Nytt i vardagsrummet och uppdateringar

Godkväller,
Hoppas ni har en riktigt fin lördagskväll, här ska vi precis sätta oss i soffan och kolla igenom filmtipsen ni gett! Tusen tack. Funderade lite på hur ni tycker kring uppdateringarna på bloggen, hur skulle ni vilja ha det. Oftast uppdaterar jag 1- 3 gånger om dagen – vad tycker ni är lagom… ett långt eller kanske tre mindre. Bara en tanke och vore roligt att höra vad ni tycker.

Annars så behövs det uppdateras lite bland grönväxterna här i huset, vi har många rum och det blir mycket att vattna- så jag uppskattar trovärdiga plastblommor jag. Men då och då springer jag på lite roliga annorlunda grönväxter som jag envisas med att handla och dessa hittade jag på blomsteraffären idag.

Hemma hos oss i vardagsrummet nereIMG_4664-001

 Ingen aning vad den heter eller hur lätt- eller svårskött den är men jag hoppas den ska överleva ett tag.

IMG_4667-001

De ser nästan ut som en liten gran fast med mjuka barr.  Supergulliga. Och kan tänka mig att de är extra gulliga att dekorera med till jul!
Eller hur?

0
22 kommentarer

Resan är bokad och det blev . . . . . .

*Trumvirvel* ….. Ja, det blev Thailand….. igen.
Vi har tittat och jämfört massor de senaste veckorna- Dominikanska, små öar runt omkring i Karibien , Aruba, Mexico.  Men hur gärna vi än hade velat åka till Karibien så tar  det emot att åka så långt med byten och tokiga flygtider. Jag kunde absolut tänka mig Mexico – Jonathan tyckte absolut inte! Och så efter mycket om och men så bestämde vi oss för vackra Thailand och Krabi igen. Vi har alltid varit nöjda efter en solresa dit. Ja och ni kanske minns var jag skrev förra året: att nästa gång jo då ska vi  inte åka charter med Lollo & Bernie igen. Haha så det gör vi inte , denna gången blir det Bamse 😉 Nomis högsta önskan kring resan har varit att få va med i dessa barnklubbar… Så jag vi låter det bli en sista sådan resa, för nästa år är hon för stor – så då får vi se om det blir mindre charter efter dess.

Eftersom jag inte har en aning om hur dessa hotell är så skulle jag bli jätteglad om någon av er som bott där berättade hur det var. Både bra & dåligt- om det är något  vi ska tänka på.

Koh Lanta : Blue Village Chada beach resort & Spa

Fullskärmsinfångning 2014-08-30 111433

Blue Village Anantara Si Kao Resort & spa

fritidsresor.se - Windows Internet Explorer 2014-08-30 113010

Bilder är lånade av fritidsresor.

Jag har en kategori som heter semester på bloggen- HÄR går att läsa om resor vi gjort.

0
23 kommentarer

Godisfredag och filmtips

Gokväll i stugorna 

Hoppas ni har bästa fredagen, vi har startat helgen som halv familj. Melvin sover över hos bästis och Thelma sover borta med två av hennes bästa vänner. Så det är ju bara jag Jonathan, Jacob & Nomi hemma – vi har bunkrat upp med godis , snacks och läsk. Vi planerar att se film sen ikväll när lillan somnat men som vanligt har vi ingen aning om vad vi ska titta på. Vill ni ha ett litet filmtips av mig så se: Non-stop såg vi för någon kväll sedan och den va spännande- se den!

Kan ni inte komma med era bästa filmtips till mig  – gamla som nya! Tipsa om ALLA braiga 😀

IMG_4649-001

Själv är jag fortfarande proppmätt efter middagen, men en liten godisbit ska jag nog orka äta sen till filmen.

IMG_4652-001

0
23 kommentarer

TacoFredag

Tacofredag idag – och har ni inte bestämt er riktigt för vad ni ska laga så har jag letat fram lite goda TexMex alternativ här.

Hoppas ni hittar något ni gillar 🙂

Tacoförslag på vad ni kan laga till er tacofredag.
Tacorulle- klicka HÄR

Recept bilden ovan -klicka HÄR

Tacopizza hittar du HÄR

Tacotårta hittar du HÄR

Tacolasagne hittar du HÄR

Tacopaj hittar du HÄR

Tacogratäng hittar du HÄR

Tex-Mex stroganoff hittar du HÄR

Taco enchiladas hittar du HÄR

Tacofisk recept hittar du HÄR

Tacosoppa med gratinerade tortilla HÄR

Kycklingtaco hittar du HÄR 

Pizza recept

0
12 kommentarer

Kolapannacotta med pecannötter & lingon

Att bli tipsad och prova nya recept är alltid roligt- annars är det ju lätt att fastna i sina egna gamla vanliga maträtter & bakverk. Jag fick ett gulligt mail av en bloggläsare som heter Therese , för ganska länge sen – som tyckte jag skulle prova hennes goda kolapannacotta med karamelliserade pecannötter. Och hur gott lät inte det – så igår vart jag tvungen att prova!   Till er  nya läsare som hittat hit: Bli inte nervösa för att detta skulle va ett svårt recept – detta är lika lättlagat som resten av recepten här. Jag gillar själv inte när det blir för krångligt,  eller innehåller för mycket ingredienser ( eller kryddor och saker man inte vet vad det är för något ) . Plus att denna efterrätt kan få vilken hemmakock som helst att känna sig som värsta mästerkocken.

Nåväl sagt och gjort – vi provade hennes recept med några små justeringar- och detta  är så GOTT!

img_4577-003 (1)

Kondenserad mjölk är det i denna pannacottan – det är alltså den som gör kolasmaken. Finns att köpa i alla matbutiker, står bland bakprodukterna eller bland de internationella varorna.

Det här behöver du till 8- 10 stycken portioner:
1 dl nutella + 3 msk grädde
1 burk med kondenserad mjölk sötad (cirka 400 gram)
5 dl vispgrädde
4  gelatinblad

Karamelliserade pecannötter:
1 påse pecannötter
4 msk sirap
2 msk strösocker
2 nypor flingsalt

Dekorera med lingon eller andra bär.

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Värm upp grädde & kondenserad mjölk tillsammans i en kastrull – den ska inte koka men bli het. Krama ut gelatinbladen och vänd ner i grädd/mjölken rör ner den så att den blandas väl och löses upp. Ställ av från plattan och ta fram glasen du ska fylla efterrätten med. Rör ihop nutella med grädde ( fungerar också med lite philadelphiaost om du inte har grädde ) Nutellan blir väldigt hård i kylskået om man inte blandar ut den med något. Fyll glasen med en msk eller par av nutellan, höll försiktigt ner pannacottan i glasen och ställ kallt i fyra timmar. Under tiden kan du göra de karamelliserade pecannötterna. Grovhacka nötterna , typ dela dem tre gånger. Hetta upp en panna och häll i sirap, socker och salt och låt detta bubbla några minuter under omrörning. Vänd ner nötterna och blanda om så det fördelas över alla nötter.  Ta fram en bakplåtsklädd plåt och fördela ut pecannötterna där med hjälp av två gafflar ( detta är super varmt) ställ in i ugnen i cirka 5- 10 minuter. De ska bara få fin färg och dofta nötigt – låt svalna.

Servera sedan pannacottan med de goda nötterna och lite färska syrliga bär.
img_4582-001 (1)

Extra bra att den kan förberedas redan kvällen före – smidigt om man ska ha gäster och inte vill stressa. Och nu hinner jag inte sitta här framför dataskärmen längre,  ska jag sätta igång med dagens lunch- så vi hörs om en stund igen.

Kram och trevlig fredag!

0
11 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Skogspanna med fläskfile & lingon

Missa inte att följa bloggen via Facebook HÄR 
eller på instagram: @jennysmatblogg

Gryta fläskfile

För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

IMG_4467-001

Jag valde att ha ungsbakade primörer som tillbehör, potatis & morötter som jag bakade med olivolja, flingsalt & ströbröd.
Varför ströbröd? Jo det ger en knaprigare yta- jättegott!

IMG_4469-001

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️
Och så ett härligt tips från Bubbleroom. Just nu är det 40% RABATT på massor i sortimentet.
KLICKA HÄR

2
21 kommentarer

Heta räkor

Heta räkor är goda till plockmaten, buffén eller bara fylla i små serveringsglas och bjuda på till förrätt.

IMG_2368

Själva räkorna gjorde jag så här: 
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt

Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.
Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.

Heta räkor

 

1
Kommentera

Fyllda Dumlecookies

Hej min bloggvän,

Jag & Nomi är på väg till Leos Lekland för att möta upp Melvin & hans bästis August & hans mamma. Nu var det ett tag sedan vi var där så det var roligt om de frågade om vi ville följa med. Det har ju varit lite för fint väder nu några månader för att planera in lekland eller simhallen. Denna sommarvärme kommer jag leva länge på. Något som inte heller blivit mycket av i sommar är bakning, så det tog jag igen med råge igår. Tre sorters kakor/desserter bakades, och den första ut som jag prövade fram var dessa Fyllda Dumlecookies.

Kan vara de godaste småkakorna jag gjort- dessa tycker jag ni ska baka till nästa kalas. Om ni gillar Dumle det vill säga:-)
Dumlecoockies

För att inte missa alla bloggens dagliga uppdateringar med mat och kakor så kan ni följa den via facebook HÄR Och ni kan även följa den via instagram : @jennysmatblogg

Det här behöver du till cirka 32- 35 kakor :
120 gram osaltat smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk sirap

Fyllning : 32-35 Dumlekolor

Garnering : Strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft )
Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop.  Blanda ner äggen, sirap  i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg.  Förbered Dumlen,öppna och ta bort pappret, häll upp en skål med strösocker och förbered en ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt  med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar.
Baka med dumle
Platta ut och fyll dem med en hel dumle- rulla ihop till en boll igen. Lägg ner i socker och rulla till den täcks- lägg dem med lite avstånd emellan på bakplåten, det kommer behövas två plåtar.  Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 5- 7 minuter.  Det går snabbt de sista minuterna så ha koll.
Kakorna ska spricka och lite av Dumlen ska flyta ut innan du tar ut dem.

Låt svalna något- innan du tar fram dem till fikat.

Helt oemotståndliga – galet goda!

Dumle kakor

8
91 kommentarer

Ädelost- och broccolipaj

Det känns riktigt bra att börjat äta mer vegetariskt – vi försöker servera det en gång i veckan. Sist lagade vi en krämig och god broccolipaj med ädelost, det var tomma tallrikar efter denna denna måltid- så den rekommenderas varmt. Försöker ni också äta mer vegetariskt, kan ni inte tipsa mig om fler middagar/ rätter- det uppskattas jättemycket.

IMG_4492-001

Och  nu när detta inlägget är klart ska jag sätta mig och redigera och skriva ner recept på de galet goda Dumlekakorna ni såg på instagram igår… de är så goda att ni knappt kan tro det 😉 Skriv upp på handla listan och baka dem till helgen, det tycker jag det.
IMG_4494-001

Det här behöver du till en större pajform :
150 gram smör
3 1/2 dl dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
1/2 tsk salt

Fyllning : 
500 gram fina broccolibuketter
10 körsbärstomater
140 gram ädelost
4 ägg
4 dl grädde
2 dl riven ost

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.
Tärna smöret i en skål och mät upp övriga ingredienser – arbeta ihop till en deg och ställ svalt i 20 minuter.
Tryck sedan ut i en form, picka med gaffel och förgrädda i 10 minuter. Fyll sedan med broccolibuketterna och delade tomater, tärna ner ädelosten och vispa ihop rädde & ägg- salta och peppra lite ( men tänk på att mögelosten är salt i sig ) Riv över ost och grädda i cirka  20- 30 minuter.
Servera genast med en god sallad.

 

IMG_4503

0
29 kommentarer

Just nu i mitt kök

 Hej där,
kikar in här en liten snabbis mellan fototagningarna och bildredigeringarna. Idag bakas det tre sorters kakor/ efterrätter , nya sorter jag aldrig gjort förrut, ska bli spännande att både baka och provsmaka.  Det gäller att planera sin tid när man jobbar hemifrån så idag är det bara efterrätter som står på schemat. Ja förutom den pastarätt som planeras till middag- receptet på den dyker upp snart också.

IMG_4341

Några av ingredienserna är Dumle, Nutella, och pecannötter – det kan väl inte bli annat än jättegott?! 😉 Vi hoppas på det iallafall , återkommer senare – tills dess ha en jättefin tisdag

Kram Jenny

IMG_4354

0
5 kommentarer