Adjö Sommarlov & Hej skolvecka đ
Jaha, nu var sommarlovet helt över och idag har skolan Äterigen börjat : Jacob i nian , Thelma i sjuan, Melvin i trean och vÄr minsta plutt  börjat i förskoleklass. Sommarlovet försvann som vanligt förbi alldeles för snabbt, men nu ska det bli riktigt roligt att komma igÄng ordentligt med jobb och projekt.
Minstingarna ( som inte Àr sÄ smÄ lÀngre) pÄ vÀg mot skolan.
Lindex nya tröjor har vi bunkrat upp med i höstgraderoben : ”Today is my favorite day” stĂ„r det pĂ„ Nomis. Och Melvins blĂ„ munkis Ă€r frĂ„n Cubus- tycker de har riktigt mycket fina fĂ€rgglada klĂ€der dĂ€r just nu.
Hepp, nu en snabb kopp kaffe, sen ska jag och Molly ge oss ut pÄ morgonrunda,
PĂ„ Ă„terseende.
Jag har suttit och tittat pĂ„ resor till Thailand och Mexico pĂ„ morgonen, sĂ„ fort hösten börjar stĂ„ pĂ„ glĂ€nt sĂ„ börjar jag att kika runt pĂ„ vintersemestrar. Likadant varje Ă„r och lite av nöjet med en resa Ă€r ju att kolla pĂ„ resesajterna pĂ„ alla vackra bilder. Nu Ă€r inget bokat eller bestĂ€mt och att drömma kostar ingenting đ
Denna veckans fredagsrĂ€tt Ă€r en av de godaste thailĂ€ndska rĂ€tterna som jag lyckats laga – gillar du Phad Thai sĂ„ mĂ„ste du prova.
Koka nudlarna enligt anvisning pÄ förpackning.
Strimla kycklingen ( lĂ€ttare nĂ€r den Ă€r fryst och har tinat upp lite grann) Hetta upp en wokpanna med olja och frĂ€s kycklingen och löken som du lĂ€gger ner efter att du har skivart den i rejĂ€la klyftor â stek pĂ„ medelstarkvĂ€rme, nĂ„gra minuter tills kycklingen fĂ„tt fĂ€rg. Gör sĂ„sen : blanda ihop vatten, pressad lime, soya, ostronsĂ„s, fisksĂ„s, socker, pressad eller tunt skivad vitlök med finhackad chili. Blanda ner nudlar, hackad vĂ„rlök , och groddar och frĂ€s med lite mer olja , rör sedan ner sĂ„sen och frĂ€s ett par minuter. KnĂ€ck Ă€ggen i en skĂ„l och vispa ihop dem lĂ€tt innan du blandar ner dem , lĂ„t frĂ€sa under omrörning tills Ă€ggen har stannat till sig.
Vilken trevlig dag vi haft idag !
BĂ„de vi och barnen har skrattat sĂ„ vi har kramp i magen  och  sysslingar har lekt hela dan idag, och det Ă€r sĂ„ roligt att se att de har sĂ„ himla kul tillsammans. Sen de Ă„kte har Nomi har frĂ„gat efter syssligen Alica hela eftermiddagen : nĂ€r kommer de tillbaka egentligen ? … Ăr det imorgon … eller övermorgon ?! hi hi.
Dagens middag blev en kycklingsandwich med pommes.
 Detta behöver du till en chickensandwich:Â
Surdegslimpa / eller iallfall nybakat bröd
olivolja
kycklingfile
bearneiesÄs
krussallad
tomat
rödlök
pommes
Gör sÄ hÀr:
Pommesen vÀrmer du i ugnen, och brödet steker du i olivolja i stekpannan. Surdegsbrödet var tyvÀrr slut pÄ Ica, sÄ dÄ valde vi nybakat fransbröd istÀllet. Gott det ocksÄ.
Fyll brödet med sallad, tomat, lök och bea tillsammans med kycklingen.
Jag har inte glömt bort er, men har haft fullt upp med pappersarbete innan lunch, och nu har jag hÀmtat hem barn frÄn skolan. TÀnkte kika förbi lite snabbt bara innan det Àr dags för utvecklingssamtal för Nomi. Ska bli roligt att höra hur det har det i förskoleklassen om dagarna, Nomi stortrivs iallafall. Och nu till ett mattips för dagen en trevlig fiskrÀtt, lax kan man ju laga i oÀndlighet. SÄ gott!
Idag gjorde jag en snabb tropisksallad till det med kall citronaioli, behöver liksom inte vara svÄrare Àn sÄ.
Vill man göra denna laxrÀtt, matigare skulle jag föreslÄ pressad potatis- det passar utmÀrkt.
Det hÀr behöver du till 4 personer :
4 bitar lax
smör
citronpeppar + salt
Citronaioli:
2 Àggulor
1 3/4 dl rapsolja (nÀstan 2 dl)
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt
Tropisk sallad :
1 stor mango
2 mogna avokado
1 rödlök
krussallad
en bit röd paprika
Gör sÄ hÀr :
Börja med aiolin. Detta Àr verkligen jÀtteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gÄ fel Àr om Àgg och olja har olika temperatur.
SÄ ta gÀrna fram Àggen en timme innan, lÀgg Àggulorna i en skÄl, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skÄlen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergÄ till att hÀlla en jÀmn strÄle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror pÄ hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet pÄ citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. StÀll kallt medan du steker laxen. Stek laxen klar i smör och peppra med citronpeppar och salt. Under tiden skÀr du salladen ,
lÀgg upp och servera med den varma laxen
Solen skiner pÄ ön Àven idag, och vi vÀntar snart fikagÀster dÄ Jonathans kusin Erica kommer hit med sin man & barn- dÄ Àr barnen sysslingar, eller hur?
Har ni funderat pÄ att baka nÄgot gott idag sÄ kanske denna kladdkakan kunde vara nÄgot att prova. Hemligheten med att fÄ kladdkakan perfekt kladdig / krÀmig Àr att inte vispa ihop ingredienerna utan endast röra ihop med trÀslev.
Ni vet vÀl att ni kan följa bloggen bÄde via facebook hÀroch instagram @jennysmatblogg
En chokladig kladdkaka med smak av kola och liiiite flingsalt.
Det hÀr behöver du för att baka denna kladdiga kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 Àgg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smÀlt smör
2 nypor med flingsalt
2 rullar med center – plopp
Gör din chokladiga kladdkaka sĂ„ hĂ€r:Â
StĂ€ll ugnen pĂ„ 175 grader. SmĂ€lt smöret och lĂ„t svalna nĂ„got. Rör ihop Ă€gg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet dĂ„ kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten och tryck ner en  10 – 15 ploppbitar . StĂ€ll in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den frĂ„n ugnen oc fördela resten av alla plopp bitar över kakann. Och stĂ€ll in pĂ„ eftervĂ€rmen i ugnen bara en minut eller sĂ„ sĂ„ att chokladen blir lĂ€tt att smeta ut till en topping. Ta ut och förvara svalt i minst 4 timmar eller gĂ€rna över natten.
Hemma pĂ„ vĂ„ran gata i staaaan (som Stina saltkrĂ„kan alltid sĂ€ger  ) , sĂ„g det ut sĂ„ hĂ€r i gĂ„r đ Rosorna flyttades runt och hamnade pĂ„ skĂ€nken vid speglen.
Vasen Ă€r frĂ„n MIO, sĂ„ Ă€ven spegel đ
 Rosorna Àr som vanligt grÀddrosa- min nuvarande favvofÀrg.
Och nu efter en heldag i stugan med barnens kusiner pÄ besök sÄ blev det grillad kyckling med pommes och tzatziki.
Recept till allt finns sedan tidigare pÄ bloggen.
Hoppas du fÄr bÀsta fredagskvÀllen, och pÄ Äterseende snart igen.
Kram
Det hÀr har varit en av vÄra favoritsallader i sommar, medan vi har jobbat med sommarstugan. LÀtt att göra mycket av och godast nÀr den har stÄtt till sig en dag i kylskÄpet ocksÄ. KÀnns riktigt frÀscht och blir en vÀldigt vacker mÄltid, med alla fina fÀrger.
Passar lika bra pÄ buffen som till lunchbordet- rÀcker gott och vÀl till 6 personer.
Till den hÀr hÀrliga frÀscha pastasalladen hade jag :
500 gram pastapenne
1 kilo med putsad kassler
1 burk med körsbÀrstomater
1 Â gurka
1 burk med majs
1 rödlök
SĂ„sen:
5 dl creme fraiche
2- 3 msk chilisÄs
1 liten riven vitlöksklyfta
salt & peppar
Gör sĂ„ hĂ€r:Â
Gör sÄsen först och stÀll kallt, gÀrna ett par timmar innan servering.
Koka pastan enligt anvisningar pÄ förpackning anvÀnd ganska mycket salt i kokvattnet,  skölj den fÀrdiga pastan i kallt vatten och stÀll svalt medan du gör resten av salladen. SkÀr bort sidorna pÄ kasslern, och dela den i lagom stora bitar. TvÀtta gurkan , tomaterna och skÀr ner dem tillsammans med den finhackade löken och majsen. Rör ihop tillsammans med pastan.
IgÄr var Nomi ivÀg till doktorn för att fÄ sin  5 1/2 Ärs vaccination- och hon var lite nervös för den. Det gick jÀttebra och vÀldigt snabbt, sÄ hon var riktigt stolt efterÄt nÀr det var klart och nu kommer det dröja mÄnga Är tills det Àr dags för nÀsta vaccin. För att hon var sÄ modig fick hon vÀlja en ny klÀnning, vilket kan vara det bÀsta hon vet. Att handla nya klÀder alltsÄ, och hon har vuxit jÀttemycket över sommaren, sÄ en helt ny höstgarderob har flyttat in hos henne inför  skolstart.
Glad tjej med sin nya klÀnning och sÄ hennes nya hÄl i öronen.
Om dryga fem veckor kan hon börja byta örhĂ€ngen…Kan tro att hon ser fram emot det.
KlĂ€nningen köptes pĂ„ HM  – vi köpte Ă€ven den vita med blĂ„a hjĂ€rtan pĂ„.
Fyndpris : 99 : –
Nu dags att vÀcka barnen och duka fram lite frukost pÄ altanen för Àn Àr inte sommaren över- trots att det Àr betydligt svalare. Och snart kommer kusinerna Nea & Lova hit och leker nÄgra timmar, toppen nÀr vi bor sÄ nÀra nu.
Jag har fÄtt ett par mail frÄn er dÀr ni önskar recept pÄ mat, tilltugg till kommande krÀftskiva. Och krÀftor i all Àra ( Àlskart verkligen) , men vem blir mÀtt pÄ dem?  SÄ jag har rotat runt i receptarkivet och tycker ni ska prova dessa till dess ocksÄ.
Fyllda krustader
Det hÀr behöver du:
1 förpackning med krustader
Skagenröra
FĂ€rsk dill
Stenbitsrom
Skalade fÀrska rÀkor till dekoration
Fyll krustaderna och dekorera.
Och om ni missat mina tidigare recept pÄ skagenröra sÄ Àr detta den jag brukar göra⊠Dock rÀcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till mÄnga.
Skagenröra 1 kg oskalade rÀkor
2 msk hackad dill
1 dl majonnÀs och 1 dl crÚme fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom
Tina och skala sedan rÀkorna. AnvÀnder du rÀkor i lag eller tinade frysta rÀkor sÄ krama ur vattnet förs Hacka rÀkorna grovt och lÀgg i en skÄl. Hacka dill och skala och hacka rödlök. TillsÀtt till rÀkorna. Blanda i majonnÀs, crÚme fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. TillsÀtt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran Àr nu klar att serveras. Förvaras annars övertÀckt i kylskÄp.
Gör sÄ hÀr:
Smula jÀsten i en degbunke, och hÀll i lite av den ljumna degvÀtskan. Rör om tills jÀsten har löst sig,
hĂ€ll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) HĂ€ll i mjölet sĂ„ mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hĂ„rd. Arbeta den och tĂ€ck den sedan under plastfolie och lĂ„t den jĂ€sa i 30 â 40 minuter.
KnÄda sedan degen lÀtt pÄ mjölat bakbord, rulla ut i tvÄ delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till smÄ bullar och lÀgg pÄ en plÄt med bakplÄtspapper,
lÄt jÀsa i 30 minuter. StÀll ugnen pÄ 250 grader. Klipp sedan med en sax ett kryss pÄ toppen pÄ brödet, pensla med uppvispad Àgg strö över vallmofrön över bröden och grÀdda dem i mitten pÄ ugnen i cirka 10 minuter.
LÄt dem svalna pÄ galler.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Gratinerad varm brietÄrta blir liksom alltid succe,
med olika sorters kex eller fröknÀcke till . Mums
Det som behövs Àr bara en rund brieost ( som man skÀr bort locket pÄ ) ,
nötter och torkad frukt + ringlad honung över. Gratinera i 200- 225 grader, tills osten börjat smÀlta.
Serveras med frasigt bröd ,eller kex.
Verkligen hur gott som helst!
Kommer ni pÄ mer matiga tips till krÀftskivan, fyll pÄ med dem i kommentarsfÀltet!