Pastatisdag

sponsorskyltkungsornen

Sedär – Pastatisdag idag igen och i samarbete med Kungsörnen och deras ” Må bra! ”- produkter. Denna gången ville vi provade deras ljusa fiber pasta: Penne, till dem serverade vi en pasta/tomatsås med kassler. Kungsörnen har även ett instagramkonto- ni hittar dem där : @kungsornen

Och recept på pastarätten hittar du här nedan :
IMG_4259-001

Det här behöver du till 6 personer :
Kungsörnen ljus fiberpasta: Penne
700 gram med kassler
1 zucchihi
olivolja

Till tomat / pastasåsen :
olivolja
1 finriven gullök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk socker
2 burkar med krossade tomater
2 msk chilisås
2 msk tomatpure
1/2 tsk torkad timjan / rosmarin
1/2 tsk salt
svartpeppar

Toppa med basilika och smulad fetaost

Gör så här:
Ta bort den yttre kanten på kasslern, och tärna zucchinin i lagom stora munsbitar, Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs dem två lite snabbt. Häll upp på en tallrik och börja med såsen.  Fräs löken och vitlöken i olivolja tills den blir blank och något mjuk,  Strö över socker och mät upp tomatpure & chilisås, och tomatkross. Låt sjuda upp smaka av med timjan, rosmarin, salt och svart peppar. Låt sjuda minst en kvart på låg värme, och vänd sedan ner kassler och zucchini och låt puttra ihop ett par minuter – zucchinin ska fortfarande behålla sin krispighet i pastasåsen. Servera sedan genast med pastapennorna som kokat enligt anvisning på förpackningen.

Smaklig måltid.

img_4273-002

1
3 kommentarer

Husmansklassiker – Pannbiffar med löksås

Hej där

Ska snart iväg på möte och mycket föräldrarmöten/utvecklingssamtal blir det per termin. Nu var det dags för Thelmas, ska bli roligt att se hur de har de har det i skolan och de nya lokalerna.  Tidig middag blev det också så Nomi var med och röstade om middagsmaten och hon önskade sig köttbullar- så vi gjorde lite både och. Pannbiffar & med löksås & kokt potatis –  och så lite ”vanliga köttbullar” på en egen plåt.

Vad har ni själva ätit idag?

IMG_5451

Det här behöver du till pannbiffarna:
800 gram köttfärs
1 ägg
1/2 finriven lök
2 msk konc. kalvfond / oxfond
salt och peppar

Löksåsen:
2 – 3 gullök
Smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
3 dl grädde
1 tsk socker
salt och peppar

Serveras med kokt potatis, inlagd gurka och rödbetor.

Gör så här :

Skala och koka potatis. Rör ihop samtliga ingredienser till pannbiffarna. Rör ihop till en jämn färs-smet. Och forma till Pannbiffar. Ställ ugnen på 100 grader. Bryn pannbiffarna klart i rikligt med smör. Förvara dem i ugnen medan du gör såsen.

Använd samma stekpanna när du gör såsen, för att ta tillvara på alla goda smaker. Skala och skiva löken tunt i ringar eller halvmånar. Bryn dem glansiga i stekpannan tillsammasn med smör. Pudra över mjölet , och häll sakta över grädde & vattnet under tiden du vispar för att såsen inte ska klumpa sig. Smaka av och salt och peppar. Och sist rör du i socket. Låt det sjuda upp försiktigt, sedan är det klart att serveras. ( blir såsen lite tjockare än du tänkt så häll i ytterligare lite vätska )

IMG_5446

3
16 kommentarer

Tjugofem saker om mig

Jag har fått flera förfrågningar på instagram om dessa populära ”fakta om mig”-inlägg som alla skickar.  Och jag har börjat skriva ett par gånger men tänkte att jag lika gärna kunde skriva ner det här på bloggen istället.

Fakta

Då börjar vi

1. Jag föddes år 1980, dagen innan julafton.

2. Jag flyttade hemifrån när jag var nyss fyllda 17 år

3. Jag var 18 år när jag blev mamma.

4. Jag var 28år när jag blev 4 barnsmamma.

5. Jag gråter till sorgliga filmer, tvserier och orättvisor.

6. Jag gråter vid lucia, skolavslutningar, och … ja till det mesta faktiskt. En riktig lipsill när jag tänker efter 😉

7.  Jag träffade Jonathan i mataffären, eller snarare han såg mig där.

8. Då hade jag precis börjat få det klart i min & kidsens ( Jacob o Thelma)  fina trerums- lägenhet.

9. Jag hade inte tid att bli kär- blev det iallafall & Jonathan & jag har hållt ihop i snart 12 år & jag är löjligt förälskad i min man ♥

9. Jag är en lycklig själ – nöjd med mitt liv och det jag har. Tacksam.

10. Choklad & lösgodis är min stora last i livet.

11. Jag jobbar nog alldeles för mycket.

12. Perfektionist i mitt arbete, och måste ha ordning runt omkring mig.

13. Jag gillar inte russin och pillar alltid bort dem ur kakorna om jag har möjlighet.

14. Jag gillar däremot att köra bil, tycker det är avkopplande.

15. Sjunger alltid när jag kör bil, mindre kul för de som åker med.

16. Är en skogsmulle som gärna går ut och plockar blåbär & letar svamp.

17. Drömmer om att resa mera, och vill besöka så många länder.

18. Har pensionssparat sedan jag var 23 år, har alltid varit intresserad av ekonomi och sparande.

19. Ville bli författare eller bibliotekarie när jag var yngre.

20. Jag är rädd för spindlar – sådana där stora saker som trivs i vår källare. Uuhh..

21. Ville ha en brunbjörn som husdjur när jag var liten. Ta med den till skolan- hur häftigt?!

22. Kroppkakor med lingon,smör & grädde tillhör en av mina favoritmiddagar.

23. Jag är grym på att tapetsera och måla om rum.

24. Men har inget tålamod för att putsa fönster- då ringer jag efter en duktig fönsterputsare istället.

25. Jag är uppriktigt orolig för gårdagens valresultat, tycker det känns både sorgligt & skrämmande att SD fått så många röster.

* * * * * * * * *

1
24 kommentarer

Couscoussallad

Gott att servera en vegetarisk schnitzel eller veg. biff till. Går att köpa färdig i frysdisken.
IMG_6152Det här behöver du till fyra personer:
2 dl okokt pärlcouscous ( stor couscous)
1 finhackad tomat
1 bit finhackad gurka
1/2 finhackad rödlök
12 finhackade oliver
1 bit röd finhackad paprika
1 bit gul finhackad paprika
god olivolja
flingsalt

Gör så här:
Koka couscousen enligt anvisningar på förpackning, skölj av och rör sedan ihop med resten av ingredienserna. Avsluta med olivolja & flingsalt

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Gomorron

Det är den 14 september och även valdag idag – jag hoppas verkligen att ALLA läsare här går och röstar! Det är inte bara en rättighet, utan det är faktiskt även en skyldighet. Så ge dig iväg till röstlokalen och kryssa för det partiet som du tror på. Jag har själv redan förtidsröstat eftersom vi skulle till Öland. Och snart bär det av mot Torsås på barnkalas för att fira Elias ( min storasysters minsting) som fyller 5 år.

Söndag betyder inte bara valdag – utan även tid för veckomatsedel.

Måndag : Köttfärslimpa med färskost & bacon
Tisdag : Omelettpaj med kassler, ost & oliver
Onsdag Torsk med dillsås & kokt potatis
Torsdag: Inbakad räksoppa
Fredag Kycklinggyros

Gyros-002

Självklart kan ni blanda er kryddning hur mycket eller hur lite ni vill, och ta bort eller lägga till fler kryddor. Men så här gjorde jag 🙂

Det här behöver du :
900 gram kycklingfile
pitabröd
valfria grönsaker

Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

krydda

Marinaden :
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda

Serveras med vitlökssås

Gör så här:
Blanda ihop kryddningen ( som räcker till många portioner )Skär kycklingen i små delar ( jag tycker att det är lättast att jobba med halvfryst kyckling) Blanda ihop marinaden och lägg kycklingen i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas.Hetta sedan upp en panna och fräs kycklingen klar. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden.

Denna gyroskryddningen är lika gott med strimlad fläskfile/ ytterfile. Ta vilket ni tycker är godast.

* * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Dumlebrownies
sig ett dygn i kylskåpet.

IMG_1872-001

Mums var gott !Tips : Något jag har lärt mig till nästa gång är att hacka dumlen mycket mindre, så att det är lättare att blanda den i smeten och även fördela över smeten.

Det här behöver du :

Smör & ströbröd till formen
1 dl vetemjöl
100 gram mörkchoklad
2 1/2 msk kakao
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
140 gram rumsvarmt mjukt smör
20 dumlekolor ( hälften i smeten och hälften till toppingen

Gör så här :
Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm . Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke.Hacka Dumlen & den mörka chokladen smått, vispa sedan det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den siktade vetemjölsblandningen och blanda sist ner hälften av de hackade dumlebitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter. De sista 5 minuterna tar du ut browniesen och strör över den finhackade dumlen/ chokladkrosset jämnt över hela kakan- ställ tillbaka och låt smälta ner. När du tar ut kakan kan du jämna till toppingen med en gaffel.

Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den, denna brownien var inne exakt 50 minuter. Jag tycker att en brownies ska vara precis så här.

Stå kallt i kylen över natten – och ta fram i god tid före servering så att dumlen hinner bli rumstempurerad- annars blir den lätt lite för hård.

0
14 kommentarer

Guld och koppar- höstens färger

God kväll i stugorna

Hoppas ni haft en fin lördag, här på öland har det regnat hela dagen och varit riktigt höstväder.  Nomi och jag åkte och köpte pumpor en bit bort- de säljer på en vagn och så får man lämna pengar i en burk. Mycket spännande tyckte Nomi, och väldans fina pumpor köpte vi till trappen.  Något som jag också fyndade för ett par dagar sedan också var dessa ljuslyktor. I guld, koppar och lite röd/bruna toner – fint i stugan och nu till  höstens färger.

Dessa fyndades på Rusta, tavlan bakom är den från Mio- de matchade ju rätt bra.

IMG_5363-001

Denna koppar /bruna  kommer från rusta och blev fin u vardagsrummet med den gamla boken som jag hittade här ute i en av bodarna.

IMG_5345-001

Skänken är från blocket och ommålad till vit- bra att förvara handdukar & lakan i.

IMG_5347-001

Hoppas på lite uppehåll imorgon då jag har köpt massa vårlökar som jag tänkt plantera ut. Först snöklockor som jag letat länge efter – för er som inte vet så påminner de om snödroppar men är rundare & större verkligen jättefina. Sen blir det ett gäng vita pärlhyacinter, blandat med blåa-  tydligen är bägge dessa sorter något som inte rådjuren gillar- för här går det inte ha tulpaner vi har rådjur i massor runt stugan.  Tittar vi ut på ängen så står det alltid minst fyra-fem stycken där- så det är ingen ide det inser jag.

0
3 kommentarer

Nomis stämpelkakor

Godmorgon lördag !

Jag sprang ju på söta kakstämplar på rusta billigt som bara den – de brukar ju kosta minst en 100 lapp till- så 29 kronor var ju faktiskt ingenting för tre olika söta stämplar. Detta kanske är en onödig sak som bara tar plats i lådan- jag vet inte men jag tyckte de var rätt roliga att baka med. Och Nomi ville vara med och fixa fika också- medan Melvin hellre leka med sin kompis. Haha.. de börjar bli stora nu, han som alltid ville vara med och baka när han var yngre. Men men, det var roligt att se hur stolt Nomi var sen när hon skulle bjuda killarna på fika. De tyckte kakorna var jättefina.

IMG_5271-001

Jag använde mig av Leilas ( bakdrottingen av dem alla ) grundrecept på mördeg.

IMG_5279

Jag fick ut cirka 25 kakor på denna degen:

150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1/2 msk kallt vatten
1 ägg

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner smöret- och vänd ner resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg.  Ställ kallt i kylskåp i 30 minuter.
Ta fram en fram bakplåtspapper och kavla ut så tjock / tunt du vill och tryck ut runda cirklar, har du inte en sådan här form så går det säkert bra med en vanlig pepparkaksform också.

IMG_5285

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i 5- 10 minuter tills de bakats klart ( de ska inte bli gyllenbruna ) då blir de för hårda.
Ta ut dem och stämpla dem genast, låter man dem blir lite för gräddade är det svårt att få till stämplarna.

IMG_5317

Detta var de finaste tyckte Nomi – och bjöd storebrorsan & hans kompis på dessa.

IMG_5332

 Allra godast nybakade & ljumna och med ett stort glas med kall mjölk till.

0
3 kommentarer

Citronpannacotta

Välkommen härliga helg
Vi är framme i sommarstugan nu , och tacos står på kvällens meny- efter barnens önskemål. Ville tipsa er om en god efterrätt jag hittade ett på icakuriren.se för lite sedan – dock gjorde jag om det lite. I orginalreceptet var det mellangrädde, men jag bakar alltid med vispgrädde för att få fram den där runda lena smaken. Jag garnerade med lingon för att få en liten färgklick, och ytterligare lite syrlighet fördenna pannacottan blir inte så citronig som man kan tro. Ta vilka bär nu nu har hemma, bara de bryter av lite- då blir det så gott.

Pannacotta med smak av citron 
cit (1)

Detta behöver du till 8 små portioner : 
3 gelatinblad
2 citroner
7 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Så här gör du :
Lägg bladen i blöt i 5 minuter i kallt vatten. Blanda socker, grädde, vaniljsocker och riv ner skalet ( bara det gula ) från citronerna ner i en kastrull- låt koka upp. Rör om och dra bort från plattan. Krama ur gelatinbladen och vispa ner i smeten tills allt har blandats runt.
Servera i små portionsglas.

Och ställ kallt i fyra timmar innan servering

 

0
6 kommentarer

Kakbak & lite Miofynd

Hej där

Hoppas ni alla har en riktigt fin fredag – snart helg ju! Härligt.
Vi bakade de här stämpelkakorna igår- och jag har nu lärt mig massa bra tips kring detta. Vi bakade jättemånga och nu vet jag hur man ska göra för att stämplarna ska bli bra & synas- återkommer med detta. Det blev en tur till Mio också som jag skrev igår, det är alltid roligt att bara kika runt bland sortimentet och bli inspirerad. Jag tycker om att blanda både nytt och gammalt – dyrt & budget och ibland överraskar jag mig själv att köpa något riktigt färgglatt ( ni som har hängt här på bloggen länge vet att jag bäst gillar vitt… vitt vitt vitt )

Och så sprang jag på dessa ursöta tavlorna i sliten look – och jag det verkligen stod ” sommarstugan ” på dem.

IMG_5185-002

  Så jag vart tvungen att ha dem, de kommer bli asfina tillsammans med nya guldspeglen jag köpte till stugan .

IMG_5195-001
Motiv fjärilar och skalbagge –  och tröttnar man på dessa gårdet ju lätt att byta motiv också.

IMG_5200-001

Återkommer senare med lite annat jag hittade på shoppingen igår och så har jag ett nytt recept om en liten stund också.
Håll utkik så ni inte missar.

Tjingeling

0
4 kommentarer

Litet presenttips

Det blev en liten runda till både Mio, blomsteraffären och Rusta på lunchen- en effektiv lunchrast med andra ord.  Jag hittade lite fina saker som jag ska visa er- först ut är dessa ur gulliga kakstämplar. Ett superfynd på Rusta för 29 :- bästa gå-bort-presenten!  Och nej jag är inte sponsrad, jag tycker det är roligt att tipsa er om bra prisvärda prylar jag springer på. Och ni verkar också tycka att det är roligt & nämnde jag att jag har en Ullaredsresa inbokad med Thelma & hennes kompis snart igen . Där hopppas jag på att hitta massa fina prylar både hem och till stugan.

IMG_5264-001

IMG_5271-001

Nu har jag hämtat hem Nomi från skolan och väntar hem Melvin och vi ska baka kakor –
så jag ska se om vi hittar ett  passande mördegsrecept till dessa Cookie stamps.

0
9 kommentarer