13 år idag

Idag är ingen vanlig dag för idag är det ju Thelmas födelsedag ♥  Hurra hurra hurra

IMG_3286

Än så länge sover hon , medan vi har plockat fram hennes favorit smörgåsar och dukat fram lite sommarfrukost med bakeoff-bröd och färsk frukt. Och som vanligt ska vi gömma det bästa paket som hon önskat sig så länge och måla en skattkarta så att hon får leta en stund ( det har vi gjort sedan de var små) liksom spara det bästa paketet till sist. Men tänk att min lilla tjej har blivit tonåring idag. Helt ofattbart att tiden går så snabbt – det känns ju inte så länge sedan som hon lärde sig krypa, gå och prata. Nu ska hon börja högstadiet efter sommaren, och ska tiden rusa ifrån mig på det här viset så börjar jon ju gymnasiet innan jag hinner blinka.

Grattis världens finaste Thelma på din 13 års dag ♥  Jag älskar dig till månen och tillbaka

Rosa brödkorgen matchade söta servetterna från Rusta- många färgglada servetter kan man inte få för mycket av.

IMG_3278

0
2 kommentarer

Maltesers Cheesecake

Tillbaka i stugan igen,

Tyvärr inga större fynd idag på loppisrundan, så jag ska stanna till på två till ställen under morgondagen och hoppas på att hitta lite fint gamlat porslin då istället. Såg på instagram (@jennysmatblogg ) att cheesecaken blev väldans populär, och den var rolig att baka också. Både Thelma & Nomi var med och hjälpte till- och inte en smula blev kvar efter gårdagens kalasfika. Och idag är det lite kalas igen då Jonathans föräldrar och barnens farbror Kevin ska komma, och Thelma fick bestämma vilken mat vi skulle bjuda på. Så det blir favvo take-away:en på ön  = dvs nykokta kroppkakor. Det ser så roligt ut när man åker till gårdsbutiken och hämtar, för alla går därifrån med sina grytor fyllda med kroppkakor.

Men innan jag ska åka och hämta alla våra så var det dags för receptet. En riktigt god cheesecake med maltesers & daimtopping.

IMG_3244

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

2 påsar med maltesers

Topping:
200 gram mjölkchoklad (med daim-smak)
1/2 dl grädde
3 msk smör

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant.Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och maltesers i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat. Gör sedan tryffel-toppingen: Värm upp grädden och smöret tills det precis börjat kokat- ta av från plattan och rör ner chokladen tills allt smälter. Ställ denna svalt , och bred över cheesecaken innan servering eller när den varit fryst i minst 3 timmar . Jag väntade till min var helt fryst. Ta fram kakan minst en kvart innan servering.

 

maltesers

0
23 kommentarer

Lite gardiner och annat lull-lull

Godmorgon där,

Hoppas ni sovit gott, och vaknat på bästa morgonhumöret. Inatt blev det inte alls många timmars sömn för min del för det har varit såååå varmt – måste kolla på en fläkt idag när vi ska åka in till stan. Ska kika på lite nya gardiner, till vardagsrummet uppe och så hoppas jag på att stanna till på några loppisar för att hitta lite lull-lull. Är just nu på jakt efter udda gamla glaslyktor och annat sött.

Det ser jättetomt ut just nu men med lite nytt tyg, lite nya fat och ljuslyktor så tror jag att det kommer blir riktigt hemtrevligt.

IMG_3268

Just nu är det mycket ihop-plock i stugan, men jisses vi har ju bara haft den i ett par månader- och det är roligt att kunna byta ut lite i taget.  Barnen

 tycker att tjock-tv:n är såååå cool – den försvann ju liksom för rätt många år sen. Så den börjar ju bli lite retro och modern igen, och får fungerar utmärkt ett tag till att spela lite tv-spel på.
IMG_3269

Men först flera koppar kaffe och vakna till.

Kram

0
4 kommentarer

Baka till födelsedag

Godmorgon från soliga öland, 
Jag och tjejerna ( Nomi & Thelma ) åkte hit igår för att vara här ett par dagar och förbereda för stora tjejen födelsedag, Jonathan och grabbarna är kvar i stan ett tag till jobb och fotboll eller något sådant pratade de om. 🙂 Sådana här dagar är jag extra tacksam för att jag kan jobba vart jag vill för någonstanns, så länge det finns fungerade internet. Igår blev det mycket bad i poolen, och man uppskattar att komma tillbaka till en stugan efter att ha varit ifrån den en vecka- så lugnt och rofyllt här. Igårkväll hjälptes vi åt att ”baka” , vi är inte så förtjusta i tårtor i vår familj, utan vi brukar baka lite olika sorters gottis och bjuda på. Kladdkakor, pajer eller som i detta fallet en cheesecake.

En bild från när vi precis frös in den, nu ser den inte ut så här exakt – för vi gjorde även en chokladig topping på den.

IMG_3236

Ni ska få se mer av denna så  snart- vi har hunnit fota och provsmaka den

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Söndagsmorgon

och jag är uppe tidigast av alla, vi har blivit sjusovarfamiljen i sommar. Har fått lov att väcka barnen runt nio -tio varje dag för att de inte ska sova bort hela förmiddagen. Men idag ringde min klockan redan innan sju, tycker det är rätt mysigt att gå upp så tidigt, brygga kaffe, titta lite på tv:n och vakna till. Och snart kommer nog ett par små morgontrötta fötter ner för trappan ♥

Värmen skulle komma tillbaka denna veckan, eller hur var det nu? Isåfall blir det kanske mest grillkvällar, men jag gör en veckomatsedel iallafall och hoppas att ni kan hitta någon inspiration

Måndag : Grillade kycklingspett i citronmarinad
Tisdag Pestopasta med tomater
Onsdag : Skaldjurssoppa 
Torsdag : Mozzarellagratinerad kyckling med grillad paprika
Fredag : Goooodaste lasagnen

IMG_2526 Detta blir 1 stor form , eller 2 stycken ugnsformar :
lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör
1 pressade vitlöksklyfta
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
2 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollarOstsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt
salt och pepparSå här gör du:
Ställ ugnen på 175- 200 grader Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen: Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält. Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås, och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25  minuter eller tills den är klar .

Smaklig måltid!! IMG_2546

* * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet :

Sega lingonsnitt

Det här behöver du:

200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl frysta lingon

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Nu kan du baka in de frysta lingonen.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

0
5 kommentarer

Fyllda mexikanska bröd

Kikar förbi med ett litet smarrigt middagstips ( eller lunch ) detta är en bortglömd favvo som är extra smidig att göra om man fått tacorester över.

Fyllda mexikanska bröd-

IMG_3160

Det här behöver du till 6 personer
6 stycken frallor
6- 8 dl färdig tacofärs
1 1/2 dl creme fraiche
1 dl västerbottenost

Vitlökssås: 
5 dl creme fraiche
1 1/2 msk chilisås
2 små pressade vitlökskyftor
salt & salladskrydda

Serveras till en krispig sallad

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader
Blanda ihop alla ingredienser till vitlökssåsen och ställ kallt.
Värm upp den färdiga tacofärsen med creme fraiche låt sjuda upp. Skär av toppen på bröden och gröp ur under och överdel, fyll upp medden färdiga varma tacofärsen och toppa med riven västerbottenost, Ställ in i mitten av ugnen och grädda i några minuter tills bröden är gyllene

Servera sedan genast.

IMG_3182

1
3 kommentarer

Schweizernötsnitt

Godmorgon,
Hoppas ni har en härlig semester, roligt att se att ni fortsätter kika förbi så här mycket trots sommar och sol.  Och idag är det fredag igen, dagarna susar förbi extra snabbt bara för att det är semester, jag hann inte med att få ut ett nytt recept igår. Så vi tar det idag istället, dessa kakor har jag tänkt att baka med en av chokladkakorna som vi köpte med oss hem. De går att variera jättelätt med olika sorters choklader, sist bakade jag med Marabous Schweizernötschoklad. Jisses så goda de är , detta kan nog vara en av de mest populära bakverken på bloggen, och extra kul tycker jag att det är då att det är ett eget påhittat recept .

Hos oss får man provsmaka kanterna på kakorna- de är trots allt inte fina att duka fram på kakfatet 😉
IMG_9572 (1)

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad med valfri-smak ( Jag valde schweizernöt)

IMG_9565

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler. Psssstt… blir det några kakor över går de även att frysa in.

Äter du kakorna ljumna är de sega och chokladiga – men väntar du till de svalnat lite blir de mer knäckiga- goda vilket som

Chokladsnitt

Galet goda!

6
31 kommentarer

Hemma igen

Borta bra men hemma bäst- precis som alltid.
Det är alltid kul  att resa och se nya platser, men lika bra som det är att komma bort är det att komma hem till sina egna saker.  Något som däremot inte alls är roligt är att packa upp, sortera tvätt och tvätta upp alla resväskor. Nej fy så tråkigt, och ofta brukar väskorna få stå ett par dagar eller flera innan man liksom orkar att börja packa upp. Men idag så packade jag upp allt med en gång, så mycket lättare att få det klart med detsamma. Och nu ska jag sätta mig en stund på altanen med en stor chokladbit och nyaste nummret av Damernas Värld, som trillat ner i brevlådan när jag varit bortrest … ja inte chokladen då 😉

Jag köpte flera stycken stora chokladkakor, har ett nytt recept som jag tänkt prova fram till Thelmas födelsedag…. Tror detta kan bli riktigt bra – återkommer när det är dags att baka.

IMG_3143

0
Kommentera

Thelmas smulpaj med blåbär

Till en stor paj :

350 gram bär
2 msk potatismjöl

Pajdegen :
200 gram smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Strö ut bären i en smord form (26-28)  och pudra över potatismjöl.
Detta motverkar att bären vätskar sig när den bakas.Tärna smöret i en bunke, mät upp mjöl och socker och rör ner med smöret.
Arbeta ihop till en smulig deg och strö sedan ut detta över bären. Gräddas i ugnen i ca 20-30 min ( beror på ugnen )  Men när pajen fått lite gyllene färg,
då är den färdig.

Klar att serveras med vaniljsås !!

0
Kommentera

Vad har ni ätit idag ?

Godkväll i stugorna,

Vi var bara hemma och vände igår, och väntade in hund & husvakten innan vi for vidare mot Danmark. Och vi är nu på plats och fram här i det stora huset på lalandia, och börjar komma i ordning. Lillasyster och familj är med så vi behövde ett hus för att få plats allihopa. Jonathan & Tobias står just nu och grillar, det blir mycket grillat nu under sommaren eller vad säger ni.  Idag blir det kyckling till middag med annars har grillat väldigt mycket hamburgare denna sommaren-  galet gott och sedan roligt att variera med olika barbequesåser och fonder. I gårdagens hamburgare hade vi i en skvätt Hp-sause, och de blev riktigt saftiga och goda.

Vad har ni själva ätit idag?

burgare recept

Det här behöver du till 8-10 burgare:
1 kilo nötfärs
2 msk  med HP-sause  ( alternativ en god barbequesås)
salt & peppar efter smak

Gör så här:
Blanda ingredienserna och låt stå i kylskåp en tillett par timmar innan du formar till hamburgare.

 Grilla dem & servera genast med valfria tillbehör

0
4 kommentarer