Plopp-kladdis

 

Hej min vän,

hoppas din dag har startat fint, här har jag precis satt mig ner för att jobba en stund framför datorn och ska beta av mail och diverse roliga bildjobb & redigeringar. Och innan lunch har jag ett nytt recept jag ska laga också ser jag här i kalendern….  Tror det kommer bli jättegott, så håll tummarna.  Till sällskap framför datorn har jag så har jag iallafall en stor bit med kladdkaka proppad med plopp – inte särskilt tråkig alls kan jag säga. Riktigt gott att toppa kladdkaka med dessa godisbitar också också – blir liksom extra chokladigt och segt.  Mums.

Har ni inte bakat innan så kommer recpetet här:

Recept kladd kaka

Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:
Form cirka 22-24 cm
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
2 rullar med plopp eller center

Gör din chokladiga kladdkaka så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten och tryck ner en  10 – 15 ploppbitar . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen oc fördela resten av alla plopp bitar över kakann. Och ställ in på eftervärmen i ugnen bara en minut eller så så att chokladen blir lätt att smeta ut till en topping. Ta ut och förvara svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.

* * * * * * * * *

Sedär nu lite kaffe, en bit kladdkaka och så sätta fart med dagens uppgifter.

0
14 kommentarer

Blåbärsmilkshake

Svalkande milkshakes är ett måste till sommaren, och tar  inte mer än ett par minuter  att mixa ihop.  Jag brukar använda stavmixer- sen fungerar det minst lika bra med elvisp om man vill ha det istället.  Dessa svalkande glassdrycker går att smaksätta hur man vill- jag brukar ha färska bär i våra. Men även ett par msk koncentrerad saft är en god smaksättning – välj något som ni har hemma.

IMG_0314

Det här behöver du till ett par glas:
2 dl standard mjölk
2 1/2 dl vaniljglass
1/2 dl färska bär
Alternativt 3-4 msk koncenterad saft

Gör din milkshake så här:
Mät upp allt i en skål, mixa, smaka av. Vill du ha lösare konsistens tillsätt mer mjölk och vice verca.
Häll upp i glass & drick med fina sugrör.

IMG_0355-001

1
12 kommentarer

Tacos de carne con chile

sponsorskyltsantamaria

Tjingeling bloggisar.

Startar igång denna härliga tisdagen med en färgglatt mexikanskt recept. Jag har i samarbete med ”Santa Maria”  provat deras nya chilisorter : Chili Guajillo, Chili Chipotle Morita, Chili Ancho. Dessa torkade chilifrukter passar blandannat utmärkt till långkok, marinader och till såser, och ger en helt annan smak till grytorna. Hettan är bara en liten del av alla de smaker man kan hittar i chili. Där finns också en fyllighet, fruktighet, en gnutta smak av grönt te, röda bär, choklad. Och när en färsk Poblano pepper torkas får den helt plötsligt nya smaker – såsom plommon, russin, lakrits och även lite kaffe.

Att arbeta med torkad chili på det här sättt var något helt nytt för mig, och jag tycker att det har vairt jättekul att prova- så var nu inte oroliga för att det är svårt på något sätt. På Santa Marias sida här kan du snabbt & lätt se tre olika filmer på hur du förväller, rosta och maler chilifrukterna. Busenkelt, och när du lagar maten så kan du själv avgöra hur stark du vill ha din mat, jag gillar ju het mat- så för mig får gärna kärnorna/ kärnhuset stanna kvar.  Vill du ha mycket smak men mindre hetta då kärnar du ur det innan eller när frukten är mjuk.

Nu till det första receptet som jag har provat- det hittade jag i den underbart fina & färgstarka boken : Taco Mexican Style.

Santa Maria

Tacos de carne con chile= Tacos med chili

Det här behöver du för att laga Tacos de carne con chile:
1 kilo högrev
3 hela chipotlechilifrukter
1 hel anchochili
2 hela guajillochilifrukter
3 vitlöksklyftor
2 msk majsolja
1 tsk malen spsikummin
1 tsk malen koriander
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 msk honung
1/2 msk vetemjöl
33 cl lättöl
6 dl köttbuljong

Gör din tacos de carne con chili så här:
Skär köttet i 3*3 cm stora bitar. Ta av stjälkarna på alla chilifrukter och rosta dem i 30 sekunder på varje sida i en het och torr stekpanna.
Hacka vitlöken fint, och bryn den och köttet i en gryta gärna av gjutjärn eller i en stor kastrull. Tillsätt chilifrukterna kryddorna och honungen. Pudra över mjölet. Tillsätt öl och buljong så att det täcker köttetlåt småkoka under lock i 3 timmar eller tills köttet börjar koka sönder. Rör om då och då.

Servera sedan genat tillsammans med de goda tillbehören här nedan.

Till servering:  salsa, varma tortillabröd & picklad rödlök

Till salsan ( Pico de gallo) behöver du:
4 stycken mogna kvisttomater
1/2 silverlök
1/2 jalapeno
2 msk finhackad färsk koriander
1/2 tsk salt
Saften av 1 lime

Gör din salsa så här:
Dela , finhacka och rör ihop ingredienserna blanda pressa över saften av en lime och strö över lite salt.

tomatsalsa

Picklad rödlök:
2 rödlök
2 limefrukter
1/2 dl äppelcidervinäger
1 krm torkad oregano
salt

Gör din picklade lök så här:
Strimla löken tunt och fint och blanda ihop med de andra ingredienserna . Låt stå och dra i minst 15 minuter innan servering.

Servera sedan allt tillsammans i ett varmt tortillabröd.

IMG_8794

Mat i mexikansk stil.

Inlägget är i samarbete med ”Santa Maria”

0
1 kommentar

Fem miljoner !

Helt galet…. Och så roligt 😀
Idag kom det hem ett blombud med en jättefin bukett från Bonnier redaktionen, så från och med att jag flyttade över min sida hit till Damernas Värld så har bloggen redan haft över 5 miljoner sidvisningar här under dessa månader. Jag kan inte riktigt föreställa mig hur mycket (många) det är, och när jag försöker så får jag faktiskt direkt skrivkramp 😉 Ville bara tacka dig – ja ett stort superstort tack från hela mitt hjärta till er alla därute som gillar bloggen och kommer tillbaka. Det gör mig så glad och rent av lycklig  att få läsa om alla er som lagar recepten, bakar kakorna här på bloggen och gillar mina kladdkakor.

IMG_0365

Sötaste buketten i gulligaste vasen – kan inte titta mig mätt på denna färgklick.

IMG_0370

Helst av allt skulle jag vilja ge er alla en varsin sådan här bukett – för  utan er hade inte bloggen varit alls lika rolig.

Tack ♥

0
30 kommentarer

Extra tävling – Superberries & mer pepp i vardagen

sponsorskyltextra

Hej och godmorgon vänner,

Måndag idag och vi startar upp denna veckan med en härlig tävling i samarbete med Extra – nu har ni nämligen chansen att vinna en stor påse fylld med Extras nya smak ”Superberries” och ett par snygga Urbanears -hörlurar. Tuggummin med en liten försmak av sommaren om du frågar mig, både blåbär & björnbär i ett. Detta är en lite rolig tävling, där jag tänkte att vi kunde vardagspeppa varandra och ge bra tips !  Mitt bästa vardagspepp är att komma iväg på en snabb & frisk powerwalk runt sjön, gärna direkt efter frukosten med riktigt bra musik i mina hörlurar, detta ger mig extra energi hela dagen.

* * * * * * *
Extra tuggummi med bärig smak-  det är bra för tänderna och smakar gott.

Extra

IMG_0149

För att du ska vara med och tävla om detta stora extra-paket med snygga hörlurar från Urbanears är allt du behöver göra att svara på frågan i kommentarsfältet :

Vad är ditt bästa superpepp-tips i vardagen?

* Glöm inte att ange din mailadress korrekt när du är med och tävlar *
Tävlingen pågår to.m den 28:e Maj.

0
284 kommentarer

Veckomatsedel

Gomorron och välkommen söndag
Här blev vi väckta av morgonpigga småkusiner någon gång runt 05.45 sådär… synd att sova bort hela dagen, eller vad 😉 Tänkte skriva in ett tidigt inlägg på veckomatsedel för er som vill hinna med planering och mathandla redan idag. För att komma till respektive recept , klicka på den önskade maträtten.

Smaklig vecka.

Måndag Pannbiffar med mos
Tisdag : Ugnspannkaka med lingon
Onsdag : Kryddig tomatsoppa med knaperstekt bacon
Torsdag : Örtbakad lax
Fredag:  Chicken nuggets i basilikasås

Recept på chicken nuggets

Det här behöver du för att laga chicken nuggets för 6 personer

1 kilo tunna kycklingfileer 1 uppvispat ägg 2 dl ströbröd 1 kryddburk med sesamfrön lite flingsalt rapsolja till stek eller fritering

Klyftpotatis: Potatis rapsolja örtkrydda flingsalt

Basilikasås : 1 kruka med färsk basilika 2 1/2 dl creme fraiche orginal 3 msk olivolja 1/2 tsk örtkrydda lite flingsalt

Gör så här : Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen) Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa.  Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik.  Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa. Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.

Serveras de nyfriterade chicken nugget : en genast.

0
3 kommentarer

Konfirmationsdag

Godmorgon önskar jag härifrån ett soligt & strålande småland,

Vi kunde inte haft bättre väder idag –  det är ju Jacobs konfirmationsdag, och det är dukat och förberett för smörgåstårtor & fotbollstårtor till gästerna efter kyrkan.  Vi blir nästan 25 personer här hemma i trädgården, så det har ju varit en del förberedelser. Nu har ju vi och Jacobs pappa hjälpts åt med allt , så det har ju gått väldigt smidigt allting. Och det är  inte bara konfirmation idag, utan vi har en liten Nomi som ska iväg på kalas också i eftermiddag. Och paketen handlade vi tidigare i veckan, hon ska bara göra paket av dem och måla en teckning så är det färdigt.

IMG_0086

Vi hörs om en stund, nu ska jag göra mig klar för kyrkan.

0
3 kommentarer

Laxpanna med ajvar och zucchini

Goodmorning Sunshines

Har precis vinkat av barn till skolan, nu ska Nomi och jag ska förberda lite till brorsans konfirmationsdukning till imorgon och fixa paketen. Lite sådant där roligt, nu känns som det mesta är förberett och inhandlat så nu ser vi fram emot imorgon. Annars ska jag hinna med ett litet fotojobb också under dagen, inväntar bara bästa ljuset – så mycket lättare att fota nu på våren & sommaren då det är ljust längre på dagarna. Gårdagens middag blev en riktig hit, provade mig fram till en laxpanna med ajvar & zucchini- alltid roligt att variera laxen och prova nya recept.

ajvar lax

IMG_0109-001
Denna middagen tar lika lång tid att laga som riset tar att koka- alltså väldigt snabblagat

Det här behöver du till 4 portioner :
ris till 4 pers
4 bitar lax
olivolja
2 1/2 dl vatten
1 zucchini
1 gul lök
2 1/2 dl ajvar mild / stark
salt & peppar
ev. lite sambal oelek

Gör din laxmiddag så här :
Tvätta , skala och skär zucchinin i lagpms stora bitar, finhacka löken och lägg åt sidan.  Hetta upp en stekpanna med olivolja, stek laxen på bägge sidor tills den nästan är klar, lägg sedan undan på en tallrik.
Fräs löken & zucchinin i olivolja och vrid över ett par drag med salt & pepparkvarn. Häll över vatten och ajvar och lägg ner laxen så att allt får sjuda upp. Gillar ni stark mat så välj den starka ajvar:n eller för att göra den mild- välj den svagare – man kan i efterhand smaka av med en tsk sambal oelek eller två.

Servera med ris – För att få ristorn använder jag e liten kopp som jag fyller och plattar till med ris till bredden.
Sen sätter jag den upp och ner på tallriken och skakar försiktigt eller knackar ut riset. Voila ett tjusigt upplägg

1
4 kommentarer

Imorgon är det tacofredag

Sitter ute på altanen med en kopp kaffe och njuter av synen av nyklippt gräsmatta, det har ju regnat så mycket den senaste veckan att det såg ut som en hel djungel, så idag för gräsklipparen jobba på duktigt.  Sen satt jag och funderade lite på vad vi skulle äta imorgon, tror att det blir tacofredag igen om barnen får bestämma.

Sist så provade ett par nya nachochips med Sour Cream smak. Mums va de gick åt.  Vet inte om de finns i alla butiker än, jag hittade mina på Netto.

IMG_9823-001

Om jag får bestämma brukar jag ha i en burk med fylliga krossade tomater när jag gör tacofärs, eller en burk med salsa. Tycker det känns lite nyttigare och fräschare så.

Taco tillbehör

Sen har vi det vanliga, mjuka bröd med gurka, sallad, majs, lök , ost, hackade tomater och jalapenos.
Och så massa vitlökssås :
2 1/2 dl creme fraiche
1 vitlök
1 msk chilisås
Salt & salladskrydda

Bara att blanda ihop och ställa kallt fram till servering.

Något som vi numera också gärna serverar till våra tacos är skivad banan & ananasbitar.
Har ni något annorlunda som ni brukar servera till tacosen? Berätta gärna

Taco

* * * * * * * * * * * * *

Nu ropar familjen på mig, dags att pysa ivägtill förskola på picknick ( det är ju förskolans dag idag) Hörde något om att det skulle bjudas på kringlor, och sång. Trevlig trevligt.

Ha en fortsatt fin eftermiddag!

Hörs senare.

0
32 kommentarer

Godmorgon soliga torsdag

Hej och godmorgon ,

Här i växjö lyser solen och det blev riktigt toppenväder precis som förutspått! Härligt och nu finns det en möjlighet att få iordning lite i trädgården och få gräset färdigklippt. Ska bara baka en liten omgång av favoritbrödet, tekakor som är så löjligt lätt att baka – och de är så goda. Brukar baka minst en gång i månaden och frysa in, om någon råkar ha missat receptet så kommer det här igen.

Recept till världens godaste tekakor :  luftiga & precis så där lagom fluffiga.

IMG_7227

Mjuka och goda temackor

Det här behöver du :
100 gram  smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl / vetemjöl special

Gör så här : Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter. Låt jäsa i cirka en 20 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen. Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmarmelad

IMG_7248

Mjuka tekakor med smör, ost och marmelad.

0
15 kommentarer