Gårdagens lilla avslutning

Hej och godmorgon hörrni,

Då vart det långhelg igen, startade dagen med en sovmorgon och sedan frukost med varma frallor, smidigt när man har lite ”bake off” hemma i frysen. Och igår kom Thelma hem från skolresan, de hade haft det toppen på västkusten/skrea men hon var lite trött. Och Jonathan var iväg och skjutsade Jacob och fotbollsgrabbarna till deras match i Kalmar igår, så de kom hem sent. Jag är så glad för att Jonathan tycker det är lika roligt att vara med på fritidsaktiviteter , skjutsa & hämta de stora barnen som de små –  han finns där lika mycket för alla biologiska som bonusbarn, han är världens bästa!  Jag, Melvin, Nomi & Thelma satt och kollade på disney filmer & åt chips, i lugn & ro.

Sen var det ju Nomis lilla avslutning igår- många avslutningar blir det när man har många barn – och det delades ut diplom & rosor , och sa hejdå nu inför skolstarten. Tänk att Lillan börjar bli så stor nu , och efter sommaren har vi inte längre några dagisbarn här hemma och det känns lite sorgligt det gör det. Men nu börjar en ny tid, och de känns fantastiskt roligt det också – gissa hur mycket hon ser fram emot första läxan?

IMG_1924

Här åkte lill-skruttan ut från förskolan 🙂

IMG_1931-001

Det är så roligt att många av er har följt bloggen här från att Nomi lärde sig gå,
tänk att hon nu ska börja skolan. En liten bloggbebis har blivit stor 🙂

Hoppas ni får en fortsatt fin dag- jag kikar snart förbi igen med ett nytt recept.

0
4 kommentarer

Räk- & äggcheesecake

Hej hopp,


Här ska vi just precis kila iväg till Nomis förskola för att ha lite avslutning för de stora barnen som inte kommer tillbaka efter sommaren. De ska få åka rutchkana ut från förskolan & få en fin ros har Nomi redan berättat! Liten börjar bli stor. Men innan vi ska iväg så tänkte jag tipsa om denna goda matiga cheesecake. Som passar lika fint till midsommar , påsk som till julafton.
Kan vara bland det godaste jag lagat någonsin. För att följa bloggen med alla nya recept finns jag även på Facebook och instagram : @jennysmatblogg  Ni är så välkomna att följa.

Räk- ägg- & skinkcheesecake i vackra färger :

Mat till midsommar

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna.
Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt.
Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost,
Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, men gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Matig cheesecake midsommar mat

3
24 kommentarer

Dumlebrownies

 

Hej raringar,

Fikabesök här på förmiddagen av Emma & Benjamin  & det var jättetrevligt, sedan har det varit pappersarbete för hela slanten. Och imorgon ska jag börja förbereda & tidsinställa lite av alla nya recept, så att det finns klara nu lagom till nästa helg.  Då kommer jag ju inte ha samma tid att sitta framför datorn somnu eftersom det ska målas om i stugan, läggas golv och spackla/tapetsera. Ja ni förstår ju så roligt det kommer bli 🙂

Men innan dess receptet på dagens chokladiga fika :  Dumlebrownies – som stått till sig ett dygn i kylskåpet.

IMG_1872-001

Mums var gott !Tips :  Något jag har lärt mig till nästa gång är att hacka dumlen mycket mindre, så att det är lättare att blanda den i smeten och även fördela över smeten.

Det här behöver du :

Smör & ströbröd till formen
1 dl vetemjöl
100 gram mörkchoklad
2 1/2  msk kakao
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
140  gram rumsvarmt mjukt smör
20 dumlekolor ( hälften i smeten och hälften till toppingen

Gör så här :
Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm . Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke.Hacka Dumlen & den mörka chokladen smått, vispa sedan det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp.  Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den siktade vetemjölsblandningen och blanda sist ner hälften av de hackade dumlebitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter. De sista 5 minuterna tar du ut browniesen och strör över den finhackade dumlen/ chokladkrosset  jämnt över hela kakan- ställ tillbaka och låt smälta ner. När du tar ut kakan kan du jämna till toppingen med en gaffel.

Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den, denna brownien var inne exakt 50 minuter. Jag tycker att en brownies ska vara precis så här.

Stå kallt i kylen över natten – och ta fram i god tid före servering så att dumlen hinner bli rumstempurerad- annars blir den lätt lite för hård.

IMG_1862-003

2
17 kommentarer

Guten morgen

Godmorgon önskar jag från ett grått  & regnigt växjö.

Jag lämnade av Thelma igår morse för ett par dagar iväg med klassen de skull iväg på skolresa- hoppas de har bättre väder än vad vi har haft igår & det kommer bli idag. Här får jag lite fikagäster om en stund och det är ju alltid trevligt. Jag förberedde brownies redan igår – de ska stå kallt gärna över natten så det gälleratt vara ute i god tid. Jag hackade ner massa dumle i dem, och det blev tydligen uppskattat – för jag upptäckte nu imorse att hälften av kakorna redan var slut… Haha.

Dumle

Återkommer med receptet om en stund.

Hoppas du får en riktigt fin dag, och vi ”ses” senare.

0
3 kommentarer

Lax med kräfttzatziki & färskpotatis

Dagens lunch blev ju då lax med kräfttzatziki & färskpotatis-helt galet gott.
Detta kommer verkligen bli en favorit i sommar, mums!

IMG_1797

Du behöver till 4 portioner :
4 bitar lax
salt & dill
smör

Servera med färskpotatis

Recept kräfttzatziki:

2 1/2 dl turkisk yougurt
1 gurka
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
finhackad dill
Kräftor ( 170 gram / burk )

Bra att ha: Kaffefilter

Gör din kräfttzatziki så här: Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill-  Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin.
Klart.

Stek/ grilla fisken med salt & dill
servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.

0
6 kommentarer

Kräfttzatziki

Idag provade jag en ny kallsås / kräftsås som min syster hade tipsat mig om- detta kommer bli en favorit till den grillade fisken i sommar, och är säkert minst lika god till den bakade potatisen.
Gillar du skaldjur – måste du testa denna!

IMG_1776

Recept kräfttzatziki:

2 1/2 dl turkisk yougurt
1 gurka
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
finhackad dill
Kräftor ( 170 gram / burk )

Bra att ha: Kaffefilter

Gör din kräfttzatziki så här:
Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska,
vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill-  Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin.

Servera genast .

kräft tzatziki

0
6 kommentarer

Min hobby blev mitt jobb

Hej där,

Jag får flera mail och frågor om jag inte kan berätta lite mer om mig själv och bloggen.  Och det finns lite att läsa om mig här ovan fliken om Jenny, men för er som inte hittat dit kan jag berätta lite snabbt att jag är 35 år & gift med Jonathan &  jag har 4 barn: Jacob 17 år, Thelma 15 år, Melvin 11 år och Nomi 8 år. Min matblogg startade jag upp när jag var mammaledig för snart 7  år sedan. Och då hade jag inte särskilt många läsare alls- förutom min familj & mina vänner. Jag hade matbloggat i några veckor då jag fick ett mail om jag kunde tänka mig att börja blogga på Pernillas (Wahlgrens) Värld.
Ja, så jag har verkligen bara halkat in på detta som på ett bananskal. Den stora anledningen till att jag blev tillfrågad var att jag hade skrivit en rad i kommentarsfältet där jag tipsade om världens godaste kladdkaka. Jag tackade ja till erbjudandet, och flyttade över mina några veckor gamla blogg till Pernillas Värld. Och där tog hela min blogg en väldans fart- och det var en lärorik tid för mig. Jag som i början inte hade en enda tanke på att bloggen skulle bli stor, eller att jag skulle få så många besökare var helt plötsligt en av ”storbloggarna”. De första åren tjänande jag inga pengar på min blogg, men jag fortsatte blogga ,skriva & prova nya recept för att jag tyckte det var roligt, det har varit det viktigaste hela tiden. Och nu några år senare är bloggen en del av mitt företag som jag driver och idag jobbar jag & tjänar pengar på min hobby!

Dagens kök : idag är det ny maträtt att laga – och ny efterrätt att baka. Eftersom inlägget redan är 2 år, och många klickar sig in här varje dag så har jag uppdaterat barnens åldrar till hur gamla de är idag, samt min egen.

IMG_1719

Det är riktigt häftigt och jag är stolt över mig själv att jag faktiskt lyckades med detta. För jag vet att min blogg är inte alls lik de andra bloggarna, med dyra kläder, smycken & märkesväskor som kostar hur-mycket-som-helst. Jag är en helt vanlig tjej/tant men med ett litet ovanligt (blogg)jobb- och som trivs bäst hemma i trädgården & vid mina grytor i köket, och laga stora middagar till hela familjen.

Visst kommer det massa  inbjudningar till premiärer &  invigningar men jag är lite som tjuren Ferdinand – jag trivs bättre här under min korkek & lukta på blommorna….Haha.

Dagens middag kommer innehålla dessa ingredienser.
IMG_1724

Och dagens efterrätten som jag ska provbaka kommer innehålla Dumle,
efterrätt med choklad kan väl aldrig bli fel.

IMG_1738

Bloggen har ju även flyttat några gånger allt eftersom jag har fått nya möjligheter att utvecklas och nu efter fjärde flytten vart till Damernas Värld, och nu femte flytten så står jag på egna ben. Men nu nog om mig- ni är så många nya här som jag vill veta mer om . Kan ni inte berätta mer om er själva ?

Vad heter du, vad bor &  du och vad jobbar du med?

0
123 kommentarer

Vardagsfavorit: Ugnspannkaka med lingonsylt

Tjingeling strålande Måndag


Ska snart ut och måla lite på framsidan, bästa vädret att att vara ute och jobba på huset.  Många önskar tips på smidig vardagsmat- och något som barnen här tycker är jättegott , det är ugnspannkaka med bacon.  Så det får bli dagens middagstips och det är en perfekt rätt som sköter sig själv i ugnen.  Ni har säkert recept på den redan, men jag skriver ut det igen. Idag ska vi laga en ny laxrätt till middag- håll utkik efter den 🙂

Recept på ugnspannkaka

Recept på ugnspannkaka:

6 ägg
8 dl standardmjölk
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Smör till plåten
400-500 gram bacon

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj plåten med smör – och klipp baconet i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt – ställ in i ugnen i ca 5 minuter. Vispa ihop ägg, mjöl, mjölk till en slät smet och blanda i saltet. Häll smeten över baconen och grädda i ca 25- 30 minuter, eller tills den har fått önskad fin färg på ugnspannkakan.

Servera med rårörda lingon eller lingsonsylt.

2
16 kommentarer

Växer så det knakar

Hej igen,

Efter allt regn och den värme som varit de senste veckorna så växer hela trädgården så att det knakar – tillochmed mina tomatplantor som jag har sått har klarat sig *peppar peppar* Och så läste jag bland kommentarerna  att en bloggläsare undrade hur vår bokhäck såg ut, så jag kilade ut här i morse och fotade några bilder. Den är riktigt grön och fin nu, och håller sig såhär till långt in till hösten-

IMG_1379-001

IMG_1382-001

Och den gigantiska rhododendron-busken blommor som mest nu, jag ska försöka klippa ner den något sen till hösten för den är verkligen jättestor.

IMG_1388

Och här har jag ett av mina små ställen med örter, tomatplantor och jordgubbsplantor. Sen har jag ju tyvärr inte de grönaste fingrarna, så jag är överlycklig över allt som klarar sig.
Såg alldeles nyss att min ena tomatplanta hade fått två små gröna tomater nu- och det är ju helt fantastiskt roligt.

IMG_1399

Om jag fick önska så skulle jag vilja ha ett litet växthus någongång i framtiden,
då skulle det ju vara ännu roligare  att odla tomater och massa grönsaker.

Nu ut och fortsätta måla altanräcket 🙂

0
4 kommentarer

Veckomatsedel

Hej och godmorgon härliga söndag
Inte bara söndag idag , utan även första dagen i juni  – välkommen sommar &  massa sol!  Gårdagen försvann snabbare än snabbt, vi hade så trevligt igår hos mamma med god mat och massa skvaller. Så roligt att träffas,  och jag och systrarna satt och kollade igenom fotoalbum från vi var små- och vi skrattade så vi tjöt. Och lilla Milia  hon mest sov hela tiden och flyttades från famn till famn – Milia är minsting nu & kusinen nummer elva i ordning och det är så roligt att se hur roligt alla de här småkusinerna har. Aldrig en tyst ( eller lugn ) stund på våra familjemiddagar kan jag lova 🙂

Nu tiänkte jag tipsa er om lite middagsförslag till nästa vecka

Måndag: Laxpasta med pesto
Tisdag : Inbakad köttfärsrulle
Onsdag : Sötsur kycklinggryta
Torsdag : Pohlmanslåda med räkstuvning
Fredag : Fläskfile låda

Jag serverade ”lådan” med kokt ris och en krispig sallad

För 4 personer :
800 gram putsad fläskfile
smör
2 paprikor ( gärna olika färger )

Såsen :
200 gram philadelphiaost
2 1/2  dl creme fraiche
1 msk konc. oxfond
2 tsk sambal oelek
1 msk chilisås
paprikapulver
salt , peppar
2 tomater

Till gratinering : 2 dl ost

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, Tvätta och finhacka paprikan. Och lägg i en ugnssäkerform. Skiva upp den putsade fläskfilen krydda med salt, peppar och lite paprikapulver och bryn den färdig i stekpannan. Lägg den genomstekta filen över paprikan. Värm upp en kastrull och rör ner ingredienserna till såsen och när den puttrat häller du över såsen över fläskfilen, skiva tomat och strö osten över.

Gratinera sedan i cirka tjugominuter eller tills lådan har fått en fin färg.

* * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Chokladtryffel med en gnutta flingsalt

Tycker ni att den ser helt ljuvligt chokladig ut ? Jodå – det är den också ;-)

Det här behöver du :
1 burk med kondenserad sötad mjölk
400 gram kvalietets choklad
50 gram smör

Ev. lite flingsalt på toppen

Gör så här :

Häll upp allt i en skål och smält över vattenbad under omrörning. och vill man kan man hacka i nötter eller torkad frukt. Jag valde en mörk choklad ( 46 % ) med smak av flingsalt. Rör tills smeten är slät och glansig, häll upp i en form klädd i bakplåtspapper cirka 20 *20 – eller beroende på hur tjocka bitar du vill ha. Låt den stå  svalt i några timmarn innan du skär upp den i bitar.

Försvinnande goda. . .

0
4 kommentarer