Grillade pitabröd med färskost och skinka

Godmorgon finisar,

Hoppas ni har fått en bra start på denna dagen och nya vecka är det ju också. Jonathan är i vanlig ordning på väg till bageriet för att köpa nybakat frukostbröd- det är lyxigt att ha sådant nära även på semestern tycker jag. Idag kommer Jacob & Thelma hem så då blir ordningen återställd igen. Vi ska möta upp lillasyster med familj i eftermiddag och åka iväg och grilla hamburgare vid havet allihopa. Ska ni grilla ikväll så tycker jag absolut att ni kan handla hem för de här grillade pitabröden som var försvinnande goda.

Går lika bra att värma i ugnen, på grillen som i smörgåsgrillen 🙂

Goda grilltillbehör

Du behöver det här :
6 pitabröd
100 gram färskost med vitlök och örter
1 finhackad solmogen tomat
100 gram skinka
Persilja

Gör så här :
Hacka tomat, strimla skinka och fyll upp pitabröden med färskost, tomat, skinka och finhackad persilja.
Lägg på grillen och grilla dem på lågvärm tills de fått färg och innehållet blivit varmt.

Servera genast.

Fyllda pitabröd innan grillen.

grilltillbehör

1
8 kommentarer

Veckomatsedel

Då var det tid för veckomatsdel,
Klicka vidare på respektive maträtt för att komma till receptet

Smaklig vecka!

Måndag:  Västenbottenpaj med gräddfilssås och nyklippt gräslök
Tisdag: Kycklinggyros-sallad
Onsdag: Melonsoppa med kräftstjärtar
Torsdag : Öländsk lufsa
Fredag Laxlåda med duschessepotatis

med  

Det här behöver du :
4 portionsbitar lax

Till duschessepotatis
1 kilo mjölig potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt ( ganska mkt)
& Peppar

Till såsen:
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk hummerfond
maizena eller mjölredning
fiskkrydda ( knorr )
citronpeppar
salt och peppar

Toppa med lite handskalade räkor

Gör så här:
Koka potatisen mjuk, och ställ ugnen på 225 grader.
Lägg fisken i smord ungsform och skjutsa in i ugnen med grillfolie över.
Under tiden gör du såsen, får du vätska från fisken är det det godaste ( då byter du ut en dl vatten mot 1 dl spad) annars går det bra med hummerfonden också. Blanda i vätskorna i en kastrull och låt sjuda upp, red av till önskad tjockhet och smaka av med kryddorna och salt & peppar. Låt sjuda på svag värme.När potatisen är mjuk så vispar / rör du ihop allt till duschessepotatisen, smaka av med salt och peppar. Ganska mkt salt behövs till potatis.

När laxen varit inne en kvart så tar du ut den och spritsar / klickar moset runt omkring formen. Vispa ner såsen över fisken och ställ sedan in hela formen i mitten på ugnen och grädda tills såsen och moset fått en fin färg- cirka 15- 20 minuter eller tills laxen är klar.
Färdigt att serveras.

 * * * * * * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet:

Krämigaste blåbärspajen

Detta behöver du :
Pajdegen :
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3- 3 1/2 dl vetemjöl

Fyllningen :
ca 5-6 dl färska blåbär
2,5 dl creme fraiche (fetthalt 34 %)
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
ställ ugnen på 175 grader, under och över värme.
Rör i hop pajdegen , och platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )
Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen, vi ni så mosa blåbären lätt, och fyll sedan upp pajskalet med fyllningen.
Grädda kakan i mitten på ugnen i ca 40-50 minuter ( håll koll , så att den inte blir bränd )

Ska svalna innan servering, men det är en smaksak.
Jag tycker att den är god även när den är ljummen.

0
5 kommentarer

Smördegspizza för lata sommarkvällar

Godmorgon i sommarvärmen,

Vilka lata dagar det har blivit både vid poolen och stranden, helt underbart. Nu tar vi verkligen tillvara på resten av semestern, så inte blir man ledsen av att höra att denna värmen är här för att stanna. Den är mycket välkommen och vattnet i poolen närmar sig 28 grader, det är perfekt för en badkruka som mig. Maten är dock inte lika rolig att stå och laga nu när värmen hänger här på öland, så vi har mestadels bara grillat. Och igår var jag och barnen ute och åt i Borgholm medan Jonathan var iväg med killkompisarna och lyssnade på någon spelning. Men ikväll lutar det åt att det blir den här frasiga smördegspizzan – men då grillar vi den på grillstenen – det kan jag lova är så gott. Grillad pizza ….Mums

Godaste hembakade pizzan

Recept på pizza

Detta är så gott- så vi brukar dubbla receptet.

Det här behöver du till cirka 3-4 bitar:
1 förpackning med smördeg
tomatsås (recept nedan)
4 dl riven ost
100 gram pepparsalami eller god skinka
Körsbärstomater
Gul lök
100 gram Färskost
Ruccola

Tomatsås
1 burk med fylliga tomater
1  msk tomatpure
1 msk chilisås
1/2 msk torkad oregano
5 blad färsk finhackad basilika
1 nypa socker
salt & peppar

Gör din pizzasås så här :

Koka upp alla ingredineser och mixa krosset med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.

Gör din smördegspizza så här:
Ta fram smördegen i god tid. Ställ ugnen på 225- 250 grader eller starta grillen med grillstenen. Ta fram en ugnsplåt och klä med bakplåtspapper, rulla ut smördegen och kavla ut det sista av smördegen mot sidorna. Tips: Mjöla kavlen innan, annars fastnar den lätt.

IMG_2135

Fördela ut tomatsåsen ( tomatsåsen räcker till 2-3 pizzor ) strö över ost, lägg över salami och skivade körsbärstomater, klicka sist ut färskosten. Och in i ugnen och gratinera tills pizzan fått fin färg och botten är frasig- cirka 10 minuter.

Strö över lite ruccola innan servering

Servera och njut !

 

0
5 kommentarer

Köket före och efter

 

Hej där,

Vilket ljuvligt väder det är – sommaren visar verkligen sin bästa sida här på öland just nu. Det är nästan så det är för varmt för att göra någon nytta överhuvudtaget idag – men jag har satt mig i skuggan en stund för att uppdatera bloggen, och jobba av lite mail. Tänkte först visa lite före och efter bilder från stugan och köket var det som vi började först med, det var det som nog var mest akut tyckte vi. Så är såg det ut när vi köpte huset – plastmatta och ett riktigt slitet kök med vedspis. Vedspisar kan vara fina tycker jag, men denna gjorde liksom ingen nytta- så den åkte ut.

AVPageView 2014-07-18 111755

Och så här ser det ju ut idag- vi har byggt in diskmaskin och även tvättmaskin i köksskåpen och har en side by side kyl/frys  för att få en större känsla i köket.
Målat det mesta vitt och lagt in ett grått golv- det blev ett rejält lyft och känns mycket ljusare & luftigare nu

IMG_2820-4

vitt kök

Nu ska jag skriva ner recept och klippa lite bilder- ses om en stund med nytt recept 🙂

0
11 kommentarer

Seg blåbärspaj med smak av kola/ knäck

Guten morgen.
Ännu en strålande dag på solen och vindarnas ö, klarblå himmel och vindstilla , nu är Jonathan på väg till det lokala bageriet en bit bort för att köpa lite nybakade frallor. Så snart ska vi duka upp för lite gofrukost på altanen,det är härligt att ha nybakat så nära nu när värmen gör att man inte vill stå inne i köket så mycket. Lillasyster och jag var ute i svampskogen igår för att leta kantareller- men vi hittade inte mycket av den varan- men hittade däremot en hel del blåbär, kan gissa att de är riktigt stora och fina hemma i växjö ( där det regnar mera)  – så det måste plockas när vi kommer hem igen.

Bästa knäckiga blåbärspajen har du här om du också vill slänga ihop något gott till fikat.

Knäckig blåbärspaj

Till en knäckig blåbärspaj :

3- 4 dl nyplockade blåbär
2 msk potatismjöl
1/4 dels dl strösocker

Pajdeg:
100 gram smör
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Täck pajformen ( 24 cm ) med blåbär , pudra socker och potatismjöl över blåbären. Smält smöret i en kastrull och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över blåbären och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg ( ca 25-30 minuter )

Serveras med vaniljvisp

0
5 kommentarer

Före och efter

Välkommen soliga onsdag,
Sol och värme som på beställning, så idag blir det en dag vid poolen. Har jobbat igenom mailen nu på morgonen och ser att ni är nyfikna på sommarstugan och vill se mer bilder. Och jag hade en hyfsat färsk bild på stugan i kameran – tog den i gårkväll på baksidan av stugan. Det är här på altanen vi är mest om dagarna, badar, fikar, lunchar, grillar och badar lite till.

Huset är färdigmålat och det gick faktiskt rätt fort- på ett par dagar var det klart.

 IMG_2814

Boden här till höger har Jacob målat, och han målade ett par ggr för det var rätt länge sen den hade blivit målad- och vi fortsatt med falu rödfärg & falu svart. Den blev riktigt fin!

Så här såg vårat hus ut när vi köpte det……

Info.pdf - Adobe Reader 2014-07-16 094704

Det är roligt att bläddra igenom bilderna från huset hur det såg ut innan- så vi får påminna oss lite hur mycket vi faktiskt har hunnit med på denna månaden.

Info.pdf - Adobe Reader 2014-07-017

0
16 kommentarer

Kladdkaka med godis

Hej där,

Att baka med godis blir liksom alltid rätt. Gillar du inte turkispeppar så finns det massor av godisar som är goda att baka med : Mariannegodis, polkagrisar, after-eightbitar, kolabitar, plopp, center,  välj något som du gillar. Vill du att kladdkakan ska vara kladdigare så ta fram den en stund innan servering. Jag vill helst ha mina kladdkakor lite mer krämiga och så pass kalla att det går att skära bitar av dem ( det är en smaksak) Men denna blir riktigt kladdig om du serverar den ljummen- bästareceptet av alla kladdkaksrecept jag prövat.

Sist bakade vi en kladdis med turkiskpeppar – nomnom!
Kladdkaka recept

Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:
Form cirka 22-24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
10- 15 stycken godisbitar

Servera med lättvispad grädde, eller en kula vaniljglass

Gör din chokladiga kladdkaka så här:

Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Hamra godisbitarna till lagom stora strösselbitar och vänd ner i smeten. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i  minst 4 timmar eller gärna över natten.

0
5 kommentarer

Lite färg gör stor skillnad

De ”vita” hyllorna i köket fick en liten uppfräschning igår. Jag gillar iden att ha målad råspont som hyllor, för att bryta av lite av de högblanka laminatskivorna som man oftast har. Så därför ville jag behålla dem, men eftersom det varit så fint väder har jag inte haft tid eller ork att vara inne och måla den senaste veckan. Men igår vart det ju en sådan där dag när man fick ta igen lite inne – måla , fota och baka lite grann.

 

IMG_2763-003

 De stora burkarna hittade jag på Rusta och är tilltänkta för att ha mjöl, socker och pasta i. Vill ha lite ordning bland allt , eftersom vi bara har öppna hyllor i stuga och inga skåp.  Fina glasflaskor kommer från Ikea, tycker glasflaskor är finast att tappa upp hemkokad saft i.

vit inreding blogg

Håll utkik på bloggen, nya recept kommer efter frukost.
Hej på ett tag!

0
5 kommentarer

Nytt & gammalt

Regn och rusk idag på Öland, men enligt SMHI skulle det bli sol snart igen, så för mig gör det ingenting. Sitter gärna här framför datorn en stund och tänkte ta och baka lite grann i nya köket idag. Premiärbaka faktiskt- det har ju varit helt galet varmt fram tills nu, så det har liksom inte funnits ork till att stå i köket om dagarna. Hittade denna bilden i kameran – en liten detaljbild från köket. Ny inredning blandas med gammalt , denna vågen tycker jag är ursöt så den har fått stanna kvar.

En glasburk med lite trädredskap och en liten kavel.

IMG_2730

Vi har inget kakel i köket – utan vi valde att sätta pärlspont istället, det ger en liten med lantliglook och ser urgulligt ut tycker jag. Stort plus för att det var busenkelt att sätta på plats också – det kan vem som helst göra själv.  Jag ska fota hela köket sen när rätt ljus kommer, så tänkte jag lägga upp föreoch efterbilder – det brukar alltid vara roligt att se och jämföra. Men vad hittar ni själva på om dagarna… tycker allt att det varit lite väl tyst i kommentarsfältet nu.

Skriv gärna en rad- det är alltid lika kul att läsa.

 

 

0
17 kommentarer

Veckomatsedel

Gomorron Söndag 🙂
Startar dagen med att bjuda på lite middagstips för nästa vecka.

Måndag: Tomat & mozzarellapaj
Tisdag: Laxlasagne
Onsdag: Platt köttfärslimpa med champinjonsås
Torsdag Ajvarkyckling
Fredag Italiensk Lax

Fräscht, gott och smidigt att laga.

Lax recept

Italiensk lax för 4 personer :
4 portionsbitar med lax ( utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
flingsalt
10 potatisar
ruccola
italiensk salladskrydda

Fetaostkräm:
2 1/2 dl creme fraiche
1 /2 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite salt
lite italeinska salladskrydda

Gör din italienska lax så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
fördela ut dem på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper. Häll av 1/2 dl av olja från tomaterna och pressa ner en vitlök. Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar. Ta ut formen och fördela ut laxen, ringla över ytterligare ett par msk olja från tomaterna. Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i 10 minuter -eller tills laxen är färdig. Rör under tiden ihop såsen, smula osten och blanda ihop alla ingredienser och ställ in i kylskåpet. Ta ut potatisen / laxen från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater och ett gäng med ruccola. Lägg upp på ett vackert fat och serveras med fetaostkrämen.

lax recept

0
Kommentera