Recept på omelett

Godmorgon och välkommen torsdag !
Jag har precis vinkat av barnen till skolan och ska börja gå igenom matbilderna från förra veckan. Sen såg jag att flera av er önskat en egen kategori med omeletter så jag har möblerat om bland recepten & mina kategorier igen för att ni lättare ska hitta här. Och idag öppnade vi upp för en ny  – som kort och gott bara heter omeletter. Där kommer jag samla alla mina bästa recept på dem. Det är gott till frukost, mättande till lunch , och bra mat för er som undviker kolhydrater.

recept omelett

Gott att fylla dessa med ost, philadelphiaost eller någon stuvning.

omelett

För att komma till recept & kategori på omeletter klicka HÄR

Psssst…. roligt att ni är så många nya här. *Hoppas ni ska trivas*

Kram

0
4 kommentarer

Saftig äppelkaka med kardemumma

En riktigt god äppelkaka och receptet tror jag kommer från min mormor från början, och hon kan baka må ni tro. Vet inte om jag nämnt det tidigare men jag har världens coolaste morföräldrar ♥ på riktigt…. de är 77  år- och så pigga och glada. Och de är helt klart världens tuffaste gammelmorföräldrar också – det blir så långt att säga bara så barnen har alltid kallat dem: mommo & moffa.  Och just nu  ( as we speak )  sitter de på tåget mot köpenhamn med sina vänner för att ikväll flyga till Österrike, på ett par veckors semester. Helt underbart!

Mjuk äppelkaka med smak av kardemumma

img_5168 (1)

Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel

Kardemumma och Pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker.  Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn)   minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig.  Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.

Omnomnom

img_5175 (1)

2
40 kommentarer

Nio år

Hipp hipp hurra för vår bästa Melvin idag ! Det är nästan omöjligt att begripa att det gått nio år sedan han föddes- det känns som om det var igår ♥  Idag var jag & Jonathan uppe tidigast uppe och förberedde födelsedagsbrickan, och väckte resten av familjen. Sen väckte vi den trötta 9 åringen med sång & presenter. Vi firade honom i helgen med kalas & gäster så idag blir det bara familjen. Inte så bara det heller, som vanligt får födelsedagsbarnet bestämma mat & fika dagen till ära. Bästa paketet idag var alla gånger den signerade t-shirten som Thelma hade ordnat till honom. Med autografer från alla grabbarna i Rackartygarna- gissa om han var lycklig. Idolerna liksom.

Hittade denna ursöta bilden från när han var fyra år – och bakade bullar.

IMG_0406-001

Ja tiden går alldeles för snabbt och idag är han alltså fem år äldre & jag undrar just var denna tiden försvann. Så en bild från åttaårskalaset förra året då han beställde chokladbollstårta.

IMG_3686-001
Farbor Kevin hjälper honom tända ljuset på tårtan,
Recept på chokladbollstårtan hittar du här

IMG_3698-001

Idag är ingen vanlig dag – idag är det Melvins födelsedag
Hurra hurra hurra!

0
7 kommentarer

Torskgryta med dill

Tjingeling alla därute,

Kändes som hela denna dagen bara försvann, och jag har typ inte gjort något mer än att plocka, städa, diska och kolla mailen. Men Nomi mår bra igen och det är huvudsaken, så vi har även målat lite i hennes målarböcker också och spelat spel : Hello Kitty Yatzy. Och så bokade jag bio till Thelma och mig i kväll, så vi kommer bara möta Jonathan i dörren när vi åker. Men är det något som är vardagslyx så är det väl bio mitt i veckan, doften av popcorn och  prassliga godispåsar och bra bild & ljud- film är bäst på bio, så är det bara.

Tips på nya fiskrätter har jag utlovat- kanske denna torskgryta med dill kan falla er i smaken?
a11 (1)

a10 (1)

Vill man ha en lite kryddstarkare gryta, dofta ner lite cayennepeppar.

Du behöver till denna torskgryta:
400 gram vit valfri fisk
15 cocktailtomater
2 msk med hummerfond
300 gram philadelphiaost ( vill ni ha mera smak- välj en smaksatt)
2 1/2 dl grädde
2 msk finhackad dill
1/2 msk med vitvinsvinäger
1 tsk salt

Serveras med ris,

Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Hetta upp en gjutgärnsgryta / kastrull och vänd ner philadelphiaost, grädde, fond och vitvinsvinäger låt puttra upp tillsamans med tomaterna. Ta fram den halvtinade torsken och skär i 2*2 cm kuber, vänd ner i den sjudande såsen. Och tillsätt finhackad dill ( går även bra med fryst ) låt koka i 6-8 minuter. Tills torsken är klar, smaka av med salt.  Servera sedan grytan genast med ris.

a13 (1)

Barnen brukar tycker ristornen är roliga, och de är jättelätta att göra. Pressar ner risen i en liten rund form. Ställer upp och ner och skakar försiktigt ut ristornet- det ser ju festligare ut en bara skopa upp om inte annat.

a14 (1)

1
14 kommentarer

Snickerscheesecake

Kikar in och säger hej här från sjukstugan – en liten Nomi blev sjuk igår så hon blir hemma med mig ett par dagar. Tur att frysen är fylld med goda isglassar, det måste man ju få äta så många man orkar när man inte är riktigt kry. Som tur var har jag redan förberett receptet på helgens födeledagsfika till er.  Och många olika sorters cheesecake har det blivit här under åren, och denna hörrni… Måste ni bara baka snart! Och pssst…. ni har väl inte missatatt följa bloggen via facebook här eller instagram: @jennysmatblogg

Jag blandade allt jag gillade på denna cheesecake : Choklad, salta jordnötter, söt kolakräm ochdet blev faktist hel galet gott , bland de godaste jag gjort.

recept cheesecake

IMG_4949

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 burk med karamelliserad mjölk
250 gram salta jordnötter

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad

Topping:
1/2 burk med karamelliserad mjölk + 3 msk grädde
Jordnötter

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, jag använde nästan hela jordnötspåsen förutom cirka en knapp dl. Grovhacka och blanda ihop med knappt halva den karamelliserade mjölken. Platta ut i den runda formenmed avtagbara kanter . Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant.

Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Riv ner mjölkchokladen i smeten- jag använder det sidan med störst hål. Häll sedan i smeten över jordnötsbotten och frys in med plastfolie över. Spara kolakrämen i en skål , och lägg på toppingen vid servering

Cheesecaken ska frysa i minst 5 timmar innan servering, gärna över natten. Och ta fram den 20 minuter innan servering, lossa då på den avtagbara fomen.
Näär du gör toppingen så rör ner ett par matskedar med grädde i kolakrämen ( karamellierade mjölken ) och fördelade ut över cheesecaken , strö över resten av jordnötterna och servera.

Sött, salt och chokladigt! Försvinnande god.
godaste cheesecaken

1
75 kommentarer

Veckomatsedel

Startar denna söndag som i vanlig ordning med en veckomatsedel.

Smaklig vecka!

Måndag : Fylld ugnsbakad Choritzo 
Tisdag : Laxpasta med pesto 
Onsdag : Krämig tomatsoppa med räkor
Torsdag: Kycklingpaj med spenat 
Fredag : Lasagne med extra allt

IMG_2526

Detta blir 1 stor form ,
eller 2 stycken ugnsformar
 :

lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör
1 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
2 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar

Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du:

Ställ ugnen på 175- 200 grader
Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret.
Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda  såsen under omrörning.Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk  i taget , så det blandar sig också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig.Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås,
och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med ostsåsen, så att den inte blir torr . Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25  minuter eller tills den är klar .

Smaklig måltid!!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något litet gott till kaffet : Mjölkchokladfudge

IMG_3099-001

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x schweizernöt

Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm. Och låt svalna i några timmar inna du skär upp den i lagom stora munsbitar.

0
9 kommentarer

Jordgubbssylt Recept

IMG_8129

Min jordgubbssylt som jag kokade gjorde jag så här.

Det enda som behövs är detta:
2 liter jordgubbar
1 kilo syltsocker
Syltburk

Gör så här:
Skölj bären och skär i mindre bitar. Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret. Koka upp och låt sjuda i några minuter, ta efter hand bort skummet. Jag mosade lätt jordgubbarna med en gaffel, men ville inte mixa dem helt släta. Häll upp dem i rena syltburkar och låt svalna.

0
2 kommentarer

Mintcheesecake / aftereight-cheesecake

Godkväll i stugorna

Hoppas ni haft en jättebra lördag och vi har haft en riktigt fin kalasdag , med sol & vackert väder. Efter som vi är en stor släkt så är det tacksamt när man kan duka långbord utomhus…. och att grilla hamburgare är smidigt när man är många, och så gott dessutom. Till fika blev det dumlekakor och chokladiga cheesecakes. Det är så roligt att baka dessa frysta små bakverk- de och kladdkakor är så tacksamma att bjuda på när det kommer gäster. Vem gillar inte liksom……  Detta är ett helt eget framprovat recept som jag tycker ni ska provbaka!

Den ena cheesecaken bakade vi med after eight, och den andra blev en snickersvariant- bägge med choklad- självklart 😉

IMG_4971

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 stor after eightbox

Topping:
200 gram mjölkchoklad (eller med mintsmak)
3/4 dl grädde
3 msk smör

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Gör sedan tryffel-toppingen: Värm upp grädden och smöret tills det precis börjat kokat- ta av från plattan och rör ner chokladen tills allt smälter. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Varva sedan after eight och ”smeten i några olika lager.

IMG_4925

Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat. När cheesecaken stelnat något, häll över tryffeltoppingen och sätt dit några mintkakor som dekorering ( jag skar mina till trianglar  innan) . Jag väntade till min var helt fryst. Ta fram kakan minst en kvart innan servering.

Tips! Använd en vass kniv när ni portionerar ut denna kakan- för mintkexen lättare ska skäras itu.

godaste cheesecakenMina matbilder & recept får du låna till bloggen när du länkar tydligt.

Vi hörs om ett tag med nytt recept 🙂

1
14 kommentarer

Färdkost och massa läsning

Välkommen fredag och snart är nog helgen här för de flesta av oss.

Jag har precis packat klart och städat så det är lite ordning  till husvakten kommer, vi åker över till Öland och stugan om en liten stund.  Färdkost i form av choklad blev det… Någon som smakat ? Den andra liknande med kolakräm i var helt amazing- så jag har stora förhoppningar på denna också.

Massa bra läsning har landat i lådan de senaste veckorna , tre tidningar från Damernas Värld.

IMG_4903

I stugan ska det bakas två olika sorters cheesecakes till Melvins kalas imorgon.
Blirde lika goda som jag hoppas på så kommer recepten på bloggen.

Jag försöker kika förbi bloggen lite senare o i eftermiddag,

Önskar er alla en riktigt Happy fredag.

0
15 kommentarer

Avokado & Mangokompott med heta kräftor

Tjingeling,
Sitter och kollade igenom bilderna och ser att jag missat att uppdatera denna supergoda förrätt som vi gjorde i stugan i somras.
Den är fräsch, syrlig och med ett par droppar tabasco finns även lite hetta – och att den bara tar ett par minuter att slänga ihop gör inte saken sämre. Gillar´t

Förrätter recept kräftor

Det här behöver du till 6 peroner :
2 mogna avokado
2 mogna mango
1 rödlök
1 burk med kräftstjärtar

Marinad :
1/2- 1  msk citronsaft
3 msk olivolja
3- 8  ( mer eller minder hur starkt du vill ha)  droppar tobasco

Gör så här: 
Skala och tärna upp avokado och mango, finhacka löken.  Blanda samman i en skål.
Rensa kräftstjärtarna och blanda ihop marinaden med kräftorna. Låt ligga i kylskåpet ett tag, innan du rör ihop kompotten med kräftorna.
Servera genast.

1
7 kommentarer