Brons, koppar och guld


Hej där,

Nu har jag sprungit runt plockat upp & fotat nya heminredningen till sommarhuset. Hemma i stan föredrar vi att ha det mesta i vitt, men blandar även upp med lite gameldags-rosa, grått & silver. Här i stugan valde vi att blanda upp det vita med guld, brons & koppar… Iallafall känns det mysigt nu i hösttiderna – sedan tror vi kommer åtgå till ljusare färger igen till våren / sommaren. Hittade lite lyktor på gekås- supersöta med massa små detaljer.

IMG_8179-001

Egentligen gillar jag oftast inte för mycket krussiduller på inredningen hemma- men i stugan passar de liksom in bättre. De känns både gulligt och hemtrevligt.

IMG_8176-001

Matchande ljuslykta köpte jag också – de hade väldigt mycket i guld, koppar & brons nu på gekås.

IMG_8189-002

Fär mycket lyktor kan man inte ha. Själv brukar jag bara bytaplats på dem , eller flytta ut dem utomhus när inte får plats med fler inomhus.

IMG_8192-001

Hösten är verkligen här på riktigt på öland, så galet vackert! Kylig krispig luft är det och röd/gula löv överallt.  Ser fram emot promenaden bort till lillasyster om en stund- både för friska höstluftens skull och sedan den goda maten vi ska äta.  Hörde något om att vi skulle grilla… maj gadd så gott ! Tillhör ni dem som också grillar året om, eller har ni kanske redan ställt undan grillen tills nästa sommar?

Måste gilla hösten och alla dess färger. Så vackert!

IMG_8244

0
2 kommentarer

Biff a la Lindström med kantarellsås

Godmorgon alla där ute,
Hoppas ni har fått bästa starten på dagen, dagarna försvinner i rasande fart. Redan fredag imorgon ju – så vi närmar oss helgen med stormsteg. Och jag har tips på lite söndagsmiddag till er nämligen. Har ni lagat Biff Lindström tidigare ? Detta var den första gången jag gjorde det- men inte sista. Jag har förstått att många har kapris i sina, men jag är inte jätteförtjust i detta- så det skippade jag.

Jag gjorde mina Lindströmmare så här:

IMG_5422

Det här behöver du :
800 gram nötfärs
1 dl finhackade inlagda rödbetsskivor
5 st finhackade inlagd gurkskivor
salt & peppar

+ stekta ägg till biffarna

Kantarellsås:
300 gram kantareller
3 msk med smör
3 msk finhackad lök
4 dl vispgrädde
1 msk med soya
salt & vitpeppar

Serveras med ugnsbakad potatis & morötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, skala morötter och fast potatis. Dela i lagom stora bitar och strö över lite flingsalt, torkade örter och mycket olivolja. Grädda i mitten på ugn till de är klara.
Hacka ner rödbetor & inlagd gurka med salt och peppra. Låt smeten dra sig i kylskåpet medan du förbereder potatisen. Forma lagom stora biffar och stek dem sedan på varje sida i 5  minuter ( kortare/ längre beroende på tjocklek).

IMG_5397
Börja så länge med kantarellsåsen, lägg de rensade och delade svampen i en torr panna och stek bort vattnet. Tillsätt smöret och löken och stek tills de blir glansigt & och löken blir mjuk. Vänd ner grädden och låt sjuda upp och puttra ihop med en msk soya. Smaka av med salt & peppar.

Servera genast.

IMG_5428

1
8 kommentarer

Onsdagsbukett och Choklaaaad

Godkväll bloggisar,

Vi har precis diskat undan efter maten som blev en chili con carne – fast med kyckling, recept på detta hittar du här. Det är roligt att ändra om de här gamla husmanskost klassikerna till något nytt. Och här får ni se en liten glimt av onsdagsbuketten som från köket. En härligt höstig färgklick- blir glad av att bara titta på den.

IMG_5369-001

Och ett matchande nummer av Damernas Värld denna månaden, med en lika färgglad chokladnyhet. Salta mandlar – jag tycker denna är jättegod.Å andra sidan gillar jag nästan all choklad- och salt & choklad är en fin kombo.

Har ni provat den…  vad tyckte ni ?

IMG_5379

0
3 kommentarer

Lite nybakat till fikat

Precis fotat & ätit klart lunchen och det blev en maträtt som jag inte lagat på många år. Vissa dagar kommer Jonathan hem och äter på lunchen- då är det roligare att laga annat än omelett & sallad som jag annars vanligtvis äter. Nu har jag lite för många middagar i kameran bara- så jag behöver skriva upp alla recept här på sidan. Men nu ska jag ställa mig och baka lite gott till eftermiddagsfikat då vi får fikabesök. Det blir cupcakes, och det var inte heller igår som jag bakade. Återkommer med bilder senare.

 Och så lite bilder ”hemma hos oss” som jag fotade häromdagen.

IMG_5215-002

Nya växten är någon stort av ficus- tyckte den såg riktigt maffig ut. Sen hittade den vita krukan på Mio – och den fanns i olika storlekar. Ångrar nästan att jag inte köpte den som var en storlek större, men tror inte att den fått plats på mina fönsterbrädor.

IMG_5213-002

De vita lilla bordet ett blocket fynd som jag målat om. Och på tal om måla om så har jag målat om lite möbler som jag ska visa er. Faktiskt inte bara vita möbler, jag överraskade tillochmed mig själv med att måla om det svart.

IMG_5239-001

Mitt bästa budgettips kring heminredning är att möblar om prylarna hemma. Byt plats eller lägg undan dina saker – så blir det som nytt när du tar fram det nästa gång.

IMG_5218-001
Nix dags att sätta fart och baka , för nu kommer snart Thelma & Johanna hit.

Vi hörs snart igen!

0
13 kommentarer

Pastatisdag

sponsorskyltkungsornen

Sedär – Pastatisdag idag igen och i samarbete med Kungsörnen och deras ” Må bra! ”- produkter. Denna gången ville vi provade deras ljusa fiber pasta: Penne, till dem serverade vi en pasta/tomatsås med kassler. Kungsörnen har även ett instagramkonto- ni hittar dem där : @kungsornen

Och recept på pastarätten hittar du här nedan :
IMG_4259-001

Det här behöver du till 6 personer :
Kungsörnen ljus fiberpasta: Penne
700 gram med kassler
1 zucchihi
olivolja

Till tomat / pastasåsen :
olivolja
1 finriven gullök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk socker
2 burkar med krossade tomater
2 msk chilisås
2 msk tomatpure
1/2 tsk torkad timjan / rosmarin
1/2 tsk salt
svartpeppar

Toppa med basilika och smulad fetaost

Gör så här:
Ta bort den yttre kanten på kasslern, och tärna zucchinin i lagom stora munsbitar, Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs dem två lite snabbt. Häll upp på en tallrik och börja med såsen.  Fräs löken och vitlöken i olivolja tills den blir blank och något mjuk,  Strö över socker och mät upp tomatpure & chilisås, och tomatkross. Låt sjuda upp smaka av med timjan, rosmarin, salt och svart peppar. Låt sjuda minst en kvart på låg värme, och vänd sedan ner kassler och zucchini och låt puttra ihop ett par minuter – zucchinin ska fortfarande behålla sin krispighet i pastasåsen. Servera sedan genast med pastapennorna som kokat enligt anvisning på förpackningen.

Smaklig måltid.

img_4273-002

1
3 kommentarer

Husmansklassiker – Pannbiffar med löksås

Hej där

Ska snart iväg på möte och mycket föräldrarmöten/utvecklingssamtal blir det per termin. Nu var det dags för Thelmas, ska bli roligt att se hur de har de har det i skolan och de nya lokalerna.  Tidig middag blev det också så Nomi var med och röstade om middagsmaten och hon önskade sig köttbullar- så vi gjorde lite både och. Pannbiffar & med löksås & kokt potatis –  och så lite ”vanliga köttbullar” på en egen plåt.

Vad har ni själva ätit idag?

IMG_5451

Det här behöver du till pannbiffarna:
800 gram köttfärs
1 ägg
1/2 finriven lök
2 msk konc. kalvfond / oxfond
salt och peppar

Löksåsen:
2 – 3 gullök
Smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
3 dl grädde
1 tsk socker
salt och peppar

Serveras med kokt potatis, inlagd gurka och rödbetor.

Gör så här :

Skala och koka potatis. Rör ihop samtliga ingredienser till pannbiffarna. Rör ihop till en jämn färs-smet. Och forma till Pannbiffar. Ställ ugnen på 100 grader. Bryn pannbiffarna klart i rikligt med smör. Förvara dem i ugnen medan du gör såsen.

Använd samma stekpanna när du gör såsen, för att ta tillvara på alla goda smaker. Skala och skiva löken tunt i ringar eller halvmånar. Bryn dem glansiga i stekpannan tillsammasn med smör. Pudra över mjölet , och häll sakta över grädde & vattnet under tiden du vispar för att såsen inte ska klumpa sig. Smaka av och salt och peppar. Och sist rör du i socket. Låt det sjuda upp försiktigt, sedan är det klart att serveras. ( blir såsen lite tjockare än du tänkt så häll i ytterligare lite vätska )

IMG_5446

3
16 kommentarer

Tjugofem saker om mig

Jag har fått flera förfrågningar på instagram om dessa populära ”fakta om mig”-inlägg som alla skickar.  Och jag har börjat skriva ett par gånger men tänkte att jag lika gärna kunde skriva ner det här på bloggen istället.

Fakta

Då börjar vi

1. Jag föddes år 1980, dagen innan julafton.

2. Jag flyttade hemifrån när jag var nyss fyllda 17 år

3. Jag var 18 år när jag blev mamma.

4. Jag var 28år när jag blev 4 barnsmamma.

5. Jag gråter till sorgliga filmer, tvserier och orättvisor.

6. Jag gråter vid lucia, skolavslutningar, och … ja till det mesta faktiskt. En riktig lipsill när jag tänker efter 😉

7.  Jag träffade Jonathan i mataffären, eller snarare han såg mig där.

8. Då hade jag precis börjat få det klart i min & kidsens ( Jacob o Thelma)  fina trerums- lägenhet.

9. Jag hade inte tid att bli kär- blev det iallafall & Jonathan & jag har hållt ihop i snart 12 år & jag är löjligt förälskad i min man ♥

9. Jag är en lycklig själ – nöjd med mitt liv och det jag har. Tacksam.

10. Choklad & lösgodis är min stora last i livet.

11. Jag jobbar nog alldeles för mycket.

12. Perfektionist i mitt arbete, och måste ha ordning runt omkring mig.

13. Jag gillar inte russin och pillar alltid bort dem ur kakorna om jag har möjlighet.

14. Jag gillar däremot att köra bil, tycker det är avkopplande.

15. Sjunger alltid när jag kör bil, mindre kul för de som åker med.

16. Är en skogsmulle som gärna går ut och plockar blåbär & letar svamp.

17. Drömmer om att resa mera, och vill besöka så många länder.

18. Har pensionssparat sedan jag var 23 år, har alltid varit intresserad av ekonomi och sparande.

19. Ville bli författare eller bibliotekarie när jag var yngre.

20. Jag är rädd för spindlar – sådana där stora saker som trivs i vår källare. Uuhh..

21. Ville ha en brunbjörn som husdjur när jag var liten. Ta med den till skolan- hur häftigt?!

22. Kroppkakor med lingon,smör & grädde tillhör en av mina favoritmiddagar.

23. Jag är grym på att tapetsera och måla om rum.

24. Men har inget tålamod för att putsa fönster- då ringer jag efter en duktig fönsterputsare istället.

25. Jag är uppriktigt orolig för gårdagens valresultat, tycker det känns både sorgligt & skrämmande att SD fått så många röster.

* * * * * * * * *

1
24 kommentarer

Couscoussallad

Gott att servera en vegetarisk schnitzel eller veg. biff till. Går att köpa färdig i frysdisken.
IMG_6152Det här behöver du till fyra personer:
2 dl okokt pärlcouscous ( stor couscous)
1 finhackad tomat
1 bit finhackad gurka
1/2 finhackad rödlök
12 finhackade oliver
1 bit röd finhackad paprika
1 bit gul finhackad paprika
god olivolja
flingsalt

Gör så här:
Koka couscousen enligt anvisningar på förpackning, skölj av och rör sedan ihop med resten av ingredienserna. Avsluta med olivolja & flingsalt

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Gomorron

Det är den 14 september och även valdag idag – jag hoppas verkligen att ALLA läsare här går och röstar! Det är inte bara en rättighet, utan det är faktiskt även en skyldighet. Så ge dig iväg till röstlokalen och kryssa för det partiet som du tror på. Jag har själv redan förtidsröstat eftersom vi skulle till Öland. Och snart bär det av mot Torsås på barnkalas för att fira Elias ( min storasysters minsting) som fyller 5 år.

Söndag betyder inte bara valdag – utan även tid för veckomatsedel.

Måndag : Köttfärslimpa med färskost & bacon
Tisdag : Omelettpaj med kassler, ost & oliver
Onsdag Torsk med dillsås & kokt potatis
Torsdag: Inbakad räksoppa
Fredag Kycklinggyros

Gyros-002

Självklart kan ni blanda er kryddning hur mycket eller hur lite ni vill, och ta bort eller lägga till fler kryddor. Men så här gjorde jag 🙂

Det här behöver du :
900 gram kycklingfile
pitabröd
valfria grönsaker

Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

krydda

Marinaden :
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda

Serveras med vitlökssås

Gör så här:
Blanda ihop kryddningen ( som räcker till många portioner )Skär kycklingen i små delar ( jag tycker att det är lättast att jobba med halvfryst kyckling) Blanda ihop marinaden och lägg kycklingen i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas.Hetta sedan upp en panna och fräs kycklingen klar. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden.

Denna gyroskryddningen är lika gott med strimlad fläskfile/ ytterfile. Ta vilket ni tycker är godast.

* * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Dumlebrownies
sig ett dygn i kylskåpet.

IMG_1872-001

Mums var gott !Tips : Något jag har lärt mig till nästa gång är att hacka dumlen mycket mindre, så att det är lättare att blanda den i smeten och även fördela över smeten.

Det här behöver du :

Smör & ströbröd till formen
1 dl vetemjöl
100 gram mörkchoklad
2 1/2 msk kakao
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
140 gram rumsvarmt mjukt smör
20 dumlekolor ( hälften i smeten och hälften till toppingen

Gör så här :
Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm . Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke.Hacka Dumlen & den mörka chokladen smått, vispa sedan det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den siktade vetemjölsblandningen och blanda sist ner hälften av de hackade dumlebitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter. De sista 5 minuterna tar du ut browniesen och strör över den finhackade dumlen/ chokladkrosset jämnt över hela kakan- ställ tillbaka och låt smälta ner. När du tar ut kakan kan du jämna till toppingen med en gaffel.

Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den, denna brownien var inne exakt 50 minuter. Jag tycker att en brownies ska vara precis så här.

Stå kallt i kylen över natten – och ta fram i god tid före servering så att dumlen hinner bli rumstempurerad- annars blir den lätt lite för hård.

0
14 kommentarer

Guld och koppar- höstens färger

God kväll i stugorna

Hoppas ni haft en fin lördag, här på öland har det regnat hela dagen och varit riktigt höstväder.  Nomi och jag åkte och köpte pumpor en bit bort- de säljer på en vagn och så får man lämna pengar i en burk. Mycket spännande tyckte Nomi, och väldans fina pumpor köpte vi till trappen.  Något som jag också fyndade för ett par dagar sedan också var dessa ljuslyktor. I guld, koppar och lite röd/bruna toner – fint i stugan och nu till  höstens färger.

Dessa fyndades på Rusta, tavlan bakom är den från Mio- de matchade ju rätt bra.

IMG_5363-001

Denna koppar /bruna  kommer från rusta och blev fin u vardagsrummet med den gamla boken som jag hittade här ute i en av bodarna.

IMG_5345-001

Skänken är från blocket och ommålad till vit- bra att förvara handdukar & lakan i.

IMG_5347-001

Hoppas på lite uppehåll imorgon då jag har köpt massa vårlökar som jag tänkt plantera ut. Först snöklockor som jag letat länge efter – för er som inte vet så påminner de om snödroppar men är rundare & större verkligen jättefina. Sen blir det ett gäng vita pärlhyacinter, blandat med blåa-  tydligen är bägge dessa sorter något som inte rådjuren gillar- för här går det inte ha tulpaner vi har rådjur i massor runt stugan.  Tittar vi ut på ängen så står det alltid minst fyra-fem stycken där- så det är ingen ide det inser jag.

0
3 kommentarer