Min jordgubbssylt som jag kokade gjorde jag så här.
Det enda som behövs är detta:
2 liter jordgubbar
1 kilo syltsocker
Syltburk
Gör så här: Skölj bären och skär i mindre bitar. Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret. Koka upp och låt sjuda i några minuter, ta efter hand bort skummet. Jag mosade lätt jordgubbarna med en gaffel, men ville inte mixa dem helt släta. Häll upp dem i rena syltburkar och låt svalna.
Hoppas ni haft en jättebra lördag och vi har haft en riktigt fin kalasdag , med sol & vackert väder. Efter som vi är en stor släkt så är det tacksamt när man kan duka långbord utomhus…. och att grilla hamburgare är smidigt när man är många, och så gott dessutom. Till fika blev det dumlekakor och chokladiga cheesecakes. Det är så roligt att baka dessa frysta små bakverk- de och kladdkakor är så tacksamma att bjuda på när det kommer gäster. Vem gillar inte liksom…… Detta är ett helt eget framprovat recept som jag tycker ni ska provbaka!
Den ena cheesecaken bakade vi med after eight, och den andra blev en snickersvariant- bägge med choklad- självklart 😉
Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Gör sedan tryffel-toppingen: Värm upp grädden och smöret tills det precis börjat kokat- ta av från plattan och rör ner chokladen tills allt smälter. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Varva sedan after eight och ”smeten i några olika lager.
Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat. När cheesecaken stelnat något, häll över tryffeltoppingen och sätt dit några mintkakor som dekorering ( jag skar mina till trianglar innan) . Jag väntade till min var helt fryst. Ta fram kakan minst en kvart innan servering.
Tips! Använd en vass kniv när ni portionerar ut denna kakan- för mintkexen lättare ska skäras itu.
Mina matbilder & recept får du låna till bloggen när du länkar tydligt.
Välkommen fredag och snart är nog helgen här för de flesta av oss.
Jag har precis packat klart och städat så det är lite ordning till husvakten kommer, vi åker över till Öland och stugan om en liten stund. Färdkost i form av choklad blev det… Någon som smakat ? Den andra liknande med kolakräm i var helt amazing- så jag har stora förhoppningar på denna också.
Massa bra läsning har landat i lådan de senaste veckorna , tre tidningar från Damernas Värld.
I stugan ska det bakas två olika sorters cheesecakes till Melvins kalas imorgon.
Blirde lika goda som jag hoppas på så kommer recepten på bloggen.
Jag försöker kika förbi bloggen lite senare o i eftermiddag,
Tjingeling,
Sitter och kollade igenom bilderna och ser att jag missat att uppdatera denna supergoda förrätt som vi gjorde i stugan i somras.
Den är fräsch, syrlig och med ett par droppar tabasco finns även lite hetta – och att den bara tar ett par minuter att slänga ihop gör inte saken sämre. Gillar´t
Det här behöver du till 6 peroner :
2 mogna avokado
2 mogna mango
1 rödlök
1 burk med kräftstjärtar
Marinad :
1/2- 1 msk citronsaft
3 msk olivolja
3- 8 ( mer eller minder hur starkt du vill ha) droppar tobasco
Gör så här:
Skala och tärna upp avokado och mango, finhacka löken. Blanda samman i en skål.
Rensa kräftstjärtarna och blanda ihop marinaden med kräftorna. Låt ligga i kylskåpet ett tag, innan du rör ihop kompotten med kräftorna.
Servera genast.
Hoppas dagen har startat riktigt bra för dig. Jag & Molly är tillbaka efter vår 7,5 kilometers powerwalk- och jag känner mig nöjd att jag faktiskt är motiverad att gå dem varje morgon. Har fortfarande inte kommit igång med att springa något än, men siktar väl på nästa vecka då 🙂 Bättre med lite motion än ingen alls, intalar jag mig.
Jag lagade en höstgryta för ett par dagar sen som jag nu har satt mig och skrivit ner receptet på – jag har så mycket nya maträtter i datorn & kameran så jag skulle behöva sätta mig ner nu i dagarna och bara mata ut nya middagar & bakverk… förbereda och uppdatera.
En liten glimt ner i den här goda höstgrytan.
Vi serverade med kokt potatis – funkar utmärkt med ris också.
Höstgryta för 5-6 personer : smör
1 näve med champinjoner
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
3 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med svartvinbärsgele
10 – 15 stycken soltorkade tomater maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar
en vända med torkad timjan
Serveras med kokt potatis eller kanske ris?
Gör så här: Dela svampen i lagom stora munsbitar, Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan svampen, skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med gele och lite salt och peppar. Klipp ner soltorkade tomater innan servering, dekorera med lite gröna örter.
Klar att servera !
* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.
Tittar bara förbi en liten sväng nu medan andra plåten med kakor åker in i ugnen. Har mjöl i halva köket och bakskålar i hela diskhon, japp så ser det ut här..hehe. Halva kvällen igår gick jag och klurade på de perfekta kakorna som jag vill pröva fram – jaja … det är så typiskt mig att gå och tänka på sådant bara för att jag jobbar med mat och kakor hela dagarna. Skrev ner några ideer, men var inte helt övertygad. Förän jag imorse vaknade och hade bästa iden- och dessa kakor blev nyss klara. Och jag vågar lova att ni kommer gilla dem, för de blev helt galet goda- recept kommer.
Nu ska jag prova fram lite andra kakor, med bland annat Polly – och håll tummarna för att de blir lika goda.
Något som jag gillar mycket & lagar ofta är pasta det har ni sett här på bloggen nu under åren.Och därför kändes det självklart att tacka ja till detta samarbetet med Kungsörnen och deras ”Må bra” pasta. Jag kommer under ett par månder prova tre av deras sorter- och först ut var denna linguine-pastan som är en ljus fiberpasta. Kungsörnen finns även på instagram, ni hittar dem där på: @kungsornen
Det första receptet jag lagade var en vegetarisk maträtt – gott & nyttigt!
Till 4 personer behöver du
1/2 paket med Kungsörnens ljusa fiberpasta- linguine
olivolja
1 zucchini
1/2 finhackad gul lök
1 finhackad vitlök
10 röda cocktailtomater
10 gula
1 burk med minimajs
2 dl vispgrädde
salt& peppar
Toppa med sesamfrön
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen, i saltat vatten.Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Finhacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med höga kanter, häll i olivolja och värm upp. Vänd ner löken / vitlök och fräs glansig. Tillsätt resten av grönsakerna och fräs ett par minuter- jag vill få lite yta på dem, men de ska fortfarande vara krispiga. Häll av vattnet av pastan och vänd ner i pannan- rör om häll i grädden under omrörning och låt sjuda upp.
Smaka av med salt och peppar.
Morgonstund har guld i mund. Speciellt när man blir serverad en sådan här god smörgåstårta till frukost. Oj oj oj .. smörgåstårta ligger på top 10 bland det godaste som finns.
En liten glimt av söta rosa kvistrosor, hittade dem på blomsteraffären i helgen. Tyckte det var lite annorlunda och fina, inte lika stora rosor som vanliga buketter. Utan mindre och fler blommor på varje stjälk.
Efter denna jätte-frukost ska jag snöra på mig skorna och ge mig ut på powerwalk. Jag vet att många förespråkar att man ska gå innan frukost, men det skulle jag inte klara då jag vaknar hungrig – det är fullkomligt omöjligt att ge sig ut och gå innan jag ätit en stadig frulle.
Det finns få saker i matlagning som gör mig så glad som när jag lyckas att få ihop en riktigt god vegetarisk måltid. Dessa smakrika kikärtsbiffar lagade jag för lite sen och man kan lätt smaksätta dem med vilka kryddor& örter man själv gillar bäst.
Det här behöver du till 6- 7 kikärtsbiffar:
2 burkar / förpackningar med kokta kikärter
1 tsk med salt
peppar efter smak & tycke
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 1/2 msk med hackad persilja ( fryst går bra)
Gör så här: Börja med dressingen – påminner om tzatziki men med creme fraiche. Hacka gurkan smått och rör ihop med creme fraichen, pressa ner en liten vitlöksklyfta, smaka av med salt & salladskrydda. Ställ kallt och börja med biffarna. Skölj de kokta kikärterna, och mixa dem i en matberedare, jag valde att inte mixa helt slätt. Tycker det är gott med lite tuggmotstånd. Pressa ner vitlök, salt och kryddor och ägg och ströbröd och rör runt ordentligt. Ta fram en tallrik med vetemjöl på- Hetta upp en stekpanna med rapsolja och forma biffar, doppa runt i mjöl och bryn ett par minuter på varje sida. De är klara när de fårr gyllenbrun färg och är genomvarma.
Servera genast med gurkdressingen.
Hej då sommaren och Augusti & välkommen höstmånad,
Jag gillar hösten och har inget emot alls denna friskiga krispiga luft som hösten tar med sig. Särskilt nu när vi är ute och powerwalkar så är det uppskattat. Efter morgonrundan så var det hem och jobba, och så här ser dagens arbetsvy ut- eller iallafall förmiddagens. Jag sitter i vardagsrummet och arbetar med bilder medan jag lite halvt som halvt kikar på nyhetsmorgon. Sen slipar jag lite på två nya cheesecakes som jag har tänkt att baka till helgen då vi har kalas för Melvin. Ja vi har mycket födelsedagar här på hösten, Thelma i Augusti, Melvin i september & Jacob i oktober. Och Jacob fyller ju 15 år – så Jonathan & han har varit och kollat mopeder & jämfört i flera veckor eller snarare månader. Sen fyller Jonathan några dagar efter Jacob så det kommer bli väldigt mycket nya kak och cheesecakesrecept här nu de kommande veckorna.
Buketten i vardagsrummet, helgbuketten blev röda rosor,
det är inte ofta jag köper hem röda jag är väldigt förtjust i de rosa. Men rosa var slut och dessa röda är rätt maffiga- får se hur länge de är fina nu.
Hepp hepp , nu ska jag fortsätta med bilderna!
Kikar in senare med ett nytt recept