Det här behöver du för att göra kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
2 1/2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk kallt vatten
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar ( efter smak & tycke )
salt
Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.
Istället för att snöa in på bara isbergssallad med tomat & gurka är det roligt att variera med olika sortes sallad och fler ingredienser. I min sallad hade jag:
kruka med cosmopolitan (sallad)
körsbärstomater
gul paprika
röd paprika
rödlök
fetaost
gurka
Kikade nyss nu i kalendern – och insåg att det är ju bara tre ynka månader kvar till julafton. Underbart…. Julen är så mysig, även om förberedelserna just inför julen är nästan det bästa. Baka , koka julgodis och lägga in egen sill – bästa tidenpå året.
Förra året prövade jag hur mkt nya julgodis recept som helst- och detta året har jag planerat in ännu mera 🙂
Men bara för att det inte är jul än…. så betyder ju inte det att man inte får koka gottis redan nu.
Börja med chokladfudgen, blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp till 120 grader- eller tills den klarar kulprovet.
Kulprovet är att du doppar lite av smeten i iskallt vatten. Kan du sedan rulla smeten till en kula så är smeten färdigkokt. När smeten är uppe i 120 grader tar du bort den från plattan och rör i smör och glukos, bryt ner chokladen och rör tills du får en blank och fin chokladsmet. Häll sedan upp i en ugnssäkerform klädd med bakplåtspapper.
Ställ fudgen svalt medan du börjar med bananfudgen:
Klipp ner bananerna i små bitar och rör ihop dem med smör grädde och socker i en gryta, låt sjuda på svag värme medan du rör om tills allt har smält. Låt sjuda i fem minuter under omrörning , ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills du får en blank ljus smet och bra om den svalnar något innan du häller den över chokladfudgen.
Låt svalna helt innan du skär upp fina bitar.
Nu var det inte bara 3 månader kvar till jul idag – utan jag har även en efterlängtad tid bokad hos frisören. Jisses vad det är inte en dag för tidigt kan jag lova, ska både trolla bort den trista utväxt och få längre tjockare hår står på schemat. hepp hepp.. Måste rusa så jag inte kommer för sent, återkommer om en stund med ett middagsrecept som ni bara måste prova.
Idag är det studiedag i växjö – så det blev sovmorgon i morse. Thelma och jag ska ha lite mamma/dotter tid idag så vi har bokat tid för att få fina naglar på nagelstudion. Jag tänkte nog som vanligt välja en fransk manikyr ( fegar alltid ut när det gäller att välja färg) och Thelma pratade om rosa nagellack, blir nog jättefint tror jag. Middagen idag är inte bestämd än – Jacob skulle välja den idag- han är den som är mest intresserad och tycker det är roligast med matlagningen av barnen.
Igår till lunch slängde vi ihop en wok, på fläskfile, färska grönsaker & cashewnötter
Jag har valt att använda mig av Linguine ( en platt spagetti- som finns i pastahyllan) till denna woken – tycker det blir mer stuns och mer tuggmotstånd. Välj vilket du gillar bäst.
Det här behöver du till 4 personer:
Nudlar / Linguine
Olivolja
1 stor putsad fläskfile
3 paprikor gärna i olika färger
1 gullök
1 näve med sockerärtor
cashewnötter
2 dl vatten
Gör så här: Koka nudlar / linguine enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla köttet tunt och klyfta lök & grönskaker i lagom stora munsbitar. Hetta upp en panna med högre kanter och fräs på det strimlade köttet, tills de får färg.
Vänd ner grönsakerna & cashewnötter och fräs i några minuter, och häll sedan över vattnet. Låt sjuda upp & Blanda ihop alla ingredienser till kryddsåsen, och häll över så mkt du tycker behövs i woken. Smaka av då & då.
Sist vänder du bara ner de avrunna nudlarna och vänder runt – sen är det klart att servera.
Goodmorning sunshines,
Söndag igen och jag har knåpat ihop en liten matsedel till nästa vecka – samtidigt som jag slängt i en sockerkaka i ugnen. Får snart besök från lillasyster med familj. För att få den allra godaste gyllengula sockerkakan ska man använda ekologiska ägg från frigående höns. Nu har min syster en hel drös med värphöns hemma hos sig – så jag fick ett tjog med ägg med mig hem igår. Blir en helt fantastisk färg på både sockerkakor & pannkakor när man anväder dessa. Använd så mycket ekologiskt som ni bara kan- det är hemligheten.
Osten ger så fin smak till hela grytan att inte någon annan krydda behövs.
Till 5-6 personer : 2 putsade fläskfileer
1/3 finhackad / riven gul lök
salt & peppar
smör
2 1/2 dl grädde
300 gram philadelphiaost
1/2 msk kinesisk soya
2 msk kalvfond
150 gram gorgonzolaost
Serveras med pasta.
Gör grytan så här: Koka pastan enligt anvisningar på förpackning,
Skär upp den putsade fileen i lagom stora bitar – salta och peppra. Hetta upp en stekpanna, och låt smöret tystna – lägg på fläskfilen och löken samtidigt. Och fräs tills fileerna fått fin färg . Tillsätt grädde, fond, soya och rör ner philadelphiaosten – låt sjuda upp.
Till sist smula ner gorgonzolaosten, och låt smälta innan du servera med god pasta.
Tänk på att osten är smakrik i sig- så jag tycker inte att det behövs något salt eller extra kryddor i denna gryta.
Något gott till kaffet : Frasiga chokladbakelser
Det här behöver du till 4 : 4 smördegsplattor
en bit hackad kvalitets choklad
1 dl nutella
1 ägg
florsocker
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram de tinade smördegsplattorna.
Rör ihop cirka en dl med nutella och valfri mängd hackad choklad och fördela ut fyllningen i mitten på plattorna. Rulla ihop och nyp ihop kanterna och lägg skarven ner på bakplåtspappret. Pensla med vispat ägg och ställ in i mitten på ugnen.
Grädda tills de blir gyllene och pudra över florsocker
Hej från stugan.
Vi är tillbaka efter att ha fikat lite hos lillasyster och kollat på deras nya lilla kattunge – en liten maine coon bebis. Hur söta är de inte dessa små lurviga yrväder. Nu önskar sig Nomi en katt i både julklapp & födelsedagspresent, jo man tackar.
Ett litet middagstips för kvällen eller för morgondagen tänkte jag bjussa på nu på bloggen.
Det här behöver du :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
500 gram kycklingfärs
3 msk tomatpure
1 msk kinesisk soya
3 msk konc. kycklingfond
1 burk med tomatkross
1 burk med färdigkokta kikärtor
2 dl creme fraiche
1 tsk paprikapulver
salt & peppar
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör, finhacka löken och vitlöken och bryn den glansig. Vänd ner färsen och bryn den klar. Vänd ner tomatpure, soya, fond, och paprika. Rör runt och vänd ner tomatkross och avsköljda kikärtor. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter. Vänd sist ner creme fraiche och sjud upp- smaka av med salt & peppar och servera med en god pasta.
Ikväll är de bara tjejerna i stugan- då grabbarna blev kvar i stan. De skulle kolla på fotboll ikväll ( inte riktigt vad jag tycker är roligast i världen ) och sedan var det lite jobb för Jonathan. Och vi har kusin Lova här hos oss till imorgon, de har bäddat upp på övervåningen i sin kojan och ska sova där i natt. Jag och Nomi stannade till och köpte lite fredagsgodis innan vi kom fram – massa rosa Hello Kitty godis & chokladägg hittade hon. Det här tycker Lova är gott- det här är Lovas bästa godis osv.
Kusin vitamin – och bästisarnas bästisar.
Det skiljer ju bara 7 veckor på dem – och de har alltid hängt ihop i ur & skur- som Humle & Dumle.
Gullungar!
Enligt tjejerna är detta bästa godiset – men jag undrade vart all choklad tog vägen ….. He he.
Tur att jag köpte en egen påse med lösgodis.
Dessa är en variant på marshmallowskakorna jag bloggade om för lite sedan – dessa är bara mycket godare. För Pollyn ger mer smak blir segare, plus att den inte rinner iväg som den tidigare nämnda. Så med facit i hand, strunta i marschmallowsen och kör på Pollyn istället. Och min egna favorit är nog Dumlecookiesen jag provade fram- kul att se att ni är så många på instagram som prövat.
Omnomnom.
Det här behöver du till cirka 35-37 cookies:
120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat + 1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk ljus sirap
Fyllning : 1/2 påse Polly / marschmallows eller Dumle
Garnering : Strösocker
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirapen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat & salt i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram pollyn och platta ut bollen med ett tryck i mitten lägg dit en polly per och rulla ihop till en boll.
Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter (håll koll ) tills de har flytit ut lite och får lite sprickor i degen.
Ta ut och låt svalna något inna du provsmakar.
Känns som om det var helg nyss – men det är väl som man säger : tiden går snabbt när man har roligt. Jag ska in till stan idag och försöka hitta något att ha på mig till nästa helg. Ska ju till hufvudstaden på Evita-premiär och träffa några av bloggkollegor på Damernas. Det är väl ingen som missat att duktiga Charlotte Perrelli som även bloggar här på DV spelar huvudrollen i den. Så det ska bli så roligt att åka och kika på den. Innan jag ger mig av mot staden med klädpanik så tänkte jag tipsa om dessa urgoda kycklingköttbullar vi åt igår. Verkligen mycket godare än ”riktiga” köttbullar tyckte både Melvin och hans kompis som åt med oss.
Med potatis & en gräddsky så blev det så där braigt & barnvänligt. Det var tomma tallrika efter denna middag
Det här behöver du 18-20 st kycklingköttbullar: 500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika krydda
Smör till stekning
Serveras med potatispure :
Mjölig potatis
en skvätt varm mjölk
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar
Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Skala potatisen och koka de i saltat vatten. Ställ ugnen på 100 grader och börja sedan forma kycklingbullar av smeten, det kan vara kladdigt men doppa händerna i kallt vatten emellanåt. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. Läg på en ugnsform och in i ugnen. Vispa ur stekpannan med vatten, och låt sjuda upp Sila sedan skyn ner i en kastrull. Och låt sjuda upp med fond, soya salt & peppar. Vänd ner grädden och red ev. av med lite maizena. Lägg sedan ner köttbullarna i såsen och låt dem koka i 8- 10 minuter tills de är klara / genomstekta.
Under tiden häller du av vattnet på de färdiga potatisarna , tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en potatiskross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.
Precis tillbaka efter kvällsrundan med Molly, jag såg att jag fått lite frågor om henne bland kommentarena. Hon är en papillon på 4 1/2 år – väldigt snäll, och mycket busig. Hon är väldigt förtjust i katter – men avskyr när det regnar. Ni kan såklart läsa mer om Molly & när vi köpte henne om ni söker på bloggen. Sitter här och sneglar lite på ”halvåtta hos mig” samtidigt som jag skriver till er. Tycker de är så duktiga & kreativa i detta program, roligt att se matintresserade personer som är så duktiga.
Lite bild på fina koppen från Åhlens fylld med gottis.
När jag bläddrade igenom senaste numret av Damernas igår så hittade jag mig & andra bloggkollegorna längst bak i tidningen.
Klockan närmar sig åtta och jag ska strax åka och hämta Melvin & hans kompis från gymnastiken. Nomi ville inte fortsätta på sin gymnastik utan hon vill börja på fotboll eller balett? Vi ska sätta oss och kolla vad som finns – känner jag Jonathan rätt så håller han tummarna för fotboll just nu.