Hiss eller Diss

Sprang på denna nyhet bland chokladbitarna i mataffären idag- och var ju tvungen att handla den och självklart kommer jag spara den till lördag 😉  eller hmm….kanske inte. Någon av er som kanske redan provsmakat den ?

Berätta – Hiss eller Diss

IMG_3831-001

Rosorna jag köpte för i onsdags förra vecka är fortfarande kvar – vet inte om jag hade tur, eller om jag bara varit extra  noga denna gången.
Fina är de iallafall.

IMG_3805-001

Råden kring hur man ska sköta säger olika… kallt vatten, varmt vatten, sockerbitar os.v Denna gången har jag haft hett vatten och bytt varannan / var tredje dag och gjort nya snitt varje gång.
Tur eller bra kvalite på rosorna – ingen aning.

0
8 kommentarer

Laxrullar med färskost

Litet tips på smidig förrätt, eller tilltugg- gott till buffen eller som småplock /mingel.

Små smidiga laxrullar med massa smak.

förrätt lax

Det här behöver du : 
Tunt skivad gravad lax
1 citron
1 ask med färskost- gräslökssmak
finklippt gräslök till garnering

Serveras med frökex eller finncrisp

Gör så här:
Jag valde den tunt skivade laxen till detta, jättesmidigt.
Lägg ut laxbiten, gnid in ena sidan med lite av citronen, och vänd sedan på den och bred ut färskosten. Rulla ihop ( som när du bakar bullar )  och skära ut lagom stora munsbitar. Servera dessa godingar med en bit bröd- gärna frökex eller fincrips.

Så gott!

Laxrullar förrätt

1
Kommentera

Vegetariska piroger

Godmorgon raringar,
Torsdag idag och jag tycker nog att vi har börjat komma tillbaka till de rätta skolrutinerna. I och med skolstarten så är jag tillbaka till mina promenader igen- som även senare ska resultera i lite löpning. Men eftersom jag verkligen inte har sprungit en meter på hela sommaren (läs latmask-fasoner) , så vill jag mjukstarta lite. Så powerwalks hela veckan iallfall – bättre än inget alls.  Igår lagade jag min godaste vegetariska middag någonsin- faktiskt så var den helt outstandning !  Så för er som liksom jag vill försöka er på att äta mer vegetariskt – gör dessa.

Mer veg-rätter kommer det bli här hos oss : både gott, bra för miljön och nyttigt!

vegetariska recept

Dessa snabb-piroger kan man fylla med vad som helst- ta det du gillar bäst.

Du behöver till 9 piroger :
3 ark med filodeg
1 halloumiost (150 gram)
1 ägg
1 msk grädde
1/2 dl basilika
5 stycken finhackade körsbärstomater
Rapsolja

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. ta fram ugnsform och klä med bakplåtspapper- och pensla pappret med rapsolja. Ta försiktigt fram de tinade filoarken- de är rätt spröda så fort de kommer luft på dem. Vispa ihop ägget och grädden med en gaffel, riv osten , hacka basilikan och finhacka tomaterna och rör ner i äggblandningen.  Dela sen varje ark på 3 och fördela fyllningen på dem och rulla ihop dem till  pirogpaket ( detta var det enda svåra , med denna maträtten- för de blev liksom inte så där snygga som man skulle vilja)  Lägg sedan pirogerna på den olja bakåplåtspappret- och pensla översidan på pirogerna.
Ställ in i mitten av ugnen tills de blir gyllenebruna ( cirka 10 minuter) håll koll så de inte bränns.

Servera med tomatsallad och sweetchilisås.

IMG_3981-001

0
8 kommentarer

Vegetarisk middag

Godkväll bloggisar.

Idag blev det en riktigt smarrig vegetarisk middag som uppskattades av alla. Hinner dock inte uppdatera receptet precis nu för jag och Thelma tänkte ge oss ut på en kvällspromenad – hoppas på att vi klarar oss utan regn. Det har regnat från och till hela dagen idag annars så vi håller tummarna

Och jag återkommer snart 🙂

IMG_3965-003

0
Kommentera

Äppelraita

En kall sås / röra som är gott till grillat kött eller stekt kycklingIMG_4253 (2)
Det här behöver du
1 rött äpple
1 1/2 dl rysk yougurt
1 msk flytande honung
1 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör så här:
Finhacka äpplet och rör ihop med yoghurt, honung och den pressade vitlöksklyftan. Smaka av med salt & ställ kallt fram till servering.

0
Kommentera

Vad kan detta bli för något?

Hej igen,

Jag kikar bara förbi en liten stund mellan handlingen och bakning, ska börja med att fylla upp fikaförrådet lite granna. Snart ska det bakas med dessa ingredienser…..

Kan du gissa vad det ska bli ?

IMG_3827

Mjölkchoklad , mörkchoklad, ägg, kex, florsocker och smör ?

0
9 kommentarer

Äggmacka

Hej där,

Nu har jag hämtat hem en jättenöjd Nomi från sin första skoldag och väntar även snart hem Melvin och hans kompis. Jag tänkte göra toast till deras mellanmål, och sen blir det en tur till mataffären för att storhandla.  Och något som också är gott ( men som jag tyvärr gör alldeles för sällan ) är äggmacka- men när jag väl lagar det så påminner jag mig själv om att detta måste göras oftare.

Gott gott! Och vill man göra den vegetariskt skippar man lätt skinkan- lika god utan skulle jag säga! 🙂

IMG_3741

Det här behöver du till två eggsandwich:
4 bitar bröd
olivolja
4 ägg
grillkrydda
2 bitar rökt skinka
sallad
tomat
rödlök

Gör din äggsmörgås så här:
Stek brödet frasigt i olivolja.
Stek äggen och skinkan m ägget sa vara lite löst i mitten tycker jag. Men det är en smaksak, krydda äggen med lite grillkrydda.
Sedan stoppar du sallad, tomat, rödlök, ägg och skinka mellan bröden- klart att servera.

Mums!

äggmacka

3
2 kommentarer

Mot skolan

Adjö Sommarlov & Hej skolvecka 🙂
Jaha, nu var sommarlovet helt över och idag har skolan återigen börjat : Jacob i nian , Thelma i sjuan, Melvin i trean och vår minsta plutt  börjat i förskoleklass. Sommarlovet försvann som vanligt förbi alldeles för snabbt, men nu ska det bli riktigt roligt att komma igång ordentligt med jobb och projekt.

Minstingarna ( som inte är så små längre) på väg mot skolan.

IMG_3774

Lindex nya tröjor har vi bunkrat upp med i höstgraderoben : ”Today is my favorite day” står det på Nomis. Och Melvins blå munkis är från Cubus- tycker de har riktigt mycket fina färgglada kläder där just nu.

IMG_3777

Hepp, nu en snabb kopp kaffe, sen ska jag och Molly ge oss ut på morgonrunda,
På återseende.

0
7 kommentarer

Veckomatsedel

Gutenmorgen,

Jag har suttit och tittat på resor till Thailand och Mexico på morgonen, så fort hösten börjar stå på glänt så börjar jag att kika runt på vintersemestrar. Likadant varje år och lite av nöjet med en resa är ju att kolla på resesajterna på alla vackra bilder. Nu är inget bokat eller bestämt och att drömma kostar ingenting 😉

Denna veckans fredagsrätt är en av de godaste thailändska rätterna som jag lyckats laga – gillar du Phad Thai så måste du prova.

Måndag : Shepherd paj
Tisdag : Laxpasta med broccoli & philadelphia
Onsdag : Ostsoppa med pasta & bacon
Torsdag : Kasslergömma med currysås
Fredag Min godaste Phad Thai

Den äkta Pad Thai:en innehåller jordnötter – vi byter ut mot cashewnötter eftersom Thelma är allergisk.

Padtai Pad Thai

pad thai

Det här behöver du för att laga denna thailändska maträtt :


3 kycklingfileer
300 gram nudlar / risnudlar
2 gul lök
3 vårlökar

Pad Thai såsen:
1 msk fisksås
1 1/2 msk ostronsås
1/2 – 1 msk kinesisk soya
3 vitlöksklyftor
3 msk vatten
saften av 1 lime
1- 2 chilifrukter
1 tsk med socker

2 1/2 dl groddar
2 ägg (lättvispade)

Garnering : Hackad färsk koriander & hackade jordnötter

Gör Pad Thai så här :

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackning.
Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst och har tinat upp lite grann) Hetta upp en wokpanna med olja och fräs kycklingen och löken som du lägger ner efter att du har skivart den i rejäla klyftor – stek på medelstarkvärme, några minuter tills kycklingen fått färg. Gör såsen : blanda ihop vatten, pressad lime, soya, ostronsås, fisksås, socker, pressad eller tunt skivad vitlök med finhackad chili. Blanda ner nudlar, hackad vårlök , och groddar och fräs med lite mer olja , rör sedan ner såsen och fräs ett par minuter. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem lätt innan du blandar ner dem , låt fräsa under omrörning tills äggen har stannat till sig.

Klart att servera.

0
21 kommentarer

Kycklingsandwich med pommes

Vilken trevlig dag vi haft idag !
Både vi och barnen har skrattat så vi har kramp i magen  och  sysslingar har lekt hela dan idag, och det är så roligt att se att de har så himla kul tillsammans. Sen de åkte har Nomi har frågat efter syssligen Alica hela eftermiddagen : när kommer de tillbaka egentligen ? … Är det imorgon … eller övermorgon ?! hi hi.

Dagens middag blev en kycklingsandwich med pommes.

Recept kyckling

 Detta behöver du till en chickensandwich: 
Surdegslimpa / eller iallfall nybakat bröd
olivolja
kycklingfile
bearneiesås
krussallad
tomat
rödlök
pommes

Gör så här:
Pommesen värmer du i ugnen, och brödet steker du i olivolja i stekpannan. Surdegsbrödet var tyvärr slut på Ica, så då valde vi nybakat fransbröd istället.  Gott det också.
Fyll brödet med sallad, tomat, lök och bea tillsammans med kycklingen.

Servera med pommesen och njut!

IMG_3732-001

1
Kommentera