Kyckling med vitlök & örter

 Dagens middagstips!

Idag var det bara jag och Melvin till lunchen och vi lagade pasta med kycklingsås- efter hans önskemål.  Detta är en middag som tar lika lång tid som för pastan att koka klart- perfekt vardagsmat nu när skolan snart drar igång. Och jag vet att ni gillar när jag tipsar om mat som kräver ytterst få ingredienser, detta är en sådan.

Vi hade en burk med creme fraiche hemma- smaksatt med vitlök och örter. Vill man ha någon annan smak, så går det självklart bra att byta ut.
Kycklinggryta

Du behöver till 2 personer :
2 tjockare kycklingfileer
1 1/2 tsk kinesisk soya
1 burk med creme fraiche vitlök & örter
salt och peppar

Serveras med kokt pasta och en god sallad.

Gör så här: 
Strimla kycklingen tunt, detta är lättast om kycklinge är lite halvt fryst tycker jag. Fräs kycklingen i smör och häll över soyan när den börjar bli klar, vänd runt och rör ner creme fraichen.  Låt allt sjuda upp och servera sedan med pasta och sallad.

Smaklig spis

Kycklinggryta

0
4 kommentarer

Nytt till vardagsrummet

Tjingeling raringar

Oj vad roligt att se att ni är så många nya som hittat hit. Välkomna hit är ni allihopa, hoppas ni ska trivas 🙂
För att bläddra i alla recept så klickar ni på kategorier under texten Damernas, eller via mobilen på de tre strecken uppe till höger. Bloggen börjar närma sig 2400 inlägg med bakrecept, middagsrecept, buffeer och annat gott!

Och då och då skriver jag lite om våra renoveringar och vår inredning här hemma. Nu var det vardagsrummet som behövde en liten piff eftersom vi inte varit hemma på nästan hela sommaren.

IMG_3388

Lite nya ljusstakar, ljuslyktor och doftljus så känns det genast mer trivsamt.

IMG_3457

Doft ljusen ”Fresh Cotton” hittade jag på rusta. Kanske snyggare burkar än att de doftar länge…

IMG_3432

Och en stor bukett med rosa rosor i runda vasen från MIO, bra budgetvaraint till den ursnygga Dagg-vasen.

IMG_3398

Nu ska jag snart hämta hem Nomi från inskolningen och börja med lunchen.

Återkommer med recept & bilder precis som vanligt.

Ha nu bästa tisdagen

0
17 kommentarer

Kycklinggratäng med taco

Dagens middag blev en sådan där smidig allt-i-ett gratäng, bra att plocka fram de här de dagarna man inte har lika mycket tid. Gott som tusan blev det också, med philadelphia och salsasås tillsammans – spara och prova nu en dag i höst.

Tacogratäng med kyckling- extra krämig och smakrik.

Kycklinggratäng taco philadelphia

Det här behöver du till 5-6 personer
900 gram kycklingfile
smör
salt & peppar
300 gram philadelphiaost
1 burk med salsa sås garlic

Topping :
riven ost och nachochips

IMG_3367

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Strimla kyckling och stek den klar i smör med salta & peppra den. Blanda ihop philiadelphian med salsan i en kastrull och låt sjuda upp. Lägg sedan kycklingen i en ugnsform och fördela ut såsen. strö över en dl ost och nachochips. Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter och servera sedan med ris och god sallad.

kycklinggratäng

2
22 kommentarer

Äleklinta

Godmorgon ny vecka,
Vi är hemma i stan några dagar för att hälsa på i Nomis föreskoleklass och handla lite skolkläder och sånt. Tänkte tipsa er som ska ni besöka öland om ett jättefint utflyktsställe.  Nämligen Äleklinta, vi brukar åka hit och grilla och bada några gånger per år. Det kan blåste lite- men dessa sommardagar som har varit gör det knappast något eftersom det är så varmt.

IMG_2909

Nomi & Lova bygger stentorn.IMG_2913

Stenarna här är alldeles platta och lätta att bygga små stentorn av – eller kasta mackor med.

Här smakar grillade hamburgare extra gott, efter bad och lek.

IMG_2924

*Undrar just hur många gånger vi grillar hamburgare i sommar- det är så gott* Speciellt de man gr från grunden , med lite barbequesås i färsen.
Mmmmums.

 

0
Kommentera

Veckomatsedel

Godmorgon och välkommen söndag,
Klockan ringde tidigt idag – ska bara klicka iväg detta inlägget innan vi åker iväg till Jonathans bror för att hjälpa honom med hans nya hus. Lite färg och tapter står på schemat, och det ska bli roligt att hjälpa till ett handtag- nu när vi börjar bli klara med vårt egna.

För er som inte har renovering på schemat kanske ni börjar planera kommande veckas recept. Hoppas ni hittar något som passar.

Måndag : Sötsur kycklinggryta
Tisdag : Pastagratäng med mozzarella 
Onsdag : Broccolisoppa
Torsdag Smördegsinbakad kyckling
Fredag Fiskgratäng med räkor

IMG_7134-002

En fiskgratäng för 6 personer
4 bitar lax
400 gram torskfile
200 gram philadelphiaost
4 dl grädde
2 msk hummerfond
2 msk hackad dill
salt och peppar
1 gäng med körsbärstomater

Toppa med nyskalade räkor

Gör laxgratängen så här : 
Ställ ugnen på 225 , skär fisken i 2*2 cm bitar.  Och lägg i en ugnssäkerform.
Vispa ihop gräddde, philadelphiahummerfond, dill med salt och peppar i en kastrull. Låt sjuda upp, och lägg över de tinade fiskbitarna.
Strö över ett gäng körsbärstomater och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills fisken är klart och gratängen fått en fin färg.

Toppa med de skalade räkorna när gratängen kommer ut.

* * * * * * * * * *  *

Något gott till kaffet: Seg blåbärspaj

seg

Du behöver
125 gram smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk grädde

Garnering
225 gram blåbär
4 msk strösocker

Smöra och bröa formen

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna, vispa sedan sockert och smöret med elvisp. Vispa sedan ner ett ägg i taget med elvispen. Rör ihop de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Avsluta med grädden, och klicka sedan ut i formen. Strö över bären som du blandat ihop med sockret.
Grädda sedan i cirka 40-50 minuter, eller tills kakan fått fin färg.

Servera med vaniljvisp.

0
11 kommentarer

Genom mitt köksfönster

Vi har haft en jättetrevlig dag idag tillsammans med Ingela & hennes familj. De har också stuga här på öland,och trots att vi bor så nära så har vi inte lyckats att klämma in en fika förän nu. Och det är alltid lika roligt att ses och som vanligt har vi massor att prata om,  fint väder fick vi också så att barnen kunde bada en massa. En toppenbra lördag med andra ord.

Finaste rosorna dök de upp med- just gräddrosa är så makalöst fint.  Så här står de nu i köksfönstret – och denna utsikt från vårat köksfönster alltså, helt ljuvligt.

Hyra sommarhus Öland

Speciellt  på morgonen när daggen hänger kvar i gräset och alla rådjuren går här och betar, det är helt magiskt. Jag gillar kontrasterna från att bo i småstaden och som nu så här på landet, man får det bästa från båda.

IMG_3352

Hoppas ni får en riktigt härlig lördag!

Kram Kram

0
4 kommentarer

Semifreddo med nutella

Denna semifreddon som kan vara den smidigaste efterrätten någonsin, och ser mer arbetad ut än vad den är. Denna goding har jag gjort många gånger, fler gånger än vad ni sett den på bloggen.Och det är en repris som tål att upprepas- har ni inte prövat … Gör det!

Ni hittar mig på instagram också : @jennysmatblogg

IMG_7204

Det här behöver du till  nutellasemifreddo på 10 bitar : 
2 färdiga marängbottnar ( finns att köpa bland tårtbottnarna på affären)
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl grädde
400 gram ljummen nutella

Gör denna fantastiska glasstårta så här:

Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med en msk socker tills de blir fluffigt. Sist vispar du grädden, vispa den tills du kan bilda toppar med den.  Ta fram en rundfor, med avtagbara kanter på cirka 25- 25 cm.
Lägg den första marängbotten där, krossa sedan den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula  och grädde och blanda i hop med marängkrosset. Ringla ner den ljumna nutellan, går bra att värma i micron några sekunder.  Fyll sedan upp formen med denna blandning. Blir någon smet över kan man göra portionsformar och frysa in. Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering.
Gott med friska bär till.

Denna måste ni prova – krispig , chokladig och alldeles alldeles uderbar!

Ta fram den i god tid så att den hinner tina något – då är den godast.

Semifreddo

14
25 kommentarer

Italiensk fläskfile

Italiensk fläskfile blir en härligt färgglad måltid, jag har lagat denna tidigare, men då hade jag grillad paprika istället för soltorkad tomat, och basilika istället för ruccola. Men det är roligt att prova nya maträtter och den soltorkade tomaterna tycker jag gjorde sig mkt bättre i denna gratängen.

Italiensk fläskfile

Det här behöver du till 5-6 personer 
2 putsade fläskfileer
smör
salt och peppar

Till italienska täcket: 
2 mozzarella bollar
1/2 burk med soltorkade tomater i olja
2 finhackade vitlökssklyftor
en bunt med ruccola

Såsen :
Sky + vatten 4 dl
2 dl creme fraiche
2 tsk  med soya
3 msk med konc. kalvfond
salt och peppar
1-2 msk maizena mjölredning

Serveras med kokt potatis eller mos.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en stekpanna och bryn den putsade filen i smör och med lite salt och peppar. Fräs på den tills den får bra färg. Skär sedan centimeter tjocka bitar och lägg dem omlott i en ugnsform. Dela mozzarella i småbitar, rör ner den tunt skivade vitlöken och hacka även ner de soltorkade tomaterna. Bred ut täcket över filemedaljongerna och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter, tills filen är klar. Vispa ur stekpannan med ett par dl vatten, och sila ner i en gryta,
Vänd ner ytterligare 2 dl vatten, soyan, fonden , creme fraiche , låt sjuda upp och smaka av med salt och peppar. Red skyn till önskad konsistens.
Innan servering strö över ruccola över gratängen.

Servera genast!

2
9 kommentarer

Trädgårdsplanteringar

Jag och Nomi åkte iväg i förmiddags och handlade växter, örter och träd till trädgården. Lite i taget och med små medel blir trädgården mer och mer trivsam. Vi har massa planer och visioner om hur den ska förändras inom några år, men var sak har sin tid – eller vad säger man. Vi började med lite nytt och uppfräschat i krukorna. Nu låter det  nästan som jag ska starta upp en trädgårdsblogg också va…. Hi hi. Men jag är inte alls speciellt duktigt på detta- men jag vill lära mig och tycker att det är så vackert med fina ombonade trädgårdar. Så förhoppningsvis dyker det upp mer bilder från detta nu närmsta tiden.

trädgård bilder

trädgårdsblogg

Vi gjorde en ommöblering och nyplantering i örtlådan vid stenmuren. Svår att fånga på bild- men det blev jättegulligt.

Blogg trädgård

De små örtskyltarna fanns här i bodarna sedan tidigare – tycker det är fint att de är lite slitna

IMG_3327

En korg med olika sorters gröna växer- blandannat lavendel, tycker det är fint i gamla trädgårdar.  I den vita krukan provade jag en ny växt för vår del, en rosa/lila hibiskus som snart kommer börja blomstra- den har fullt med knoppar så jag är jättenyfiken på hur den kommer blomma.

trädgårdsblogg

Men nu ska jag stänga ner datorn för ikväll, date med Ernst vid tv:n! Han är ju så fantastiskt duktig- vill inte missa några av hans program.

Tjingeling.

 

 

0
3 kommentarer

Glimt från köket

Jag vet att många gärna vill se bilder från stugan, och nu hade jag några nya från köket i kameran. Det är från Thelmas födelsedag, och det regnade lite så vi hade dukat upp inomhus istället, Vi har som ni säkert redan gissat ett väldigt vitt kök, och trots att det är ganska litet så har det möjlighet till massa sittplatser. Vi har två iläggsskivor till bordet som inte syns nu på bild,  men med dem får vi utan problem plats med 10-12 personer här vid middagsbjudningarna.

Vit inredning

Bordet fyndade vi för 50 kronor på blocket, och stolarna 25 :- stycket. Som hittat och med lite färg tycker jag att de blev jättefina.

IMG_3296

Nu börja med maten- men snart kommer en uppdatering från dagens lilla planteringsprojekt här i stugan.
Håll utkik, vetja

0
3 kommentarer