hur. Dock gillar inte hunden i huset att bli blöt eller smutsig om tassarna, så regnväder är typ det värsta hon vet. Men det finns inga dåliga väder… eller vad är det man säger 🙂
En liten Molly fastnade på bild, tänk att denna lilla rackarn redan hunnit bli tre och ett halvt år. Jisses vad tiden går
Jo, och idag bestämde vi oss för kök till stugan – det kommer bli så fint. Och handtagen skickade vi efter på en annan sida- ska visa er sedan vilka det blev. Vi valde skålformade handtag i lite antikstil- men det tog lång tid att välja & jämföra alla olika, man vill ju inte ångra sig sedan.
Ja ja… ville bara kika in här på bloggen och önska er en riktigt fin kväll.
Här kommer ett middagstips till er som har en bit kassler i kylen och som inte har bestämt er vad ni ska laga med den.
Gör kasslergömma vetja- det är jättegott detta är ett recept som var evigheter sedan jag lagade. Och eftersom barnen gillade Jacobs currysås så mycket så tänkte jag att det var dags att laga denna gamla klassikern igen. Då brukade jag börja med att lägga kasslern i botten, sedan riset över och sist currysåsen – ja därav namnet. Nu bytte jag lite och la riset i botten- man kan göra lite som man vill. Även gott att hacka över lite purjolök, eller lite paprika om ni har hemma.
Kassler & currysås är gott som bara den .
Det här behöver du till 4 personer :
600 gram kassler
ris till 4 personer
1 dl riven god ost
Currysåsen :
2 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
1 msk chilisås
Curry & salt efter smak och tycke
Gör så här: Ställ ugnen på 220 grader.
Koka riset enligt anvisningar på förpackning. Häll det kokta riset ( bra om det inte är helt färdigkokt) i en ugnsform.
Värm upp alla ingredienser till såsen och låt sjuda i fem minuter . Skiva över kasslern över riset, fyll på med den goda såsen .
Skiva lite små söta körsbärstomater över och riv en dl ost över.
Gratinera i ugnen i cirka 15- 20 minuter . Servera med en sallad.
Har ni haft en bra start på veckan *hoppas det* Här har det varit kanonbra förutom att det regnat hela dagen. Nu håller vi tummarna för sol och lite värme tills på lördag då det är dags för Jacobs konfirmation, då har vi ju planerat att sitta ut och äta & fika. Nu tänkte jag ta och sätta sig ner en stund framför tv:n och kika på halv åtta, och bläddra igenom senaste Damernas Värld som trillade ner i lådan förra helgen. Jag har gått och sneglat på tidningen hela helgen, men nu så har jag lite tid över att sätta mig och läsa.
Härligt blå färg också på detta numret- matchade blommorna.
Dagens blommor: en underbar spretig handplockad bukett med förgätmigej från trädgården. Till läsningen blir det de sista bitarna av lördagsgodiset – sött så sött & gott så gott.
Ny vecka och massa nya recept 🙂
Dagens recept är Jacobs – det var äldsta sonen som bjöd på lördagsmiddagen i helgen. Och detta var verkligen jättegott!
Currysåsen var så god, att tillochmed de minsta i familjen som helst bara äter brunsås vågade smaka och tyckte den var toppen.
Det här behöver du till 6 personer
1 kilo kycklingfileer
ris
smör
Salt & curry
Till currysåsen : ev. steksky
25 gram smör
3 msk vetemjöl
4 – 5 dl grädde
2 msk kycklingfond
salt & curry efter smak och tycke
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Och smörstek kycklingen med lite curry och salt. Ev.steksky silades över i en kastrull , häll ner smöret och låt det smälta tills du får en nötig doft. Ta bort från plattan och vispa kraftigt ner mjölet till en jämn smet. Ställ tillbaka på plattan och tillsätt grädde lite i taget under vispning och låt sjuda- red av till önskad konsistens. Tillsätt även kycklingfond och låt sjuda upp tillsammans. Smaka sedan av med curry och salt.
Tips : Använd gärna en fin pasta, då blir upplägget på tallriken vackrare .
Det här behöver du : Pasta
1 kycklingfile per person
Krydda : chili explosion
valfri pesto
1 ask med körsbärstomater
olivolja
flingsalt
Servering : Turkisk yougurt
Gör så här :
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Stek under tiden kycklingen, du kan välja att krydda kyckligen med vilken som helst, jag hade en chilikrydda. Jag brukar ugnsbaka tomaterna , men idag orkade vi inte vänta på ugnen. Så jag stekte dem i en kastrull med lock , på ganska gög värme. med rikligt med olivolja och lite flingsalt. Stek kycklingen klart i smör, och skär den sedan i lagom fina bitar. När pastan är klar häll av vattnet och skölj av dem, vänd sedan ner ett par teskedar av din favorit pesta. Jag hade en med paprika / chili smak. Vänd försiktigt ner tomaterna och servera genast med en klick turkisk yougurt.
Här har vi precis ätit klart och det blev Jacobs goda currykyckling till middag – jag blir så glad när barnen vill laga mat. Och Jacob har alltid tyckt att det är roligt och ofta varit med och hjälpt till med maten. Medan jacob fixade middagen så bakade jag en ny variant av småkakorna. Ni ska få se sen för de blev supergoda ja både kakorna men framförallt middagen …. Innan dess så har vi idag varit iväg och lunchat hos mamma ( barnens mormor ) Och efter det blev det lite mathandling, och då sprang jag på en ny choklad på, ny för mig iallafall. Någon som sett och provat?
Jag gillar den tidigare bubbel chokladen – den är söt men god – så jag blev så nyfiken på hur denna med kola skulle smaka : Bubbly Caramel
Flera av er var nyfikna på hur det gått med skänken och jag kan berätta att den nu är målad och klar. Fyndades på blocket för lite sedan slipades, grundmålades och så tapetserade jag om insidan av den för att den skulle bli ett bra att förvara i. Och snabbt litet råd om ni ska måla om era möbler för första gången- skruva bort alla beslag / handtag innan ni målar, det blir så mycket snyggare och lättare att måla då. Och denna möblen var väldigt fin invändigt men har du fått tag i ett skåp som liksom luktar lite instängt & gammalt- ställ in en skål med vatten och ättika 50 / 50 i några dagar så är den doften ur världen. Ett bra gammalt husmorsknep som jag lärt mig.
Skänken målad och klar och två stora skålar med våra handplockade snäckor från våra resor. Bägge ska med till lilla sommarhuset.
Sen klädde jag in hyllorna med den söta tapeten från gästrummet – hade sparat en bit som blev över från tapetseringen.
Nu passar den oss perfekt att förvara handdukar, linnen och textilier i sommarstugan * räknar dagarna tills vi får nycklarna*
Om någon var nyfiken på hur den såg ut före – så var det så här.
Det är den här äppelserien som är så vansinngt vanlig- jag tycker den är rätt fin i sin utformning och gillar den stilen. Har ju sedan tidigare en likadan skänk här hemma i vardagsrummet. Plus att den blir snyggare för varje år, för då spicker liksom färgern lite i skarvar…. Men det är ju en smaksak.
Hörs om en stund med tips på en smarrig efterrätt.
”Nu är det fredagsmys ” lalalalalalalala ….. den där reklamsången går ju alla och nynnar på nu när helgen är här. Vi vart iväg och handlade vårat snacks på Coop nu för en stund sedan, och det blev både grillchips & cheese heartz som fick följa med hem.
Vad äter ni själva för något gott framför tv:n ikväll?
Ostbågar formade till små hjärtan, men min ostsnacks favoriten är de med prästost.
Ursäkta frånvaron igår, men gårdagen var det en extra uppbokad dag med Ikeabesök, laga mat och hämta & lämna ,barn från skola till fritidsaktiviteterna. Fanns liksom inte en lugn stund att sätta mig framför dator, men idag är en ny dag och inte minst så startar helgen. Så jag ska nog hinna med att uppdatera alla nya recept jag har provat sista tiden. Igår hade vi som sagt en bokad kökstid på ikea för att rita upp kök till sommarstugan, och vi målade upp några olika varianter & ska fundera nu vilket som blir bäst. Vi vill ha det mesta vitt i sommarhuset ( som ni säkert gissat) och även inreda detaljer i lite marinstil genom att blanda in rött och blått i kuddar, dukar och textilier. Så nu surfas det väldigt mycket omkring bland stuginspiration.
Handlade inget så på Ikea mer än dessa urgulliga servetter i blått & rött. Servetter kan man inte få för mycket av- och jag har en hel låda med olika, som speceillt Nomi tycker det är roligt att stå och välja bland när de hjälper till att duka.
Sen var ju jag och äldsta sonen på bio häromdagen, vi gick och tittade på ”The amazing Spider-man” jag tyckte den var riktigt spännande och bra.Jag som annars brukar sitta och gäspa till sådana filmer. Så den är helt klart värd att se, och säkert extra bra bara för att man såg den på bio med bra bild / ljud och så massa popcorn.
Hepp hepp… nu ska jag sätta mig och uppdatera dagens recept- ses om en stund.
Först vill jag bara önska en riktigt fin morgon – både till gamla & nya läsare.
För oj vad många nya läsare det trillat in nu- och ni är sååå välkomna ♥ Jag hoppas att ni ska trivas och hitta lite matinspiration 🙂 För er som precis hittat hit så bläddrar ni er runt bland kategorierna högst upp på sidan, där mer än 2000 stycken olika mat- och bakrecept nu samsas. Det har sedan min lilla bloggflytt hit till Damernas värld fördubblats med besökare till sidan. Jätteroligt att så många nya hittat hit, och extra kul att ni delar inläggen på facebook med era vänner- jag gissar att många nykomlingar har hittar hit så…. Och för er som undrat hur många ”många besökare” är kan man kika in på bloggportalen här för att se antal besök i veckan, sen är antal unika besök inte detsamma – men några av er ville se lite statistik.
Min facebook hittar ni här och följ mig & bloggen gärna via instagram: @jennysmatblogg
Nu till dagens första recept : Ostgratinerad Bamse-Biff som det blev till middag, det är som köttbullar men lite roligare.
Detta receptet har jag haft sparat i min receplåda , och vet inte vart det kommer ifrån från början. Men det var väldigt gott- så prova vetja.
Till Bamse-Biff behöver du : 700 gram nötfärs
1 dl vispgrädde + 5 msk ströbröd
3 msk med oxfond
1 ägg
1 tsk salt
peppar
Du behöver till brunsåsen : steksky 2 dl vatten
1 msk oxfond
2 dl grädde
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
Maizena /redning
Toppa Bamse – biffen med körsbärtomater & riven ost och lite grönt.
Serveras med kokt potatis
Gör så här : Ställ ugnen på 220 grader.
Häll upp grädde och ströbröd i en skål och låt svälla, rör om då och då. Rör sedan ihop alla ingredienser till Bamse-biffen, och platta ut till en stor biff i stekpannan. Lägg i en rejäl klick smör och stek på svag värme på bäggesidor ( jag hade lock över för jämnare värme) Vänd biffen med hjälp av locket. Stekskyn silar du bort i en annan kastrull för såsen. Värm upp den kastrullen och tillsätt steksky, vatten, fond , grädde soya och kryddor och låt sjuda upp. Red av med maizena till önskad konsistens och sänk värmen. När biffen är stek fem minuter på varje sida så häller du i såsen i stekpanna ( som tål ugn) och delar tomater och tommar biffen med, riv överlite ost och ställ in i ugnen i en kvart eller tills biffen är lagom genomstekt.