Wasabikyckling med krämig potatisgratäng

Välkommen helgen!
Underbart med fredag och härligt med solen & riktigt sommarvärme  – ikväll blir det lätt grillat här hemma. Köttet & kycklingen ligger redan i marinad.  Har ni inte bestämt er för vad ni ska ha till middag?  Då kanske ni kan grilla denna goda wasabikyckling och även slänga in en potatisgratäng i ugnen, så är den saken ur världen.

Potatisgratäng

Är det något som jag är svag för förutom bröd så är det just en krämig potatisgratäng. Vill inte vara utan!
IMG_0403
När jag lagade kyckligen så stekte vi den, me ikvll är det ju grillväder – så grilla den bara istället.

De här behöver du till  6 personer :
1 kilo kyckling
1/2 rapsolja
1 tsk soya kinesisk
wasabikrydda
1 msk citronsaft

Potatisgratängen :
Mjölig potatis
5 dl grädde
1 förpackning med färskost med örter
1 pressad vitlök
salt & peppar

Gör så här:
Om du ska grilla kan du lägga fileerna i en påse med 1/2 dl olja , pressad citron, och soya. Krydda med wasabi gör du när du grillar.  Ställ ugnen på 220 grader, skiva potatisen och vispa ihop grädde och färskost ( gör inget om det blir några klumpar- det smälter i ugnen ) pressa i vitlök , salta & peppra. Varva potatisoch gräddblandning så att det täcker potatisen . Ställ in i mitten av ugnen- vill du kan du efter halva tiden strö över 1 dl riven ost. När potatisen är mjuk cirka 40 minuter senare är den klar.

Servera genast med den grillade wasabi kycklingen. Mums.

0
Kommentera

Syrentiden är här….. och vad betyder det ?

Första buketten med syrener för i år står nu på bordet, inplockade direkt från trädgården och doftar verkligen sommar.  Syrentiden är något tidig iår- och det vet ni väl vad det betyder ?  Just det- att det är dags att koka syrensaft 😀 Detta receptet hittade jag för några år sedan i en mat-tidning, och har hunnit koka många liter saft sedan dess. En riktigt uppskattad gå-bort-present.

Man går tillväga på samma sätt som när man kokar fläderblomssaft.
Syrener

Saften får en vacker ljuslila-rosa färg, och serverades  med massa is i. En vacker sommrig saft, och har ni inte prövat syrensaft tidigare, gör det i sommar 🙂

Syrensaft

IMG_6017

Det här behöver du :
50  blomklasar av lila bondsyrén
2 kilo strösocker
2 1/2   liter vatten
30  gram citronsyra
2  citron
( en vaniljstång )

Gör så här:
Skölj blomklasorna i vatten och rensa så att du bara har de små syrenblommorna kvar. Koka upp socker och vatten ( och eventuellt en vaniljstång ) och rör tills allt sockret har löst sig, ta bort från plattan och rör ner citronsyran och rör om.Lägg skivad citron och syrenblommorna i en djup kastrull och häll över det heta vattnet, sätt på ett lock och låt svalna.Ställ sedan in i kylskåpet och låt stå i tre dagar. Rör om morgon och kväll så att alla ingredienser blandar sig. Tredje dagen är den färdig , sila den –  och häll upp i vackra flaskor.

Klar att servera , mer vatten efter egen smak  och massa is.

IMG_6024

* * * * * * * * *

Jisses vad klockan går snabbt idag, nu är det dags att byta om och hämta Thelma och kompis- vi ska åka på bokmässa nu om en stund. Alla i hennes klass har skrivit en varsin bok som de ska berätta om idag- blir roligt att lyssna på.

Så på återseende om en stund!

Ha det så himla bra nu i vårsolen.

0
8 kommentarer

Chipotlesalsa

sponsorskyltsantamaria

Godmorgon,

Kikar bara förbi en liten snabb sväng här på bloggen, jag har ett trevligt lunchmöte inbokat på stan idag men innan dess mindre roligt besök hos tandis 😉
Iallfall så tänkte jag i god tid till helgen tipsa om denna mustiga & smakrika tomatsalsan. Tänkte att ni i bästa fall hinner med att laga den till fredagstacosen imorgon, eller kanske till en bit grillad köttbit på lördag.  Det är i samarbete med ”Santa Maria” som jag har kokat denna, och den är väldigt lätt att tillaga och får fram en mustig smak där kombinationen mellan tomat & chipotle blir toppen.

Klipp av stjälkarna på den torkade chilin och rosta i torr stekpanna.

Santa Maria

Det här behöver du gör att laga Chipotlesalsa :
2 stycken santa maria – chili chipotle morita
3 dl kokhett vatten
2 kvisttomater eller 16 körsbärstomater
1/2 silverlök
1 vitlöksklyfta
1 burk med finkrossade tomater
1 dl vatten ( av det heta vattnet )
1 tsk strösocker
1 msk med pressad limesaft
2 tsk salt , gärna rökt

Gör så här :
Ta bort stjälkarna på chilin, och rosta dem i e torr stekpannanågra sekunder i varje sida i en het och torr stekpanna. Lägg chilin i en skål och häll över 3 dl med kokande vatten och låt stå och svälla i cirka 30 minuter. Under tiden rostar du körsbärstomaterna, den finhackade silverlöken & tunt skivkade vitlöken i en torr panna. Rosta tills de får ordentligt med färg, gör ingenting om de blir brända. Häll sedan över den mjuka chilin och 1 dl av de varma vattnet, Och häll i limesaft, krossade tomaterna, 1 tsk strösocker , salt och mixa allt i en mixer eller med hjälp av en stavmixer.
Jag mixade inte helt slätt, då jag tycker att det är gott med lite bitar i min salsa.

Klar att serveras.

Salsa Santa Maria

I samarbete med Santa Maria.

0
Kommentera

Plopp-kladdis

 

Hej min vän,

hoppas din dag har startat fint, här har jag precis satt mig ner för att jobba en stund framför datorn och ska beta av mail och diverse roliga bildjobb & redigeringar. Och innan lunch har jag ett nytt recept jag ska laga också ser jag här i kalendern….  Tror det kommer bli jättegott, så håll tummarna.  Till sällskap framför datorn har jag så har jag iallafall en stor bit med kladdkaka proppad med plopp – inte särskilt tråkig alls kan jag säga. Riktigt gott att toppa kladdkaka med dessa godisbitar också också – blir liksom extra chokladigt och segt.  Mums.

Har ni inte bakat innan så kommer recpetet här:

Recept kladd kaka

Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:
Form cirka 22-24 cm
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
2 rullar med plopp eller center

Gör din chokladiga kladdkaka så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten och tryck ner en  10 – 15 ploppbitar . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen oc fördela resten av alla plopp bitar över kakann. Och ställ in på eftervärmen i ugnen bara en minut eller så så att chokladen blir lätt att smeta ut till en topping. Ta ut och förvara svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.

* * * * * * * * *

Sedär nu lite kaffe, en bit kladdkaka och så sätta fart med dagens uppgifter.

0
14 kommentarer

Blåbärsmilkshake

Svalkande milkshakes är ett måste till sommaren, och tar  inte mer än ett par minuter  att mixa ihop.  Jag brukar använda stavmixer- sen fungerar det minst lika bra med elvisp om man vill ha det istället.  Dessa svalkande glassdrycker går att smaksätta hur man vill- jag brukar ha färska bär i våra. Men även ett par msk koncentrerad saft är en god smaksättning – välj något som ni har hemma.

IMG_0314

Det här behöver du till ett par glas:
2 dl standard mjölk
2 1/2 dl vaniljglass
1/2 dl färska bär
Alternativt 3-4 msk koncenterad saft

Gör din milkshake så här:
Mät upp allt i en skål, mixa, smaka av. Vill du ha lösare konsistens tillsätt mer mjölk och vice verca.
Häll upp i glass & drick med fina sugrör.

IMG_0355-001

1
12 kommentarer

Tacos de carne con chile

sponsorskyltsantamaria

Tjingeling bloggisar.

Startar igång denna härliga tisdagen med en färgglatt mexikanskt recept. Jag har i samarbete med ”Santa Maria”  provat deras nya chilisorter : Chili Guajillo, Chili Chipotle Morita, Chili Ancho. Dessa torkade chilifrukter passar blandannat utmärkt till långkok, marinader och till såser, och ger en helt annan smak till grytorna. Hettan är bara en liten del av alla de smaker man kan hittar i chili. Där finns också en fyllighet, fruktighet, en gnutta smak av grönt te, röda bär, choklad. Och när en färsk Poblano pepper torkas får den helt plötsligt nya smaker – såsom plommon, russin, lakrits och även lite kaffe.

Att arbeta med torkad chili på det här sättt var något helt nytt för mig, och jag tycker att det har vairt jättekul att prova- så var nu inte oroliga för att det är svårt på något sätt. På Santa Marias sida här kan du snabbt & lätt se tre olika filmer på hur du förväller, rosta och maler chilifrukterna. Busenkelt, och när du lagar maten så kan du själv avgöra hur stark du vill ha din mat, jag gillar ju het mat- så för mig får gärna kärnorna/ kärnhuset stanna kvar.  Vill du ha mycket smak men mindre hetta då kärnar du ur det innan eller när frukten är mjuk.

Nu till det första receptet som jag har provat- det hittade jag i den underbart fina & färgstarka boken : Taco Mexican Style.

Santa Maria

Tacos de carne con chile= Tacos med chili

Det här behöver du för att laga Tacos de carne con chile:
1 kilo högrev
3 hela chipotlechilifrukter
1 hel anchochili
2 hela guajillochilifrukter
3 vitlöksklyftor
2 msk majsolja
1 tsk malen spsikummin
1 tsk malen koriander
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 msk honung
1/2 msk vetemjöl
33 cl lättöl
6 dl köttbuljong

Gör din tacos de carne con chili så här:
Skär köttet i 3*3 cm stora bitar. Ta av stjälkarna på alla chilifrukter och rosta dem i 30 sekunder på varje sida i en het och torr stekpanna.
Hacka vitlöken fint, och bryn den och köttet i en gryta gärna av gjutjärn eller i en stor kastrull. Tillsätt chilifrukterna kryddorna och honungen. Pudra över mjölet. Tillsätt öl och buljong så att det täcker köttetlåt småkoka under lock i 3 timmar eller tills köttet börjar koka sönder. Rör om då och då.

Servera sedan genat tillsammans med de goda tillbehören här nedan.

Till servering:  salsa, varma tortillabröd & picklad rödlök

Till salsan ( Pico de gallo) behöver du:
4 stycken mogna kvisttomater
1/2 silverlök
1/2 jalapeno
2 msk finhackad färsk koriander
1/2 tsk salt
Saften av 1 lime

Gör din salsa så här:
Dela , finhacka och rör ihop ingredienserna blanda pressa över saften av en lime och strö över lite salt.

tomatsalsa

Picklad rödlök:
2 rödlök
2 limefrukter
1/2 dl äppelcidervinäger
1 krm torkad oregano
salt

Gör din picklade lök så här:
Strimla löken tunt och fint och blanda ihop med de andra ingredienserna . Låt stå och dra i minst 15 minuter innan servering.

Servera sedan allt tillsammans i ett varmt tortillabröd.

IMG_8794

Mat i mexikansk stil.

Inlägget är i samarbete med ”Santa Maria”

0
1 kommentar

Fem miljoner !

Helt galet…. Och så roligt 😀
Idag kom det hem ett blombud med en jättefin bukett från Bonnier redaktionen, så från och med att jag flyttade över min sida hit till Damernas Värld så har bloggen redan haft över 5 miljoner sidvisningar här under dessa månader. Jag kan inte riktigt föreställa mig hur mycket (många) det är, och när jag försöker så får jag faktiskt direkt skrivkramp 😉 Ville bara tacka dig – ja ett stort superstort tack från hela mitt hjärta till er alla därute som gillar bloggen och kommer tillbaka. Det gör mig så glad och rent av lycklig  att få läsa om alla er som lagar recepten, bakar kakorna här på bloggen och gillar mina kladdkakor.

IMG_0365

Sötaste buketten i gulligaste vasen – kan inte titta mig mätt på denna färgklick.

IMG_0370

Helst av allt skulle jag vilja ge er alla en varsin sådan här bukett – för  utan er hade inte bloggen varit alls lika rolig.

Tack ♥

0
30 kommentarer

Extra tävling – Superberries & mer pepp i vardagen

sponsorskyltextra

Hej och godmorgon vänner,

Måndag idag och vi startar upp denna veckan med en härlig tävling i samarbete med Extra – nu har ni nämligen chansen att vinna en stor påse fylld med Extras nya smak ”Superberries” och ett par snygga Urbanears -hörlurar. Tuggummin med en liten försmak av sommaren om du frågar mig, både blåbär & björnbär i ett. Detta är en lite rolig tävling, där jag tänkte att vi kunde vardagspeppa varandra och ge bra tips !  Mitt bästa vardagspepp är att komma iväg på en snabb & frisk powerwalk runt sjön, gärna direkt efter frukosten med riktigt bra musik i mina hörlurar, detta ger mig extra energi hela dagen.

* * * * * * *
Extra tuggummi med bärig smak-  det är bra för tänderna och smakar gott.

Extra

IMG_0149

För att du ska vara med och tävla om detta stora extra-paket med snygga hörlurar från Urbanears är allt du behöver göra att svara på frågan i kommentarsfältet :

Vad är ditt bästa superpepp-tips i vardagen?

* Glöm inte att ange din mailadress korrekt när du är med och tävlar *
Tävlingen pågår to.m den 28:e Maj.

0
284 kommentarer

Veckomatsedel

Gomorron och välkommen söndag
Här blev vi väckta av morgonpigga småkusiner någon gång runt 05.45 sådär… synd att sova bort hela dagen, eller vad 😉 Tänkte skriva in ett tidigt inlägg på veckomatsedel för er som vill hinna med planering och mathandla redan idag. För att komma till respektive recept , klicka på den önskade maträtten.

Smaklig vecka.

Måndag Pannbiffar med mos
Tisdag : Ugnspannkaka med lingon
Onsdag : Kryddig tomatsoppa med knaperstekt bacon
Torsdag : Örtbakad lax
Fredag:  Chicken nuggets i basilikasås

Recept på chicken nuggets

Det här behöver du för att laga chicken nuggets för 6 personer

1 kilo tunna kycklingfileer 1 uppvispat ägg 2 dl ströbröd 1 kryddburk med sesamfrön lite flingsalt rapsolja till stek eller fritering

Klyftpotatis: Potatis rapsolja örtkrydda flingsalt

Basilikasås : 1 kruka med färsk basilika 2 1/2 dl creme fraiche orginal 3 msk olivolja 1/2 tsk örtkrydda lite flingsalt

Gör så här : Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen) Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa.  Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik.  Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa. Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.

Serveras de nyfriterade chicken nugget : en genast.

0
3 kommentarer

Konfirmationsdag

Godmorgon önskar jag härifrån ett soligt & strålande småland,

Vi kunde inte haft bättre väder idag –  det är ju Jacobs konfirmationsdag, och det är dukat och förberett för smörgåstårtor & fotbollstårtor till gästerna efter kyrkan.  Vi blir nästan 25 personer här hemma i trädgården, så det har ju varit en del förberedelser. Nu har ju vi och Jacobs pappa hjälpts åt med allt , så det har ju gått väldigt smidigt allting. Och det är  inte bara konfirmation idag, utan vi har en liten Nomi som ska iväg på kalas också i eftermiddag. Och paketen handlade vi tidigare i veckan, hon ska bara göra paket av dem och måla en teckning så är det färdigt.

IMG_0086

Vi hörs om en stund, nu ska jag göra mig klar för kyrkan.

0
3 kommentarer