INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Mintkladdkaka

Morrn morrn,

Tittar in som hastigast bara för att säga hej, vi är på väg hela familjen till min mamma på lunch där vi ska mötas upp av resten av syskon med familjer idag. Roligt ska det bli och så ska vi få träffa lilla Milia igen, Milia -hur fint namn är inte det ?  Igår iallafall så bakade vi en ny sorts kladdkaka till efterrätt, med smält ”after eight”  i – riktigt gott till en kopp kaffe :

Mintig kladdkaka

Godaste kladdkakan

Detta behöver du till en form cirka 22-24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
15 stycken after eight bitar

Gör din chokladiga kladdkaka så här:

Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smält chokladen och vänd ner i smeten. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i  minst 4 timmar eller gärna över natten.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️
Och ett annat litet Tisdagstips är ju REA:N på Bubbleroom, där det just nu är upp till 70 %
på alla dessa fina kläder. KLICKA HÄR.

0
15 kommentarer

Fredagsmaten

Hej och godmorgon fredag,

Långhelg och allt så det blir ju mycket middagar att planera in eller hur ? Har ni inte bestämt er för någon fredagsmat så kan jag tipsa om denna cheese:iga middag 😉
Först gjorde vi ostfylld fläskfile och inte nog med det , vi serverade det tillsammans med pommes  med smält ost – gott så gott  & vansinnigt enkelt att laga.

Fredagsmiddag

Middagstips helgmat

Man kan välja helt fritt vilken ost man vill ha i – västerbotten, ädelost, goudaost, smaksatt färskost  – välj en efter egen smak och tycke.

Det här behöver du :
1 putsad fläskfile
smör att steka i
salt & peppar
1 dl valfri ost

Bra att ha : tandpetare + stektermometer

Serveras med pommes / klyftpotatis och en god bea.

Gör så här:
Ställ ugnen på 130 grader – ju lägre temperatur ju saftigare kött. Bryn fläskfilen snabbt på rätt hög värme, så att den får fin färg. Skär ett snitt längst hela fileen och fyll den med ost. Trä igenom tandpetare så att den håller ihop under stektiden i ugnen. Lägg filen i en ugnsfast form och sätt i termometern. För en svensk fläskfile är den klar vid 65 grader då är den medium- vid 70 grader välstekt.

Fylld fläskfile

Låt fläskfilen vila tio minuter en kvart innan du skär upp den. Eftersom jag hade köttet i ugnen fick jag göra pommesen på spisen. Ta fram en djup stekpanna, gärna teflon och stek pommesen i rapsolja på högvärme under omrörning. När de är klara – ta bort från platta och strö över lite riven ost, kanske lite parmesan.
Sedan är det bara att servera.

0
3 kommentarer

Kycklinggryta med ädelost & vinnaren av extra

Hej där,

En ledig torsdag idag bara så där, det är ju mycket röda dagar och lov nu på vårterminen. Och här var vi uppe vid halvnio och gjorde frukost med scones och apelsinmarmelad, nu är Jonathan ute och klipper vår bokhäck, den är så tät och fin och den växer just nu åt alla håll och kanter. Funderar ni på att plantera häck rekommenderar jag den alla gånger, den tar några år att få tät, men den är så fin sen och håller sig grön länge inpå hösten. Annars ska Nomi & jag  snart baka en paj till eftermiddagsfikan, och Melvin har kompis här sedan en stund tillbaka. Men innan vi ska börka baka tänkte jag skriva ner ett litet middagstips för idag , eller till en annan dag denna långhelg är denna krämiga kycklinggryta med smak av ädelost.

kycklinggryta grönpeppar

Det här behöver du till 5 personer: 
600 gram kycklingfile
1 msk smör
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1 tsk med krossade grönpepparkorn
1 msk kinesisk soya
2 msk svartvinbärssaft
140 gram ädelost

Serveras med ris och en god sallad

Gör så här:
Skär kycklinge i mindre bitar, hetta upp en stekpanna och bryn dem klara.
Vänd ner grädde , creme fraiche, fond, kryddor och saft. Låt puttra ihop i fem minuter.
Smula sist ner ädelosten och låt den smälta samman med såsen.

Servera genast.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så har tävlingen som jag har haft i samarbete med Extra fått en vinnare. Jätteroligt att ni var så många som var med och tävlade, och det var int det lättaste att utse en vinnare- men nu är det gjort och den lyckliga är :  Elin.

Med motiveringen:
Bästa vardagspeppen är att höja stereon i bilen upp till max och bara sjunga med! Gärna så att man inte hör sin egen röst, då kan man fortsätta tro att man är madonna!

Grattis till vinsten & jag håller med dig! Jag blir också alltid på toppenhumör av bra musik så man kan sjunga ( vråla)  med i bilen 😉
Du har vinnarmail på väg, för vi behöver en adress till utskick.

1
2 kommentarer

Tips på film

Nu är jag tillbaka efter en liten snabb tur & retur till kalmar bb efter att ha hälsat på den lilla nykomlingen.  Och så fin hon var och så liiiten, man glömmer snabbt hur små barnen har varit. Tyvärr så laddade mitt batteri till kamerna precis ur när jag var framme i Kalmar, men jag har en fin bild på instagram efter dagens besök : @jennysmatblogg Allt hade gått jättebra och de skulle åka hem till Öland redan idag. Det kommer bli mycket vagn- och hundpromenader i sommar, eftersom vi nästan kommer bo grannar när vi får vår stuga.  Men nu ska jag snart landa i soffan för att kolla film med den här skålen med lösgodis, jag är ju löjligt svag för just godis- och helst choklad. Och så var det detta med film igen – ni brukar alltid ge så många bra tips.

IMG_0764

Så jag chansar igen – ge mig era bästa filmtips – helst om ni har några bra komedi eller action-filmer att rekommendera.

Tackar 🙂

0
14 kommentarer

Hon är här nu ♥

I natt blev jag moster till världens sötaste lilla tjej knappt 49 cm lång och 3040 gram ♥

Daries & Tobias har fått en tös- ett underverk, ett litet mirkel – deras mycket efterlängtade dotter & lillasyster till Nea & Lova- är nu här efter lång väntan. Jag är så glad för deras skull & går här och gråter floder med glädjetårar- inte helt lätt att se dataskärmen just nu.  Presenterna är inhandlade för länge sen, så nu väntar jag bara på klartecken på när de orkar med ett besök från moster Jenny & alla kusinerna som är så nyfikna på denna lilla skatt ( nåja vi får nog snällt vänta ett par dagar eller så )

Uppdatering fick nyss ett litet sms  : Någon ville ta emot besök på BB om ett par timmar, så jag är nu på väg mot Kalmar.

IMG_0734

En låda fullproppad med söta rosa kläder, och den sötaste lilla sommardress jag sett. Kappahls märke ” Newbie” har de sötaste barnkläder jag har sett, skulle lätt kunna köpa hela sortimentet.

IMG_0745

Stort grattis till den lilla tösen vi kan knappt vänta tills vi får träffa henne.

1
8 kommentarer

Muffinsdagen

Godkväll i stugorna ,

Numera finns det ju så många olika dagar att fira : våffeldagen, kanelbullensdag, nutellansdag och ja… idag är det ju  muffinsdagen också såg jag i kalendern, dock har jag inte hunnit baka det idag, eller snarare hade jag ingen aning om att det var muffinsdagen 😉

Har du bakat eller ätit något god cupcakes idag kanske ?

Här är ett gäng cupcakes med chokladfrosting  och tjusigt strössel – bilder från sist jag bakade.

Färgglatt strössel är fint när man gör cupcakes tycker jag.


Dessa är en färdigmix- som ni hitter bland bakprodukterna i affären. Smidigt om man har lite bråttom också.

Nu blir det lite kvällsfika framför Äntligen hemma med Martin Timell och gänget.
Det är så roligt att se andra renovera hemma, det ser så enkelt ut – tycker ni inte det?

Trevlig kväll

0
3 kommentarer

Recept på milkshake

Milkshake är ett tydligt sommarminne från när jag var liten, då brukade vi ( jag & syskonen)  alltid göra egna milkshakes på sommarloven hemma. Och nu har det ju varit så varmt hela helgen så det har blivit en hel del svalkande glassiga milkshakes i solen. Passade på att prova lite olika smaker blandannat jordgubbsmilkshake då vi hade köpt hem massa färska solmogna jordgubbar nu i helgen , och så gott det var  att bara mixa ner i glassen.

Recept milkshake

Det här behöver du för att göra milkshake:
2 1/2 dl vaniljglass
2 dl standard mjölk
1/2 dl färska jordgubbar

Gör din milkshake så här:
Mät upp alla ingredienser och häll ner i mixern &  mixa  till slät konsistens.
Eller om du inte har mixer går det lika bra att vispa med elvisp. Önskar du en lösare konsistens tillsätt mer mjölk, eller tjockare, tillsätt lite mer glass.
Servera genast i glas med sugrör.

Svalkande nu i värmen.

recept jordgubbsmilkshake

0
4 kommentarer

Godmorgon soliga tisdag

Godmorgon tisdag

Det är sol idag över småland , men både kallare och kyligare mot vad det var igår. Så shortsen fick stanna kvar och det blev långbyxor & långärmat idag istället.
I helgen var det ju riktigt varmt, så då kunde Nomi ha sin nya tunika som vi köpte sist. Hon fick välja helt själv, och hon tyckte att denna cerisa med blommor på var den finaste.

Från H&M – hittade massa fint där nu inför sommaren, massa fina linnen och shorts. Och syreenerna blommor som bäst nu här hemma,
både vita, ljuslila & mörklila. Så fint!

IMG_0587

Antingen blir det denna tunikan , eller den nya blommiga klänningen till skolavslutningen tycker Nomi, hon har inte bestämt sig än 🙂

IMG_0573

Och nu är  barnen iväg på förskola och skola så nu ska jag sätta mig och jobba ifatt mailen och skriva ner nya recept.

Så vi hörs om en stund igen, ha en fortsatt fin och förhoppningsvis solig tisdag

0
3 kommentarer

Tävla om Taco Mexican Style & smakrika chilisar


sponsorskyltsantamaria

Vi fortsätter denna dagen med en rolig & färgstark  tävling som jag har i samarbete med Santa Maria, där fem utav er kan vinna denna fina färgglada kokbok av Malin Erikssons ”Taco Mexican Style” och de olika chili sorterna från Santa Maria.

En härlig bok med så vackra färger & recept i.

Santa Maria kryddor

Laxtacos låter inte helt fel, måste provas inom kort.

IMG_0452

För att vara med och tävla vill jag att du svarar på frågan:  Vad heter Santa Marias tre olika hela torkade chilisorter ?

Skriv i kommentarsfältet här nedan , och var med och tävla tillochmed fredag den 30 maj. Kanske är det din tur dag i dag 🙂

* * * * * * * * * *

Ett till recept som jag har provat ur boken är  detta receptet på chilikyckling!

IMG_0497

Vill ni veta och lära er mer hur man maler, förväller eller rostar hel torkad chili kolla in Santa Marias sida HÄR

Taco de pollo al achiote = tacos med achiotekyckling
4 portioner
1 färsk kyckling

Kryddpastan:
2 vitlöksklyftor med skal
1 msk annattofrön
1/2 msk spiskummin
1/2 msk med korianderfrön
1/2 msk med hel kryddpeppar
1/2 msk med malen anchochili
1/2 tsk malen svart peppar
1 tsk salt
1 dl färskpressad apelsin + rivet skal av 1/2 apelsin
1 lime – saften
1 1/2 msk vitvinsvinäger

Tll servering :
varma tortillabröd
rostad majssalsa
Jag serverade också med chipotlesalsa, för recept klicka här

Gör så här:

Sätt ugne på 200 grader.
Rosta vitlöksklyftorna till kryddpastan i ugnen och låt sedan svalna innan du skalar dem.
Lägg i anattofrön, spiskummin, korianderfrön och kryddpeppar ien mortel och krossa tillsammans till ett grovt pulver.Lägg i vitlöksklyftorna och mosa dem.  Tillsätt kanel, oregano, anchochili, svartpeppar, salt & blanda. Rör ner apelsinsaft, apelinskal, imesaft, och vinäger till en ganska tunn kryddpasta. Sätt ugnen på 22 grader, Massera in kycklingen med kryddpastan och stoppa in i en stekpåse alternativ lägg den i en ugnsform, jag hade en form.  Låt kycklinge stå i ugnen  i 30 minuter , sänk sedan värmen till 200 grader och stek ytterligare i 35- 40 minuter tills kycklinge är genomstekt.  lår den vila i minst fe minuter innan den plockas från sitt kött.

Servera sedan tillsammans med valda grönsaker i varma tortilla bröd.

IMG_0508

Även en klick med lite matlagnings yougurt var gott & bröt av smakerna.   Och picklad rödlök hittar du här det blir en syrlig smak på denna som passar bra till den kryddiga kycklingen.

IMG_0522

* * * * * * * * *

Nu ska jag och Nomi åka och handla lite goda mackor & gifflar till picknicken ikväll,
det blir fika och brännboll med Melvins klass och det ska bli jättetrevligt.

Hoppas ni får en riktigt fin och solig måndag

0
78 kommentarer

Krämig potatissallad med fetaost & färska örter

Jag brukar få många kommentarer & mail om önskemål till god & enkel mat till buffeen. Detta är precis ett sådant tips och passar även till sommarpicknickarna, grillmaten,  midsommarhelgen eller en lat dag på stranden. Den blir extra god med den smulade osten i – välj en fetaost som du tycker är god, mild eller smakrik ost det  är en smaksak.

Recept på potatissallad

Har man inte persilja hemma är det lika gott med klippt gräslök i.

IMG_0692-001

Det här behöver du till denna potatissallad :
20 stycken kokta färskpotatisar
1 dl creme fracihe ( mer om du önskar)
2  msk med nyhackad perilja
1/2 finhackad rödlök
100 gram fetaost
salt & peppar

Gör din potatissallad så här:
Skär potatisen i lagom stora bitar, rör ihop med creme fraiche, örter, smulad fetaost och smaka av med salt & peppar.
Ställ kallt ett par timmar innan servering.

0
7 kommentarer