VECKOMATSEDEL

Måndag: Spicy Taco-soppa (vegetarisk)
Tisdag Lax med couscoussallad 
Onsdag Frasig fralla med krämig kycklingröra
Torsdag Blomkålsgratäng med bacon
Fredag Kallskuret, färsk frukt & grönt

Kallskuret, kött & kyckling, blandad frukt, grönsaker, en bit ost och så potatissallad.
Det är typ allt som behövs, godaste plockmaten ever.
Och bästa bjudmaten.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Wienersemlor som är en favvo här hemma.

Jag skriver inga exakta mått på fyllningen för det beror på hur mkt mandelmassefyllning man vill ha. Nu har vi även testat med nutellafyllning och med nötkräm i – blir fantastiskt gott! 

Det här behöver du till 4 wienersemlor: 
12 fyrkantiga smördegsplattor ( eller motsvarande på rulle)
mandelmassa + ovispad grädde
2 1/2 dl vispgrädde + 2 tsk vaniljsocker
Florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, Ta fram tre smördegsplattor pensla dem med kallt vatten och lägg dem  över varandra . Stamla ut runda bitar med hjälp av ett glas. Pensla dem med kallt vatten. Och grädda dem tills de precis blir gyllene, ungefär 10 minuter. Rör ihop mandelmassa &  lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig.  Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen. Vispa grädden & spiritsa/ klicka ut.
Pudra över florsocker och servera genast.

6
Kommentera

ZUCCHINIBURGARE


Hej där,
I kväll väntar middag på Postgatan här i staden med lite vänner. Ser fram emot det, ska bli både trevligt & gott. För er som inte bestämt er för vad ni ska äta ikväll kommer här ett litet tips.

img_3218
img_3228-1




Till 2 st vegetariska burgare

1 förpackning halloumi
250 gram zucchini
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning

Gör så här: 
Riv ner osten i en bunke, riv zucchinin på en tallrik. Strö över salt och låt det stå 5 minuter.
Lägg sedan zucchinin i ett kaffefilter och krama ur överflödig vätska. Vänd sedan ner i skålen.
Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite mer salt & lite chiliflakes.
Forma till två burgare och stek dem klart i smör. Vänd försiktigt när du vänder burgarna så de håller ihop.

7
2 kommentarer
REKLAM FÖR MIN BOK

TÄVLING

.

Tjingeling.

kikar bara förbi med litet tips : för ni får inte tävlingen jag har just nu på INSTAGRAM. Heter
@jennysmatblogg även där.

Du kan vinna mängder med choklad & godis och såklart mina signerade böcker med valfri hälsning i.

3
5 kommentarer

LÖGNÄSGÅRD I LAHOLM


.

Tjingeling,


Hoppas helgen varit fin och veckan startat snällt mot er. Personligen älskar jag måndagar!
Här väckte vi en nykläckt 13-åring med sång och paket. Helt galet att minstingen här numera är tonåring. Stannade till i Växjö i helgen så att Jacob, Klara, Thelma och Aaron fick uppvakta det blivande födelsedagsbarnet också. Hon har blivit så bortskämd med fina paket.

Nomi och jag vart förbi Löganäsgård i helgen, och jag vet ju hur mycket ni gillar att läsa vart vi har varit på för ställen. Så här kommer lite bilder. Jag hade sett detta stället lite överallt på instagram och tänkte att det kunde vara en lagom utflykt från oss.

En natt här med ställplats, 3 rätters, tillgång till spa samt frukost kostade 1800 :- Spa avdelningen var ganska liten, men perfekt att åka till med barn skulle jag säga. De hade en liten pool inomhus, 2 bastu, en bubbelpool och en uppvärm pool utomhus.

Trots att det inte var fullbokat så var det ganska mycket folk i spat, så man fick vänta på att få kliva ner i poolerna. Så funderar man på att boka skulle jag rekommendera att åka mitt i veckan om man har möjlighet.

Fanns även en mer barnvänlig meny som bestod av pannkakor / Spagetti & köttfärssås

Summa summaro, Nomi var jättenöjd. Och jag tyckte det var supertrevligt som ett stopp med husbilen.
Kanske inte det finaste spa:t jag sett. Men klart godkänt och skulle upplevas ännu mer positivt om det inte var köer till pooler och dylikt.

Betyg *** av ***** stjärnor.

18
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckans matsedel 🙂 

Måndag Världens godaste vegangryta
Tisdag Torsk med Kallesås
Onsdag Krämig ostpaj
Torsdag: Mustig köttfärssoppa 
Fredag Chicken con pollo

Kyckling con carne

Chicken con pollo för 5-6 personer :
800 gram kycklingfärs
smör
1 vitlök
1/2 finhackad gul lök
1 kycklingbuljong
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
2 burkar med vita bönor
en nypa socker
1 kryddmått salt
Sambal oelek  – hur mkt beror på hur starkt du vill ha det

Tillbehör : sallad , turkisk yougurt och tortillachips

Gör så här: 
Hetta upp en djup stekpanna med smör, hacka löken och fräs lök / vitlöken glansig.
Vänd ner färsen och bryn den klar, vänd ner vatten, krossade tomater, fond, bönor  , salt oc kryddor.
låt puttra på svag värme, och smaka av med sambal oelek, med tesked. För det är ganska starkt, föredrar du inte så starkt räcker det med ett par tsk, jag hade i lite mer.

Gott gott

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Chokladmousse-cheesecake

img_4729-1

Botten:
200 gram cookies ( te.x Maryland )
80 gram smält smör

Mousse:
3 gelatinblad
400 gram mjölkchoklad
250 gram mascarpone
500 gram philadelphiaost
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk vatten
1 rulle center

Topping: 
färska hallon
1 rulle center

Gör så här:
Mixa kakorna till smulor och rör ihop med det smälta smöret.
Pressa ut blandningen i en rund springform med avtagbara kanter. ( cirka 22-24 cm) Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Smält chokladen försiktigt i micron eller över vattenbad ( den ska inte bli för varm )
Vispa ihop mascarpone& färskostmed en elvisp i en bunke. Vispa grädden tills den är ordentligt fast och bildar stadiga toppar. Vänd ner grädden tillsammans med chokladen i mascarponeblaningen, vänd försiktigt med en slickepott tills allt är väl blandat.
Krama ur gelantinbladen och värm dem tillsammans med 2 msk vatten i en kastrull, de ska precis bara smälta. Rör ner detta i smeten, och rör kraftigt så att allt blandar sig väl. Grovhacka ner centern och blanda om fördela sedan ut jämt över kakbotten.
Låt stå och svalna i kylskåpet i minst 5 timmar, men gärna över natten.

Toppa med center och hallon.

3
Kommentera

OST- & BROCCOLIPAJ MED BACON

Istället för vanlig pajdeg så körde vi på en färdig smördeg.
Blev väldigt frasigt och gott.

Det här behöver du till fyllningen :
250 gram tärnat bacon
1 broccolibukett
3 ägg
2 1/2 dl mjölk
salt & peppar
2 dl riven valfri ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Stek baconet knaprigt.
 Dela broccolin, förväll 4–5 minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av ordentligt efteråt. Rör ihop ägg, mjölk,, salt och peppar. Rulla ut och lägg smördegen i en smord rund form, ca 25-28 cm i diameter. Lägg ner bacon, broccoli, och riven ost. Häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter, eller tills den fått en vacker färg. Pajen är klar när äggstanningen stannat och fått fin färg.

17
Kommentera

ONSDAGSPLANERNA

Hej på där ute,
Här har jag mest suttit och korrläst boken och skrivit ingresser. Har deadline på fredag, så jag överraskar mig själv med att vara ute i god tid. Ska snart ge mig ut på lunchpromenad med Charlie, och sedan hoppa ur myskläderna för att åka till Öland. Blir lite fikamöte med andra kollegor, så det blir himlens trevligt.
Melvin önskade sig kroppkakor till middag, så jag tänkte köra förbi Arontorps på vägen hem. De är de godaste köpekroppkakorna på ön. Mums!

Jo, samtidigt som jag korrläser så har jag frågestund på Instagram idag.
Kika förbi om du vill ställa någon fråga, eller bara är nyfiken på vad alla andra frågar för något.

På återseende,

16
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONLÄNK

PASTASÅS MED LAX & CITRON

Här kommer en smarrig och enkel pastasås.

IMG_9913
Lax recept

Det här behöver du: 
4 portionsbitar lax
1 charlottenlök
smör
salt & peppar
3 dl creme fracihe
2 dl vispgrädde
1 fiskbuljong
1 msk pressad citronsaft
smaka av med salt & peppar

Gör så här:
Dela den tinade laxen i midre bitar. Hetta upp en stekpanna och fräs den finhackade löken mjuk. Lägg ner laxbitarna och fräs klart, krydda med lite salt & peppar under stektiden. Vänd ner crème fracieh, grädde & fiskbuljong och låt allt sjuda ihop under omrörning. Sist smakar du av såsen med salt & peppar + citron.

Smaklig måltid

IMG_9870
IMG_9928

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Reklam 🩶 Upp till 80% RABATT på massa finkläder nu. Klicka här:

14
3 kommentarer
REKLAMLÄNK FRÅN BAGAREN & KOCKEN

VECKOMATSEDEL

Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag Vegetarisk Pastasås
Tisdag  Ceasarsallad med räkor & knaperstekt bacon
Onsdag Lufsa med bacon
Torsdag Ostfylld choritzo med potatismos
Fredag Tacolasagne

Den vackra formen kommer härifrån

Lasagne till 4-5 pers:

10 -12 lasagneplattor (gärna färska )
600 gram färdigstekt & kryddad färs
smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
1 liten burk med majskorn
salt och peppar
2-3 dl riven ost, tex. mozarella

Bechamelsås till lasagne:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du lasagne: 

Ställ ugnen på 175- 200 grader. Stek löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Vänd ner tacofärsen.
Blanda sedan i tomatkrossen,och majsen, chilisåsen och salta och peppar. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås,
och sedan med lasagneplattor.Varva sedan med, sås, köttfärsröra  och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.

Smaklig måltid!!

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Sockerkakssemlor

IMG_6267 (1)

Det här behöver du för att baka sockerkakssemla:
2 ägg
2 dl strösocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning 
200-300 gram mandelmassa
ovispad grädde

Vispad grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst, blanda i de mortlade kardemummakärnorna.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.

Ta ut och låt svalna. Du kan med fördel förbereda sockerkakan kvällen innan.
För att undvika att den smular sig brukar jag frysa in den lite snabbt. Då blir den lättare att hantera.

Dela sedan locket på sockerkakan. Gröp ut en kanal i botten där du ska lägga fyllningen.
Riv ner mandelmassan i en skål, rör ihop med någon matsked ovispad grädde till önskad konsistens.
Fyll upp kakan/ kanalen med detta. Vispa grädde och spritsa runt.
Lägg på locket och pudra över massor med florsocker.

Smaklig fika!

8
Kommentera

HÄNG MED AARON

.

God förmiddag raringar,
Här är det jobb fram till lunch sedan bär det av mot Växjö. Jag ska hämta min favoritperson där, nämligen Aaron. Så vi ska hänga ett dygn nu så att Jacob & Klara får sova en hel natt. Enligt föräldrarna är denna godbit som piggast på nätterna , så jag ser framför mig att vi får vara ute och köra bil hela natten 😉 hahah…. Och sova kan jag ju göra i helgen.

Farmor har handlat hem allt möjligt gott till Lilleman.

Vi har massa mys inplanerat idag. Först Sushi med Jacob & Klara. Sedan ska vi åka och fika med Thelma på hennes jobb. Sedan ska vi besöka lekplatser och ut och promenera. Häng med oss på Instagram om ni vill se vad vi har för oss detta dygn.

Kram på er.


31
Kommentera