Ska snart ut och måla lite på framsidan, bästa vädret att att vara ute och jobba på huset. Många önskar tips på smidig vardagsmat- och något som barnen här tycker är jättegott , det är ugnspannkaka med bacon. Så det får bli dagens middagstips och det är en perfekt rätt som sköter sig själv i ugnen. Ni har säkert recept på den redan, men jag skriver ut det igen. Idag ska vi laga en ny laxrätt till middag- håll utkik efter den 🙂
Recept på ugnspannkaka:
6 ägg
8 dl standardmjölk
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Smör till plåten
400-500 gram bacon
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj plåten med smör – och klipp baconet i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt – ställ in i ugnen i ca 5 minuter. Vispa ihop ägg, mjöl, mjölk till en slät smet och blanda i saltet. Häll smeten över baconen och grädda i ca 25- 30 minuter, eller tills den har fått önskad fin färg på ugnspannkakan.
Efter allt regn och den värme som varit de senste veckorna så växer hela trädgården så att det knakar – tillochmed mina tomatplantor som jag har sått har klarat sig *peppar peppar* Och så läste jag bland kommentarerna att en bloggläsare undrade hur vår bokhäck såg ut, så jag kilade ut här i morse och fotade några bilder. Den är riktigt grön och fin nu, och håller sig såhär till långt in till hösten-
Och den gigantiska rhododendron-busken blommor som mest nu, jag ska försöka klippa ner den något sen till hösten för den är verkligen jättestor.
Och här har jag ett av mina små ställen med örter, tomatplantor och jordgubbsplantor. Sen har jag ju tyvärr inte de grönaste fingrarna, så jag är överlycklig över allt som klarar sig.
Såg alldeles nyss att min ena tomatplanta hade fått två små gröna tomater nu- och det är ju helt fantastiskt roligt.
Om jag fick önska så skulle jag vilja ha ett litet växthus någongång i framtiden,
då skulle det ju vara ännu roligare att odla tomater och massa grönsaker.
Hej och godmorgon härliga söndag
Inte bara söndag idag , utan även första dagen i juni – välkommen sommar & massa sol! Gårdagen försvann snabbare än snabbt, vi hade så trevligt igår hos mamma med god mat och massa skvaller. Så roligt att träffas, och jag och systrarna satt och kollade igenom fotoalbum från vi var små- och vi skrattade så vi tjöt. Och lilla Milia hon mest sov hela tiden och flyttades från famn till famn – Milia är minsting nu & kusinen nummer elva i ordning och det är så roligt att se hur roligt alla de här småkusinerna har. Aldrig en tyst ( eller lugn ) stund på våra familjemiddagar kan jag lova 🙂
Nu tiänkte jag tipsa er om lite middagsförslag till nästa vecka
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, Tvätta och finhacka paprikan. Och lägg i en ugnssäkerform. Skiva upp den putsade fläskfilen krydda med salt, peppar och lite paprikapulver och bryn den färdig i stekpannan. Lägg den genomstekta filen över paprikan. Värm upp en kastrull och rör ner ingredienserna till såsen och när den puttrat häller du över såsen över fläskfilen, skiva tomat och strö osten över.
Gratinera sedan i cirka tjugominuter eller tills lådan har fått en fin färg.
* * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Chokladtryffel med en gnutta flingsalt
Tycker ni att den ser helt ljuvligt chokladig ut ? Jodå – det är den också
Det här behöver du : 1 burk med kondenserad sötad mjölk
400 gram kvalietets choklad
50 gram smör
Ev. lite flingsalt på toppen
Gör så här :
Häll upp allt i en skål och smält över vattenbad under omrörning. och vill man kan man hacka i nötter eller torkad frukt. Jag valde en mörk choklad ( 46 % ) med smak av flingsalt. Rör tills smeten är slät och glansig, häll upp i en form klädd i bakplåtspapper cirka 20 *20 – eller beroende på hur tjocka bitar du vill ha. Låt den stå svalt i några timmarn innan du skär upp den i bitar.
Tittar in som hastigast bara för att säga hej, vi är på väg hela familjen till min mamma på lunch där vi ska mötas upp av resten av syskon med familjer idag. Roligt ska det bli och så ska vi få träffa lilla Milia igen, Milia -hur fint namn är inte det ? Igår iallafall så bakade vi en ny sorts kladdkaka till efterrätt, med smält ”after eight” i – riktigt gott till en kopp kaffe :
Mintig kladdkaka
Detta behöver du till en form cirka 22-24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
15 stycken after eight bitar
Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smält chokladen och vänd ner i smeten. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och ett annat litet Tisdagstips är ju REA:N på Bubbleroom, där det just nu är upp till 70 %
på alla dessa fina kläder. KLICKA HÄR.
Långhelg och allt så det blir ju mycket middagar att planera in eller hur ? Har ni inte bestämt er för någon fredagsmat så kan jag tipsa om denna cheese:iga middag 😉
Först gjorde vi ostfylld fläskfile och inte nog med det , vi serverade det tillsammans med pommes med smält ost – gott så gott & vansinnigt enkelt att laga.
Man kan välja helt fritt vilken ost man vill ha i – västerbotten, ädelost, goudaost, smaksatt färskost – välj en efter egen smak och tycke.
Det här behöver du :
1 putsad fläskfile
smör att steka i
salt & peppar
1 dl valfri ost
Bra att ha : tandpetare + stektermometer
Serveras med pommes / klyftpotatis och en god bea.
Gör så här: Ställ ugnen på 130 grader – ju lägre temperatur ju saftigare kött. Bryn fläskfilen snabbt på rätt hög värme, så att den får fin färg. Skär ett snitt längst hela fileen och fyll den med ost. Trä igenom tandpetare så att den håller ihop under stektiden i ugnen. Lägg filen i en ugnsfast form och sätt i termometern. För en svensk fläskfile är den klar vid 65 grader då är den medium- vid 70 grader välstekt.
Låt fläskfilen vila tio minuter en kvart innan du skär upp den. Eftersom jag hade köttet i ugnen fick jag göra pommesen på spisen. Ta fram en djup stekpanna, gärna teflon och stek pommesen i rapsolja på högvärme under omrörning. När de är klara – ta bort från platta och strö över lite riven ost, kanske lite parmesan.
Sedan är det bara att servera.
En ledig torsdag idag bara så där, det är ju mycket röda dagar och lov nu på vårterminen. Och här var vi uppe vid halvnio och gjorde frukost med scones och apelsinmarmelad, nu är Jonathan ute och klipper vår bokhäck, den är så tät och fin och den växer just nu åt alla håll och kanter. Funderar ni på att plantera häck rekommenderar jag den alla gånger, den tar några år att få tät, men den är så fin sen och håller sig grön länge inpå hösten. Annars ska Nomi & jag snart baka en paj till eftermiddagsfikan, och Melvin har kompis här sedan en stund tillbaka. Men innan vi ska börka baka tänkte jag skriva ner ett litet middagstips för idag , eller till en annan dag denna långhelg är denna krämiga kycklinggryta med smak av ädelost.
Det här behöver du till 5 personer:
600 gram kycklingfile
1 msk smör
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1 tsk med krossade grönpepparkorn
1 msk kinesisk soya
2 msk svartvinbärssaft
140 gram ädelost
Serveras med ris och en god sallad
Gör så här: Skär kycklinge i mindre bitar, hetta upp en stekpanna och bryn dem klara.
Vänd ner grädde , creme fraiche, fond, kryddor och saft. Låt puttra ihop i fem minuter.
Smula sist ner ädelosten och låt den smälta samman med såsen.
Servera genast.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Och så har tävlingen som jag har haft i samarbete med Extra fått en vinnare. Jätteroligt att ni var så många som var med och tävlade, och det var int det lättaste att utse en vinnare- men nu är det gjort och den lyckliga är : Elin.
Med motiveringen:
Bästa vardagspeppen är att höja stereon i bilen upp till max och bara sjunga med! Gärna så att man inte hör sin egen röst, då kan man fortsätta tro att man är madonna!
Grattis till vinsten & jag håller med dig! Jag blir också alltid på toppenhumör av bra musik så man kan sjunga ( vråla) med i bilen 😉
Du har vinnarmail på väg, för vi behöver en adress till utskick.
Nu är jag tillbaka efter en liten snabb tur & retur till kalmar bb efter att ha hälsat på den lilla nykomlingen. Och så fin hon var och så liiiten, man glömmer snabbt hur små barnen har varit. Tyvärr så laddade mitt batteri till kamerna precis ur när jag var framme i Kalmar, men jag har en fin bild på instagram efter dagens besök : @jennysmatblogg Allt hade gått jättebra och de skulle åka hem till Öland redan idag. Det kommer bli mycket vagn- och hundpromenader i sommar, eftersom vi nästan kommer bo grannar när vi får vår stuga. Men nu ska jag snart landa i soffan för att kolla film med den här skålen med lösgodis, jag är ju löjligt svag för just godis- och helst choklad. Och så var det detta med film igen – ni brukar alltid ge så många bra tips.
Så jag chansar igen – ge mig era bästa filmtips – helst om ni har några bra komedi eller action-filmer att rekommendera.
I natt blev jag moster till världens sötaste lilla tjej knappt 49 cm lång och 3040 gram ♥
Daries & Tobias har fått en tös- ett underverk, ett litet mirkel – deras mycket efterlängtade dotter & lillasyster till Nea & Lova- är nu här efter lång väntan. Jag är så glad för deras skull & går här och gråter floder med glädjetårar- inte helt lätt att se dataskärmen just nu. Presenterna är inhandlade för länge sen, så nu väntar jag bara på klartecken på när de orkar med ett besök från moster Jenny & alla kusinerna som är så nyfikna på denna lilla skatt ( nåja vi får nog snällt vänta ett par dagar eller så )
Uppdatering fick nyss ett litet sms : Någon ville ta emot besök på BB om ett par timmar, så jag är nu på väg mot Kalmar.
En låda fullproppad med söta rosa kläder, och den sötaste lilla sommardress jag sett. Kappahls märke ” Newbie” har de sötaste barnkläder jag har sett, skulle lätt kunna köpa hela sortimentet.
Stort grattis till den lilla tösen vi kan knappt vänta tills vi får träffa henne.
Numera finns det ju så många olika dagar att fira : våffeldagen, kanelbullensdag, nutellansdag och ja… idag är det ju muffinsdagen också såg jag i kalendern, dock har jag inte hunnit baka det idag, eller snarare hade jag ingen aning om att det var muffinsdagen 😉
Har du bakat eller ätit något god cupcakes idag kanske ?
Här är ett gäng cupcakes med chokladfrosting och tjusigt strössel – bilder från sist jag bakade.
Färgglatt strössel är fint när man gör cupcakes tycker jag.
Dessa är en färdigmix- som ni hitter bland bakprodukterna i affären. Smidigt om man har lite bråttom också.
Nu blir det lite kvällsfika framför Äntligen hemma med Martin Timell och gänget.
Det är så roligt att se andra renovera hemma, det ser så enkelt ut – tycker ni inte det?
Milkshake är ett tydligt sommarminne från när jag var liten, då brukade vi ( jag & syskonen) alltid göra egna milkshakes på sommarloven hemma. Och nu har det ju varit så varmt hela helgen så det har blivit en hel del svalkande glassiga milkshakes i solen. Passade på att prova lite olika smaker blandannat jordgubbsmilkshake då vi hade köpt hem massa färska solmogna jordgubbar nu i helgen , och så gott det var att bara mixa ner i glassen.
Det här behöver du för att göra milkshake:
2 1/2 dl vaniljglass
2 dl standard mjölk
1/2 dl färska jordgubbar
Gör din milkshake så här: Mät upp alla ingredienser och häll ner i mixern & mixa till slät konsistens.
Eller om du inte har mixer går det lika bra att vispa med elvisp. Önskar du en lösare konsistens tillsätt mer mjölk, eller tjockare, tillsätt lite mer glass.
Servera genast i glas med sugrör.