Det är sol idag över småland , men både kallare och kyligare mot vad det var igår. Så shortsen fick stanna kvar och det blev långbyxor & långärmat idag istället.
I helgen var det ju riktigt varmt, så då kunde Nomi ha sin nya tunika som vi köpte sist. Hon fick välja helt själv, och hon tyckte att denna cerisa med blommor på var den finaste.
Från H&M – hittade massa fint där nu inför sommaren, massa fina linnen och shorts. Och syreenerna blommor som bäst nu här hemma,
både vita, ljuslila & mörklila. Så fint!
Antingen blir det denna tunikan , eller den nya blommiga klänningen till skolavslutningen tycker Nomi, hon har inte bestämt sig än 🙂
Och nu är barnen iväg på förskola och skola så nu ska jag sätta mig och jobba ifatt mailen och skriva ner nya recept.
Så vi hörs om en stund igen, ha en fortsatt fin och förhoppningsvis solig tisdag
Vi fortsätter denna dagen med en rolig & färgstark tävling som jag har i samarbete med Santa Maria, där fem utav er kan vinna denna fina färgglada kokbok av Malin Erikssons ”Taco Mexican Style” och de olika chili sorterna från Santa Maria.
En härlig bok med så vackra färger & recept i.
Laxtacos låter inte helt fel, måste provas inom kort.
För att vara med och tävla vill jag att du svarar på frågan: Vad heter Santa Marias tre olika hela torkade chilisorter ?
Skriv i kommentarsfältet här nedan , och var med och tävla tillochmed fredag den 30 maj. Kanske är det din tur dag i dag 🙂
* * * * * * * * * *
Ett till recept som jag har provat ur boken är detta receptet på chilikyckling!
Vill ni veta och lära er mer hur man maler, förväller eller rostar hel torkad chili kolla in Santa Marias sida HÄR
Taco de pollo al achiote = tacos med achiotekyckling 4 portioner 1 färsk kyckling
Kryddpastan:
2 vitlöksklyftor med skal
1 msk annattofrön
1/2 msk spiskummin
1/2 msk med korianderfrön
1/2 msk med hel kryddpeppar
1/2 msk med malen anchochili
1/2 tsk malen svart peppar
1 tsk salt
1 dl färskpressad apelsin + rivet skal av 1/2 apelsin
1 lime – saften
1 1/2 msk vitvinsvinäger
Tll servering :
varma tortillabröd
rostad majssalsa
Jag serverade också med chipotlesalsa, för recept klicka här
Gör så här:
Sätt ugne på 200 grader.
Rosta vitlöksklyftorna till kryddpastan i ugnen och låt sedan svalna innan du skalar dem.
Lägg i anattofrön, spiskummin, korianderfrön och kryddpeppar ien mortel och krossa tillsammans till ett grovt pulver.Lägg i vitlöksklyftorna och mosa dem. Tillsätt kanel, oregano, anchochili, svartpeppar, salt & blanda. Rör ner apelsinsaft, apelinskal, imesaft, och vinäger till en ganska tunn kryddpasta. Sätt ugnen på 22 grader, Massera in kycklingen med kryddpastan och stoppa in i en stekpåse alternativ lägg den i en ugnsform, jag hade en form. Låt kycklinge stå i ugnen i 30 minuter , sänk sedan värmen till 200 grader och stek ytterligare i 35- 40 minuter tills kycklinge är genomstekt. lår den vila i minst fe minuter innan den plockas från sitt kött.
Servera sedan tillsammans med valda grönsaker i varma tortilla bröd.
Även en klick med lite matlagnings yougurt var gott & bröt av smakerna. Och picklad rödlök hittar du här det blir en syrlig smak på denna som passar bra till den kryddiga kycklingen.
* * * * * * * * *
Nu ska jag och Nomi åka och handla lite goda mackor & gifflar till picknicken ikväll,
det blir fika och brännboll med Melvins klass och det ska bli jättetrevligt.
Jag brukar få många kommentarer & mail om önskemål till god & enkel mat till buffeen. Detta är precis ett sådant tips och passar även till sommarpicknickarna, grillmaten, midsommarhelgen eller en lat dag på stranden. Den blir extra god med den smulade osten i – välj en fetaost som du tycker är god, mild eller smakrik ost det är en smaksak.
Har man inte persilja hemma är det lika gott med klippt gräslök i.
Det här behöver du till denna potatissallad :
20 stycken kokta färskpotatisar
1 dl creme fracihe ( mer om du önskar)
2 msk med nyhackad perilja
1/2 finhackad rödlök
100 gram fetaost
salt & peppar
Gör din potatissallad så här:
Skär potatisen i lagom stora bitar, rör ihop med creme fraiche, örter, smulad fetaost och smaka av med salt & peppar.
Ställ kallt ett par timmar innan servering.
Fina vädret håller i sig, och det känns redan som sommar, och en sådär 2 1/2 vecka kvar tills vi får nycklarna till stugan. Inte för att någon räknar 😉
Morsdagsmiddagen igår blev grillat och vi satt ute på altanen och både åt maten och fikade på god chokladkaka. Först grillade kycklingspett som vi lagt i en sötsur marinad, med sambal oelek , som vi åt med en potatissallad vi gjort av färskpotatisen med massa örter.
Till marinaden till 1 kilo kycklingfile behöver du :
1/2 dl rapsolja
1 dl sweet chilisås
1/2 – 1 msk sambal oelek
1 msk pressad citronsaft
Gör så här:
Blanda alla ingrediner i en påse/ eller dubbla fryspåsar och lägg ner alla ingredienser ( var försiktigt med sambal oelek om du inte gillar stark mat )
tillsammans med kycklingen. Låt gärna ligga i kylen över natten, men minst 4 timmar innan grill.
Blötlägg träspetten ett par timmar innan och trä sedan kycklingen på grillspetten och grilla.
Potatissalladen kommer recept på alldeles snart i kategori potatis och buffe.
Det är ju inte vilken söndag som helst idag , utan även morsdag 🙂
Jag blev bortskämd med frukost, nyplockade blommor ( alltid lika uppskattat) , fina teckningar och paket – bästa starten man kan tänka sig.
Barnen hade ägnat mycket tid åt att välja presenter till mig :
en bok att skriva ner alla recept i, ett superfint armband och så denna tuffa haj- grillvante!
Perfekt – kan behövas en extra grillvante när det nu snart är dags att baka bullar. Ska nämligen fylla på frysen lite inför sommaren och alla kommande fikastunder.
Jag önskar er alla mammor & bonusmammor en jättefin morsdag idag
Hoppas ni blir uppvaktade därhemma med en fika eller ett litet paket!
Välkommen soliga söndag 😀
Vi ska snart iväg och kolla på Jacobs fotboll, sedan blir det trädgårdsjobb för hela slanten. En lugn söndag, med grillplaner & trädgårdspyssel är aldrig fel. Innan dess var det ju dags för den återkommande veckomatsedeln. Brukar ni laga några av recepten, berätta gärna ? Jag såg att vi snart har hållt på med veckomatsedlarna i ett år ( ja nästan ) för detta är nummer 46 i ordningen. Och hittar ni inget som passar er i smaken i denna , kan ni bläddra er vidare i kategorierna : veckomatsedlar här ovan istället.
Nu när de slutat med denna på Ikea måste ni lära er att göra egen 😉 Detta är nog bland det godaste grilltillbehöret man kan ha – så spara receptet till sommaren om ni inte lagar det innan dess.
Det här behöver du till 4 – 6 portioner : 3 röda paprikor ( eller olika blandade färger )
1 zucchini
2 gula lökar
1 aubergine
3 vitlöksklyftor
1 skvätt olivolja
2 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 tsk socker
och nymalen peppar
Gör så här Skölj grönsakerna och skär i lagom stora klyftor / bitar. Hetta upp en panna med oljan och fräs sedan grönsakerna/ lökarna – men de ska inte få färg.Häll över de krossade tomaterna, låt sedan grytan stå och småputtra i 30-45 minuter en halvtimme och mosa lite med hjälp av en träsked. Fyll ev. på med mer vätska om den kokar bort. Smaka av med salt och peppar.
* * * * * * * * * *
Och jag tänkte vi kunde börja med ett ny punkt nu på veckomatsedlarna, jag tycker vi kan kalla den : något gott till kaffet.
Det här behöver du till mariannetryfflarna : knappt : 1/2 dl vispgrädde
100 gram mjölkchoklad
15 stycken marianne-karameller
Garnering : florsocker
Så här gör du denna tryffel : Mixa mariannekaramellerna i en matberedare. Mät upp en knapp halv dl grädde i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör om tills du fått en blank smet. Rör ner mariannekrosset och blanda ordentligt. Ställ sedan svalt i några timmar , gärna över natten. Och rulla sedan lagom stora tryffelbitar som du doppar i florsocker.
Här har mesta delen av dagen gått åt att förbereda för Puttes ( gräsklipparen) plats här hemma i trädgården. Om vi är färdiga? Njaaee, imorgon hoppas vi *håll tummarna* Till middag grillade vi som vanligt , kommer nog liksom aldrig tröttna på det, vi hade både färsk potatis och zucchinimix till, och mums va gott. Något till sommarens grillkvällar är hemmagjord tzatziki, härhittar ni mitt bästa recept.
Zucchinimixen är jättlätt att göra, och blir fräsch och god på grilltallriken.
Du behöver till zucchinimixen:
1 stor zucchini
3 stora solmogna tomater
1 rödlök
olivolja
salt och peppar
ost
Serveras med veg. snitzel
( finns att köpa i frysdisk i butik)
Tvätta och skiva tomat & zucchini tunt, skala löken och skär fina/ tunna ringar.
Varva sedan tomat, zucchini och lök i en form , ringla över rikligt med olivolja, salta och peppra och strö över en god ost.
Gratineras i ugnen på 225 grader i cirka 23-30 minuter
Igår eftermiddag var Nomi och jag iväg och hämtade vår nya vän Putte” vi har väntat ett tag på honom nu och blev glada när de ringde från posten och sa att han nu var färdig för att bli hämtad. Putte är våran nya gräsklippare, en robotgräsklippare. Så nu ska gräset klippas ofta så ofta, och snart är mossan puts väck ( säger de som vet) Så idag har vi nog en stund med att koppla in honom och lägga ut tråd så att han inte ”smiter”. Dck ser det just nu rätt så mörkt ut över himlen här över småland, men det skulle lätta upp sa det på nyheterna- så vi håller tummarna. Och då hoppas jag på att vi ska kunna grilla idag igen. Önskar ni mer tips på grillmat, så kan jag varmt rekommendera denna goda sommarsalladen med grillad kyckling & halloumiost.
Det behöver inte vara svårare än så här, en god sallad på mache, söta körsbärstomater, oliver, fetaost rödlök med en kall sås som du rör ihop med 1 dl creme fraiche och 1/2 msk chilisås.
Till detta grillad halloumiost och grillad kyckling.
Hörrni, ni glömmer väl inte bort att rösta nu bara för att det är sol & varmt ute 😉
Det är några dagar kvar av tävlingen där jag i samarbete med Extra tävlar ut ett stort paketet med Extra Superberries och ett par supersnygga urbanears ……. ni hittar tävlingen här
Tänk vad tiden går… Denna lilla trollungen börjar förskoleklass nu efter sommaren. Iochförsig ett år tidigare, men hur snabbt går tiden egentligen. Snart 5 1/2 år och väldigt förväntansfull för skolan, igår efter att vi var på Thelmas bokmässa så gick vi och kikade lite i butikerna på Grand och Nomi hittade en ny gymnastikpåse som vi bara var tvugna att köpa ( hennes första egna också för den delen ) Så nöjd och hon kände sig så stor- nästan så hon växte en halvmeter – och ett tag var hon till och med så modig att hon ville gå in till hårfrisörskan på köpcentret och ta hål i öronen 🙂 Ja, så vi gick in och kikade lite på de fina örhängena – men då kände hon att hon nog kunde vänta lite. Hihi… Anledningen nu till att hon så gärna vill ha örhängen är ju att kusinen har fått sin fina glittriga för några dagar sedan. Men vi får väl se vad hon bestämmer sig för nu i sommar.
Nedräkning till skolstarten / förskoleklass-starten är på nedräkning
Vi fyndade fina gympapåsen på Kappahl.
Ju mer glitter & paljetter – ju bättre tycker Nomi.
Nu ska vi laga lite lunch jag och Nomi, återkommer med bilder och recept senare.