Veckomatsedel

Hej härliga söndag
Vi fortsätter här i köpingsvik med vår renovering ….. iallafall fram till lunch. Sen bär det av mot Kalmar för trevlig middag &  för att fira Kevin ( Jonathans Lillebror som fyller år) Dagarna går galet fort och imorgon kommer äntligen Jacob & Thelma hem igen efter pappavecka-  gissa om vi ser fram emot det. De är så nyfikna på hur stugan ser ut nu, med färg , golv och grävningen till poolen.

Och så vidare till veckomatsedeln :

Måndag : Citron- & parmesanbakad kyckling
Tisdag: Ost & skinkpaj med broccoli
Onsdag: Jannes goda fisksoppa
Torsdag: Brieostinbakad kycklingfile
Fredag Lax- & pestogratäng

Det här behöver du :
4 bitar lax
1 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk koncentrerad skaldjursfond
2 msk röd valfri pesto ( vi valde en stark chilipesto )
Smaka av med salt och peppar

Till gratinering : 1 – 2 dl riven ost

Servera med potatis eller ris

Gör så här :

Gör så här : Ställ ugnen på 200 grader. Lägg de upptinade laxbitarna i en ugnssäkerform Värm upp en kastrull med grädde, fond , creme fraiche och pesto ( välj en mild om ni inte gillar stark mat) smaka av med salt och peppar. Låt sjuda upp i ett par minuter  och lägg över laxen . Lägg över den rivna osten och  gratinera i 25- 30 minuter, eller tills laxen är färdig.

Mumsfillibabba !

* * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet :  Chokladrocks

rocks

Det du behöver är :
200 gram mjölkchoklad med valfri smak  ( Digestiv var grymt gott )
1 1/2 – 2 dl cornflakes ( ta lite i taget )

Gör så här :

Smält mjölkchokladen över ett vattenbad, smula ner cornflakes lite i taget, tills  du får en “lagom fast choklad smet.

Klicka ut  små högar på ett bakplåtspapper, ställ svalt  så att de stelnar.

Ha dem i  rumstemperatur 30 minuter innan de ska ätas.

0
11 kommentarer

Renoveringen fortsätter

Hej hej,

Hoppas ni hade en jättebra midsommar- våran var toppen med dans kring midsommarstången, god mat & trevlig sällskap. Missade dock att ta med kameran- så det fick bli en bild från två år sedan när vi även då var här på Öland & firade med lilla syster och familj.  Det är ett jätteroligt midsommarfirande där hela byn, och deras vänner kommer och klär stången, för att sedan fika på Kaffe och Ann-Maries goda jordgubbstårta – senare på kvällen är det grillat och massa lekar som sedan avslutas med en match fotboll. Rolig tradition som har hållt på här i byn i 32 år- även om det för oss bara har blivit 4 år, men vi kommer att fortsätta komma tillbaka hit fler år.

midsommar

Idag fortsätter renoveringen och jag ska snart börja gå runt och fota kök, och hall för att visa er våra framsteg här i stugan.Roligt att ni tycker det är kul att följa när vi fixar och målar här hemma, roligast av allt blir ju att visa er slutresultatet.

Men nu ropar maken på mig, vi ska fortsätta att lägga golv nu.

Vi hörs om en stund !

0
1 kommentar

Glad midsommar

Ville bara kika förbi och önska er alla en riktigt fin midsommar, och hoppas ni får en härlig dag med massa sill, potatis och jordgubbstårta. Nu ska jag hoppa ur målarkläderna och försöka hitta något midsommarfint i garderoben.  Klockan två är det dans runt midsommarstången och nu  * håller jag tummarna * för fint väder.

IMG_2302

En stor dagsfärsk bukett från vår stora gamla trädgård i stugan – det är så charmigt med äldre trädgårdar tycker jag – och det ska bli en fröjd att åka hit till våren för att se allt som börjar knoppa här då.

Men nu måste jag sätta lite fart….. och vi hörs snart igen 🙂

0
1 kommentar

Renovering pågår

Hej raringar

Här fortsätter renoveringen och det går framåt, det blir stora skillnader från dag till dag.  Dock tar ju målningen så mycket tid….. det pågår ommålning ungefär i varje rum just nu… Det är ju så trist med denna väntetid/ torktid  men ack så viktigt. Några undrade hur vi lyckades med att hinna med så mycket nu om dagarna, men vi tycker att det är roligt &  sedan är barnen hos farmor sen igår, världens bästa farmor – bara för att vi ska kunna hinna jobba här i stugan , och vi har hunnit med jättemycket nu. Så vi ska hämta hem dem tidigt i morgon bitti för att hinna med att klä midsommarstången i morgon förmiddag.

En liten snabb bild från hallen som var helt i furu innan- golvet är bara grundat men trappan & väggarna är klara.

IMG_2295-001

Hepp hepp, trevlig kväll till er alla.

Nu ska jag fortsätta med att måla om här

0
12 kommentarer

Wasabilax med fetaostsås

Godkväll vänner
Ursäkta frånvaron här på bloggen, det är bara så mycket att göra just nu. Och hur roligt det än är så är det mycket tid som går åt, imorgon ska jag fortsätta att fota lite mellan målning & gräsklippning. Och jag ska lägga ut fler bilder så fort jag hinner, för nu börjar barnens rum att bli färdiga med nya golv, och även hallen börjar närma sig färdigmålad. Imorgon börjar de gräva för poolen och det ska bli helt fantastikst när den är färdig. Följ mig gärna på instagram oxå @jennysmatblogg där  kommer jag lägga ut bilder från stugan hela tiden.Nu över till lite gott mattips nu i sommartiderna : Wasabilax med fetaostsås – en favvo!

IMG_5148

Detta behöver du :
1 bit lax ( gärna färsk)
smör
wasabi & sesamkrydda
valfri blandsallad
körsbärstomater
rödlök

Fetaostkräm:
1 förpackning  fårost/fetaost
2 1/2 creme fraiche
1/2 tsk flytande honung
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 skvätt färskpressad citron
salt & peppar
salladskrydda

Gör så här :
Börja att blanda ihop såsen genom att smula ner fetaosten i en skål och sedan rör i resten av ingredienserna, ställ kallt.
Stek laxen i smör och krydda den med wasabikryddan, fördela ut salladen på en tallrik , med klyftade tomater och lite lök.
Lägg dit laxen och en klick  med fetaostkräm- smaskens.

0
4 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Fläskfile i rosepepparsås

Visst blir det mycket grillat nu när sommarlovet har börjat, men till de dagarna ni inte planerat grillmat – så måste ni pröva detta receptet.
En krämig sås med smak av rosepeppar till den möra fläskfilen- det kan inte bli annat en smaskens.

Recept fläskfile
Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.

Det här behöver du till denna middag :
600 gram putsad fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör så här: 
Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna.
Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.

 

Recept fläskfilee

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och självklart ett litet klädtips inför helgen. För huuuuur snygga är inte jackorna på Bubbleroom.
Kolla in dem här

Och denna?! Villhöver båda.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

4
4 kommentarer

Hej från stugan

Passar på att titta in på bloggen nu medan jag sitter i köket och fikar, kände att jag behövde en liten paus från allt målade.  Det är jätteroligt att se hur den lilla stugan förändras nu för varje dag som går, och den känns mer och mer hemma ju mer vitmålad den blir. Jag har inte hunnit gå igenom mina bilder än, men hittade denna på datorn från i torsdags- baksidan är så lummig och grön ( ja även framsidan – men den får ni se först när det är målat och klart. )

IMG_2246

Det är mycket kvar att göra här – men det känns så härligt att köket snart är helt klart, det underlättar ju massor.  Trädgården behöver också lite tid och även förrådet ska vi hinna med innan hösten. Så nu hinner jag inte sitta här längre, nu ska trappan till övervåningen målas för sista gången, innan det är dags att måla om tapeterna där, ja bort ska furun & det gulblommiga tapeterna

Hej så länge.

0
3 kommentarer

Choritzopasta

Det är många som har önskat middagstips som går snabbt & smidigt att laga.
och detta är verkligen en snabblagad middag , perfekt att svänga ihop innan det är dags att hämta & lämna barn från fotboll eller kompisar.

IMG_1421

Smidig pastamiddag som går bra att göra på vilken korv du nu har hemma.
IMG_1424

Gillar ni mer hetta i maten så hacka ner lite inlagd jalapenos – annars väljer ni bara bort det helt.

Det här behöver du till 5 – 6 personer :
1 förpackning med pasta
9 stycken choritzo – eller motsvarande
1/2 finhackad gullök
1 burk med fylliga tomater
1 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
1 nypa socker
några finhackade jalapenosbitar
1/2 dl creme fraiche

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Fräs den slantade korv & lök i lite olja, vänd ner resten av ingredienserna och låt sjuda tillsammans så länge som pastan tar att koka.

Servera genast.

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon från ett soligt öland, 
Här fortsätter vi med renoveringarna och det går långsamt men säkert framåt, Jonathan lägger golv och jag målar fönster och väggar. Lite smått renoveringskaos i vår lilla stuga nu, men det är roligt. Idag kommer även Thomas (Jonathans pappa) över en sväng för att hjälpa till- alltid tacksamt.

Ja, och vi kommer fortsätta med med det uppskattade temat – ni röstade för att forstätta med matsedel även nu över sommaren- så då gör vi det 🙂

Måndag : Pannbiff med potatis & löksås
Tisdag Mozzarellgratinerad kyckling med grillad paprika
Onsdag : Soppa med torsk, lax & skaldjur
Torsdag : Köttfärslimpa med ost & bacon
Fredag Middsommarafton– prova gärna silltårtan eller denna goda räkcheesecaken

påskmat

Det här behöver du till denna räkcheesecake
:
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta :
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Perfekt krämig och med massor utan smaker.

påskmat

* * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet :  Daimpaj med citrongrädde

daim

Det här behöver du :

3  dl vetemjöl
125  gram rumstempurerat smör
2 msk socker
1 äggula

Fyllning :
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1  dl  ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gram smältsmör
1 krm salt

Garnering :  2 stycken hackade dubbeldajm

Serveras med citron grädde.

Gör så här : Ställ ugnen på 150 grader Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen. Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret. Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citron grädde eller god gräddglass.  Citrongrädden gör jag med vispad grädde och rivet citronskal, också väldigt gott att blanda vispad grädde med några matskedar lemoncurd.

0
9 kommentarer

Kycklingsallad

Hejsan,

Kikar bara förbli en liten snabb sväng, för det här med tiden just nu …. ni får ursäkta…. Men den har liksom inte räckt till riktigt märker jag, men snart kommer fler bilder.  Vi är framme här nu i stugan , och har grejer / kartonger överallt – vi ska ju riva ut kök och lägga golv nu i helgen. Jag ska försöka fota lite nu efter lunch, så att ni får se både före & efterbilder. Nu lite sommarmat-tips för er som önskar lite lättlagat.  För snabb god & kall mat är väl något som kommer efterfrågas mycket i sommar,  speciellt till lunch när man inte vill stå inne och laga mat när solen skineer utanför. Kycklingsallad är ju något som alltid går hem, och här med en klick turkisk yougurt & het salas på det. Mums va gott.

 

IMG_0526

IMG_0533

Till denna behöver du sallad för 4 personer  :

1 Grillad kyckling
isbergssallad
röd lök
gurka
körsbärstomater

Turkiskyougurt och en het salsa

Gör så här:

Bara att skiva upp och lägg upp på tallrikar.
Ät & njut.

0
Kommentera