Hoppas ni har fått en bra start på denna dagen och nya vecka är det ju också. Jonathan är i vanlig ordning på väg till bageriet för att köpa nybakat frukostbröd- det är lyxigt att ha sådant nära även på semestern tycker jag. Idag kommer Jacob & Thelma hem så då blir ordningen återställd igen. Vi ska möta upp lillasyster med familj i eftermiddag och åka iväg och grilla hamburgare vid havet allihopa. Ska ni grilla ikväll så tycker jag absolut att ni kan handla hem för de här grillade pitabröden som var försvinnande goda.
Går lika bra att värma i ugnen, på grillen som i smörgåsgrillen 🙂
Du behöver det här :
6 pitabröd
100 gram färskost med vitlök och örter
1 finhackad solmogen tomat
100 gram skinka
Persilja
Gör så här :
Hacka tomat, strimla skinka och fyll upp pitabröden med färskost, tomat, skinka och finhackad persilja.
Lägg på grillen och grilla dem på lågvärm tills de fått färg och innehållet blivit varmt.
Till duschessepotatis 1 kilo mjölig potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt ( ganska mkt)
& Peppar
Till såsen: 2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk hummerfond
maizena eller mjölredning
fiskkrydda ( knorr )
citronpeppar
salt och peppar
Toppa med lite handskalade räkor
Gör så här: Koka potatisen mjuk, och ställ ugnen på 225 grader.
Lägg fisken i smord ungsform och skjutsa in i ugnen med grillfolie över.
Under tiden gör du såsen, får du vätska från fisken är det det godaste ( då byter du ut en dl vatten mot 1 dl spad) annars går det bra med hummerfonden också. Blanda i vätskorna i en kastrull och låt sjuda upp, red av till önskad tjockhet och smaka av med kryddorna och salt & peppar. Låt sjuda på svag värme.När potatisen är mjuk så vispar / rör du ihop allt till duschessepotatisen, smaka av med salt och peppar. Ganska mkt salt behövs till potatis.
När laxen varit inne en kvart så tar du ut den och spritsar / klickar moset runt omkring formen. Vispa ner såsen över fisken och ställ sedan in hela formen i mitten på ugnen och grädda tills såsen och moset fått en fin färg- cirka 15- 20 minuter eller tills laxen är klar.
Färdigt att serveras.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet:
Krämigaste blåbärspajen
Detta behöver du :
Pajdegen :
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3- 3 1/2 dl vetemjöl
Gör så här :
ställ ugnen på 175 grader, under och över värme.
Rör i hop pajdegen , och platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )
Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen, vi ni så mosa blåbären lätt, och fyll sedan upp pajskalet med fyllningen.
Grädda kakan i mitten på ugnen i ca 40-50 minuter ( håll koll , så att den inte blir bränd )
Ska svalna innan servering, men det är en smaksak.
Jag tycker att den är god även när den är ljummen.
Vilka lata dagar det har blivit både vid poolen och stranden, helt underbart. Nu tar vi verkligen tillvara på resten av semestern, så inte blir man ledsen av att höra att denna värmen är här för att stanna. Den är mycket välkommen och vattnet i poolen närmar sig 28 grader, det är perfekt för en badkruka som mig. Maten är dock inte lika rolig att stå och laga nu när värmen hänger här på öland, så vi har mestadels bara grillat. Och igår var jag och barnen ute och åt i Borgholm medan Jonathan var iväg med killkompisarna och lyssnade på någon spelning. Men ikväll lutar det åt att det blir den här frasiga smördegspizzan – men då grillar vi den på grillstenen – det kan jag lova är så gott. Grillad pizza ….Mums
Detta är så gott- så vi brukar dubbla receptet.
Det här behöver du till cirka 3-4 bitar: 1 förpackning med smördeg
tomatsås (recept nedan)
4 dl riven ost
100 gram pepparsalami eller god skinka
Körsbärstomater
Gul lök
100 gram Färskost
Ruccola
Koka upp alla ingredineser och mixa krosset med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.
Gör din smördegspizza så här:
Ta fram smördegen i god tid. Ställ ugnen på 225- 250 grader eller starta grillen med grillstenen. Ta fram en ugnsplåt och klä med bakplåtspapper, rulla ut smördegen och kavla ut det sista av smördegen mot sidorna. Tips: Mjöla kavlen innan, annars fastnar den lätt.
Fördela ut tomatsåsen ( tomatsåsen räcker till 2-3 pizzor ) strö över ost, lägg över salami och skivade körsbärstomater, klicka sist ut färskosten. Och in i ugnen och gratinera tills pizzan fått fin färg och botten är frasig- cirka 10 minuter.
Vilket ljuvligt väder det är – sommaren visar verkligen sin bästa sida här på öland just nu. Det är nästan så det är för varmt för att göra någon nytta överhuvudtaget idag – men jag har satt mig i skuggan en stund för att uppdatera bloggen, och jobba av lite mail. Tänkte först visa lite före och efter bilder från stugan och köket var det som vi började först med, det var det som nog var mest akut tyckte vi. Så är såg det ut när vi köpte huset – plastmatta och ett riktigt slitet kök med vedspis. Vedspisar kan vara fina tycker jag, men denna gjorde liksom ingen nytta- så den åkte ut.
Och så här ser det ju ut idag- vi har byggt in diskmaskin och även tvättmaskin i köksskåpen och har en side by side kyl/frys för att få en större känsla i köket.
Målat det mesta vitt och lagt in ett grått golv- det blev ett rejält lyft och känns mycket ljusare & luftigare nu
Nu ska jag skriva ner recept och klippa lite bilder- ses om en stund med nytt recept 🙂
Guten morgen.
Ännu en strålande dag på solen och vindarnas ö, klarblå himmel och vindstilla , nu är Jonathan på väg till det lokala bageriet en bit bort för att köpa lite nybakade frallor. Så snart ska vi duka upp för lite gofrukost på altanen,det är härligt att ha nybakat så nära nu när värmen gör att man inte vill stå inne i köket så mycket. Lillasyster och jag var ute i svampskogen igår för att leta kantareller- men vi hittade inte mycket av den varan- men hittade däremot en hel del blåbär, kan gissa att de är riktigt stora och fina hemma i växjö ( där det regnar mera) – så det måste plockas när vi kommer hem igen.
Bästa knäckiga blåbärspajen har du här om du också vill slänga ihop något gott till fikat.
Pajdeg:
100 gram smör
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Täck pajformen ( 24 cm ) med blåbär , pudra socker och potatismjöl över blåbären. Smält smöret i en kastrull och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över blåbären och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg ( ca 25-30 minuter )
Välkommen soliga onsdag,
Sol och värme som på beställning, så idag blir det en dag vid poolen. Har jobbat igenom mailen nu på morgonen och ser att ni är nyfikna på sommarstugan och vill se mer bilder. Och jag hade en hyfsat färsk bild på stugan i kameran – tog den i gårkväll på baksidan av stugan. Det är här på altanen vi är mest om dagarna, badar, fikar, lunchar, grillar och badar lite till.
Huset är färdigmålat och det gick faktiskt rätt fort- på ett par dagar var det klart.
Boden här till höger har Jacob målat, och han målade ett par ggr för det var rätt länge sen den hade blivit målad- och vi fortsatt med falu rödfärg & falu svart. Den blev riktigt fin!
Så här såg vårat hus ut när vi köpte det……
Det är roligt att bläddra igenom bilderna från huset hur det såg ut innan- så vi får påminna oss lite hur mycket vi faktiskt har hunnit med på denna månaden.
Att baka med godis blir liksom alltid rätt. Gillar du inte turkispeppar så finns det massor av godisar som är goda att baka med : Mariannegodis, polkagrisar, after-eightbitar, kolabitar, plopp, center, välj något som du gillar. Vill du att kladdkakan ska vara kladdigare så ta fram den en stund innan servering. Jag vill helst ha mina kladdkakor lite mer krämiga och så pass kalla att det går att skära bitar av dem ( det är en smaksak) Men denna blir riktigt kladdig om du serverar den ljummen- bästareceptet av alla kladdkaksrecept jag prövat.
Sist bakade vi en kladdis med turkiskpeppar – nomnom!
Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis: Form cirka 22-24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
10- 15 stycken godisbitar
Servera med lättvispad grädde, eller en kula vaniljglass
Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Hamra godisbitarna till lagom stora strösselbitar och vänd ner i smeten. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.
De ”vita” hyllorna i köket fick en liten uppfräschning igår. Jag gillar iden att ha målad råspont som hyllor, för att bryta av lite av de högblanka laminatskivorna som man oftast har. Så därför ville jag behålla dem, men eftersom det varit så fint väder har jag inte haft tid eller ork att vara inne och måla den senaste veckan. Men igår vart det ju en sådan där dag när man fick ta igen lite inne – måla , fota och baka lite grann.
De stora burkarna hittade jag på Rusta och är tilltänkta för att ha mjöl, socker och pasta i. Vill ha lite ordning bland allt , eftersom vi bara har öppna hyllor i stuga och inga skåp. Fina glasflaskor kommer från Ikea, tycker glasflaskor är finast att tappa upp hemkokad saft i.
Håll utkik på bloggen, nya recept kommer efter frukost.
Hej på ett tag!
Regn och rusk idag på Öland, men enligt SMHI skulle det bli sol snart igen, så för mig gör det ingenting. Sitter gärna här framför datorn en stund och tänkte ta och baka lite grann i nya köket idag. Premiärbaka faktiskt- det har ju varit helt galet varmt fram tills nu, så det har liksom inte funnits ork till att stå i köket om dagarna. Hittade denna bilden i kameran – en liten detaljbild från köket. Ny inredning blandas med gammalt , denna vågen tycker jag är ursöt så den har fått stanna kvar.
En glasburk med lite trädredskap och en liten kavel.
Vi har inget kakel i köket – utan vi valde att sätta pärlspont istället, det ger en liten med lantliglook och ser urgulligt ut tycker jag. Stort plus för att det var busenkelt att sätta på plats också – det kan vem som helst göra själv. Jag ska fota hela köket sen när rätt ljus kommer, så tänkte jag lägga upp föreoch efterbilder – det brukar alltid vara roligt att se och jämföra. Men vad hittar ni själva på om dagarna… tycker allt att det varit lite väl tyst i kommentarsfältet nu.
Skriv gärna en rad- det är alltid lika kul att läsa.
Italiensk lax för 4 personer : 4 portionsbitar med lax ( utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
flingsalt
10 potatisar
ruccola
italiensk salladskrydda
Fetaostkräm: 2 1/2 dl creme fraiche
1 /2 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite salt
lite italeinska salladskrydda
Gör din italienska lax så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
fördela ut dem på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper. Häll av 1/2 dl av olja från tomaterna och pressa ner en vitlök. Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar. Ta ut formen och fördela ut laxen, ringla över ytterligare ett par msk olja från tomaterna. Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i 10 minuter -eller tills laxen är färdig. Rör under tiden ihop såsen, smula osten och blanda ihop alla ingredienser och ställ in i kylskåpet. Ta ut potatisen / laxen från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater och ett gäng med ruccola. Lägg upp på ett vackert fat och serveras med fetaostkrämen.
* * * * * * * * * * * * *
Och nu efter alla matiga middagstips så tänkte jag också tipsa om något gott till kaffet.
Mariannekladdkaka
Recept på långpannekakor kan man inte få för många av.
Kanonbra att baka till kalas, eller om man vill fylla upp frysen.
Gör så här
Ställ ugnen på 150 grader.
Smält smöret på svag värme, och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst, vänd sedan i smöret.
Mixa mariannegodisarna till pulver, och rör ihop detta med de övriga torra ingredienserna
rör ner dessa ( vispa inte) i smeten och blanda försiktigt om till en slät smet,
och häll sedan upp det på en långpanna med bakplåtspapper.
Grädda i mitten på ugnen i ca 30 – 35 minuter.
Ska sedan helst stå kallt en stund innan servering så de blir sådär sega / knäckiga.
Nu hade vi lite bråttom, så vi serverade dem varma. Men jag tycker att de var goda varma också – påminner om mintkladdkaka.
Och nu efter alla matiga middagstips så tänkte jag också tipsa om något gott till kaffet.
Mariannekladdkaka
Recept på långpannekakor kan man inte få för många av.
Kanonbra att baka till kalas, eller om man vill fylla upp frysen.
Till den sega mintkakan behöver du :
200 gram smör
4 ägg
5 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 påse med mariannegodis (sådan med papper)
Gör så här
Ställ ugnen på 150 grader.
Smält smöret på svag värme, och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst, vänd sedan i smöret.
Mixa mariannegodisarna till pulver, och rör ihop detta med de övriga torra ingredienserna
rör ner dessa ( vispa inte) i smeten och blanda försiktigt om till en slät smet,
och häll sedan upp det på en långpanna med bakplåtspapper.
Grädda i mitten på ugnen i ca 30 – 35 minuter.
Ska sedan helst stå kallt en stund innan servering så de blir sådär sega / knäckiga.
Nu hade vi lite bråttom, så vi serverade dem varma. Men jag tycker att de var goda varma också – påminner om mintkladdkaka.