RESTFEST

.

Hej hej
Innan jag ska storhandla så försöker vi alltid att tömma kyl & frys på sådant som annars hade blivit gammalt. Jag är uppvuxen med att man inte kastar mat. Har man en bit över på osten men ändå ska öppna en ny, då river man ner den tidigare. Vilket blir smidigt till nästa gratäng eller pizza. Har det blivit över från middagen: grytor, såser eller gratänger så fryser man ner det eller planerar lunchlådor. Bra mat ska inte kastas.
Ett sådant tänk känns både bra för miljön och plånboken.

Här är gårdagens kylskåpstömning:


Inte ett dugg synd om mig. Massa goda grönsaker, coleslaw, picklad lök och tacokyckling.
Och tacokycklingen gjorde jag av ett sådant här utskick jag fått hem från Santa Maria ( ej reklam ) Och som ni ser ett stort glas med Pepsi Max, något jag har börjat med de senaste halvåret nu…. Att dricka läsk, dock utan socker men ändå 😉

I dag blir det något med fläskfilé till middag, plockade upp det tillsammans med bacon.
Får återkomma med det om det blir något guttigt

På återseende bloggisar.

15
Kommentera

OMNOMNOM

Hej igen,
Har skrivit och mailat iväg det viktigaste texterna nu till boken. Så åt min lunch i lugn och ro utan att sitta och kolla mailen samtidigt. Hehe… något jag annars alltid gör. Men jag ska bli bättre på att hålla isär jobbet från mina små micropauser.
Jag vet att ni gillar när jag uppdaterar bloggen lite oftare, så då kan jag ju visa vad jag hade för mig efter lunchen. För då provsmakade jag ju dessa små rackare, skyller på att det är mitt jobb att ha koll på nyheterna i godishyllan 😉 hade inga höga förväntningar, men dra mig baklänges vad goda Choco Cheez var… Fem stjärnor av fem. Smash har jag ätit tidigare och de är varken goda eller äckliga, så de får en tre:a.

12
1 kommentar

BROCCOLIGRATÄNG MED BACON

I dag är det fullt upp med jobb för nya boken. Så förväntansfull på att få se den IRL. Funderade på vad jag skulle slänga ihop till lunch idag, och hittade denna i arkivet och jag hade alla ingredienser hemma. Så den får det bli. Mums!

IMG_2772


Till 2- 3 personer
3 färska ”buketter” med broccoli
1 gul lök
2 pkt bacon
5 dl creme fraiche
1 msk tomatpure
Sambal oelek
salt och peppar

Ca 2 dl riven Ost till gratinering

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 – 25o grader. Koka upp vattnet och lägg ner broccoli buketterna i saltat vatten
Finhacka/ riv löken och klipp baconet. Fräs sedan baconet klart i en stekpanna och lägg ner löken som ska fräsas glansig.
Vänd ner tomat pure, och creme fraiche i baconröran och låt det sjuda upp och små puttra någon minut. Medan du smaka av med salt, peppar och lite sambal oelek.

När broccolin är lagom mjuk / lite tuggmotstånd så tar du upp den och lägger i en ugnssäker form, det ska täcka hela botten. Häll sedan över baconröran och riv sedan rikligt med ost över.Gratinera tills gratängen fått en fin färg ca 15 minuter

Smaklig måltid

9
1 kommentar

FRÅN EN SOLIG DAG I KALMAR TILL MAURITIUS


.

Hej där bloggisar,
Vilken fantastisk dag man vaknade upp till idag. Solen skiner så starkt att man behöver kisa mot den, me like a lot.
Har suttit hela morgonen och gått igenom bilder på datorn, jag behöver rensa en massa, kasta alla dubbletter och strukturera om. Dock tar det tid när man hittar massa fina minnen och härliga resor.
Men hur glad blir man inte när man hittar härliga bilder från Mauritius. Blir klart avundsjuk på mig själv som fått vara där.


Denna tatueringen på benet brukade jag försöka dölja, en ful tatuering jag gjorde när jag var alldeles för ung. Men den är numera ett minne blott. ( Har lastat bort den ajajaj ) Så tänk er noga för både en och hundra gånger innan ni tatuerar er, det är inte kul sedan om man ändrar sig.

Denna resan var helt fantastisk, och här är vi på väg ut för att dyka. Jag trodde faktiskt jag kunde övertyga gänget om att jag skulle få stanna på båten, för att jag ville verkligen inte gå ner där på 15 meters djup. Kändes så läskigt…. Men jag blev övertalad och övertygad att göra det ändå, och så glad för det. Att dyka här var bland det topp 10 – bästa jag gjort i hela mitt liv. De fick tjata upp mig sen istället.

Men nu ska jag fortsätta rensa och sortera. Måste snart in till stan och köpa läromaterial.
Jag pluggar ju till Förarintyget numera på måndagskvällarna. För att jag ska lära mig allt om sjövett nu när jag har min vattenskoter, det är så mycket roligare att plugga nu när man är äldre och vill lära sig saker.

Borde nästan anmäla mig till en kurs i språk också. Spanska hade varit såååå kul att kunna.


Men nog om det. Önskar er en riktigt fin måndag.

Kram

21
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Måndag: Spicy Taco-soppa (vegetarisk)
Tisdag Lax med couscoussallad 
Onsdag Frasig fralla med krämig kycklingröra
Torsdag Blomkålsgratäng med bacon
Fredag Kallskuret, färsk frukt & grönt

Kallskuret, kött & kyckling, blandad frukt, grönsaker, en bit ost och så potatissallad.
Det är typ allt som behövs, godaste plockmaten ever.
Och bästa bjudmaten.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Wienersemlor som är en favvo här hemma.

Jag skriver inga exakta mått på fyllningen för det beror på hur mkt mandelmassefyllning man vill ha. Nu har vi även testat med nutellafyllning och med nötkräm i – blir fantastiskt gott! 

Det här behöver du till 4 wienersemlor: 
12 fyrkantiga smördegsplattor ( eller motsvarande på rulle)
mandelmassa + ovispad grädde
2 1/2 dl vispgrädde + 2 tsk vaniljsocker
Florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, Ta fram tre smördegsplattor pensla dem med kallt vatten och lägg dem  över varandra . Stamla ut runda bitar med hjälp av ett glas. Pensla dem med kallt vatten. Och grädda dem tills de precis blir gyllene, ungefär 10 minuter. Rör ihop mandelmassa &  lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig.  Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen. Vispa grädden & spiritsa/ klicka ut.
Pudra över florsocker och servera genast.

6
Kommentera

ZUCCHINIBURGARE


Hej där,
I kväll väntar middag på Postgatan här i staden med lite vänner. Ser fram emot det, ska bli både trevligt & gott. För er som inte bestämt er för vad ni ska äta ikväll kommer här ett litet tips.

img_3218
img_3228-1




Till 2 st vegetariska burgare

1 förpackning halloumi
250 gram zucchini
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning

Gör så här: 
Riv ner osten i en bunke, riv zucchinin på en tallrik. Strö över salt och låt det stå 5 minuter.
Lägg sedan zucchinin i ett kaffefilter och krama ur överflödig vätska. Vänd sedan ner i skålen.
Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite mer salt & lite chiliflakes.
Forma till två burgare och stek dem klart i smör. Vänd försiktigt när du vänder burgarna så de håller ihop.

7
2 kommentarer
REKLAM FÖR MIN BOK

TÄVLING

.

Tjingeling.

kikar bara förbi med litet tips : för ni får inte tävlingen jag har just nu på INSTAGRAM. Heter
@jennysmatblogg även där.

Du kan vinna mängder med choklad & godis och såklart mina signerade böcker med valfri hälsning i.

3
5 kommentarer

LÖGNÄSGÅRD I LAHOLM


.

Tjingeling,


Hoppas helgen varit fin och veckan startat snällt mot er. Personligen älskar jag måndagar!
Här väckte vi en nykläckt 13-åring med sång och paket. Helt galet att minstingen här numera är tonåring. Stannade till i Växjö i helgen så att Jacob, Klara, Thelma och Aaron fick uppvakta det blivande födelsedagsbarnet också. Hon har blivit så bortskämd med fina paket.

Nomi och jag vart förbi Löganäsgård i helgen, och jag vet ju hur mycket ni gillar att läsa vart vi har varit på för ställen. Så här kommer lite bilder. Jag hade sett detta stället lite överallt på instagram och tänkte att det kunde vara en lagom utflykt från oss.

En natt här med ställplats, 3 rätters, tillgång till spa samt frukost kostade 1800 :- Spa avdelningen var ganska liten, men perfekt att åka till med barn skulle jag säga. De hade en liten pool inomhus, 2 bastu, en bubbelpool och en uppvärm pool utomhus.

Trots att det inte var fullbokat så var det ganska mycket folk i spat, så man fick vänta på att få kliva ner i poolerna. Så funderar man på att boka skulle jag rekommendera att åka mitt i veckan om man har möjlighet.

Fanns även en mer barnvänlig meny som bestod av pannkakor / Spagetti & köttfärssås

Summa summaro, Nomi var jättenöjd. Och jag tyckte det var supertrevligt som ett stopp med husbilen.
Kanske inte det finaste spa:t jag sett. Men klart godkänt och skulle upplevas ännu mer positivt om det inte var köer till pooler och dylikt.

Betyg *** av ***** stjärnor.

18
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckans matsedel 🙂 

Måndag Världens godaste vegangryta
Tisdag Torsk med Kallesås
Onsdag Krämig ostpaj
Torsdag: Mustig köttfärssoppa 
Fredag Chicken con pollo

Kyckling con carne

Chicken con pollo för 5-6 personer :
800 gram kycklingfärs
smör
1 vitlök
1/2 finhackad gul lök
1 kycklingbuljong
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
2 burkar med vita bönor
en nypa socker
1 kryddmått salt
Sambal oelek  – hur mkt beror på hur starkt du vill ha det

Tillbehör : sallad , turkisk yougurt och tortillachips

Gör så här: 
Hetta upp en djup stekpanna med smör, hacka löken och fräs lök / vitlöken glansig.
Vänd ner färsen och bryn den klar, vänd ner vatten, krossade tomater, fond, bönor  , salt oc kryddor.
låt puttra på svag värme, och smaka av med sambal oelek, med tesked. För det är ganska starkt, föredrar du inte så starkt räcker det med ett par tsk, jag hade i lite mer.

Gott gott

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Chokladmousse-cheesecake

img_4729-1

Botten:
200 gram cookies ( te.x Maryland )
80 gram smält smör

Mousse:
3 gelatinblad
400 gram mjölkchoklad
250 gram mascarpone
500 gram philadelphiaost
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk vatten
1 rulle center

Topping: 
färska hallon
1 rulle center

Gör så här:
Mixa kakorna till smulor och rör ihop med det smälta smöret.
Pressa ut blandningen i en rund springform med avtagbara kanter. ( cirka 22-24 cm) Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Smält chokladen försiktigt i micron eller över vattenbad ( den ska inte bli för varm )
Vispa ihop mascarpone& färskostmed en elvisp i en bunke. Vispa grädden tills den är ordentligt fast och bildar stadiga toppar. Vänd ner grädden tillsammans med chokladen i mascarponeblaningen, vänd försiktigt med en slickepott tills allt är väl blandat.
Krama ur gelantinbladen och värm dem tillsammans med 2 msk vatten i en kastrull, de ska precis bara smälta. Rör ner detta i smeten, och rör kraftigt så att allt blandar sig väl. Grovhacka ner centern och blanda om fördela sedan ut jämt över kakbotten.
Låt stå och svalna i kylskåpet i minst 5 timmar, men gärna över natten.

Toppa med center och hallon.

3
Kommentera

OST- & BROCCOLIPAJ MED BACON

Istället för vanlig pajdeg så körde vi på en färdig smördeg.
Blev väldigt frasigt och gott.

Det här behöver du till fyllningen :
250 gram tärnat bacon
1 broccolibukett
3 ägg
2 1/2 dl mjölk
salt & peppar
2 dl riven valfri ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Stek baconet knaprigt.
 Dela broccolin, förväll 4–5 minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av ordentligt efteråt. Rör ihop ägg, mjölk,, salt och peppar. Rulla ut och lägg smördegen i en smord rund form, ca 25-28 cm i diameter. Lägg ner bacon, broccoli, och riven ost. Häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter, eller tills den fått en vacker färg. Pajen är klar när äggstanningen stannat och fått fin färg.

17
Kommentera