Spansk Frittata

Se godmorgon alla bloggvänner,

Hoppas ni har fått en fin start denna tisdagsmorgon. Här har powerwalk startat våran morgon- vi går drygt 7,5 km nu varje vardags-förmiddag jag och Molly. Det är härligt med motion, skogsdoft och så den här friska höstluften, måste älska hösten!  Till lunch idag ska jag göra mig en liknande frittata som jag gjorde igår, men idag ska jag göra den helt vegetarisk, galet gott. Frittata är egentligen vad jag kallar omelett – men det låter ju häftigare och detta är ursprungligen en spansk maträtt. Använd lite vad som finns hemma i grönsakslådan, något jag gillar är potatis, sådär råstekt så att den fortfarande är krispig.

Använd dig av en stekpanna som tål att vara i ugnen, denna räckte till 2 personer.

Recept Frittata

 Vill du göra den helt vegetarisk – skippa salamin och salta & peppar lite extra i äggsmeten

Det här behöver du till en frittata ( 2 personer ) :
olivolja
3 små potatisar
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
4 körsbärstomater
10 salamiskivor
1 näve bladspenat
7 ägg
1/2 dl mjölk
salt & peppar
timjan

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva ner potatisen väldigt tunt, skiva löken i ringar. Hetta upp en stekpanna med olivolja ,fräs potatis/ lök pressa ner vitlöken under omrörning och tills de får lite färg. Vänd ner tomater & bladspenat och rör om så att de blir varma. Knäck äggen och vispa ihop med mjölk, salta, peppra och vänd över stekpannan och vänd runt lite med stekspade / slev. Krydda över med timjan och ställ in stekpannan i ugnen. Grädda i 10- 15 minuter tills Frittatan fått vacker färg.

Servera genast

IMG_4311

 Servera genast !

aa (1)

0
21 kommentarer

Dagens middagstips: En snabblagad kycklingrätt

Om någon sökte lite middagstips till ikväll så är denna middagen kanske ett alternativ. Tar inte lång tid alls att laga, och den brukar bli omtyckt av alla.  Jag läste i tidningen häromdagen att det äts för lite grönsaker, och att vi bör äta mycket mer. Jag tycker nog att vi äter rätt mycket grönsaker i vår familj- men man kan ju alltid bli bättre. Jag brukar blanda ner grönsaker i  riset- blir både vacker färg och barnen  äter grönsakerna utan problem.

IMG_3533IMG_3540

Det här behöver du till 4 portioner:
4 kycklingfileer
smör
paprikapulver

Till såsen:
2 1/2 dl vatten
1/2 tsk soya
1  tsk sambal oelek
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
Salt & peppar

Serveras med : Grönsaks-ris
ris
frysta grönsaker

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen, när det är klart så blandar du i ett par dl med grönsaker låt stå tills allt är genomvarmt.
Fräs upp smöret i en stekpanna, och stek kycklingfileerna på medelsvag värme med lite paprikapulver på. Steka dem tills de är färdiga, de ska inte få för mycket färg. Ta bort dem och vispa ur stekpanna på sky med vattnet , låt sjuda upp. Häll i sambal oleken ( lite mindre om du vill ha svagare sås ) och soyan och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan över såsen i en kastrull och vänd ner creme fraichen ,  låt allt sjuda up och servera genast.

Servera sedan med grönsaksriset .

0
5 kommentarer

Gårdagens lilla dop

Hej där,

Nu har vi packat ihop och städat ur stugan för att åka hemåt, eller ja … vi ska stanna till på en bit mat hos svärföräldrarna i Kalmar på vägen hem. Nu har gått igenom bilderna från gårdagen och lilla dopet för Milia Linda Anita. Och det var så himla mysigt och fint – Daries & Tobias hade ett litet hemmadop och vädret var kanon så vi kunde vara ute under dopcermonin.

Aaaaa1-004

Det var en kort & vacker dopcermoni med sång och musik i form av dragspel och gitarr.  Fotade lite innan och efter dopet.

IMG_4201-002

Thelma jag &  och barnens kusin Fanny och ja och lilla Milia också förståss.

IMG_4212-002

Efter dopet bjöds det på smörgåstårta- grundreceptet hade de hittat på min blogg,
recept klicka här.

IMG_4241-002

Och sen blev det Ann-Maries goda tårta , och hon hade även bakat jättegoda kakor som jag ladrig smakat eller hört talas om tidigare. Recept? Japp, det ska hon maila över snart så jag uppdaterar dessa så snart jag kan Och efter gofikan så var det dags för den obligatoriska kusin-bilden.
De är rätt många nu för tiden….

Högst upp från vänster : Jacob, Thelma ; Fanny med Milia, Alicia, Philip
Andra raden: Melvin, Elias, Lova, Nea och Nomi

IMG_4255-001

Nu ropar  resten av familjen efter mig

Hörs snart!

0
7 kommentarer

Veckomatsedel

Tjingeling

Tänkte sätta mig  i tid och uppdaterad matsedlen så att ni som vill hinner med att åka och handla under dagen.

Smaklig spis

Måndag : Korvstroganoff a la Thai
Tisdag : Pestobakad lax med fetaostkräm
Onsdag : Chili con carne med ris
Torsdag Krämig Ajvarkyckling
Fredag  Paj med varmrökt lax

Paj lax

Det här behöver du till denna pajen :
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gram smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 näve Babyspenat
300 gram varmrökt lax
2 finhackade vårlök
2 dl riven västerbottenost / eller annan valfri
3 dl creme fraiche
3 ägg
1 msk finklippt dill
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen. Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel. Smörstek löken mjuk , fördela babyspenat, lax och stekt lök i formen. Vispa sedan ihop ägg, creme fraiche , ost, dill & lite salt och peppar. Häll detta över fyllningen och ställ in i mitten på ugnen i 20- 30 minuter. Grädda den sedan i 20 – 30 minuter eller tills stanningen stannat och den fått lite gyllene färg.

Servera med en god sallad och den goda romsåsen recept här
varmrökt lax

Mums!

0
4 kommentarer

Chokladtårta och en liten fråga….

Dopet gick bra, och det var trevligt som vanligt och gott med Daries hemlagade smörgåstårta 🙂 Något svårt att få bra bilder , eftersom vi var faddrar på dopet. Men några har jag fotat, så jag tänkte uppdatera när vi kommer hem igen. För nu  när vi har vi ett par timmar över så tänkte jag & Jacob åka och handla kläder och nya skor, han har växt massa i sommar så han behöver nytt i garderoben.

Innan jag åker så har jag en fråga, för ni är så många nya här, och även om ni sällan lämnar avtryck så är bloggen mer besökt nu är någonsin. Bloggen har tredubblats på mindre än ett år och bloggportalens siffror visar 130 000 besök i veckan. Jätteroligt men eftersom ni inte gör så mycket väsen av er så blir jag lite extra nyfiken på vem du är och hur hittade du hit?

Skulle bli gööörglad om du berättade. Jag läser alla kommentarer  ♥

Kastar in en gamla favorit- i repris. Vi lagar sällan ”vanliga tårtor”  utan det blir pimpade cheesecakes eller kladdkakor. En varaint på chokladtårta som är så väldigt enkel att göra – och brukar bli uppskattade på kalasen !  

Till en form på 20-22 cm behöver du :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Garnering : 5 dl vispgrädde och 1 rulle med center + lite chokladströssel

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat helt.

Innan servering bred ut den vispade grädden över tårtan ( kladdkakan ) och dekorera med plopp och chokladströssel- detta använde jag  .

0
116 kommentarer

Guldknappen

Gomorron,

Dagen till ära har jag guldknappar i blusen idag – fyndade en söt blus med fint fall på Kappahl till dopet – och eftersom Milia ska döpas utomhus ( om vädret nu tillåter ) så köpte jag mig en svart kavaj med gulddetaljer till detta.

IMG_4053-001

IMG_4056-001

Kavajen är figursydd och är snyggare när den är på – än här där den hänger på galgen.
Ska se om jag fastnar på bild idag, så får ni se sen.

IMG_4057-001

Kavaj från H&M – de hade fått in flera snygga kavajer såg jag, helt i min smak.
Nu frukost innan vi åker bort mot lillasyster och dopet.

0
1 kommentar

Den enklaste efterrätten – ever

 

Välkommen helg ,
Vår klocka ringde straxt innan sju idag så upp och äta frukost- och sen var Molly och jag ute i skogen i en och en halvtimma. Härlig start på dagen, och sen blev det en effektiv förmiddag där jag jobbade av mail, och fotoredigerade till kommande uppdrag.  Mina fotoredigeringar går ut på att klippa ner bilderna först och främst, och ibland ljusa upp dem- om inte ljuset var ”bra” under tiden jag fotade.

När jag fotade dessa efterrätter var ljuset bra, så dessa har jag inte behövt att jobba så mycket med. En rikigt god & enkel efterrätt för den om inte vill stå och baka eller har tid att vänta på att glass / pannacotta ska stelna i 4-5 timmar.

IMG_3684-002

 Inte bara jättesmidigt utan väldigt gott också 🙂

Till den här efterrätten för två behövs : 
2 1/2 dl hallonkvarg
1 ask med färska hallon
2 stycken crunchiga cookies

Gör så här:
Krossa cookiesen och varva sedan smulor, kvarg och hallon.

Servera och njut!

IMG_3686-001

 

0
7 kommentarer

Hembakad Calzone

Hembakad calzone är både godare & billigare att göra hemma. Och vill man göra det enkelt för sig så köper man bara färdig pizzadeg i sin butik.

Minicalzone – eller piroger. Same same…. calz (1)
Det här behöver du till cirka 20-22 st :
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna

Fyllning: 

chilisås
strimlad skinka
riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  Under tiden kan du förbereda fyllningen : Riv ost, strimla skinkan.

aaaaaa (1)

Sen bakade jag  ut degen, och gjorde runda cirklar med hjälp av en skål, min var cirka 12- 13 cm i diameter. Och sedan fyllde jag dem penslade sidorna med uppvispat ägg och veck dem dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta riktigt bra tryckte jag ihop kanterna ytterligare en gång fast med gaffel. Vill man pensla dem med vispat ägg gör man det. jag tycker de blir finare om man inte gör det. Men det är en smaksak… Ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter tills de är gyllene. Servera sedan med sallad

Fungerar utmärkt att frysa in.

0
6 kommentarer

DV-guldknappen 2014

Ingen har väl missat att det är gala i helgen, Damernas Värld – Guldknappen 2014. De senaste 33 åren har Damernas Värld delat ut Guldknappen till 35 skickliga designers som alla bidragit till att göra svenskt mode. Det hade varit roligt att vara där, min inbjudan till denna tjusiga gala damp ner i brevlådan redan i somras. Jag hade sett fram emot att åka dit och träffa alla gulliga bloggkollegor, och kolla in alla fin-fina klänningar. Men tyvärr krockade galan med lillasysters dop – så jag får se fram emot att gå nästa år.

Guldknappen

Så jag och Jonathan blir stolta gudföräldrar till lilla Mila imorgon, det ska bli jätteroligt att åka över till öland och vara med på dopet också och träffa hela tjocka släkten. Så vi ska snart och hämta upp alla barnen från skolan och handla lite & åka över till stugan. Men jag återkommer under kvällen med nytt recept- håll utkik.

Och ha nu finaste fredagen!

0
2 kommentarer

Pasta med bacon och krispiga grönsaker

Middagsmaten igår var inte alls tokig- så jag bara måste tipsa om den här godingen. Inte illa att den bara en kvart  tjugominuter att laga heller.
Omnomnom. 

IMG_4044-001

Det här behöver du till 4 personer:
1/2 paket med linguini eller spagetti
2 pkt bacon
olivolja
1/2 finhackad gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
15 körsbärstomater i blandade färger
1 1/2 dl grädde
salt & peppar

Recept middag

Gör så här:
Koka pastan (al dente ) i saltat vatten, enligt anvisning på förpackning.  Tvätta och skär zucchinin i lagom stora munsbitar,
dela tomaterna på mitten, finhacka vitlöken och finskär löken.  Hetta upp en stekpanna och klipp ner baconet – fräs de klart till lagom knaprig yta.  Ta bort baconet och hetta upp samma panna med olivolja, fräs löken och vitlöken glansig, häll i resten av grönsakerna och fräs dem så de får färg, men de ska inte bli mjuka. Vänd  tillbaka baconet, och häll över den avrunna färdigkokta pastan i pannan och fräs runt. Tillsätt grädden under omrörning, låt sjuda upp precis och smaka av med salt och peppar.

IMG_4037-001

Riv gärna över någon god lagrad ost-
ät och njut!

IMG_4049-001

1
4 kommentarer