Höstgryta med fläskfile & soltorkade tomater

Godförmiddag på er, 

Hoppas dagen har startat riktigt bra för dig. Jag & Molly är tillbaka efter vår 7,5 kilometers powerwalk- och jag känner mig nöjd att jag faktiskt är motiverad att gå dem varje morgon. Har fortfarande inte kommit igång med att springa något än, men siktar väl på nästa vecka då 🙂 Bättre med lite motion än ingen alls, intalar jag mig.

Jag lagade en höstgryta för ett par dagar sen som jag nu har satt mig och skrivit ner receptet på – jag har så mycket nya maträtter i datorn & kameran så jag skulle behöva sätta mig ner nu i dagarna och bara mata ut nya middagar & bakverk… förbereda och uppdatera.

En liten glimt  ner i den här goda höstgrytan.Recept fläskfile

Vi serverade med kokt potatis – funkar utmärkt med ris också.


Höstgryta för 5-6 personer :
smör
1 näve med champinjoner
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
3 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med svartvinbärsgele
10 – 15 stycken soltorkade tomater maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar
en vända med torkad timjan

Serveras med kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar, Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan svampen, skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med gele och lite salt och peppar. Klipp ner soltorkade tomater  innan servering, dekorera med lite gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

0
15 kommentarer

Bakar & provar nya recept

Tittar bara förbi en liten sväng nu medan andra plåten med kakor åker in i ugnen. Har mjöl i halva köket och bakskålar i hela diskhon, japp så ser det ut här..hehe. Halva kvällen igår gick jag och klurade på de perfekta kakorna som jag vill pröva fram –  jaja … det är så typiskt mig att gå och tänka på sådant bara för att jag jobbar med mat och kakor hela dagarna. Skrev ner några ideer, men var inte helt övertygad. Förän jag imorse vaknade och hade bästa iden- och dessa kakor blev nyss klara. Och jag vågar lova att ni kommer gilla dem,  för de blev helt galet goda- recept kommer.

Nu ska jag prova fram lite andra kakor, med bland annat Polly – och håll tummarna för att de blir lika goda.

IMG_4838-001

Hepp dags att sanera köket!

Hörs snart

0
20 kommentarer

Pastatisdag

sponsorskyltkungsornen

Hej där,

Något som jag gillar mycket & lagar ofta är pasta det har ni sett här på bloggen nu under åren.Och därför kändes det självklart att tacka ja till detta samarbetet med Kungsörnen och deras ”Må bra” pasta.  Jag kommer under ett par månder prova tre av deras sorter- och först ut var denna linguine-pastan som är en ljus fiberpasta. Kungsörnen finns även på instagram, ni hittar dem där på: @kungsornen

Det första receptet jag lagade var en vegetarisk maträtt – gott & nyttigt!

IMG_4020-001

Till 4 personer behöver du 
1/2 paket med Kungsörnens ljusa fiberpasta- linguine
olivolja
1 zucchini
1/2 finhackad gul lök
1 finhackad vitlök
10 röda cocktailtomater
10 gula
1 burk med minimajs
2 dl vispgrädde
salt& peppar

Toppa med sesamfrön

Vegetariska recept

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen, i saltat vatten.Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Finhacka löken och vitlöken.  Hetta upp en stekpanna med höga kanter, häll i olivolja och värm upp. Vänd ner löken / vitlök och fräs glansig. Tillsätt resten av grönsakerna och fräs ett par minuter- jag vill få lite yta på dem, men de ska fortfarande vara krispiga. Häll av vattnet av pastan och vänd ner i pannan- rör om häll i grädden under omrörning och låt sjuda upp.
Smaka av med salt och peppar.

Servera genast.

Gudagott!

IMG_4031-001

1
8 kommentarer

Morgonstund har guld i mund

Morgonstund har guld i mund. Speciellt när man blir serverad en sådan här god smörgåstårta till frukost. Oj oj oj .. smörgåstårta ligger på top 10 bland det godaste som finns.

Smörgåstårta bilder

En liten glimt av söta rosa kvistrosor, hittade dem på blomsteraffären i helgen. Tyckte det var lite annorlunda och fina, inte lika stora rosor som vanliga buketter. Utan mindre och fler blommor på varje stjälk.
IMG_4813-001

Efter denna jätte-frukost ska jag snöra på mig skorna och ge mig ut på powerwalk. Jag vet att många förespråkar att man ska gå innan frukost, men det skulle jag inte klara då jag vaknar hungrig – det är fullkomligt omöjligt att ge sig ut och gå innan jag ätit  en stadig frulle.

Kika in på bloggen om en stund med nytt recept.

0
6 kommentarer

Kikärtsbiffar med gurkdressig

Det finns få saker i matlagning som gör mig så glad som när jag lyckas att få ihop en riktigt god vegetarisk måltid. Dessa smakrika kikärtsbiffar lagade jag för lite sen och man kan lätt smaksätta dem med vilka kryddor& örter man själv gillar bäst.

Vegetariska recept

Det här behöver du till 6- 7 kikärtsbiffar:
2 burkar / förpackningar med kokta kikärter
1 tsk med salt
peppar efter  smak & tycke
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl  ströbröd
1 ägg
1 1/2 msk med hackad persilja ( fryst går bra)

Vetemjöl + rapsolja

Snabb gurkdressing:
1 dl creme fraiche
1/3 dl gurka
1 vitlök
salt
salladskrydda

IMG_4793-001

Gör så här:
Börja med dressingen – påminner om tzatziki men med creme fraiche. Hacka gurkan smått och rör ihop med creme fraichen, pressa ner en liten vitlöksklyfta, smaka av med salt & salladskrydda. Ställ kallt och börja med biffarna.  Skölj de kokta kikärterna, och mixa dem i en matberedare, jag valde att inte mixa helt slätt. Tycker det är gott med lite tuggmotstånd. Pressa ner vitlök, salt och kryddor och ägg och ströbröd och rör runt ordentligt. Ta fram en tallrik med vetemjöl på- Hetta upp en stekpanna med rapsolja och forma biffar, doppa runt i mjöl och bryn ett par minuter på varje sida. De är klara när de fårr gyllenbrun färg och är genomvarma.
Servera  genast med gurkdressingen.

Mums

0
25 kommentarer

Dagens arbetsvy

Hej då sommaren och Augusti & välkommen höstmånad,
Jag gillar hösten och har inget emot alls denna friskiga krispiga luft som hösten tar med sig.  Särskilt nu när vi är ute och powerwalkar så är det uppskattat. Efter morgonrundan så var det hem och jobba, och så här ser dagens arbetsvy ut- eller iallafall förmiddagens.  Jag sitter i vardagsrummet och arbetar med bilder medan jag lite halvt som halvt kikar på nyhetsmorgon. Sen slipar jag lite på två nya cheesecakes som jag har tänkt att baka till helgen då vi har kalas för Melvin. Ja vi har mycket födelsedagar här på hösten, Thelma i Augusti, Melvin i september & Jacob i oktober. Och Jacob fyller ju 15 år – så Jonathan & han har varit och kollat mopeder & jämfört i flera veckor eller snarare månader. Sen fyller Jonathan några dagar efter Jacob så det kommer bli väldigt mycket nya kak och cheesecakesrecept här nu de kommande veckorna.

IMG_4769-002

Buketten i vardagsrummet, helgbuketten blev röda rosor,
det  är inte ofta jag köper hem röda jag är väldigt förtjust i de rosa. Men rosa var slut och dessa röda är rätt maffiga- får se hur länge de är fina nu.

IMG_4772-001

 Hepp hepp , nu ska jag fortsätta med bilderna!
Kikar in senare med ett nytt recept

Tjingeling

0
5 kommentarer

Wokad kyckling med krispiga grönsaker

Igår blev det kycklingwok till middag och vi gjorde en riktig kylskåpsinventering och hade i lite allt möjligt gott vi hittade. När jag började med maten så var jag helt säker på att jag hade två paket med äggnudlar hemma… Men när jag skulle ta fram demma från överskåpet så var de som bortblåsta – svor lite grann och muttrade innan jag kom på att vi hade ett paket linguine ( platt spagetti ) i skafferiet. Så vi kokade upp det & det blev faktisk oväntat gott och lite mer stuns i en vanliga nudlar. Så det kommer jag nog att byta ut mot även i fortsättningen.  Pröva vetja!

Vid allergi så byt ut jordnötter till cashewnötter.

Wok recept

Och har ni minimajs, bambuskott eller några andra goda grönsaker grovhacka ner det också.

Det här behöver du till 5- 6 personer:
900 gram kyckling
rapsolja
1 näve med broccoli
1 röd paprika
1 gul lök
1 stor morot
lite riven ingefära
2 dl vatten
salta jordnötter /cashewnötter

Woksås: 
1 msk rödvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
7 tsk kinesisksoya
1- 2 tsk med sambal oelek

Serveras med linguine eller nudlar

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser till woksåsen, och  koka pasta / nudlar enligt anvisnig på förpackning. Koka den al dente.  Hacka grönsakerna & löken , strimla moroten.  Skär kycklingen i tunna skivor och fräs den tills den får färg i teflonpanna med höga kanter. Vänd ner grönsakerna och fräs så att de får lite färg, men de ska inte bli mjuka.  Vänd över 2 dl vatten och låt sjuda upp. Tillsätt så mycket av woksåsen som du tycker  att det behövs – smaka av allt eftersom .
Låt sjuda ihop med en näve jordnötter och servera med pasta / nudlar och klyftad lime


IMG_4686-001

3
10 kommentarer

Recept soltorkade tomater

Det är busenkelt att göra egna soltorkade tomater, odlar du egna tomater så är det en fördel.
Då blir det både godare & billigare. Dessa bjöd lillasyster på hemma hos sig när vi var där sist på middag.

IMG_2011 (1)

Till cirka 500 gram behöver du:
1 kilo med små körsbärstomater ( i blandade färger )
1 nypa salt
6 vitlöksklyftor
ev. färska örter
2 1/2 dl god olivolja

Gör så här:
Snitta tomaterna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Kärnhuset ska vara uppåt som på bilden.
Ställ in plåten på nedre delen av ugnen på cirka 100- 120 grader i cirka 2 1/2 – 3 1/2 timma. Detta beror på tomaternas tjocklek, så kolla dem under tiden så att de inte bränns.

Låt dem svalna och lägg dem sedan i en snygg glasburk och full upp med olivolja och delade vitlöksklyftor, så att det täcker tomaterna. Klipp över lite färska kryddor, och ställ sedan kallt.

 

 

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Precis som vanligt så kör vi veckomatsedel här på bloggen på söndag- såg av slump nu att detta är 60:e veckan. Känns lite maffigt!
Hoppas ni hittar något ni gillar – annars får ni bläddra vidare i kategorierna. Ojda… Halva inlägget försvann, så jag uppdaterar igen.

Måndag     Italiensk lax med fetaostkräm
Tisdag :     Falulåda med makaroner
Onsdag :   Panerad kyckling med potatis provencale
Torsdag :  Köttbullar i sås och potatis
Fredag : Fläskfile Provencale

För 4 – 5 personer :
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar

200 gram philadelphiaost
Provencal krydda ( knorr )
salt & peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med att blanda ihop philadelphiaosten med örtkryddan. Och ställ kallt under tiden du gör köttet. Skär köttet i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn sedan köttet tills det fått fin färg. Krydda med salt & peppar. lägg det färdiga köttet i en ugnsfastform och fördela över osten. Ställ in i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter tills osten smält och blivit genom varm. Servera genast med klyftpotatis och en krispig sallad.

* * * * * * * * * * *

Och så något sött & gott till kaffet  : Kladdiga

Lätta att göra och grymt goda!

IMG_6069

Till cirka 15 stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

Klara att servera.

 

0
12 kommentarer

Nytt i vardagsrummet och uppdateringar

Godkväller,
Hoppas ni har en riktigt fin lördagskväll, här ska vi precis sätta oss i soffan och kolla igenom filmtipsen ni gett! Tusen tack. Funderade lite på hur ni tycker kring uppdateringarna på bloggen, hur skulle ni vilja ha det. Oftast uppdaterar jag 1- 3 gånger om dagen – vad tycker ni är lagom… ett långt eller kanske tre mindre. Bara en tanke och vore roligt att höra vad ni tycker.

Annars så behövs det uppdateras lite bland grönväxterna här i huset, vi har många rum och det blir mycket att vattna- så jag uppskattar trovärdiga plastblommor jag. Men då och då springer jag på lite roliga annorlunda grönväxter som jag envisas med att handla och dessa hittade jag på blomsteraffären idag.

Hemma hos oss i vardagsrummet nereIMG_4664-001

 Ingen aning vad den heter eller hur lätt- eller svårskött den är men jag hoppas den ska överleva ett tag.

IMG_4667-001

De ser nästan ut som en liten gran fast med mjuka barr.  Supergulliga. Och kan tänka mig att de är extra gulliga att dekorera med till jul!
Eller hur?

0
22 kommentarer