Hembakad Calzone

Hembakad calzone är både godare & billigare att göra hemma. Och vill man göra det enkelt för sig så köper man bara färdig pizzadeg i sin butik.

Minicalzone – eller piroger. Same same…. calz (1)
Det här behöver du till cirka 20-22 st :
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna

Fyllning: 

chilisås
strimlad skinka
riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  Under tiden kan du förbereda fyllningen : Riv ost, strimla skinkan.

aaaaaa (1)

Sen bakade jag  ut degen, och gjorde runda cirklar med hjälp av en skål, min var cirka 12- 13 cm i diameter. Och sedan fyllde jag dem penslade sidorna med uppvispat ägg och veck dem dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta riktigt bra tryckte jag ihop kanterna ytterligare en gång fast med gaffel. Vill man pensla dem med vispat ägg gör man det. jag tycker de blir finare om man inte gör det. Men det är en smaksak… Ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter tills de är gyllene. Servera sedan med sallad

Fungerar utmärkt att frysa in.

0
6 kommentarer

DV-guldknappen 2014

Ingen har väl missat att det är gala i helgen, Damernas Värld – Guldknappen 2014. De senaste 33 åren har Damernas Värld delat ut Guldknappen till 35 skickliga designers som alla bidragit till att göra svenskt mode. Det hade varit roligt att vara där, min inbjudan till denna tjusiga gala damp ner i brevlådan redan i somras. Jag hade sett fram emot att åka dit och träffa alla gulliga bloggkollegor, och kolla in alla fin-fina klänningar. Men tyvärr krockade galan med lillasysters dop – så jag får se fram emot att gå nästa år.

Guldknappen

Så jag och Jonathan blir stolta gudföräldrar till lilla Mila imorgon, det ska bli jätteroligt att åka över till öland och vara med på dopet också och träffa hela tjocka släkten. Så vi ska snart och hämta upp alla barnen från skolan och handla lite & åka över till stugan. Men jag återkommer under kvällen med nytt recept- håll utkik.

Och ha nu finaste fredagen!

0
2 kommentarer

Pasta med bacon och krispiga grönsaker

Middagsmaten igår var inte alls tokig- så jag bara måste tipsa om den här godingen. Inte illa att den bara en kvart  tjugominuter att laga heller.
Omnomnom. 

IMG_4044-001

Det här behöver du till 4 personer:
1/2 paket med linguini eller spagetti
2 pkt bacon
olivolja
1/2 finhackad gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
15 körsbärstomater i blandade färger
1 1/2 dl grädde
salt & peppar

Recept middag

Gör så här:
Koka pastan (al dente ) i saltat vatten, enligt anvisning på förpackning.  Tvätta och skär zucchinin i lagom stora munsbitar,
dela tomaterna på mitten, finhacka vitlöken och finskär löken.  Hetta upp en stekpanna och klipp ner baconet – fräs de klart till lagom knaprig yta.  Ta bort baconet och hetta upp samma panna med olivolja, fräs löken och vitlöken glansig, häll i resten av grönsakerna och fräs dem så de får färg, men de ska inte bli mjuka. Vänd  tillbaka baconet, och häll över den avrunna färdigkokta pastan i pannan och fräs runt. Tillsätt grädden under omrörning, låt sjuda upp precis och smaka av med salt och peppar.

IMG_4037-001

Riv gärna över någon god lagrad ost-
ät och njut!

IMG_4049-001

1
4 kommentarer

Hiss eller Diss

Sprang på denna nyhet bland chokladbitarna i mataffären idag- och var ju tvungen att handla den och självklart kommer jag spara den till lördag 😉  eller hmm….kanske inte. Någon av er som kanske redan provsmakat den ?

Berätta – Hiss eller Diss

IMG_3831-001

Rosorna jag köpte för i onsdags förra vecka är fortfarande kvar – vet inte om jag hade tur, eller om jag bara varit extra  noga denna gången.
Fina är de iallafall.

IMG_3805-001

Råden kring hur man ska sköta säger olika… kallt vatten, varmt vatten, sockerbitar os.v Denna gången har jag haft hett vatten och bytt varannan / var tredje dag och gjort nya snitt varje gång.
Tur eller bra kvalite på rosorna – ingen aning.

0
8 kommentarer

Laxrullar med färskost

Litet tips på smidig förrätt, eller tilltugg- gott till buffen eller som småplock /mingel.

Små smidiga laxrullar med massa smak.

förrätt lax

Det här behöver du : 
Tunt skivad gravad lax
1 citron
1 ask med färskost- gräslökssmak
finklippt gräslök till garnering

Serveras med frökex eller finncrisp

Gör så här:
Jag valde den tunt skivade laxen till detta, jättesmidigt.
Lägg ut laxbiten, gnid in ena sidan med lite av citronen, och vänd sedan på den och bred ut färskosten. Rulla ihop ( som när du bakar bullar )  och skära ut lagom stora munsbitar. Servera dessa godingar med en bit bröd- gärna frökex eller fincrips.

Så gott!

Laxrullar förrätt

1
Kommentera

Vegetariska piroger

Godmorgon raringar,
Torsdag idag och jag tycker nog att vi har börjat komma tillbaka till de rätta skolrutinerna. I och med skolstarten så är jag tillbaka till mina promenader igen- som även senare ska resultera i lite löpning. Men eftersom jag verkligen inte har sprungit en meter på hela sommaren (läs latmask-fasoner) , så vill jag mjukstarta lite. Så powerwalks hela veckan iallfall – bättre än inget alls.  Igår lagade jag min godaste vegetariska middag någonsin- faktiskt så var den helt outstandning !  Så för er som liksom jag vill försöka er på att äta mer vegetariskt – gör dessa.

Mer veg-rätter kommer det bli här hos oss : både gott, bra för miljön och nyttigt!

vegetariska recept

Dessa snabb-piroger kan man fylla med vad som helst- ta det du gillar bäst.

Du behöver till 9 piroger :
3 ark med filodeg
1 halloumiost (150 gram)
1 ägg
1 msk grädde
1/2 dl basilika
5 stycken finhackade körsbärstomater
Rapsolja

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. ta fram ugnsform och klä med bakplåtspapper- och pensla pappret med rapsolja. Ta försiktigt fram de tinade filoarken- de är rätt spröda så fort de kommer luft på dem. Vispa ihop ägget och grädden med en gaffel, riv osten , hacka basilikan och finhacka tomaterna och rör ner i äggblandningen.  Dela sen varje ark på 3 och fördela fyllningen på dem och rulla ihop dem till  pirogpaket ( detta var det enda svåra , med denna maträtten- för de blev liksom inte så där snygga som man skulle vilja)  Lägg sedan pirogerna på den olja bakåplåtspappret- och pensla översidan på pirogerna.
Ställ in i mitten av ugnen tills de blir gyllenebruna ( cirka 10 minuter) håll koll så de inte bränns.

Servera med tomatsallad och sweetchilisås.

IMG_3981-001

0
8 kommentarer

Vegetarisk middag

Godkväll bloggisar.

Idag blev det en riktigt smarrig vegetarisk middag som uppskattades av alla. Hinner dock inte uppdatera receptet precis nu för jag och Thelma tänkte ge oss ut på en kvällspromenad – hoppas på att vi klarar oss utan regn. Det har regnat från och till hela dagen idag annars så vi håller tummarna

Och jag återkommer snart 🙂

IMG_3965-003

0
Kommentera

Äppelraita

En kall sås / röra som är gott till grillat kött eller stekt kycklingIMG_4253 (2)
Det här behöver du
1 rött äpple
1 1/2 dl rysk yougurt
1 msk flytande honung
1 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör så här:
Finhacka äpplet och rör ihop med yoghurt, honung och den pressade vitlöksklyftan. Smaka av med salt & ställ kallt fram till servering.

0
Kommentera

Vad kan detta bli för något?

Hej igen,

Jag kikar bara förbi en liten stund mellan handlingen och bakning, ska börja med att fylla upp fikaförrådet lite granna. Snart ska det bakas med dessa ingredienser…..

Kan du gissa vad det ska bli ?

IMG_3827

Mjölkchoklad , mörkchoklad, ägg, kex, florsocker och smör ?

0
9 kommentarer

Äggmacka

Hej där,

Nu har jag hämtat hem en jättenöjd Nomi från sin första skoldag och väntar även snart hem Melvin och hans kompis. Jag tänkte göra toast till deras mellanmål, och sen blir det en tur till mataffären för att storhandla.  Och något som också är gott ( men som jag tyvärr gör alldeles för sällan ) är äggmacka- men när jag väl lagar det så påminner jag mig själv om att detta måste göras oftare.

Gott gott! Och vill man göra den vegetariskt skippar man lätt skinkan- lika god utan skulle jag säga! 🙂

IMG_3741

Det här behöver du till två eggsandwich:
4 bitar bröd
olivolja
4 ägg
grillkrydda
2 bitar rökt skinka
sallad
tomat
rödlök

Gör din äggsmörgås så här:
Stek brödet frasigt i olivolja.
Stek äggen och skinkan m ägget sa vara lite löst i mitten tycker jag. Men det är en smaksak, krydda äggen med lite grillkrydda.
Sedan stoppar du sallad, tomat, rödlök, ägg och skinka mellan bröden- klart att servera.

Mums!

äggmacka

3
2 kommentarer