Choritzopasta

Det är många som har önskat middagstips som går snabbt & smidigt att laga.
och detta är verkligen en snabblagad middag , perfekt att svänga ihop innan det är dags att hämta & lämna barn från fotboll eller kompisar.

IMG_1421

Smidig pastamiddag som går bra att göra på vilken korv du nu har hemma.
IMG_1424

Gillar ni mer hetta i maten så hacka ner lite inlagd jalapenos – annars väljer ni bara bort det helt.

Det här behöver du till 5 – 6 personer :
1 förpackning med pasta
9 stycken choritzo – eller motsvarande
1/2 finhackad gullök
1 burk med fylliga tomater
1 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
1 nypa socker
några finhackade jalapenosbitar
1/2 dl creme fraiche

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Fräs den slantade korv & lök i lite olja, vänd ner resten av ingredienserna och låt sjuda tillsammans så länge som pastan tar att koka.

Servera genast.

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon från ett soligt öland, 
Här fortsätter vi med renoveringarna och det går långsamt men säkert framåt, Jonathan lägger golv och jag målar fönster och väggar. Lite smått renoveringskaos i vår lilla stuga nu, men det är roligt. Idag kommer även Thomas (Jonathans pappa) över en sväng för att hjälpa till- alltid tacksamt.

Ja, och vi kommer fortsätta med med det uppskattade temat – ni röstade för att forstätta med matsedel även nu över sommaren- så då gör vi det 🙂

Måndag : Pannbiff med potatis & löksås
Tisdag Mozzarellgratinerad kyckling med grillad paprika
Onsdag : Soppa med torsk, lax & skaldjur
Torsdag : Köttfärslimpa med ost & bacon
Fredag Middsommarafton– prova gärna silltårtan eller denna goda räkcheesecaken

påskmat

Det här behöver du till denna räkcheesecake
:
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta :
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Perfekt krämig och med massor utan smaker.

påskmat

* * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet :  Daimpaj med citrongrädde

daim

Det här behöver du :

3  dl vetemjöl
125  gram rumstempurerat smör
2 msk socker
1 äggula

Fyllning :
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1  dl  ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gram smältsmör
1 krm salt

Garnering :  2 stycken hackade dubbeldajm

Serveras med citron grädde.

Gör så här : Ställ ugnen på 150 grader Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen. Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret. Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citron grädde eller god gräddglass.  Citrongrädden gör jag med vispad grädde och rivet citronskal, också väldigt gott att blanda vispad grädde med några matskedar lemoncurd.

0
9 kommentarer

Kycklingsallad

Hejsan,

Kikar bara förbli en liten snabb sväng, för det här med tiden just nu …. ni får ursäkta…. Men den har liksom inte räckt till riktigt märker jag, men snart kommer fler bilder.  Vi är framme här nu i stugan , och har grejer / kartonger överallt – vi ska ju riva ut kök och lägga golv nu i helgen. Jag ska försöka fota lite nu efter lunch, så att ni får se både före & efterbilder. Nu lite sommarmat-tips för er som önskar lite lättlagat.  För snabb god & kall mat är väl något som kommer efterfrågas mycket i sommar,  speciellt till lunch när man inte vill stå inne och laga mat när solen skineer utanför. Kycklingsallad är ju något som alltid går hem, och här med en klick turkisk yougurt & het salas på det. Mums va gott.

 

IMG_0526

IMG_0533

Till denna behöver du sallad för 4 personer  :

1 Grillad kyckling
isbergssallad
röd lök
gurka
körsbärstomater

Turkiskyougurt och en het salsa

Gör så här:

Bara att skiva upp och lägg upp på tallrikar.
Ät & njut.

0
Kommentera

Nyhet – hiss eller diss

Tjingeling,
Nu är vi tillbaka från Melvins skolavslutning och fika- så nu hr sommarlovet börjat på riktigt. Vi har packat in det sista i bilen nu snart på väg till Kalmar för att titta på Kevin (Jonathans lillebror)  som går ut och tar studenten. Vi ska bara vänta in hund & husvakten som ska vara här medan vi åker bort, vi har ju fått nycklarna till stugan nu – så vi  kommer åka över ett par dagar till Öland för att renovera. Jag har med kameran & datorn i packningen – så jag kommer uppdatera mer när vi är på plats i köpingsvik.  Hittade bilden på dessa färgglada Polly-godisar på datorn som jag inte hunnittycka till om.

En påse Polly med deras senaste nyhet : ”Goes Bananas”  med :  popcornsmak, bubbelgum & banan – har ni smakat ?

IMG_2006

Själv blev jag inte helt övertygad – jag föredrar  nog personligen Polly Rocks, med citron & lakrits. Men barnen tyckte att denna var jättegod dock.

Nuhör jag att husvakten kommer här -så dags att åka.

Ha en jättefin fredag!

0
8 kommentarer

Midsommartema : Smördegspizza / smördegssnittar

Torsdag & då var det ännu en gång dags för midommsartemat som fina Linda och jag har. Förra veckan tänkte vi något nytt till buffen, och till denna veckan funderade vi inte ens på efterrätt- för alla gör nog iallafall den tradiotionella jordgubbstårtan med grädde….Eller ? Jo så istället tänkte vi snacks/ gott i magen till senare på kvällen ”Midsommarnattens tilltugg” – det ska gå fort att laga, gärna kunna förberedas innan och framför allt vara GOTT Jag klurade rätt länge på denna , men sen bestämde jag mig för att göra en pizzavariant på smördeg. Aldrig provat innan och jisses vad gott det var! Ni måste bara pröva detta – om inte till midsommar så gör det innan dess. Denna kan ni även förbereda så långt att ni kokar pizzasåsen innan, river ost och kavlar ut smördegen , sedan bara lägger på fyllningarna och gräddar den innan servering, klart på ett nolltid.

Små frasiga smördegssnittar med lufttorkad skinka, chevre & färska fikon

Smördegspizza

Mums

Det här behöver du till cirka 20 småbitar :
1 förpackning med smördeg
tomatsås (recept nedan)
Chevreost eller valfri riven ost
100 gram lufttorkad god skinka tx. prosciutto
tomater
ruccola
2 färska fikon

Tomatsås
1 burk med fylliga tomater
1  msk tomatpure
1 msk chilisås
1/2 msk torkad oregano
5 blad färsk finhackad basilika
1 nypa socker
salt & peppar

Gör din pizzasås så här :

Koka upp alla ingredineser och mixa krosset med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.

Gör din smördegspizza så här:
Ta fram smördegen i god tid. Ställ ugnen på 225- 250 grader.
Ta fram en ugnsplåt och klä med bakplåtspapper, rulla ut smördegen och kavla ut det sista av smördegen mot sidorna. Tips: Mjöla kavlen innan, annars fastnar den lätt.  Fördela ut tomatsåsen ( tomatsåsen räcker till 2-3 pizzor ) strö över ost, lägg över skinka och skivade körsbärstomater. Och in i ugnen och gratinera tills pizzan fått fin färg och botten är frasig- cirka 10 minuter.

Innan servering dekorera med ruccola och skivade fikon.

Sen är det bara att hugga in.

Smördegspizza fyllning

Nu har Linda och jag haft olika teman om mat flera gånger, roligt att ni uppskattar dem, och minst lika roligt tycker jag det är och spännande att se vad Linda lagar varje gång. Denna gången bjuder hon på något helt nytt- en ostbomb med nachos – för att komma till receptet klickar du HÄR

kryddburken_cheese_ball
* * * * * * * * * * *

Och vet ni vad – jo nu är jag på väg till Öland för att få nycklarna till våran sommarstuga. Yeeeeeej ♥ Jag ska ta emot lite IKEA kök & kylskåp,  och sen ska jag bjuda in mig på en liten kopp kaffe hos syster & träffa lilla Milia- kan tro att hon har vuxit på den veckan jag inte träffat henne. Lillpluttis. Och är ni nyfikna på huset så kommer jag att finnas på instagram under dagen- ni hittar mig där : @jennysmatblogg

Annars har jag även med mig kameran & vi kommer höras senare i eftermiddag!

Tjingeling.

0
2 kommentarer

KitKat tårta

Det är inte många sorters tårtor som jag tycker är roliga att baka- helst bakar jag kladdkakor som jag pimpar med grädde och godis. Dock tycker jag att dessa KitKattårta – faktiskt är jätteroliga att både baka och att bjuda på. Ser mer ”arbetad” ut än vad den är –  den är nämligen busenkel att baka, så denna måste ni prova snart  om ni inte har gjort det än. Denna bakades förra helgen, har inte hunnit skriva ner receptet förän nu bara. Här kommer en beskrivning hur man går tillväga

En riktig godistårta med massa färgglada bitar – byt ut till vilket godis du gillar bäst.

Kit Kat tårta

Vill man kan man dela kitkatchokladen i enstaka bitar- men jag tycker att den är lättast att få både snygg & hålla ihop om det är större delar.

Till tårtbotten på 20-22 cm behöver du :
smör & ströbröd till formen

150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Cirka 11 KitKat gick åt till denna tårtan.

Garnering : Färgglada godisbitar

Gör så här:
Ugnen 175 grader. 
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Låt svalna innan du skär upp i 2 delar.

Fyllningen mellan tårtorna gjorde jag med citronfyllning : 

4 dl vispgrädde
1 1/2- 2 dl lemoncurd

Vispa grädden fluffig och vänd ner och blanda runt lemoncurden. Bred på lagrerna när tårtbotten och lite runt omkring tårtan, så fort den svalnat helt. Och ställ in i kylskåp under natten. Dekorera tårtan precis innan servering – detta är ju det allra roligaste 🙂
Sedan är den klar att servera.

1
19 kommentarer

Svalkande vattenmelon

Hej där,

Vilken värmebölja vi har minst sagt, luften står helt still ute på altanen så det är för varmt att sitta där och jobba idag, får sitta i vardagsrummet en stund till med alla fönster öppna så att det fläktar lite.  Låter nästan som jag klagar va- men det gör jag inte, ska så fort jag är klar här framför skärmen packa ihop badkläder och fika till alla åka ner till stranden & bada.

Dagens fika blev svalkande vattenmelon

IMG_2198

Jag brukar skära upp vattenmelon i små fyrkantiga bitar som man sedan äter med tandpetare. Och något liknande brukar jag göra när jag ska bjuda på lite plockmat eller tilltugg- då skär jag fyrkantiga fetaostbitar och varva med också på tandpetarna och just detta kan vara en av de godaste kombinationerna. Speciellt varma sommardagar då melonen är så där söt och frisk till den lilla sältan & krämigheten i fetaosten. Mums mums…

IMG_2204

Hoppas ni har en jättefin tisdag, hörs snart igen.

0
8 kommentarer

Redcurry soppa

Det var på tok för länge sedan vi lagade thaimat här hemma- så igår var det dags.
En het-syrlig soppa med kyckling & krispiga grönsaker- kan inte bli mycket godare.

Thaisoppa

Missade att köpa hem koriander- men skriver in det i receptet iallafall. Supergott i all thaimat.

Det här behöver du till att laga denna thaisoppa ( 5-6 personer) : 

3 kycklingfileer
olja till stekning
1 burk med minimajs
1 röd paprika
1 liten röd chili
10 cm purjolök
1 burk med hela champinjoner
1-2 msk röd currypasta ( eller mer ?)
2  msk tomatpure
7 dl vatten
1 burk med krossade tomater
2 msk kycklingfond
Massa färsk koriander
saften av 1 lime

Gör din thaisoppa så här : 

Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst ) fräs den i olja tillsammans med de strimlade grönsakerna, chilin, och svampen.
När kycklingen är klar så vänder du i currypasta och tomatpure och vänder runt, häll ner kycklingfonden. Häll i vatten, krossade tomater och låt allt sjuda upp och puttra på svagvärme. Ta bort från plattan och pressa över saften av en lime i grytan och rör om.

Servera genast.

IMG_4848
0
Kommentera

Måndagmorgon

Hej och godmorgon,

Då är vi inne på sista veckan innan barnens sommarlov börjar, och vi håller tummarna för att fina vädret håller i sig. Jag är hemma med tjejerna idag- Nomi som är ledig- och Thelma som igår började få ont i sina öron efter helgens förkylning. Så den lilla stackarn har inte kunnat sova många timmar inatt. Till frukost dukade jag fram lite extra gott, med frallor, skivad melon och färska jordgubbar- Nu håller vi tummarna för att hon blir bättre snabbt.

Själv ska jag sätta mig ute nu en stund i solen med en kaffe och läsa senaste numret av Damernas Värld, innan det är dags att börja uträtta dagens måsten.

IMG_2028

Hoppas du fåren riktigt fin start på veckan!

På återseende

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

Goodmorning!
Söndag it is- och åter igen är det dags för veckomatsedel & förslag till kommande veckan. Nästa söndag är det sommarlov,vad tycker ni ? Ska vi fortsätta med veckomatsedeln över sommaren, eller ska den ta ett uppehåll till hösten. Tyck gärna till så får vi se hur vi ska göra.

Måndag   Currykyckling i tunnbröd
Tisdag Mozzarellafyllda köttbullar med sås & potatis
Onsdag Kycklingburgare med extra allt
Torsdag: Melvins goda tacosoppa
Fredag Grillad lax med färskost

Lax i folieknyten

lax

Detta behöver du till 4 personer:
lax till 4 personer
100 gram färskost
dill & salt
Grillfolie

Gör så här

Lägg varje laxbit på en bit grillfolie salta laxen och bred på en valfri färskost. Strö över rikligt med dill.  Knyt ihop till små folieknyten och grilla sedan.

IMG_2566

Serverades till ungsrostade rotfrukter, sallad, grillade fyllda champinjoner och sparris. IMG_2569

* * * * * * *  * * * * * *  *

Och något gott till kaffet :

Marängsviss är en riktig klassiker.

IMG_4329

Glass, skivad banan,  krossade maränger varvat med vispad grädde och hemmagjord chokladsås. Vill man kan man toppa med rostade mandelflarn.

Hemmagjorda chokladsås :

2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
75 gram mörkchoklad ( eller ljus om man bättre gillar det)
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
Smältsmöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen rör till det smält samman, häll i grädden och  låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.

Klart att serveras.

0
22 kommentarer