Köket före och efter

 

Hej där,

Vilket ljuvligt väder det är – sommaren visar verkligen sin bästa sida här på öland just nu. Det är nästan så det är för varmt för att göra någon nytta överhuvudtaget idag – men jag har satt mig i skuggan en stund för att uppdatera bloggen, och jobba av lite mail. Tänkte först visa lite före och efter bilder från stugan och köket var det som vi började först med, det var det som nog var mest akut tyckte vi. Så är såg det ut när vi köpte huset – plastmatta och ett riktigt slitet kök med vedspis. Vedspisar kan vara fina tycker jag, men denna gjorde liksom ingen nytta- så den åkte ut.

AVPageView 2014-07-18 111755

Och så här ser det ju ut idag- vi har byggt in diskmaskin och även tvättmaskin i köksskåpen och har en side by side kyl/frys  för att få en större känsla i köket.
Målat det mesta vitt och lagt in ett grått golv- det blev ett rejält lyft och känns mycket ljusare & luftigare nu

IMG_2820-4

vitt kök

Nu ska jag skriva ner recept och klippa lite bilder- ses om en stund med nytt recept 🙂

0
11 kommentarer

Seg blåbärspaj med smak av kola/ knäck

Guten morgen.
Ännu en strålande dag på solen och vindarnas ö, klarblå himmel och vindstilla , nu är Jonathan på väg till det lokala bageriet en bit bort för att köpa lite nybakade frallor. Så snart ska vi duka upp för lite gofrukost på altanen,det är härligt att ha nybakat så nära nu när värmen gör att man inte vill stå inne i köket så mycket. Lillasyster och jag var ute i svampskogen igår för att leta kantareller- men vi hittade inte mycket av den varan- men hittade däremot en hel del blåbär, kan gissa att de är riktigt stora och fina hemma i växjö ( där det regnar mera)  – så det måste plockas när vi kommer hem igen.

Bästa knäckiga blåbärspajen har du här om du också vill slänga ihop något gott till fikat.

Knäckig blåbärspaj

Till en knäckig blåbärspaj :

3- 4 dl nyplockade blåbär
2 msk potatismjöl
1/4 dels dl strösocker

Pajdeg:
100 gram smör
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Täck pajformen ( 24 cm ) med blåbär , pudra socker och potatismjöl över blåbären. Smält smöret i en kastrull och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över blåbären och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg ( ca 25-30 minuter )

Serveras med vaniljvisp

0
5 kommentarer

Före och efter

Välkommen soliga onsdag,
Sol och värme som på beställning, så idag blir det en dag vid poolen. Har jobbat igenom mailen nu på morgonen och ser att ni är nyfikna på sommarstugan och vill se mer bilder. Och jag hade en hyfsat färsk bild på stugan i kameran – tog den i gårkväll på baksidan av stugan. Det är här på altanen vi är mest om dagarna, badar, fikar, lunchar, grillar och badar lite till.

Huset är färdigmålat och det gick faktiskt rätt fort- på ett par dagar var det klart.

 IMG_2814

Boden här till höger har Jacob målat, och han målade ett par ggr för det var rätt länge sen den hade blivit målad- och vi fortsatt med falu rödfärg & falu svart. Den blev riktigt fin!

Så här såg vårat hus ut när vi köpte det……

Info.pdf - Adobe Reader 2014-07-16 094704

Det är roligt att bläddra igenom bilderna från huset hur det såg ut innan- så vi får påminna oss lite hur mycket vi faktiskt har hunnit med på denna månaden.

Info.pdf - Adobe Reader 2014-07-017

0
16 kommentarer

Kladdkaka med godis

Hej där,

Att baka med godis blir liksom alltid rätt. Gillar du inte turkispeppar så finns det massor av godisar som är goda att baka med : Mariannegodis, polkagrisar, after-eightbitar, kolabitar, plopp, center,  välj något som du gillar. Vill du att kladdkakan ska vara kladdigare så ta fram den en stund innan servering. Jag vill helst ha mina kladdkakor lite mer krämiga och så pass kalla att det går att skära bitar av dem ( det är en smaksak) Men denna blir riktigt kladdig om du serverar den ljummen- bästareceptet av alla kladdkaksrecept jag prövat.

Sist bakade vi en kladdis med turkiskpeppar – nomnom!
Kladdkaka recept

Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:
Form cirka 22-24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
10- 15 stycken godisbitar

Servera med lättvispad grädde, eller en kula vaniljglass

Gör din chokladiga kladdkaka så här:

Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Hamra godisbitarna till lagom stora strösselbitar och vänd ner i smeten. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i  minst 4 timmar eller gärna över natten.

0
5 kommentarer

Lite färg gör stor skillnad

De ”vita” hyllorna i köket fick en liten uppfräschning igår. Jag gillar iden att ha målad råspont som hyllor, för att bryta av lite av de högblanka laminatskivorna som man oftast har. Så därför ville jag behålla dem, men eftersom det varit så fint väder har jag inte haft tid eller ork att vara inne och måla den senaste veckan. Men igår vart det ju en sådan där dag när man fick ta igen lite inne – måla , fota och baka lite grann.

 

IMG_2763-003

 De stora burkarna hittade jag på Rusta och är tilltänkta för att ha mjöl, socker och pasta i. Vill ha lite ordning bland allt , eftersom vi bara har öppna hyllor i stuga och inga skåp.  Fina glasflaskor kommer från Ikea, tycker glasflaskor är finast att tappa upp hemkokad saft i.

vit inreding blogg

Håll utkik på bloggen, nya recept kommer efter frukost.
Hej på ett tag!

0
5 kommentarer

Nytt & gammalt

Regn och rusk idag på Öland, men enligt SMHI skulle det bli sol snart igen, så för mig gör det ingenting. Sitter gärna här framför datorn en stund och tänkte ta och baka lite grann i nya köket idag. Premiärbaka faktiskt- det har ju varit helt galet varmt fram tills nu, så det har liksom inte funnits ork till att stå i köket om dagarna. Hittade denna bilden i kameran – en liten detaljbild från köket. Ny inredning blandas med gammalt , denna vågen tycker jag är ursöt så den har fått stanna kvar.

En glasburk med lite trädredskap och en liten kavel.

IMG_2730

Vi har inget kakel i köket – utan vi valde att sätta pärlspont istället, det ger en liten med lantliglook och ser urgulligt ut tycker jag. Stort plus för att det var busenkelt att sätta på plats också – det kan vem som helst göra själv.  Jag ska fota hela köket sen när rätt ljus kommer, så tänkte jag lägga upp föreoch efterbilder – det brukar alltid vara roligt att se och jämföra. Men vad hittar ni själva på om dagarna… tycker allt att det varit lite väl tyst i kommentarsfältet nu.

Skriv gärna en rad- det är alltid lika kul att läsa.

 

 

0
17 kommentarer

Veckomatsedel

Gomorron Söndag 🙂
Startar dagen med att bjuda på lite middagstips för nästa vecka.

Måndag: Tomat & mozzarellapaj
Tisdag: Laxlasagne
Onsdag: Platt köttfärslimpa med champinjonsås
Torsdag Ajvarkyckling
Fredag Italiensk Lax

Fräscht, gott och smidigt att laga.

Lax recept

Italiensk lax för 4 personer :
4 portionsbitar med lax ( utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
flingsalt
10 potatisar
ruccola
italiensk salladskrydda

Fetaostkräm:
2 1/2 dl creme fraiche
1 /2 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite salt
lite italeinska salladskrydda

Gör din italienska lax så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
fördela ut dem på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper. Häll av 1/2 dl av olja från tomaterna och pressa ner en vitlök. Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar. Ta ut formen och fördela ut laxen, ringla över ytterligare ett par msk olja från tomaterna. Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i 10 minuter -eller tills laxen är färdig. Rör under tiden ihop såsen, smula osten och blanda ihop alla ingredienser och ställ in i kylskåpet. Ta ut potatisen / laxen från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater och ett gäng med ruccola. Lägg upp på ett vackert fat och serveras med fetaostkrämen.

lax recept

0
Kommentera

Baconinlindade korvbröd

Det finns massa gott att grilla som tillbehör eller olika kötträtter – dessa baconinlindade korvbröd fyllda med ost blir alltid lika poppis.  Det är enkelt och smidigt- och ett roligt alternativ att bjuda på till grillmiddagen.

 

IMG_2662

Det här behöver du till 6 personer:
6 korvbröd
12 skivor valfri ost
6 baconskivor

 

Gör så här:
Fyll korvbröden med ost och rulla bacon runt. Grilla sedan tills baconet fått fin färg och osten smält.
Servera genast.
0
10 kommentarer

Uthyrning av stuga- från den 27 Juli

Vilken underbar dag vi haft idag – vädret har varit solig & hett precis som hela veckan och vi har badat & solat massor. Satt just och kollade igenom kalendern &  kan knappt förstå att vi har varit här i stugan i snart en hel månad. Och jag längtar inte hem ett dugg . . . . men hemlängtan kanske kommer.  Såg också i kalendern att vi ju snart åker till Lalandia och blir borta i nästa en vecka – så vår stuga på cirka 70-80 kvadrat kommer att vara ledig då.  Och vi har bestämt oss för att hyra ut den då – så jag tänkte höra med er om det var någon där ute som ville hyra vårat sommarhus i en vecka från och med den 27:e Juli.  Skicka gärna en intresseanmälan till mig på : jennysmatblogg@hotmail.se

Vi ser gärna att ni är ordningsamma då vi är rädda om stugan  – och att ni har simkunniga barn eftersom det finns pool.

IMG_2688

Huset är 1 1/2 plans villa, nyrenoverad med nytt kök med nya vitvaror och ismaskin, nya golv i huset – kort och gott ljust & fräscht. En 8 bäddars stuga med plats för ett par – tre till madrasser om så behövs. Ett större sommarhus som passar bra om man åker iväg 2 familjer. Och stugan hittar ni 2 km utanför Köpingsvik,  nära allt – men ändå på landet. Vi har en stor nybyggd altan med utsikt över ängarna och  med en nybyggd pool på cirka 7 * 3 meter.

( Ev. kommer vi även hyra ut stugan efter den 20 augusti- någon helg eller någon enstaka vecka )

Fler bilder finns på bloggen och kan mailas om så önskas.

0
10 kommentarer

Fiskgratäng med tacosmaker

Hej hej i sommarvärmen,

Dessa dagar står nog de flesta och grillar, eller äter kalla sallader. Men spara detta recepetet då till det är dags att laga något med vit fisk igen – denna gratängen är jättegod och med smaker av taco. Uppskattas särskilt av de små i familjen.

Tacofiskgratäng

IMG_2231

Det här behöver du :
600 gram torsk eller sej
1 tsk salt
citronkrydda
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl tacosås ( mild eller stark efter smak och tycke)

Gratinering : 20 tacochips / tortillachips
2 dl riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Lägg den tinade fisken i smord form . Salta och strö över citronkrydda.Rör ihop grädde, creme fraiche, tacosås och fördela över fisken. Krossa chipsen och ställ in i mitten av ugnen.Ta ut efter halva tiden och strö över osten. Gratinera den i ugnen tills fisken är klar.

Servera genast med kokt ris och god sallad.

0
5 kommentarer