Kvällens förrätt – en klassiker

En riktig förrätts-klassiker , toast med stenbitsrom och creme fraiche.

Förrätt recept

En klassiker som uppskattas av alla: 
Toastbröd + olivolja
Stenbitsrom
hackad rödlök
1 msk creme fraiche

Gör så här: 
Stek toasten i olivolja.
Lägg upp upp en tallrik och servera.

Mums 

IMG_3700-001

Återkommer om några minuer med kvällens varmrätt 🙂

1
3 kommentarer

Pepparlax med citronaioli och tropisk sallad

Tjingeling,

Jag har inte glömt bort er, men har haft fullt upp med pappersarbete innan lunch, och nu har jag hämtat hem barn från skolan. Tänkte kika förbi lite snabbt bara innan det är dags för utvecklingssamtal för Nomi. Ska bli roligt att höra hur det har det i förskoleklassen om dagarna, Nomi stortrivs iallafall. Och nu till ett mattips för dagen en trevlig fiskrätt, lax kan man ju laga i oändlighet.  Så gott!

Idag gjorde jag en snabb tropisksallad till det med kall citronaioli, behöver liksom inte vara svårare än så.

Lax recept
Vill man göra denna laxrätt, matigare skulle jag föreslå pressad potatis- det passar utmärkt.

Det här behöver du till 4 personer :
4 bitar lax
smör
citronpeppar + salt

Citronaioli:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja (nästan 2 dl)
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Tropisk sallad :
1 stor mango
2 mogna avokado
1 rödlök
krussallad
en bit röd paprika

IMG_8036

Gör så här :
Börja med aiolin. Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt medan du steker laxen. Stek laxen klar i smör och peppra med citronpeppar och salt.  Under tiden skär du salladen ,
lägg upp och servera med den varma laxen

Smaklig spis

1
9 kommentarer

Kladdkaka med choklad & kola

Hej där alla bloggisar,

Solen skiner på ön även idag, och vi väntar snart fikagäster då Jonathans kusin Erica kommer hit med sin man & barn- då är barnen sysslingar, eller hur?
Har ni funderat på att baka något gott idag så kanske denna kladdkakan kunde vara något att prova. Hemligheten med att få kladdkakan perfekt kladdig / krämig är att inte vispa ihop ingredienerna utan endast röra ihop med träslev.

Ni vet väl att ni kan följa bloggen både via facebook här och instagram @jennysmatblogg

En chokladig kladdkaka med smak av kola och liiiite flingsalt.

Bästa kladdkakan

Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:
Form cirka 22-24 cm
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypor med flingsalt
2 rullar med center – plopp

Gör din chokladiga kladdkaka så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten och tryck ner en  10 – 15 ploppbitar . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen oc fördela resten av alla plopp bitar över kakann. Och ställ in på eftervärmen i ugnen bara en minut eller så så att chokladen blir lätt att smeta ut till en topping. Ta ut och förvara svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.

Chokladtårta

0
11 kommentarer

Hemma på våran gata i stan

Hemma på våran gata i staaaan  (som Stina saltkråkan alltid säger  ) , såg det ut så här i går 🙂 Rosorna flyttades runt och hamnade på skänken vid speglen.

IMG_3617

Vasen är från MIO, så även spegel 🙂

IMG_3621

 Rosorna är som vanligt gräddrosa- min nuvarande favvofärg.

IMG_3624

Och nu efter en heldag i stugan med barnens kusiner på besök så blev det grillad kyckling med pommes och tzatziki.
Recept till allt finns sedan tidigare på bloggen.

IMG_3633

Hoppas du får bästa fredagskvällen, och på återseende snart igen.
Kram

 

0
2 kommentarer

Krispig pastasallad

Dagen snabba Lunch-tips!

Det här har varit en av våra favoritsallader i sommar, medan vi har jobbat med sommarstugan. Lätt att göra mycket av och godast när den har stått till sig en dag i kylskåpet också. Känns riktigt fräscht och blir en väldigt vacker måltid, med alla fina färger.

Pasta sallad

Passar lika bra på buffen som till lunchbordet- räcker gott och väl till 6 personer.

Till den här härliga fräscha pastasalladen hade jag :
500 gram pastapenne
1 kilo med putsad kassler
1 burk med körsbärstomater
1  gurka
1 burk med majs
1 rödlök

Såsen:
5 dl creme fraiche
2- 3 msk chilisås
1 liten riven vitlöksklyfta
salt & peppar

Gör så här: 
Gör såsen först och ställ kallt, gärna ett par timmar innan servering.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning använd ganska mycket salt i kokvattnet,  skölj den färdiga pastan i kallt vatten och ställ svalt medan du gör resten av salladen. Skär bort sidorna på kasslern, och dela den i lagom stora bitar. Tvätta gurkan , tomaterna och skär ner dem tillsammans med den finhackade löken och majsen. Rör ihop tillsammans med pastan.

Pasta sallad recept

0
1 kommentar

Ny klänning och hål i öronen

Godmorron från stugan,

Igår var Nomi iväg till doktorn för att få sin  5 1/2 års vaccination- och hon var lite nervös för den.  Det gick jättebra och väldigt snabbt, så hon var riktigt stolt efteråt när det var klart och nu kommer det dröja många år tills det är dags för nästa vaccin. För att hon var så modig fick hon välja en ny klänning, vilket kan vara det bästa hon vet. Att handla nya kläder alltså, och hon har vuxit jättemycket över sommaren, så en helt ny höstgarderob har flyttat in hos henne inför  skolstart.

Glad tjej med sin nya klänning och så hennes nya hål i öronen.

IMG_3554

Om dryga fem veckor kan hon börja byta örhängen…Kan tro att hon ser fram emot det.

IMG_3584

Klänningen köptes på HM  – vi köpte även den vita med blåa hjärtan på.
Fyndpris : 99 : –

IMG_3592-001

Nu dags att väcka barnen och duka fram lite frukost på altanen för än är inte sommaren över- trots att det är betydligt svalare. Och snart kommer kusinerna Nea & Lova hit och leker några timmar, toppen när vi bor så nära nu.

På återseende och då med ett litet lunchtips!

0
15 kommentarer

Till kräftskivan

Hejsan hallå igen,

Jag har fått ett par mail från er där ni önskar recept på mat, tilltugg till kommande kräftskiva. Och kräftor i all ära ( älskart verkligen) , men vem blir mätt på dem?  Så jag har rotat runt i receptarkivet och tycker ni ska prova dessa till dess också.

Fyllda krustader

IMG_3053

Det här behöver du:

1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration

Fyll krustaderna och dekorera.

Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.

Skagenröra
1 kg oskalade räkor
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom

Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylskåp.

* * * * * * * * * * * * * * *  *

Västerbottenpaj – klicka HÄR

Smakrik lökpaj -Klicka HÄR

Urgod krämig Kräftpaj- klicka HÄR

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  *

Kanske baka något riktigt gott bröd till kräftorna? Rosenbröd eller brytbröd brukar bli uppskattat!

IMG_3180

Till cirka 20 stycken rosenbröd behöver du:

50 gram jäst
5 dl ljummen mjölk ( 37 grader )
2 msk olivolja
2 tsk salt
12- 13 dl vetemjöl special

1 ägg och vallmofrön

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke, och häll i lite av den ljumna degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig,
häll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) Häll i mjölet så mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hård. Arbeta den och täck den sedan under plastfolie och låt den jäsa i 30 – 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord, rulla ut i två delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper,
låt jäsa i 30 minuter. Ställ ugnen på 250 grader. Klipp sedan med en sax ett kryss på toppen på brödet, pensla med uppvispad ägg strö över vallmofrön över bröden och grädda dem i mitten på ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna på galler.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Gratinerad varm brietårta blir liksom alltid succe,
med olika sorters kex eller fröknäcke till . Mums

IMG_7191

Det som behövs är bara en rund brieost ( som man skär bort locket på ) ,
nötter och torkad frukt + ringlad honung över. Gratinera i 200- 225 grader, tills osten börjat smälta.
Serveras med frasigt bröd ,eller kex.

Verkligen hur gott som helst!

Kommer ni på mer matiga tips till kräftskivan, fyll på med dem i kommentarsfältet!

1
4 kommentarer

Nya frisyren och Aloe vera växter

Vad kul att läsa att ni är flera som har provat den tidigare kola-kladdkakan jag skrev om. Jag vet att det är lite krångligare att kommentera från mobilen, och de flesta läser ju numera bloggarna från just den. Så tusen tack för att ni tar den extra tiden och lämnar en rad här, det är jättekul att läsa. I tisdags blev det ett besök till frisören, Melvin hade bestämt sig för att klippa sig i en helt ny frisyr. Och jag vet ju hur länge han har sparat till att få denna längd- så jag var osäker först…. Lite nervös ifall han skulle ångra sig. Men han hade bestämt sig, och hade med sig ett fotografi på Alex i rackartygarna  ( ni vet han Alex i sommarlovsmorgon ) Så ville han se ut, berättade han för tjejen som skulle klippa honom.

IMG_3463-001

Och så här blev det :
en kortsnaggad frisyr med lite stylingsmöjligheter i luggen, superfint tyckte både Melvin och jag !

IMG_3476

Efter frisörbesöket åkte vi till blomsterlandet en tur för att köpa lite lättskötta växter, Aloe Vero  är ju en sådan som inte behöver vattnas hela tiden det är rätt bra det. Så några stycken sådana blev det för att byta ut mina halvtråkiga växter från sommaren.

Vit inredning

Det är en härligt grön färg på dem också.

 

IMG_3520

Nu ska vi städa och packa ihop , efter lunch bär det av mot stugan på öland igen.
Väntar bara hem hus och hundvakt innan dess.

Återkommer med ett litet middagstips om en stund.

0
15 kommentarer

Nya rosor till köket

Godkväll i stugorna

Det är så roligt när ni lämnar avtryck bland kommentarena – blir ännu roligare att blogga ofta då.  Och jag fotade nyss en liten bordsblomma i köket som Nomi fick välja själv i blomsterbutiken, en fin rosenbuske med rosa/cerisa blommor.

IMG_3549

Söta trälådan från gekås- vitmålad och passar bra som kruka till denna lilla blomma. Ljusstaken är från blomsterlandet och trots att den är några år , så är det fortfarande lika fin som när jag köpte den.

IMG_3547

 Jag gillar att blanda gammalt och nytt i våra hus, och nu sedan vi blev med sommarstuga så inser jag att jag måste åka runt på rätt mycket loppisar, ullaredsresor & möbelbutiker för att få klart. Eller ja… man blir ju inte klar med inredning – men det fattas en del när man helt plötsligt har två hus istället för ett.

Kram på er och hörs snart igen.

0
9 kommentarer

Ditt favoritrecept på kladdkaka?

Det är ovanligt tyst i kommentarsfältet, trots att statistiken tuffar på snabbare än vanligt…
Så då tänkte jag passa på att fråga vilket är ditt favoritrecept på kladdkaka kan tänkas vara ?

Detta kanske är mitt med kola, crisptopping och en liten gnutta salt – ni får gärna låna mina recept & matbilder till er blogg om ni länkar tillbaka.

IMG_5594

Det här behöver du för att baka kladdkaka :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
en nypa flingsalt
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk
( eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar )

Topping : Rice crispies + 120 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa affärer vid bakprodukterna , annars går det bra att koka egen. Med sötad kondenserad mjölk kokar du denna karamelliserade kolakräm. Om du anv dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten , vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken. Detta moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen.
Nu kan du börja med kladdkakan : Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten i den, och klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering

0
34 kommentarer