Cheesecake med twix

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

12 stycken dubbel-twix

Topping:
Karamelliserad mjölk
+ 4 msk ovispad vispgrädde

Karamelliserad är kokt kondenserad (sötad) mjölk.

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. . Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Varva sedan hela twixbitar och smeten i två olika lager. Tänk på att inte lägga twixgodisarna så nära mitten, för då blir det svårt att skära i den. Frys in kakan minst i 5 timmar

Rör ihop grädden med den karamelliserade mjölken och fördela ut ungefär 3/4 av detta över kakan.
Strö över grovhackade twixbitar precis innan servering.

4
Kommentera

Busväder & Currykyckling

Morgonen började helt okej med uppehållsväder , men nu efter lunch har det bara regnat (öööösregnat) och åskat. Istället för att forstätta med renoveringen så blev blev det lite fikapaus med kaffe & kaka inne i köket med tända ljus, en paus från all målning och kolla läget lite här på bloggen.  En stor bukett med doftjasmin från trädgården står här på köksbordet & doftar sommar, kanske det enda tecknet på att det inte är höst just nu.  För hallå….. vart är sommaren och värmen som vi väntat så länge på?

IMG_2398

När vi hade middagsgäster i helgen så var det Jacob som stod för matlagningen då också – och han gjorde sin uppskattade currykyckling med ris. Bilden blev inte den bästa- men det var väldigt gott!

IMG_2447

Det här behöver du till 6 personer
1 kilo kycklingfileer
ris
smör
Salt & curry

Till currysåsen :
ev. steksky
25 gram smör
3 msk vetemjöl
4 – 5 dl grädde
2 msk kycklingfond
salt & curry efter smak och tycke

Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Och smörstek kycklingen med lite curry och salt. Ev.steksky silades över i en kastrull , häll ner smöret och låt det smälta tills du får en nötig doft. Ta bort från plattan och vispa kraftigt ner mjölet till en jämn smet. Ställ tillbaka på plattan och tillsätt grädde lite i taget under vispning och låt sjuda- red av till önskad konsistens. Tillsätt även kycklingfond och låt sjuda upp tillsammans. Smaka sedan av med curry och salt.

Sedan är det klart att serveras.

0
3 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Köttfärssås a la Jacob

Hej där,
Hoppas eran vecka börjat fint- har ni semster nu eller börjar den straxt?  Vi har varit uppe tidigt idag & jag har målat fönster och Jonathan har påbörjat bygget av pooldäcket, vädret har visat sig från sin bättre sida så solen har lyst nästan hela dagen. Thelma har varit med en kompis och kommer tillbaka hit till stugan imorgon. Melvin & Nomi har lekt med kusinerna ( så smidigt när vi bor så nära nu) och Jacob har hjälpt till med renoveringen / målningen. Och lyxigt värre lagade han även den goda middagen idag- köttfärssås a la Jacob

IMG_2454

Det här behöver du till 6-8 portioner :
smör
1 finhackad gul lök
1 kilo blandfärs
2 pressade vitlöksklyftor
4 dl creme fraiche
2 burkar med krossade tomater
1 msk  med röd currypasta
1 nypa socker
salt  & peppar
1 kryddmått chilipulver

Serveras med spagetti & god grönsallad

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör , fräs den finhackade löken glansig. Och lägg i färsen och pressa ner vitlöken däri , stek detta klart.  Vänd ner creme fraiche, krossade tomater, röd currypasta, och låt sjuda upp på svag värme i en kvart.
Smaka av med socker, salt, peppar & chilipulver.

Servera genast.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  
Missa inte alla fina höstkläder just nu hos Bubbleroom, 
KLICKA HÄR

3
6 kommentarer

Veckomatsedel

Dags för veckomatsedel igen…Här kommer lite nya förslag på maträtter för den kommande veckan. Och vill ni ha fler tips, så går det bra att söka i alla kategorier här ovan.

Hoppas ni hittar något ni gillar – smaklig spis!

Måndag:  Laxpaj med kall romsås
Tisdag: Pasta med kassler- & ostsås
Onsdag: Sommarsallad med kyckling & halloumiost
Torsdag: Fiskburgare med gurkdressing
Fredag :  Då hoppas vi på vackert väder, så att man kan plocka fram grillen 🙂

IMG_7008-001

Till dessa grekiska grillspett behöver du 4 personer :
800 gram blandfärs eller nötfärs
3 msk med barbequesås ( Heinz hade vi )
Salt & peppar

Serveras med pommes, sallad och fetaostkräm

Gör så här : 
Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt i kylskåp en timma. Trä sedan cirka 15 stycken grillspett med färsen.
Grilla dem klara och server genast.

Tips för att slippa att de fastnar i grillgallret – pensla det med matolja / olivolja

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Och något gott till kaffet : Färgglad  Non-stopglass

Det här behöver du :
4 äggulor
4 msk florsocker
4 dl vispgrädde
2 msk  vaniljsocker

2 dl med mini non-stop

Gör så här :
Vispa äggulor och florsocker kraftigt till de blir poröst.
vispa grädde och vaniljsocker i en annan skål, tills grädden blir lagom fluffig den ska inte skära sig.  Rör ihop äggsmeten med grädden och bänd sedan ner nonstop. Jag vände ganska försiktigt så att inte all färgen på godiset skulle försvinna. Frys in i minst 5 timmar innan servering. Och ta fram glassen i god tid innan så att den inte är stenhård när ni ska skopa upp i dessertskålar.

0
1 kommentar
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Dumlekladdkaka

Hejsan hallå, från ett kallt och regnigt öland,

Idag gör det ingenting att det regnar – perfekt för oss då vi sådde in gräs på baksidan, jättebra att slippa vattna. Sen pågår utrensning idag från hus, bodar & förråd-  så det blir lite några turer till återvinningen för att bli av med skräp, kartonger & överblivit byggmaterial. Halvrolig lördagssyssla,  men väldigt mycket roligare när det är klart & uppstädat i alla förråd. Satt här och svarade på kommentarer & bläddrade igenom bilderna och upptäckte att jag hade missat att skriva om Melvins urgoda Dumle kladdkaka han & jag bakade för lite sedan. Riktigt god, och ska serveras lite ljummen så där, så att Dumlen blir precis lagom seg & kolakrämig.

Melvins Dumlekladdkaka

IMG_1823-001

Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
20 stycken finhackde dumlekolor

Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Finhacka dumlen smått och rör ner hälften i smeten, och häll upp smeten i den smorda formen.  Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) Ta dock ut formen de sista tre minuterna och fördela övr resterande dumle och låt smälta . Kladdkakan ska fortfarande vara lite lös i mitten.  Ta ut och låt svalna något innan servering.

Recept kladdkaka

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️
I gårkväll klickade jag hem dessa fina solcellslampor, hur fina? Du hittar dem här.

2
5 kommentarer

Krämig kantarellpaj

Hej där & välkommen fredag,

Kikar förbi en liten snabb sväng, för  vi är snart på väg mot middag hemma till Daries & Tobias. Tänkte jag skulle tipsa er om denna goooda kantarellpajen  nu när de redan börjat poppa upp guld i skogarna.   Det är väl lite tidigt i år och jag har tyvärr inte haft tid än och gå och kolla, men hoppas på att kunna hoppa i gummistövlarna nästa vecka och gå på jakt.

För er som hunnit plocka lite  – och söker goda svamprecept rekommenderar jag denna krämiga , smakrika pajen.

 Det här behöver du till en form på ca 22-23 cm: 

3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen:
1 liter kantareller
2 msk smör
2 1/2 msk med vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl riven västerbottenost
salt & peppar

Gör så här :

Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna. Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Och under tiden kan du göra fyllningen. Lägg ner den rensade svampen i en varm stekpanna och låt vätskan försvinna, lägg sedan ner ett par msk smör och tills svampen fått lite färg. Pudra över mjölet och rör om tillsätt vätskan under omrörning, och låt sjuda upp till önskad konsistens. Ta bort från värmen och rör ner osten, smaka av med salt och peppar.

Ställ sedan in i ugnen i cirka 15- 20 minuter, eller tills pajen fått en vacker färg.

* * * * * * * *

5
2 kommentarer

Fläderblomssaft

Vad dagarna går fort alltså….maj gadd , det är redan torsdag idag och vi fortsätter att jobba på här i stugan. Några uppehåll har det blivit för att träffa syster som bor en bit bort, några fikagäster har kommit förbi & så var vi nere en sväng på Borgholms marknaden igår. Barnen åkte massa karuseller och så köpte vi det obligatoriska marknadsgodiset, som egentligen är alldeles för sött för min smak- men några bitar måste man smaka bara därför att.

Igårkväll kom lillasyster förbi med sin goda flädersaft, hon brukar koka den varje år och den är så god.Den finns sedan tidigare här på bloggen, men för er som missat receptet så kommer det här igen:

Fläderblomssaft

Här i bakrunden ser ni pärlsponten vi valde istället för kökskakel – samt gråa bänkskivan- jag ska fota köket så fort vi får klart de sista listerna.

Det här behöver du :

50 stora klasar med fläderblom
4 stycken citroner
4 liter socker
100 gram citronsyra
3 liter vatten

Gör så här:

Skölj blomklasarna i ljummet vatten, noga. Skölj citronen och skär sedan i tunna skivor.
Vara sedan blomklasar, citronsyra, citron, socker i en stor bunke.
Koka upp vattnet och häll det kokande vattnet över blommorna i bunken.
Låt stå i rumstemperatur i två dagar, och i kylskåp i två dagar.
Sila det sedan och häll upp i fina väl rengjorda flaskor.

Klart att serveras.

Förvara saften i kylskåp, eller frys in ( i petflaskor ).

IMG_2430-001

0
8 kommentarer

Vit hall

Godmorgon raringar,

Tänkte visa ett par bilder från hallen som nu börjar bli klar, vi har inte flyttat över så mycket möbler eller saker hit än- så det mesta är från förra ägarna (eller kanske snarare förr-förra) som vi har slipat och målat om. Massa gamla fina fynd, men även massor annat skräp som hamnat på tippen och på återvinningen.

Taket, väggarna , golvet & trappen blev helt vita- det är så liten hall och det kändes mycket större nu när vi ljusade upp den och målade över furun.

Lantlig blogg

Pinnstolen blev grå och den lilla bänken/ skänken målades vit.  Nu vet jag att ni kommer fråga vilken färg jag hade 🙂
Och det är väldigt enkelt- jag frågar alltid personalen om hjälp. I detta fallet åkte jag till Bauhaus i Kalmar och de fick helt enkelt hjälpa mig att plocka fram golvfärg ( halvblank) , grund- och halvblankfärg till möblerna. Trappan är slipad, mest noga på trappstegen sedan är den grundad 2 ggr och målad säkert 4 ggr. Tills den är så pass vit & täckande som vi ville ha den.

Jobbigt och tidskrävande att måla trapp ? Ja lite – men så värt det. Trappen gör stor skillnad i ett hus, och för ett ljusare luftigare intryck skulle jag alla gånger välja en vit.

Lantlig bilder
Möblerna har jag målat med pensel, ( har fler färdig målade som ni kommer få se senare ) jag ville få en lite slitnare look på dem, och tycker att roller blir lite ”för bra ” resultat. Men det är en smaksak, slipa grunda och måla ett par tre gånger. Klart.

0
7 kommentarer

Tillbaka till öland

Tjingeling

Då vart vi ( eller några av oss iallafall ) tillbaka här på öland och hoppas på lite vackert väder snart & värme, så vi kan packa ihop strandväska och fara ner till havet. Det är nog det jag saknar mest nu när vi bor i Växjö, sjöar är inte riktigt vad jag är van vid. Så i sommar måste det bara bli vackert väder så det blir många bad-dagar. Jag ser bland kommentarerna att många har önskat bilder på stugan, och det kommer komma massa bilder. Promise! Vill bara hinna komma iordning lite granna först, men vi börjar sakta bli klara i fler rum nu.

Våran stuga är lika gammalt som vårat hemma i stan, alltså från 30-talet. Sedan är övervåningen & badrum tillbyggt någon gång på 80 talet.

IMG_2338-001
Framsidan på stugan ser ut något så här, som ni ser finns det ju en del att jobba med i de tilltänkta rabatterna, men vi har en bit kvar till dess.
IMG_2341
Nu ska vi iväg för att handla lite, fylla upp kyl & frys- så att det kommer lite nya recept här på bloggen i dagarna.
På återseende !

0
4 kommentarer

Nya skålformade handtag

Hej regninga måndag,

Idag har vi jobbat på här i stugan och nu bär det hemåt växjö en tur, blandannat för att jobba ikapp och sedan hämta ut lite paket som vi beställt- för nu har äntligen nya handtagen till köket kommit.  Vi valde ett par skålformade tennhandtag i antik-stil till både kök och garderober till stugan och är redan nu nyfiken på hur det kommer bli. Nu hoppas jag även att den blåa emaljskylten till huset har kommit, ni vet en sådan där i gammal stil- jag tror att den kommer sitta så fint på huset.

tenn

Men nu dags att åka- kikar in lite senare.

0
2 kommentarer