Grillade kycklingspett i kryddig sötsur marinad

Morning sunshines

Fina vädret håller i sig, och det känns redan som sommar, och en sådär 2 1/2 vecka kvar tills vi får nycklarna till stugan. Inte för att någon räknar 😉
Morsdagsmiddagen igår blev grillat och  vi satt ute på altanen och både åt maten och fikade på god chokladkaka. Först grillade kycklingspett som vi lagt i en sötsur marinad, med sambal oelek , som vi åt med en potatissallad vi gjort av färskpotatisen med massa örter.

Kyckling marinad

Till marinaden till 1 kilo kycklingfile  behöver du :
1/2 dl rapsolja
1 dl sweet chilisås
1/2 – 1  msk sambal oelek
1 msk pressad citronsaft

Gör så här:

Blanda alla ingrediner i en påse/ eller dubbla fryspåsar  och  lägg ner alla ingredienser ( var försiktigt med sambal oelek om du inte gillar stark mat )
tillsammans med kycklingen. Låt gärna ligga i kylen över natten, men minst 4 timmar innan grill.

IMG_0699

Blötlägg träspetten ett par timmar innan och trä sedan kycklingen på grillspetten och grilla.
Potatissalladen kommer recept på alldeles snart i kategori potatis och buffe.

0
4 kommentarer

Morsdag med nyplockade blommor

Hej igen,

Det är ju inte vilken söndag som helst idag , utan även morsdag 🙂
Jag blev bortskämd med frukost, nyplockade blommor ( alltid lika uppskattat) , fina teckningar och paket – bästa starten man kan tänka sig.

Syreener trädgård blogg

Barnen hade ägnat mycket tid åt att välja presenter till mig :
en bok att skriva ner alla recept i, ett superfint armband och så denna tuffa haj- grillvante!

IMG_0674

 Perfekt – kan behövas en extra grillvante när det nu snart är dags att baka bullar. Ska nämligen fylla på frysen lite inför sommaren och alla kommande fikastunder.

IMG_0680

IMG_0679

Jag önskar er alla mammor & bonusmammor en jättefin morsdag idag
Hoppas ni blir uppvaktade därhemma med en fika eller ett litet paket!

På återseende!

0
2 kommentarer

Veckomatsedel & gott till kaffet

Välkommen soliga söndag 😀
Vi ska snart iväg och kolla på Jacobs fotboll, sedan blir det trädgårdsjobb för hela slanten. En lugn söndag, med grillplaner & trädgårdspyssel är aldrig fel. Innan dess var det ju dags för den återkommande veckomatsedeln. Brukar ni laga några av recepten, berätta gärna ? Jag såg att vi snart har hållt på med veckomatsedlarna i ett år ( ja  nästan ) för detta är nummer 46 i ordningen. Och hittar ni inget som passar er i smaken i denna , kan ni bläddra er vidare i kategorierna : veckomatsedlar här ovan istället.

Mina bästa tips denna veckan är

Måndag : Torsk med dillsås och kokt potatis
Tisdag Pasta med ost- och skinksås
Onsdag Ostig kyckling med grönsallad 
Torsdag  : Krämig pasta- & kycklingsoppa
Fredag Grillat – så klart, med godaste tillbehöret : Ratatouille

Nu när de slutat med denna på Ikea måste ni lära er att göra egen 😉  Detta är nog bland det godaste grilltillbehöret man kan ha – så spara receptet till sommaren om ni inte lagar det innan dess.

Det här behöver du till 4 – 6 portioner :
3 röda paprikor ( eller olika blandade färger )
1 zucchini
2 gula lökar
1 aubergine
3 vitlöksklyftor
1 skvätt olivolja
2 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 tsk socker
och nymalen peppar

Gör så här Skölj grönsakerna och skär i lagom stora klyftor / bitar. Hetta upp en panna med oljan och fräs sedan grönsakerna/ lökarna – men de ska inte få färg.Häll över de krossade tomaterna, låt sedan grytan stå och småputtra i 30-45  minuter en halvtimme och mosa lite med hjälp av en träsked. Fyll ev. på med mer vätska om den kokar bort. Smaka av med salt och peppar.

* * * * * * * * * *

Och jag tänkte vi kunde börja med ett ny punkt nu på veckomatsedlarna, jag tycker vi kan kalla den : något gott till kaffet.

tryfflar

Det här behöver du till mariannetryfflarna  :
knappt : 1/2 dl vispgrädde
100 gram mjölkchoklad
15 stycken marianne-karameller

Garnering : florsocker

Så här gör du denna tryffel :
Mixa mariannekaramellerna i en matberedare. Mät upp en knapp halv dl grädde i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör om tills du fått en blank smet. Rör ner mariannekrosset och blanda ordentligt. Ställ sedan svalt i några timmar , gärna över natten. Och rulla sedan lagom stora tryffelbitar som du doppar i florsocker.

Klart att servera.

0
11 kommentarer

zucchinimix & tzatziki

Godkväll godkväll,

Här har mesta delen av dagen gått åt att förbereda för Puttes ( gräsklipparen)  plats här hemma i trädgården. Om vi är färdiga? Njaaee, imorgon hoppas vi *håll tummarna*  Till middag grillade vi som vanligt , kommer nog liksom aldrig tröttna på det, vi hade både färsk potatis och zucchinimix till, och mums va gott. Något till sommarens grillkvällar är hemmagjord tzatziki, här hittar ni mitt bästa recept.

Zucchinimixen är jättlätt att göra, och blir fräsch och god på grilltallriken.
zucchini

Du behöver till zucchinimixen:
1 stor zucchini
3 stora solmogna tomater
1 rödlök
olivolja
salt och peppar
ost

Serveras med veg. snitzel
( finns att köpa i frysdisk i butik)

IMG_0650-001

Tvätta  och skiva tomat & zucchini tunt, skala löken och skär fina/ tunna ringar.
Varva sedan tomat, zucchini och lök i en form , ringla över rikligt med olivolja, salta och peppra och strö över en god ost.

Gratineras i ugnen på 225 grader i cirka 23-30 minuter
Jennysmatblogg

0
3 kommentarer

Sommarsallad med kyckling & halloumiost

Hej hej,

Igår eftermiddag var Nomi och jag iväg och hämtade vår nya vän Putte” vi har väntat ett tag på honom nu och blev glada när de ringde från posten och sa att han nu var färdig för att bli hämtad. Putte är våran nya gräsklippare, en robotgräsklippare. Så nu ska gräset klippas ofta så ofta, och snart är mossan puts väck ( säger de som vet) Så idag har vi nog en stund med att koppla in honom och lägga ut tråd så att han inte ”smiter”.  Dck ser det just nu rätt så mörkt ut över himlen här över småland, men det skulle lätta upp sa det på nyheterna- så vi håller tummarna. Och då hoppas jag på att vi ska kunna grilla idag igen. Önskar ni mer tips på grillmat, så kan jag varmt rekommendera denna goda sommarsalladen med grillad kyckling & halloumiost.

Matblogg recept

Det behöver inte vara svårare än så här, en god sallad på mache, söta körsbärstomater, oliver, fetaost rödlök med en kall sås som du rör ihop med 1 dl creme fraiche och 1/2 msk chilisås.
Till detta grillad halloumiost och grillad kyckling.

Bästa lördagen önskar jag er alla.

På återseende inom kort.

0
2 kommentarer

In och tävla med er

sponsorskyltextra

Hörrni, ni glömmer väl inte bort att rösta nu bara för att det är sol & varmt ute 😉
Det är några dagar kvar av tävlingen där jag i samarbete med Extra tävlar ut ett stort paketet med Extra Superberries och ett par supersnygga urbanears …….  ni hittar tävlingen här

Extra med smak av björbär & blåbär

IMG_0553-001

0
Kommentera

Snart börjar minstingen i skolan

Tänk vad tiden går… Denna lilla trollungen börjar förskoleklass nu efter sommaren. Iochförsig ett år tidigare, men hur snabbt går tiden egentligen.  Snart 5 1/2 år och väldigt förväntansfull för skolan, igår efter att vi var på Thelmas bokmässa så gick vi och kikade lite i butikerna på Grand och Nomi hittade en ny gymnastikpåse som vi bara var tvugna att köpa ( hennes första egna också för den delen ) Så nöjd och hon kände sig så stor- nästan så hon växte en halvmeter – och ett tag var hon till och med så modig att hon ville gå in till hårfrisörskan på köpcentret och ta hål i öronen 🙂 Ja, så vi gick in och kikade lite på de fina örhängena – men då kände hon att hon nog kunde vänta lite. Hihi… Anledningen nu till att hon så gärna vill ha örhängen är ju att kusinen har fått sin fina glittriga för några dagar sedan.  Men vi får väl se vad hon bestämmer sig för nu i sommar.

Nedräkning till skolstarten / förskoleklass-starten är på nedräkning
IMG_0636

Vi fyndade fina gympapåsen på Kappahl.

IMG_0626

Ju mer glitter & paljetter – ju bättre tycker Nomi.

IMG_0618-001

Nu ska vi laga lite lunch jag och Nomi, återkommer med bilder och recept senare.

0
8 kommentarer

Wasabikyckling med krämig potatisgratäng

Välkommen helgen!
Underbart med fredag och härligt med solen & riktigt sommarvärme  – ikväll blir det lätt grillat här hemma. Köttet & kycklingen ligger redan i marinad.  Har ni inte bestämt er för vad ni ska ha till middag?  Då kanske ni kan grilla denna goda wasabikyckling och även slänga in en potatisgratäng i ugnen, så är den saken ur världen.

Potatisgratäng

Är det något som jag är svag för förutom bröd så är det just en krämig potatisgratäng. Vill inte vara utan!
IMG_0403
När jag lagade kyckligen så stekte vi den, me ikvll är det ju grillväder – så grilla den bara istället.

De här behöver du till  6 personer :
1 kilo kyckling
1/2 rapsolja
1 tsk soya kinesisk
wasabikrydda
1 msk citronsaft

Potatisgratängen :
Mjölig potatis
5 dl grädde
1 förpackning med färskost med örter
1 pressad vitlök
salt & peppar

Gör så här:
Om du ska grilla kan du lägga fileerna i en påse med 1/2 dl olja , pressad citron, och soya. Krydda med wasabi gör du när du grillar.  Ställ ugnen på 220 grader, skiva potatisen och vispa ihop grädde och färskost ( gör inget om det blir några klumpar- det smälter i ugnen ) pressa i vitlök , salta & peppra. Varva potatisoch gräddblandning så att det täcker potatisen . Ställ in i mitten av ugnen- vill du kan du efter halva tiden strö över 1 dl riven ost. När potatisen är mjuk cirka 40 minuter senare är den klar.

Servera genast med den grillade wasabi kycklingen. Mums.

0
Kommentera

Syrentiden är här….. och vad betyder det ?

Första buketten med syrener för i år står nu på bordet, inplockade direkt från trädgården och doftar verkligen sommar.  Syrentiden är något tidig iår- och det vet ni väl vad det betyder ?  Just det- att det är dags att koka syrensaft 😀 Detta receptet hittade jag för några år sedan i en mat-tidning, och har hunnit koka många liter saft sedan dess. En riktigt uppskattad gå-bort-present.

Man går tillväga på samma sätt som när man kokar fläderblomssaft.
Syrener

Saften får en vacker ljuslila-rosa färg, och serverades  med massa is i. En vacker sommrig saft, och har ni inte prövat syrensaft tidigare, gör det i sommar 🙂

Syrensaft

IMG_6017

Det här behöver du :
50  blomklasar av lila bondsyrén
2 kilo strösocker
2 1/2   liter vatten
30  gram citronsyra
2  citron
( en vaniljstång )

Gör så här:
Skölj blomklasorna i vatten och rensa så att du bara har de små syrenblommorna kvar. Koka upp socker och vatten ( och eventuellt en vaniljstång ) och rör tills allt sockret har löst sig, ta bort från plattan och rör ner citronsyran och rör om.Lägg skivad citron och syrenblommorna i en djup kastrull och häll över det heta vattnet, sätt på ett lock och låt svalna.Ställ sedan in i kylskåpet och låt stå i tre dagar. Rör om morgon och kväll så att alla ingredienser blandar sig. Tredje dagen är den färdig , sila den –  och häll upp i vackra flaskor.

Klar att servera , mer vatten efter egen smak  och massa is.

IMG_6024

* * * * * * * * *

Jisses vad klockan går snabbt idag, nu är det dags att byta om och hämta Thelma och kompis- vi ska åka på bokmässa nu om en stund. Alla i hennes klass har skrivit en varsin bok som de ska berätta om idag- blir roligt att lyssna på.

Så på återseende om en stund!

Ha det så himla bra nu i vårsolen.

0
8 kommentarer

Chipotlesalsa

sponsorskyltsantamaria

Godmorgon,

Kikar bara förbi en liten snabb sväng här på bloggen, jag har ett trevligt lunchmöte inbokat på stan idag men innan dess mindre roligt besök hos tandis 😉
Iallfall så tänkte jag i god tid till helgen tipsa om denna mustiga & smakrika tomatsalsan. Tänkte att ni i bästa fall hinner med att laga den till fredagstacosen imorgon, eller kanske till en bit grillad köttbit på lördag.  Det är i samarbete med ”Santa Maria” som jag har kokat denna, och den är väldigt lätt att tillaga och får fram en mustig smak där kombinationen mellan tomat & chipotle blir toppen.

Klipp av stjälkarna på den torkade chilin och rosta i torr stekpanna.

Santa Maria

Det här behöver du gör att laga Chipotlesalsa :
2 stycken santa maria – chili chipotle morita
3 dl kokhett vatten
2 kvisttomater eller 16 körsbärstomater
1/2 silverlök
1 vitlöksklyfta
1 burk med finkrossade tomater
1 dl vatten ( av det heta vattnet )
1 tsk strösocker
1 msk med pressad limesaft
2 tsk salt , gärna rökt

Gör så här :
Ta bort stjälkarna på chilin, och rosta dem i e torr stekpannanågra sekunder i varje sida i en het och torr stekpanna. Lägg chilin i en skål och häll över 3 dl med kokande vatten och låt stå och svälla i cirka 30 minuter. Under tiden rostar du körsbärstomaterna, den finhackade silverlöken & tunt skivkade vitlöken i en torr panna. Rosta tills de får ordentligt med färg, gör ingenting om de blir brända. Häll sedan över den mjuka chilin och 1 dl av de varma vattnet, Och häll i limesaft, krossade tomaterna, 1 tsk strösocker , salt och mixa allt i en mixer eller med hjälp av en stavmixer.
Jag mixade inte helt slätt, då jag tycker att det är gott med lite bitar i min salsa.

Klar att serveras.

Salsa Santa Maria

I samarbete med Santa Maria.

0
Kommentera