Nya frisyren och Aloe vera växter

Vad kul att läsa att ni är flera som har provat den tidigare kola-kladdkakan jag skrev om. Jag vet att det är lite krångligare att kommentera från mobilen, och de flesta läser ju numera bloggarna från just den. Så tusen tack för att ni tar den extra tiden och lämnar en rad här, det är jättekul att läsa. I tisdags blev det ett besök till frisören, Melvin hade bestämt sig för att klippa sig i en helt ny frisyr. Och jag vet ju hur länge han har sparat till att få denna längd- så jag var osäker först…. Lite nervös ifall han skulle ångra sig. Men han hade bestämt sig, och hade med sig ett fotografi på Alex i rackartygarna  ( ni vet han Alex i sommarlovsmorgon ) Så ville han se ut, berättade han för tjejen som skulle klippa honom.

IMG_3463-001

Och så här blev det :
en kortsnaggad frisyr med lite stylingsmöjligheter i luggen, superfint tyckte både Melvin och jag !

IMG_3476

Efter frisörbesöket åkte vi till blomsterlandet en tur för att köpa lite lättskötta växter, Aloe Vero  är ju en sådan som inte behöver vattnas hela tiden det är rätt bra det. Så några stycken sådana blev det för att byta ut mina halvtråkiga växter från sommaren.

Vit inredning

Det är en härligt grön färg på dem också.

 

IMG_3520

Nu ska vi städa och packa ihop , efter lunch bär det av mot stugan på öland igen.
Väntar bara hem hus och hundvakt innan dess.

Återkommer med ett litet middagstips om en stund.

0
15 kommentarer

Nya rosor till köket

Godkväll i stugorna

Det är så roligt när ni lämnar avtryck bland kommentarena – blir ännu roligare att blogga ofta då.  Och jag fotade nyss en liten bordsblomma i köket som Nomi fick välja själv i blomsterbutiken, en fin rosenbuske med rosa/cerisa blommor.

IMG_3549

Söta trälådan från gekås- vitmålad och passar bra som kruka till denna lilla blomma. Ljusstaken är från blomsterlandet och trots att den är några år , så är det fortfarande lika fin som när jag köpte den.

IMG_3547

 Jag gillar att blanda gammalt och nytt i våra hus, och nu sedan vi blev med sommarstuga så inser jag att jag måste åka runt på rätt mycket loppisar, ullaredsresor & möbelbutiker för att få klart. Eller ja… man blir ju inte klar med inredning – men det fattas en del när man helt plötsligt har två hus istället för ett.

Kram på er och hörs snart igen.

0
9 kommentarer

Ditt favoritrecept på kladdkaka?

Det är ovanligt tyst i kommentarsfältet, trots att statistiken tuffar på snabbare än vanligt…
Så då tänkte jag passa på att fråga vilket är ditt favoritrecept på kladdkaka kan tänkas vara ?

Detta kanske är mitt med kola, crisptopping och en liten gnutta salt – ni får gärna låna mina recept & matbilder till er blogg om ni länkar tillbaka.

IMG_5594

Det här behöver du för att baka kladdkaka :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
en nypa flingsalt
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk
( eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar )

Topping : Rice crispies + 120 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa affärer vid bakprodukterna , annars går det bra att koka egen. Med sötad kondenserad mjölk kokar du denna karamelliserade kolakräm. Om du anv dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten , vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken. Detta moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen.
Nu kan du börja med kladdkakan : Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten i den, och klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering

0
34 kommentarer

Kyckling med vitlök & örter

 Dagens middagstips!

Idag var det bara jag och Melvin till lunchen och vi lagade pasta med kycklingsås- efter hans önskemål.  Detta är en middag som tar lika lång tid som för pastan att koka klart- perfekt vardagsmat nu när skolan snart drar igång. Och jag vet att ni gillar när jag tipsar om mat som kräver ytterst få ingredienser, detta är en sådan.

Vi hade en burk med creme fraiche hemma- smaksatt med vitlök och örter. Vill man ha någon annan smak, så går det självklart bra att byta ut.
Kycklinggryta

Du behöver till 2 personer :
2 tjockare kycklingfileer
1 1/2 tsk kinesisk soya
1 burk med creme fraiche vitlök & örter
salt och peppar

Serveras med kokt pasta och en god sallad.

Gör så här: 
Strimla kycklingen tunt, detta är lättast om kycklinge är lite halvt fryst tycker jag. Fräs kycklingen i smör och häll över soyan när den börjar bli klar, vänd runt och rör ner creme fraichen.  Låt allt sjuda upp och servera sedan med pasta och sallad.

Smaklig spis

Kycklinggryta

0
4 kommentarer

Nytt till vardagsrummet

Tjingeling raringar

Oj vad roligt att se att ni är så många nya som hittat hit. Välkomna hit är ni allihopa, hoppas ni ska trivas 🙂
För att bläddra i alla recept så klickar ni på kategorier under texten Damernas, eller via mobilen på de tre strecken uppe till höger. Bloggen börjar närma sig 2400 inlägg med bakrecept, middagsrecept, buffeer och annat gott!

Och då och då skriver jag lite om våra renoveringar och vår inredning här hemma. Nu var det vardagsrummet som behövde en liten piff eftersom vi inte varit hemma på nästan hela sommaren.

IMG_3388

Lite nya ljusstakar, ljuslyktor och doftljus så känns det genast mer trivsamt.

IMG_3457

Doft ljusen ”Fresh Cotton” hittade jag på rusta. Kanske snyggare burkar än att de doftar länge…

IMG_3432

Och en stor bukett med rosa rosor i runda vasen från MIO, bra budgetvaraint till den ursnygga Dagg-vasen.

IMG_3398

Nu ska jag snart hämta hem Nomi från inskolningen och börja med lunchen.

Återkommer med recept & bilder precis som vanligt.

Ha nu bästa tisdagen

0
17 kommentarer

Kycklinggratäng med taco

Dagens middag blev en sådan där smidig allt-i-ett gratäng, bra att plocka fram de här de dagarna man inte har lika mycket tid. Gott som tusan blev det också, med philadelphia och salsasås tillsammans – spara och prova nu en dag i höst.

Tacogratäng med kyckling- extra krämig och smakrik.

Kycklinggratäng taco philadelphia

Det här behöver du till 5-6 personer
900 gram kycklingfile
smör
salt & peppar
300 gram philadelphiaost
1 burk med salsa sås garlic

Topping :
riven ost och nachochips

IMG_3367

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Strimla kyckling och stek den klar i smör med salta & peppra den. Blanda ihop philiadelphian med salsan i en kastrull och låt sjuda upp. Lägg sedan kycklingen i en ugnsform och fördela ut såsen. strö över en dl ost och nachochips. Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter och servera sedan med ris och god sallad.

kycklinggratäng

2
22 kommentarer

Äleklinta

Godmorgon ny vecka,
Vi är hemma i stan några dagar för att hälsa på i Nomis föreskoleklass och handla lite skolkläder och sånt. Tänkte tipsa er som ska ni besöka öland om ett jättefint utflyktsställe.  Nämligen Äleklinta, vi brukar åka hit och grilla och bada några gånger per år. Det kan blåste lite- men dessa sommardagar som har varit gör det knappast något eftersom det är så varmt.

IMG_2909

Nomi & Lova bygger stentorn.IMG_2913

Stenarna här är alldeles platta och lätta att bygga små stentorn av – eller kasta mackor med.

Här smakar grillade hamburgare extra gott, efter bad och lek.

IMG_2924

*Undrar just hur många gånger vi grillar hamburgare i sommar- det är så gott* Speciellt de man gr från grunden , med lite barbequesås i färsen.
Mmmmums.

 

0
Kommentera

Veckomatsedel

Godmorgon och välkommen söndag,
Klockan ringde tidigt idag – ska bara klicka iväg detta inlägget innan vi åker iväg till Jonathans bror för att hjälpa honom med hans nya hus. Lite färg och tapter står på schemat, och det ska bli roligt att hjälpa till ett handtag- nu när vi börjar bli klara med vårt egna.

För er som inte har renovering på schemat kanske ni börjar planera kommande veckas recept. Hoppas ni hittar något som passar.

Måndag : Sötsur kycklinggryta
Tisdag : Pastagratäng med mozzarella 
Onsdag : Broccolisoppa
Torsdag Smördegsinbakad kyckling
Fredag Fiskgratäng med räkor

IMG_7134-002

En fiskgratäng för 6 personer
4 bitar lax
400 gram torskfile
200 gram philadelphiaost
4 dl grädde
2 msk hummerfond
2 msk hackad dill
salt och peppar
1 gäng med körsbärstomater

Toppa med nyskalade räkor

Gör laxgratängen så här : 
Ställ ugnen på 225 , skär fisken i 2*2 cm bitar.  Och lägg i en ugnssäkerform.
Vispa ihop gräddde, philadelphiahummerfond, dill med salt och peppar i en kastrull. Låt sjuda upp, och lägg över de tinade fiskbitarna.
Strö över ett gäng körsbärstomater och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills fisken är klart och gratängen fått en fin färg.

Toppa med de skalade räkorna när gratängen kommer ut.

* * * * * * * * * *  *

Något gott till kaffet: Seg blåbärspaj

seg

Du behöver
125 gram smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk grädde

Garnering
225 gram blåbär
4 msk strösocker

Smöra och bröa formen

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna, vispa sedan sockert och smöret med elvisp. Vispa sedan ner ett ägg i taget med elvispen. Rör ihop de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Avsluta med grädden, och klicka sedan ut i formen. Strö över bären som du blandat ihop med sockret.
Grädda sedan i cirka 40-50 minuter, eller tills kakan fått fin färg.

Servera med vaniljvisp.

0
11 kommentarer

Genom mitt köksfönster

Vi har haft en jättetrevlig dag idag tillsammans med Ingela & hennes familj. De har också stuga här på öland,och trots att vi bor så nära så har vi inte lyckats att klämma in en fika förän nu. Och det är alltid lika roligt att ses och som vanligt har vi massor att prata om,  fint väder fick vi också så att barnen kunde bada en massa. En toppenbra lördag med andra ord.

Finaste rosorna dök de upp med- just gräddrosa är så makalöst fint.  Så här står de nu i köksfönstret – och denna utsikt från vårat köksfönster alltså, helt ljuvligt.

Hyra sommarhus Öland

Speciellt  på morgonen när daggen hänger kvar i gräset och alla rådjuren går här och betar, det är helt magiskt. Jag gillar kontrasterna från att bo i småstaden och som nu så här på landet, man får det bästa från båda.

IMG_3352

Hoppas ni får en riktigt härlig lördag!

Kram Kram

0
4 kommentarer

Semifreddo med nutella

Denna semifreddon som kan vara den smidigaste efterrätten någonsin, och ser mer arbetad ut än vad den är. Denna goding har jag gjort många gånger, fler gånger än vad ni sett den på bloggen.Och det är en repris som tål att upprepas- har ni inte prövat … Gör det!

Ni hittar mig på instagram också : @jennysmatblogg

IMG_7204

Det här behöver du till  nutellasemifreddo på 10 bitar : 
2 färdiga marängbottnar ( finns att köpa bland tårtbottnarna på affären)
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl grädde
400 gram ljummen nutella

Gör denna fantastiska glasstårta så här:

Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med en msk socker tills de blir fluffigt. Sist vispar du grädden, vispa den tills du kan bilda toppar med den.  Ta fram en rundfor, med avtagbara kanter på cirka 25- 25 cm.
Lägg den första marängbotten där, krossa sedan den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula  och grädde och blanda i hop med marängkrosset. Ringla ner den ljumna nutellan, går bra att värma i micron några sekunder.  Fyll sedan upp formen med denna blandning. Blir någon smet över kan man göra portionsformar och frysa in. Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering.
Gott med friska bär till.

Denna måste ni prova – krispig , chokladig och alldeles alldeles uderbar!

Ta fram den i god tid så att den hinner tina något – då är den godast.

Semifreddo

14
25 kommentarer