Idag har klockan ringt tidigt & vi har varit uppe med tuppen för att hinna med att packat picknickkorgen och badkläderna för en liten spontan utflykt. Nomi tyckte dock att det tog alldels för lång tid att paka imorse, så hon tog fram pyssellådan för att måla och klippa lite med jag plockade ut i bilen. Följ oss på instagram idag så får ni se vart vi tar vägen @jennysmatblogg
Nu ska jag möta upp lillasyster & barnens kusiner – hörs om en stund.
Här har vi tillbringat dagen i trädgården, målat utsidan på huset & snickrat på altanen – ska visa er massa bilder på det snart 🙂 Det lär nog bli helt klart under morgondagen…. Jippi ! Middagen idag blev grillat för äntligen är nya grillen ihopskruvad och invigd, men gårdagens middag har jag inte hunnit visa – och det blev något så smarrigt & enkelt som pastapennor med pastasås. Mmmmm…ums
Det här behöver du till 6 personer:
3 pkt med bacon
4 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 msk chilisås
1 msk med tomatpure
1 tsk med kalvfond
1 ask med körsbärstomater
Hittade en ny sort på netto – som ser ut som små pumpor. Urgulliga!
Gör så här:
Klipp baconet & fräs dem klart i en stekpanna, dela tomaterna och vänd ner.
Häll i creme fraiche , grädde, tomatpure, chilisås och fond. Låt allt sjuda upp tillsammans och smaka av med salt & peppar.
Nu en liten favvo i repris- denna glassen är så god att man knappt kan sluta äta den. Har ni inte gjort den innan så gör det nu inför de (förhoppningsvis soliga) sommardagarna, svalkar gott i värmen.
Extra plus- att denna glass som inte kräver glassmaskin.
Det här hade jag :
1 burk kondenserad sötad mjölk
100 gram mörk choklad
100 gram mjölkchoklad
6 dl vispad grädde
1 msk vaniljsocker
ev. extra kolasås på tub
Gör så här :
Koka burken i cirka 3 timmar ( 2 tim 45 minuter kokade jag )Och låt svalna, burken kan förberedas dagen innan. Finhacka eller riv chokladen, vispa grädden och vaniljsockret fluffig ( men inte för hård – se bild nedan ) Blanda ner den kalla kolakrämen ( det ska blanda sig ) men spara en ett par msk till senare. Vänd ner chokladen men spara lite till garnering , och sen klickar du ut kolan på lite olika ställen och vänd i dessa. Toppa med lite finhackad choklad och frys in i en långform i cirka 5- 6 timmar. Ta fram en stund innan servering.
För att få loss glassen höll jag den upp och ner och spolade med vatten på baksidan.
Smeten är så god att man vill äta den som den är med sked. Yammi yammi
Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. . Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Varva sedan hela twixbitar och smeten i två olika lager. Tänk på att inte lägga twixgodisarna så nära mitten, för då blir det svårt att skära i den. Frys in kakan minst i 5 timmar
Rör ihop grädden med den karamelliserade mjölken och fördela ut ungefär 3/4 av detta över kakan.
Strö över grovhackade twixbitar precis innan servering.
Morgonen började helt okej med uppehållsväder , men nu efter lunch har det bara regnat (öööösregnat) och åskat. Istället för att forstätta med renoveringen så blev blev det lite fikapaus med kaffe & kaka inne i köket med tända ljus, en paus från all målning och kolla läget lite här på bloggen. En stor bukett med doftjasmin från trädgården står här på köksbordet & doftar sommar, kanske det enda tecknet på att det inte är höst just nu. För hallå….. vart är sommaren och värmen som vi väntat så länge på?
När vi hade middagsgäster i helgen så var det Jacob som stod för matlagningen då också – och han gjorde sin uppskattade currykyckling med ris. Bilden blev inte den bästa- men det var väldigt gott!
Det här behöver du till 6 personer 1 kilo kycklingfileer
ris
smör
Salt & curry
Till currysåsen : ev. steksky
25 gram smör
3 msk vetemjöl
4 – 5 dl grädde
2 msk kycklingfond
salt & curry efter smak och tycke
Gör så här: Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Och smörstek kycklingen med lite curry och salt. Ev.steksky silades över i en kastrull , häll ner smöret och låt det smälta tills du får en nötig doft. Ta bort från plattan och vispa kraftigt ner mjölet till en jämn smet. Ställ tillbaka på plattan och tillsätt grädde lite i taget under vispning och låt sjuda- red av till önskad konsistens. Tillsätt även kycklingfond och låt sjuda upp tillsammans. Smaka sedan av med curry och salt.
Hej där, Hoppas eran vecka börjat fint- har ni semster nu eller börjar den straxt? Vi har varit uppe tidigt idag & jag har målat fönster och Jonathan har påbörjat bygget av pooldäcket, vädret har visat sig från sin bättre sida så solen har lyst nästan hela dagen. Thelma har varit med en kompis och kommer tillbaka hit till stugan imorgon. Melvin & Nomi har lekt med kusinerna ( så smidigt när vi bor så nära nu) och Jacob har hjälpt till med renoveringen / målningen. Och lyxigt värre lagade han även den goda middagen idag- köttfärssås a la Jacob
Det här behöver du till 6-8 portioner : smör 1 finhackad gul lök 1 kilo blandfärs 2 pressade vitlöksklyftor 4 dl creme fraiche 2 burkar med krossade tomater 1 msk med röd currypasta 1 nypa socker salt & peppar 1 kryddmått chilipulver
Serveras med spagetti & god grönsallad
Gör så här: Hetta upp en stekpanna med smör , fräs den finhackade löken glansig. Och lägg i färsen och pressa ner vitlöken däri , stek detta klart. Vänd ner creme fraiche, krossade tomater, röd currypasta, och låt sjuda upp på svag värme i en kvart. Smaka av med socker, salt, peppar & chilipulver.
Servera genast.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Missa inte alla fina höstkläder just nu hos Bubbleroom, KLICKA HÄR
Dags för veckomatsedel igen…Här kommer lite nya förslag på maträtter för den kommande veckan. Och vill ni ha fler tips, så går det bra att söka i alla kategorier här ovan.
Gör så här :
Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt i kylskåp en timma. Trä sedan cirka 15 stycken grillspett med färsen.
Grilla dem klara och server genast.
Tips för att slippa att de fastnar i grillgallret – pensla det med matolja / olivolja
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Och något gott till kaffet : Färgglad Non-stopglass
Det här behöver du :
4 äggulor
4 msk florsocker
4 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
2 dl med mini non-stop
Gör så här : Vispa äggulor och florsocker kraftigt till de blir poröst.
vispa grädde och vaniljsocker i en annan skål, tills grädden blir lagom fluffig den ska inte skära sig. Rör ihop äggsmeten med grädden och bänd sedan ner nonstop. Jag vände ganska försiktigt så att inte all färgen på godiset skulle försvinna. Frys in i minst 5 timmar innan servering. Och ta fram glassen i god tid innan så att den inte är stenhård när ni ska skopa upp i dessertskålar.
Idag gör det ingenting att det regnar – perfekt för oss då vi sådde in gräs på baksidan, jättebra att slippa vattna. Sen pågår utrensning idag från hus, bodar & förråd- så det blir lite några turer till återvinningen för att bli av med skräp, kartonger & överblivit byggmaterial. Halvrolig lördagssyssla, men väldigt mycket roligare när det är klart & uppstädat i alla förråd. Satt här och svarade på kommentarer & bläddrade igenom bilderna och upptäckte att jag hade missat att skriva om Melvins urgoda Dumle kladdkaka han & jag bakade för lite sedan. Riktigt god, och ska serveras lite ljummen så där, så att Dumlen blir precis lagom seg & kolakrämig.
Melvins Dumlekladdkaka
Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
20 stycken finhackde dumlekolor
Gör din chokladiga kladdkaka så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Finhacka dumlen smått och rör ner hälften i smeten, och häll upp smeten i den smorda formen. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) Ta dock ut formen de sista tre minuterna och fördela övr resterande dumle och låt smälta . Kladdkakan ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut och låt svalna något innan servering.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ I gårkväll klickade jag hem dessa fina solcellslampor, hur fina? Du hittar dem här.
Kikar förbi en liten snabb sväng, för vi är snart på väg mot middag hemma till Daries & Tobias. Tänkte jag skulle tipsa er om denna goooda kantarellpajen nu när de redan börjat poppa upp guld i skogarna. Det är väl lite tidigt i år och jag har tyvärr inte haft tid än och gå och kolla, men hoppas på att kunna hoppa i gummistövlarna nästa vecka och gå på jakt.
För er som hunnit plocka lite – och söker goda svamprecept rekommenderar jag denna krämiga , smakrika pajen.
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna. Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Och under tiden kan du göra fyllningen. Lägg ner den rensade svampen i en varm stekpanna och låt vätskan försvinna, lägg sedan ner ett par msk smör och tills svampen fått lite färg. Pudra över mjölet och rör om tillsätt vätskan under omrörning, och låt sjuda upp till önskad konsistens. Ta bort från värmen och rör ner osten, smaka av med salt och peppar.
Ställ sedan in i ugnen i cirka 15- 20 minuter, eller tills pajen fått en vacker färg.
Vad dagarna går fort alltså….maj gadd , det är redan torsdag idag och vi fortsätter att jobba på här i stugan. Några uppehåll har det blivit för att träffa syster som bor en bit bort, några fikagäster har kommit förbi & så var vi nere en sväng på Borgholms marknaden igår. Barnen åkte massa karuseller och så köpte vi det obligatoriska marknadsgodiset, som egentligen är alldeles för sött för min smak- men några bitar måste man smaka bara därför att.
Igårkväll kom lillasyster förbi med sin goda flädersaft, hon brukar koka den varje år och den är så god.Den finns sedan tidigare här på bloggen, men för er som missat receptet så kommer det här igen:
Här i bakrunden ser ni pärlsponten vi valde istället för kökskakel – samt gråa bänkskivan- jag ska fota köket så fort vi får klart de sista listerna.
Det här behöver du :
50 stora klasar med fläderblom
4 stycken citroner
4 liter socker
100 gram citronsyra
3 liter vatten
Gör så här:
Skölj blomklasarna i ljummet vatten, noga. Skölj citronen och skär sedan i tunna skivor.
Vara sedan blomklasar, citronsyra, citron, socker i en stor bunke.
Koka upp vattnet och häll det kokande vattnet över blommorna i bunken.
Låt stå i rumstemperatur i två dagar, och i kylskåp i två dagar.
Sila det sedan och häll upp i fina väl rengjorda flaskor.
Klart att serveras.
Förvara saften i kylskåp, eller frys in ( i petflaskor ).