Veckomatsedel

Goodmorning sunshines,
Söndag igen och jag har knåpat ihop en liten matsedel till nästa vecka – samtidigt som jag slängt i en sockerkaka i ugnen. Får snart besök från lillasyster med familj. För att få den allra godaste gyllengula sockerkakan ska man använda ekologiska ägg från frigående höns. Nu har min syster en hel drös med värphöns hemma hos sig – så jag fick ett tjog med ägg med mig hem igår. Blir en helt fantastisk färg på både sockerkakor & pannkakor när man anväder dessa. Använd så mycket ekologiskt som ni bara kan- det är hemligheten.

Till veckomatsedeln :

Måndag : Laxgryta med kokt potatis
Tisdag : Biffar med chunkypesto
Onsdag : Kyckling & baconpaj
Torsdag : Krämig & smakrik skaldjurssoppa
Fredag Gorgonzolapasta med fläskfile

Osten ger så fin smak till hela grytan att inte någon annan krydda behövs.

IMG_7278

Till 5-6 personer :
2 putsade fläskfileer
1/3 finhackad / riven gul lök
salt & peppar
smör
2 1/2 dl grädde
300 gram philadelphiaost
1/2 msk kinesisk soya
2 msk kalvfond
150 gram gorgonzolaost

Serveras med pasta.

Gör grytan så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning,
Skär upp den putsade fileen i lagom stora bitar – salta och peppra. Hetta upp en stekpanna, och låt smöret tystna – lägg på fläskfilen och löken samtidigt. Och fräs tills fileerna fått fin färg . Tillsätt grädde, fond, soya och rör ner philadelphiaosten – låt sjuda upp.
Till sist smula ner gorgonzolaosten, och låt smälta innan du servera med god pasta.

Tänk på att osten är smakrik i sig- så jag tycker inte att det behövs något salt eller extra kryddor i denna gryta.

Något gott till kaffet : Frasiga chokladbakelser

Det här behöver du till 4 :
4 smördegsplattor
en bit hackad kvalitets choklad
1 dl nutella
1 ägg
florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram de tinade smördegsplattorna.
Rör ihop cirka en dl med nutella och valfri mängd hackad choklad och fördela ut fyllningen i mitten på plattorna. Rulla ihop och nyp ihop kanterna och lägg skarven ner på bakplåtspappret. Pensla med vispat ägg och ställ in i mitten på ugnen.
Grädda tills de blir gyllene och pudra över florsocker

Serveras helst nygräddade och varma

0
9 kommentarer

Kycklingfärssås med kikärtor

 Hej från stugan.
Vi är tillbaka efter att ha fikat lite hos lillasyster och kollat på deras nya lilla kattunge – en liten maine coon bebis. Hur söta är de inte dessa små lurviga yrväder. Nu önskar sig Nomi en katt i både julklapp & födelsedagspresent, jo man tackar.

Ett litet middagstips för kvällen eller för morgondagen tänkte jag bjussa på nu på bloggen.

IMG_5743

Det här behöver du :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
500 gram kycklingfärs
3 msk tomatpure
1 msk kinesisk soya
3 msk konc. kycklingfond
1 burk med tomatkross
1 burk med färdigkokta kikärtor
2 dl creme fraiche
1 tsk paprikapulver
salt & peppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör, finhacka löken och vitlöken och bryn den glansig. Vänd ner färsen och bryn den klar. Vänd ner tomatpure, soya, fond, och paprika. Rör runt och vänd ner tomatkross och avsköljda kikärtor. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter. Vänd sist ner creme fraiche och sjud upp- smaka av med salt & peppar och servera med en god pasta.

IMG_5728-001

2
1 kommentar

Kusin Vitamin

Godkväll godkväll,

Ikväll är de bara tjejerna i stugan- då grabbarna blev kvar i stan. De skulle kolla på fotboll ikväll ( inte riktigt vad jag tycker är roligast i världen )  och sedan var det lite jobb för Jonathan.  Och vi har kusin Lova här hos oss till imorgon, de har bäddat upp på övervåningen i sin kojan och ska sova där i natt. Jag och Nomi stannade till och köpte lite fredagsgodis innan vi kom fram – massa rosa Hello Kitty godis & chokladägg hittade hon.  Det här tycker Lova är gott- det här är Lovas bästa godis osv.

Kusin vitamin  – och bästisarnas bästisar.

IMG_5776-003

Det skiljer ju bara 7 veckor på dem – och de har alltid hängt ihop i ur  & skur- som Humle & Dumle.
Gullungar!

IMG_5781-004

 Enligt tjejerna är detta bästa godiset –  men jag undrade vart all choklad tog vägen …..  He he.
Tur att jag köpte en egen påse med lösgodis.

IMG_5769-002

0
Kommentera

Fyllda Pollycookies

Dessa är en variant på marshmallowskakorna jag bloggade om för lite sedan – dessa är bara mycket godare. För Pollyn ger mer smak blir segare, plus att den inte rinner iväg som den tidigare nämnda.  Så med facit i hand, strunta i marschmallowsen och kör på Pollyn istället. Och min egna favorit är nog Dumlecookiesen  jag provade fram- kul att se att ni är så många på instagram som prövat.

Omnomnom.

IMG_4886-001

Det här behöver du  till cirka 35-37 cookies:
120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat + 1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk ljus sirap

Fyllning :  1/2 påse Polly / marschmallows eller Dumle

img_4838-001

Garnering : Strösocker

IMG_4878-001

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirapen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat & salt i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram pollyn och platta ut bollen med ett tryck i mitten lägg dit en polly per och rulla ihop till en boll.
Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter (håll koll ) tills de har flytit ut lite och får lite sprickor i degen.
Ta ut och låt svalna något inna du provsmakar.

IMG_4894-001

2
35 kommentarer

Kycklingköttbullar med potatispure

Fredag it is!

Känns som om det var helg nyss – men det är väl som man säger : tiden går snabbt när man har roligt. Jag ska in till stan idag och försöka hitta något att ha på mig till nästa helg. Ska ju till hufvudstaden på Evita-premiär och träffa några av bloggkollegor på Damernas.  Det är väl ingen som missat att duktiga Charlotte Perrelli som även bloggar här på DV spelar huvudrollen i den. Så det ska bli så roligt att åka och kika på den. Innan jag ger mig av mot staden med klädpanik så tänkte jag tipsa om dessa urgoda kycklingköttbullar vi åt igår.  Verkligen mycket godare än ”riktiga” köttbullar tyckte både Melvin och hans kompis som åt med oss.

Med potatis & en gräddsky så blev det så där braigt & barnvänligt. Det var tomma tallrika efter denna middag

IMG_5602

Det här behöver du 18-20 st kycklingköttbullar:
500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika krydda
Smör till stekning

Såsen/ skyn:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk konc. kycklingfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
ev. redning

Serveras med potatispure :
Mjölig potatis
en skvätt varm mjölk
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Skala potatisen och koka de i saltat vatten. Ställ ugnen på 100 grader och börja sedan forma kycklingbullar av smeten, det kan vara kladdigt men doppa händerna i kallt vatten emellanåt. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. Läg på en ugnsform och in i ugnen. Vispa ur stekpannan med vatten, och låt sjuda upp Sila sedan skyn ner i en kastrull. Och låt sjuda upp med fond, soya salt & peppar. Vänd ner grädden och red ev. av med lite maizena. Lägg sedan ner köttbullarna i såsen och låt dem koka i 8- 10 minuter tills de är klara / genomstekta.
Under tiden häller du av vattnet på de färdiga potatisarna , tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en potatiskross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.

Servera genast med lingon och inlagd gurka.

IMG_5601-001

0
7 kommentarer

Senaste numret av Damernas

Tjingeling finisar,

Precis tillbaka efter kvällsrundan med Molly, jag såg att jag fått lite frågor om henne bland kommentarena. Hon är en papillon på 4 1/2 år  – väldigt snäll, och mycket busig. Hon är väldigt förtjust i katter – men avskyr när det regnar. Ni kan såklart läsa mer om Molly & när vi köpte henne om ni söker på bloggen. Sitter här och sneglar lite på ”halvåtta hos mig” samtidigt som jag skriver till er. Tycker de är så duktiga & kreativa i detta program, roligt att se matintresserade personer som är så duktiga.

Lite bild på fina koppen från Åhlens fylld med gottis.

IMG_5672-001

När jag bläddrade igenom senaste numret av Damernas igår så hittade jag  mig & andra bloggkollegorna längst bak i tidningen.

IMG_5685-004

Klockan närmar sig åtta och jag ska strax åka och hämta Melvin & hans kompis från gymnastiken. Nomi ville inte fortsätta på sin gymnastik utan hon vill börja på fotboll eller balett? Vi ska sätta oss och kolla vad som finns – känner jag Jonathan rätt så håller han tummarna för fotboll just nu.

Till er alla en riktigt fin torsdagskväll.

0
5 kommentarer

Brons, koppar och guld


Hej där,

Nu har jag sprungit runt plockat upp & fotat nya heminredningen till sommarhuset. Hemma i stan föredrar vi att ha det mesta i vitt, men blandar även upp med lite gameldags-rosa, grått & silver. Här i stugan valde vi att blanda upp det vita med guld, brons & koppar… Iallafall känns det mysigt nu i hösttiderna – sedan tror vi kommer åtgå till ljusare färger igen till våren / sommaren. Hittade lite lyktor på gekås- supersöta med massa små detaljer.

IMG_8179-001

Egentligen gillar jag oftast inte för mycket krussiduller på inredningen hemma- men i stugan passar de liksom in bättre. De känns både gulligt och hemtrevligt.

IMG_8176-001

Matchande ljuslykta köpte jag också – de hade väldigt mycket i guld, koppar & brons nu på gekås.

IMG_8189-002

Fär mycket lyktor kan man inte ha. Själv brukar jag bara bytaplats på dem , eller flytta ut dem utomhus när inte får plats med fler inomhus.

IMG_8192-001

Hösten är verkligen här på riktigt på öland, så galet vackert! Kylig krispig luft är det och röd/gula löv överallt.  Ser fram emot promenaden bort till lillasyster om en stund- både för friska höstluftens skull och sedan den goda maten vi ska äta.  Hörde något om att vi skulle grilla… maj gadd så gott ! Tillhör ni dem som också grillar året om, eller har ni kanske redan ställt undan grillen tills nästa sommar?

Måste gilla hösten och alla dess färger. Så vackert!

IMG_8244

0
2 kommentarer

Biff a la Lindström med kantarellsås

Godmorgon alla där ute,
Hoppas ni har fått bästa starten på dagen, dagarna försvinner i rasande fart. Redan fredag imorgon ju – så vi närmar oss helgen med stormsteg. Och jag har tips på lite söndagsmiddag till er nämligen. Har ni lagat Biff Lindström tidigare ? Detta var den första gången jag gjorde det- men inte sista. Jag har förstått att många har kapris i sina, men jag är inte jätteförtjust i detta- så det skippade jag.

Jag gjorde mina Lindströmmare så här:

IMG_5422

Det här behöver du :
800 gram nötfärs
1 dl finhackade inlagda rödbetsskivor
5 st finhackade inlagd gurkskivor
salt & peppar

+ stekta ägg till biffarna

Kantarellsås:
300 gram kantareller
3 msk med smör
3 msk finhackad lök
4 dl vispgrädde
1 msk med soya
salt & vitpeppar

Serveras med ugnsbakad potatis & morötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, skala morötter och fast potatis. Dela i lagom stora bitar och strö över lite flingsalt, torkade örter och mycket olivolja. Grädda i mitten på ugn till de är klara.
Hacka ner rödbetor & inlagd gurka med salt och peppra. Låt smeten dra sig i kylskåpet medan du förbereder potatisen. Forma lagom stora biffar och stek dem sedan på varje sida i 5  minuter ( kortare/ längre beroende på tjocklek).

IMG_5397
Börja så länge med kantarellsåsen, lägg de rensade och delade svampen i en torr panna och stek bort vattnet. Tillsätt smöret och löken och stek tills de blir glansigt & och löken blir mjuk. Vänd ner grädden och låt sjuda upp och puttra ihop med en msk soya. Smaka av med salt & peppar.

Servera genast.

IMG_5428

1
8 kommentarer

Onsdagsbukett och Choklaaaad

Godkväll bloggisar,

Vi har precis diskat undan efter maten som blev en chili con carne – fast med kyckling, recept på detta hittar du här. Det är roligt att ändra om de här gamla husmanskost klassikerna till något nytt. Och här får ni se en liten glimt av onsdagsbuketten som från köket. En härligt höstig färgklick- blir glad av att bara titta på den.

IMG_5369-001

Och ett matchande nummer av Damernas Värld denna månaden, med en lika färgglad chokladnyhet. Salta mandlar – jag tycker denna är jättegod.Å andra sidan gillar jag nästan all choklad- och salt & choklad är en fin kombo.

Har ni provat den…  vad tyckte ni ?

IMG_5379

0
3 kommentarer

Lite nybakat till fikat

Precis fotat & ätit klart lunchen och det blev en maträtt som jag inte lagat på många år. Vissa dagar kommer Jonathan hem och äter på lunchen- då är det roligare att laga annat än omelett & sallad som jag annars vanligtvis äter. Nu har jag lite för många middagar i kameran bara- så jag behöver skriva upp alla recept här på sidan. Men nu ska jag ställa mig och baka lite gott till eftermiddagsfikat då vi får fikabesök. Det blir cupcakes, och det var inte heller igår som jag bakade. Återkommer med bilder senare.

 Och så lite bilder ”hemma hos oss” som jag fotade häromdagen.

IMG_5215-002

Nya växten är någon stort av ficus- tyckte den såg riktigt maffig ut. Sen hittade den vita krukan på Mio – och den fanns i olika storlekar. Ångrar nästan att jag inte köpte den som var en storlek större, men tror inte att den fått plats på mina fönsterbrädor.

IMG_5213-002

De vita lilla bordet ett blocket fynd som jag målat om. Och på tal om måla om så har jag målat om lite möbler som jag ska visa er. Faktiskt inte bara vita möbler, jag överraskade tillochmed mig själv med att måla om det svart.

IMG_5239-001

Mitt bästa budgettips kring heminredning är att möblar om prylarna hemma. Byt plats eller lägg undan dina saker – så blir det som nytt när du tar fram det nästa gång.

IMG_5218-001
Nix dags att sätta fart och baka , för nu kommer snart Thelma & Johanna hit.

Vi hörs snart igen!

0
13 kommentarer