BJUDEN PÅ 3 RÄTTERS <3


.

Hej där bloggisar,
Som ni sett på Instagram så blev det en välbehövlig helg hemma och i trädgården. Vi har räfsat löv och klippt häckar som aldrig förr. Och det blev många släp till återvinningen innan vi vart klara. Men så fint det blir, nu längtar jag ännu mer till våren.

Och förutom att vakna upp till världens träningsvärk så vaknade vi ju även upp till den 14 februari idag, Alla hjärtans dag och allt. Här ska kidsen och jag grilla till kvällen, sedan har jag köpt chokladhjärtan och rosor så vi ska duka fint. Men det blir en rätt tidig middag för jag ska iväg på båtkurs idag klockan 18.
Hur firar ni?

Jag fick ju även en liten försmak på alla hjärtans redan i fredags då jag blev bjuden på 3 rätters. Lyxigt värre.
Och hur gott var inte detta må ni tro?

Toastskagen – kan vara världens godaste förrätt.

Hemgjord potatisgratäng med oxfilé, rödvinsås och jureskogs bea.
Som ni vet brukar jag hylla denna köpevariant, men har ni inte provat jureskogs såser- gör de, de är verkligen såååå goda! Det närmaste hemgjorda man kommer.



Citronpannacotta med hallontopping.
Mumsfillibabba.

Vad händer idag då?
Jo jag har bokat möte med banken, dags att kolla över räntorna.
Bokat flyg och hotellet till Österrike, men mer om den senare.
Svarat på alla mail som kommit in över helgen.
Och nu ska jag sätta mig med bokföringen innan det är dags att åka in till stan och fylla på kyl och frys inför den kommande barnveckan.

Vi hörs snart igen.


18
Kommentera

VECKOMATSEDEL


Måndag: Tomatsoppa med kikärter & rostade nötter
Tisdag: Sweetchili lax
Onsdag: Mina godaste pannbiffar med brunsås
Torsdag: Ost- & skinkpaj
Fredag : Kycklingburgare med sötpotatis


Burgaren är lika enkel som den låter.
Hamburgerbröd, kycklingfile, cheddarost, dressing & sallad, tomat , lök.
.

Detta behöver du till sötpotatispommesen :
1 stor sötpotatis
2-3 msk potatismjöl
rapsolja
flingsalt

Gör dina sötpotatisstrips så här:
Skrubba din sötpotatis och skär den i tjocka strimlor. Precis som pommes strips.
Lägg dem i kallt vatten i cirka 15 minuter, ställ ugnen på 225 grader. Ta upp dem och låt dem rinna av. Blanda dem med ett par- tre msk potatismjöl, och lägg sedan ut dem på en plåt. Nu råkade mitt bakplåtspapper vara slut,  men lägg dem gärna på bakplåtspapper.
Ringla över lite matolja.  Lägg dem inte i en hög utan rada upp dem så att de inte nuddar varandra.
Skjuts in i ugnen, och låt den bakas där i 20 minuter ( mer eller mindre beroende på hur tjocka du gör dem)
Strö över flingsalt och servera.

Magiskt gott och de blir perfekt krispiga.


* * * * * * *

Något gott till kaffet : Dumlecookies


Det här behöver du till 14 kakor: 
2 äggvitor
2 1/2 dl florsocker
4 msk kakao
17 grovhackade dumlekolor

Gör så här: 
Ställ ugnen på 170 grader.
Vispa ihop äggvitor med florsocker med en elvisp. Vispa tre minuter.
Rör sedan ner kakao + grovhackad dumle. Fördela ut smeten med en sked.
Max sju kakor på varje, lägg dem glest. Ställ in i mitten och grädda cirka 10-12 minuter, håll ett koll på dem så de inte blir brända.

3
Kommentera
REKLAM FÖR MIN BOK

REA REA REA


.

Godmorgon på er raringar,
Jag ska alldeles snart packa ut mig i bilen för att fara till Växjö. Jag har jobb inbokat där idag, och passar såklart på att hälsa på min lilla ögonsten samtidigt. Han har tagit flera steg sedan jag såg honom sist, så jag hoppas han vill visa farmor nu när vi ses. Gullungen.

Men innan jag styr kosan mot Växjö så vill jag tipsa om SUPER-REAN som just nu är på ”Snabbt, Gott & Billigt”
För bara 109 :- blir den inbundna varianten din, erbjudandet är tidsbegränsat.
KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER


Trevlig fredag på er,

13
Kommentera

ERIKSBERG / SYNVILLAN


.

Hejsan,

Då var vi hemkomna efter ett par fantastiska dagar på Eriksberg, Nordens största naturreservat. Och som ni vet så gillar ju jag lite annorlunda boenden, så vi checkade in på synvillan som är en spegelvilla byggt på pålar.
Och vilken cool upplevelse detta var, och vilket fantastiskt ställe, vi har sett så mycket djur ätit fantastiskt god mat och bara vilat upp oss.

Själva huset här är som sagt spegelblankt,
och smälter in i omgivningarna hur bra och osynlig som helst.


Vardagsrummet med glasgolv, för att man skulle kunna se lite av alla vildsvin som gick och bökade. Man matade dem precis under så hade man tur så kom de fram och åt vid skymningen.

Sovrummet med utsikt över klippor och vattnet.


Jag har uppdaterat instagram under hela vistelsen med filmer och massa fler bilder.
Kika in där om ni vill se mer av vår tid här.

Nu ska jag sätta mig och jobba med korrläsningen av 2 kapitel innan jag tar kväll.

Hoppas ni får en superfin kväll.

18
2 kommentarer

KRÄMIG RÄKSOPPA MED BLÅMUSSLOR

Blåmusslorna skrubbar du i kallt vatten och vänder ner ett par minuter innan soppan är klar. ( Sortera bort trasiga musslor) De musslor som öppnar sig är godkända att äta.

Det här behöver du till 4 portioner:
10 cm purjolök
1 stor morot
1 palsternacka
10 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
2 dl vatten
5 dl vispgrädde
200 gram philadelphiaost
2 tsk sambal oelek ( beroende på hur starkt du vill ha det)
20-25 stycken blåmusslor
1 påse med stora oskalade räkor
1 kruka dill

Gör så här : 
Skiva även ner purjon. Skala grönsakerna och skär ner dessa på en tallrik.
Hetta upp en kastrull fräs purjon & grönsakerna en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i ett par minuter innan du vänder ner tomater, grädde & philadelphiaost. Låt allt sjuda upp i 5 minuter. Smaka av med dillen samt lite sambal oelek. Sist vänder du ner musslorna och låt sjuda ett par minuter med lock tills de öppnar sig ordentligt. Ta bort från spisen och nu är den klar att servera.
Lägg räkorna i djupa tallrikar och häll över den den goda grytan. Mums.

Servera genast med gott bröd.

5
Kommentera

MYSLUNCH MED MORMOR & MORFAR


.

Tjena tjena,

Hoppas måndagen börjat bra för er. Här i Kalmar skiner solen och fåglarna kvittrar för fullt. Det enda trista med detta är väl att jag varit tvungen att sitta inomhus och jobba isåfall. Men har hunnit med en myslunch i Nybro med min mormor & morfar åtminstone, och det är ju inte så pjåkigt.

Till min glädje så var det köttbullar med potatismos på menyn. Sååå gott.

Väl tillbaka har jag hunnit svara på mail, och kollat av statistik. Och nu tänkte jag ta mig en timme till att plugga till båtkörkortet. Vi har lektion ikväll, så jag vill vara lite förberedd på vad som komma skall.

Men på återseende raringar. Missa inte att följa med på Instagram, för imorgon åker jag iväg på nya äventyr.


Kram på er.

14
Kommentera

VECKOMATSEDELN


Måndag: Bananpannkakor ( endast 2 ingredienser )
Tisdag : Svampgratinerade biffar
Onsdag: Omelett med avokado
Torsdag : Fylld Baconinlindad kyckling
Fredag Paj med varmrökt lax & romsås

Paj lax

Det här behöver du till denna pajen :
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gram smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 näve Babyspenat
300 gram varmrökt lax
2 finhackade vårlök
2 dl riven västerbottenost / eller annan valfri
3 dl creme fraiche
3 ägg
1 msk finklippt dill
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen.  Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel. Smörstek löken mjuk ,  fördela babyspenat, lax och stekt lök i formen. Vispa sedan ihop ägg, creme fraiche , ost, dill & lite salt och peppar. Häll detta över fyllningen och ställ in i mitten på ugnen i 20- 30 minuter. Grädda den sedan i 20 – 30 minuter eller tills stanningen stannat och den fått lite gyllene färg.Servera med en god sallad och den goda romsåsen recept här

* * * * * * *

Något gott till kaffet: Syltgrottspaj

Det här behöver du:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
fast sylt ( te.x jordgubb eller hallon )

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram en rund springform på 22 cm, smöra och bröa.
Tärna ner smöret i en skål. Blanda strösocker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smöret. Arbeta för hand eller med maskin ihop till en deg. Forma sedan till små bollar och placera ut i formen. Tryck en grop i varje boll och lägg sylt i varje grop.
Ställ in i ugnen i cirka 13-18 minuter,  eller tills kakan är klar.

2
Kommentera

MIDDAGSTIPSET


.

Här kommer jag förbi med ett litet middagstips, en god och värmande gryta.

img_7398

Det här behöver du till 3-4 portioner:
1 stor gula lökar
10 cm purjolök
1 bit selleri
2 morötter
1 palsternacka
10 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
600 gram blandad fisk ( lax, sej, torsk )
2 1/2 dl vispgrädde
1-2 tsk sambal oelek ( beroende på hur starkt du vill ha det)
1 påse med stora oskalade räkor
1 kruka dill

Gör så här : 
Skala och skär löken smått löken, skiva även ner purjon. Skala grönsakerna och riv ner dessa på en tallrik. Skär även fisken i kuber.
Hetta upp en kastrull fräs löken & grönsakerna en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vänder ner fisken och tomaterna. Låt sjuda i 8 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med dillen samt lite sambal oelek. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och nu är den klar att servera.
Lägg räkorna i djupa tallrikar och häll över den den goda grytan. Mums.

Servera genast med gott bröd.

img_7417

13
Kommentera

FREDAGSJOBBET


.

Tjingeling,
Köpte hem lite andra ( för mig ) nyheter på godishyllan. Så dessa ska jag avsluta min jobbfredag med sedan ikväll. Har höga förväntningar på chokladkakan. Mums.

Annars har väl denna veckan bara lunkat på , det gamla vanliga liksom. Men nästa vecka har jag lite nytt och roligt inplanerat. Så det vill ni inte missa. Ska bo på ett ställe jag velat checka in på jättelänge.

Men innan dess tar vi helg och laddar upp batterierna, jag ska verkligen inte göra någonting i helgen mer än att umgås med kidsen. Eller jo, har en brunch med Marika inbokad på Söndag, lyxigt värre.

Kram på er.

14
2 kommentarer

VINTERSKRUD

Just precis som man började få lite vårkänslor så kom snön tillbaka. Men det är ju ändå bara Februari så det är ju inte så konstigt. I går fick jag se förslag till omslaget på boken, och det såg jättefint ut. Den kommande boken har en härligt mjuk gul färg och matchar med de andra kulörerna i tidigare böcker, längtar tills jag kan visa er.

Ganska fint med snö ändå.

Annars idag ska jag fortsätta jobba med korr av texter och redigering av material innan jag ska in och luncha med Nina i stan. Och i eftermiddag blir det en rejäl storstädning, välbehövlig med tråkigt.

Hoppas ni får en härlig Torsdag

16
Kommentera