Borta bra men hemma bäst- precis som alltid.
Det är alltid kul att resa och se nya platser, men lika bra som det är att komma bort är det att komma hem till sina egna saker. Något som däremot inte alls är roligt är att packa upp, sortera tvätt och tvätta upp alla resväskor. Nej fy så tråkigt, och ofta brukar väskorna få stå ett par dagar eller flera innan man liksom orkar att börja packa upp. Men idag så packade jag upp allt med en gång, så mycket lättare att få det klart med detsamma. Och nu ska jag sätta mig en stund på altanen med en stor chokladbit och nyaste nummret av Damernas Värld, som trillat ner i brevlådan när jag varit bortrest … ja inte chokladen då 😉
Jag köpte flera stycken stora chokladkakor, har ett nytt recept som jag tänkt prova fram till Thelmas födelsedag…. Tror detta kan bli riktigt bra – återkommer när det är dags att baka.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Strö ut bären i en smord form (26-28) och pudra över potatismjöl.
Detta motverkar att bären vätskar sig när den bakas.Tärna smöret i en bunke, mät upp mjöl och socker och rör ner med smöret.
Arbeta ihop till en smulig deg och strö sedan ut detta över bären. Gräddas i ugnen i ca 20-30 min ( beror på ugnen ) Men när pajen fått lite gyllene färg,
då är den färdig.
Vi var bara hemma och vände igår, och väntade in hund & husvakten innan vi for vidare mot Danmark. Och vi är nu på plats och fram här i det stora huset på lalandia, och börjar komma i ordning. Lillasyster och familj är med så vi behövde ett hus för att få plats allihopa. Jonathan & Tobias står just nu och grillar, det blir mycket grillat nu under sommaren eller vad säger ni. Idag blir det kyckling till middag med annars har grillat väldigt mycket hamburgare denna sommaren- galet gott och sedan roligt att variera med olika barbequesåser och fonder. I gårdagens hamburgare hade vi i en skvätt Hp-sause, och de blev riktigt saftiga och goda.
Vad har ni själva ätit idag?
Det här behöver du till 8-10 burgare:
1 kilo nötfärs
2 msk med HP-sause ( alternativ en god barbequesås)
salt & peppar efter smak
Gör så här: Blanda ingredienserna och låt stå i kylskåp en tillett par timmar innan du formar till hamburgare.
Idag är det städdag i stugan , sedan bär det av mot växjö, och jag som knappt har varit hemma i sommar börjar faktiskt längta hem en liten smula. Så det ska bli riktigt gott att komma hem nu – och eftersom det är söndag idag då fortsätter vi på veckomatsedlarna som ni önskat.
Det här behöver du :
1 portionslax per person
salt
Till gräslökstäcket :
ca 50 gram philadelphiaost / per bit
Mycket klippt färsk gräslök
salt
Serveras med nykokt brysselkål
Gör så här :
Ställ ugnen på 180 – 200 grader,
Salta den tinade laxfilen och lägg i smord ungsform.
Ställ in i ugnen, rör ihop philadelphiaröran med gräslök och smaka av med salt.
När laxen ärklar tar du ut den och brer ett lager med gräslöksröran och ställer tillbaka in i ugnen. Den ska bara bli varm – sedan är den klar att serveras,
* * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet : Marsgodis
Det här behöver du : En burk med kondenserad mjölk
4- 6 dl rice krispies
200 gram mjölkchoklad
Så här gör du :
Ta bort pappret på burken , fyll en stor kastrull med vatten och koka burken i 3 1/2 – 4 timmar. Vattnet ska hela tiden täcka burken, kyl sedan ner den när den kokat klart. Nu är din kolakräm färdig, ställ den gärna kallt ett par timmar i kylskåp eller över natten innan du använder den, så att den är riktigt kall. Ta ur kolakrämen ur burken och rör sedan ner rice krispies i smeten, häll i så pass mycket som du vill ha. Smeten ska bli rätt stum, men inte för hård. Häll upp i en bakplåtsklädd form – cirka 20 * 20 cm och ställ in kallt. Smält chokladen över vattenbad eller i micron- När cripset stått i kylen ett par timmar kan du skära rektangulera bitar av den. Och sedan doppa dem i chokladen, när du doppat alla bitar kan du göra lite mönster på toppen med hjälp av en gaffel. Låt sedan stå svalt – fram tills servering.
Hej där,
Hoppas ni har haft en underbart fin och solig lördag. Det har vi solat badat och haft Susanne och hennes familj här. Alltid lika trevligt att träffas och prata ikapp allt som man missat sen sist. Susanne är min barndomsvän sen dagis, och det är riktigt kul att vara stora tjejer Thelma och Emelie också är kompisar och har roligt.
Och tiden rann iväg idag och efter några bad i poolen och fika och alla var hungriga så vi åkte ner till Borgholm för hämtpizza. Jag beställde en med fläskfile, bea , mozzarella och jalapenjo. Mums
Mätta och belåtna så har vi fixat lite här i trädgården och jar har vattnat tomatplantorna och såg att jag hade massa röda tomater.*wwwiiiieeee* så roligt , och så mycket godare det är med hemodlat än de tomaterna i affär. Ett växthus om några år står på önskelistan – guuud så roligt att få odla lite mer grönsaker själv.
Nu ska jag stänga ner datorn för en stund och sätta mig på altanen med kvällsolen –
Ha en underbar lördag- och vi hörs snart igen.
Har precis ställt in en rabarberpaj i ugnen, provar en ny smuldeg mot var jag brukar denna gången. Ska bli spännande att se hur det smakar. Min mamma och hennes man kommer hit på lunch och lite fika -det blir till att duka ut på altanen eftersom det varma vädret håller i sig. För er som vill baka något men inte vill starta igång ugnen i värmen så kan ja tipsa er om dessa frasiga gobitar som du fixar iordning lätt.
Mmmm …. kexchoklad , man kan göra egna sådana här godingar jättelätt. Och de är supergott .
Det här behöver du till 5 stycken chokladkex ( 15 stycken bitar) :
20 – 24 stycken smörgåsrån
3 stycken dubbelnougat 50 gram + 50 gram mjölkchoklad
Chokladdoppas i 250 gram mjölkchoklad + 1 msk rapsolja
Gör så här :
Smält nougaten och 50 gram mjölkchoklad och bred ut på smörgåsrånen. Använd 4 rån till varje, dvs tre lager fyllningar. Ställ in dem i kylen och låt dem svalna helt innan du skär varje bit i tre delar. Smält chokladen tillsammans med en msk neutralolja, och chokladdoppa sedan kexen.
Ställ svalt fram till servering.
Fläskfilen kan du byta ut mot kyckling om du gillar det bättre.
Detta är en festligare bjudrätt som inte kräver mycket förberedelser.
Kreolsk gryta för 4 personer: smör 600 gram fläskfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök
Serveras med ris
Gör så här:
Skär fläskfilén i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över fläskfilen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka fläskfilén . Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.
Jag har inte glömt bort er idag.Jag brukar alltid försöka att skriva första inlägget innan frukost, men idag har allt blivit lite försenat. Jonathan är iväg med Tobias ( syster man) till böda med barnen och badar. Det är jättefint väder även idag, galet varmt ute så jag är extra glad över poolen dagar som denna. Själv behövde jag jobba lite och bli klart med den sista målningen inför nästas vecka semester på Lalandia.
Tänkte visa lite dagsfärska bilder från vardagsrummet nere i sommarstugan
De vitmålade golven blev klart för två dagar sedan för att vara exakt, jag är jättenöjd med dem, känns mycket luftigare i hela vardagsrummet.
Tittar ni på förebilden längst ner så ser ni hur det såg ut när vi köpte det, så vi har bytt ut en del möbler- målat om eller flyttat om dem. Den här gamla boken hittade jag ute i en av bodarna på gården, och den var så fin så den fick följa med in i huset och hamnade på runda soffbordet.
Eldstaden har vi målat om , men inte använt än – det är ju alldeles för varmt nu. Men ser fram emot hösten när man kna tända brasa och krypa upp i soffan med en bra bok och en sprakande brasa vid sidan om.
Före familjen Warsen köpte stugan såg det ut så här:
Pssst…Jag har fått nästan 200 mail från er om att ni vill hyra sommarstugan vecka 31 – och den är redan bokad då. Vi har även tänkt att hyra ut vecka 33 då vi är hemma i växjö och ev. några helger nu i höst. Så finns intresse går det bra att maila mig : jennysmatblogg@hotmail.se
Vi har precis städat undan efter maten, och det blev blev en tidig middag idag eftersom Nomi och jag ska iväg på bio. Jag eller Jonathan brukar försöka gå på bio gå och fika eller shoppa med barnen en och en, för att det känns viktigt med lite egentid. Och nu var det Nomis & min tur, såg att det gick en ny barnfilm nu som verkar bra..
Idag blev det en 80-tals klassiker till lunch, inbakad kassler. Om någon undrar om kebaben som Jacob har lagat idag, år ska den vara i kylsåpet till imorgon.
Det här behöver du :
1 bit kassler
smördeg
200 gram creme bonjour vitlök & örter
1 ägg
sesamfrön
Champinjonsås:
10 gram smör
7-8 stora färska champinjoner (eller dubbelt så många små)
1 msk finhackad scharlottenlök
3 dl grädde
1/2 tärning med grönsaksbuljong
1 tsk med kinesisk soja
ev. maizena
Serveras med ris
Gör så här: Ta fram och tina ev. fryst smördeg. Ställ ugnen på 220 grader. Koka ris enligt anvisningar på paketet. Skiva kasslern och bred på med creme bonjour emellan skivorna. Ställ upp dem tillsammans och baka in dem i smördegen. Som bilden ovan. Vispa ihop äggen och pensla hela smördegen, strössla över sesamfrön, och ställin i ugnen. Under tiden gör du champinjonsåsen. tvätta och skär svampen i små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör, när smöret tystnat, häller du ner den hackade scharlottenlöken och svampen.
När svampen blivit gyllene och löken glansig häller du över grädde, smula ner en halv grönsaksbuljong och en tsk soja. låt allt sjuda upp i några minuter
När den inbakade kasslern fått fin gyllene färg ( cirka 30 minuter ) så ta ut och skär upp och sedan är det klart att servera.
Hur har ni det i värmen… Det är varmt varmt varmt nu vareviga dag ( och det är underbart) ! Och inte är det ett moln på himlen idag heller så det blir ännu en solig dag här i köpingsvik 🙂
Vad hittar ni på ? Har ni fortfarande semester eller är ni tillbaka på jobbet ? Berätta.
Jag fick en ide om krämig kall couscous-sallad för ett par dagar sedan, och provade fram med olika grönsaker. Den blev en riktig hit- och så smidig att förbereda om man är många. Jag har gjort en liknande med då med risoni och philadelphiaost- ni hittar den här den blev också väldigt uppskattad.
Till denna behöver du:
5 dl couscous
5 dl turkisk yogurt
2 små vitlöksklyftor
1 gurka
1 röd paprika
1/2 rödlök
1 msk finhackad persilja
salt
italiensk salladskrydda
Gör så här : Koka couscousen enligt anvisningar på förpackningen, i saltat vatten. Rör om då och då.
Låt svalna. Blanda i turkisk yougurt, och finhackad gurka, paprika och lök & örter.
Smaka av med lite salt och italiensk sallladskrydda.
Klart!
Till detta serverade vi glazerade fläskfilespett, med paprika och lök.
Goooott!