Goodmorning sunshines,
Söndag igen och jag har knåpat ihop en liten matsedel till nästa vecka – samtidigt som jag slängt i en sockerkaka i ugnen. Får snart besök från lillasyster med familj. För att få den allra godaste gyllengula sockerkakan ska man använda ekologiska ägg från frigående höns. Nu har min syster en hel drös med värphöns hemma hos sig – så jag fick ett tjog med ägg med mig hem igår. Blir en helt fantastisk färg på både sockerkakor & pannkakor när man anväder dessa. Använd så mycket ekologiskt som ni bara kan- det är hemligheten.
Till veckomatsedeln :
Måndag : Laxgryta med kokt potatis
Tisdag : Biffar med chunkypesto
Onsdag : Kyckling & baconpaj
Torsdag : Krämig & smakrik skaldjurssoppa
Fredag Gorgonzolapasta med fläskfile
Osten ger så fin smak till hela grytan att inte någon annan krydda behövs.
Till 5-6 personer :
2 putsade fläskfileer
1/3 finhackad / riven gul lök
salt & peppar
smör
2 1/2 dl grädde
300 gram philadelphiaost
1/2 msk kinesisk soya
2 msk kalvfond
150 gram gorgonzolaost
Serveras med pasta.
Gör grytan så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning,
Skär upp den putsade fileen i lagom stora bitar – salta och peppra. Hetta upp en stekpanna, och låt smöret tystna – lägg på fläskfilen och löken samtidigt. Och fräs tills fileerna fått fin färg . Tillsätt grädde, fond, soya och rör ner philadelphiaosten – låt sjuda upp.
Till sist smula ner gorgonzolaosten, och låt smälta innan du servera med god pasta.
Tänk på att osten är smakrik i sig- så jag tycker inte att det behövs något salt eller extra kryddor i denna gryta.
Något gott till kaffet : Frasiga chokladbakelser
Det här behöver du till 4 :
4 smördegsplattor
en bit hackad kvalitets choklad
1 dl nutella
1 ägg
florsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram de tinade smördegsplattorna.
Rör ihop cirka en dl med nutella och valfri mängd hackad choklad och fördela ut fyllningen i mitten på plattorna. Rulla ihop och nyp ihop kanterna och lägg skarven ner på bakplåtspappret. Pensla med vispat ägg och ställ in i mitten på ugnen.
Grädda tills de blir gyllene och pudra över florsocker
Serveras helst nygräddade och varma