Ja idag var det inte svårt att vara världens bästa mamma. Tydligen behövdes det bara Coca cola & en kebabtallrik 😉 från Tasty haha. Den snart 15 åriga sonen här hemma har varit hemma från skolan med huvudvärk och halsont- och hade en önskan om hämtmat till lunch.
Själv skulle jag kunna äta detta varje dag utan att tröttna – haha…
Tur ändå att jag inte gör det.
Och inte så ovanligt så har det bakats kakor idag – Melvin ska ha kalas med sina bästisar på Onsdag. Han vill då att vi skulle bjuda på dumlekakor & fina cup cakes, så vi ska väl se vad vi kan hinna ordna fram tills dess
. Hej godingar, Innan dagens recept vill jag tipsa om det grymma erbjudandet hos Ellos. .Här är några av mina favoriter :
För med koden 455721 får ni 30 % på den dyraste varan huuuuur bra? Klicka här
Och här kommer ett middagstips här för er som vill ha tips på snabblagad mat denna onsdag. Jag vet inte hur ofta ni äter falukorv hemma- vi gör det ytterst sällan. Sist provade vi något nytt- vi förnyade nämligen den gamla 80-tals klassikern, med lite fransk senap, äppel & halloumiost.
Se till att osten blir riktigt så där grillad som halloumi ska bli – då blir det bäst.
Jag gillar ugnsbakade tomater väldigt mycket- men gillar man inte det kan man istället ha lite champinjoner i mitten.
Det här behöver du : 1 falukorvsring 2 äppel Dijonsenap Gurkmix / Bostongurka 1/2 finhackad lök 10 cocktailtomater 3 dl grädde 2 msk chilisås salt & peppar halloumiost
Serveras med: kokta makaroner
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Skär cm tjocka bitar i falukorven utan att skära igenom – ni ser på bilden. Bred ut senap i varje, en liten bit av gurkmix som ni rört ihop med den finhackade löken. Tvätta och skär äpplena i lagom tunna bitar och stick ner i varje snitt, Dela tomaterna och lägg i mitten. Värm upp en kastrull med grädde chilisås , och lite salt och peppar. Låt sjuda upp och häll ner i ugnsformen med korven. Riv över cirka halva halloumiosten och gratinera korven tills den får fin färg.
Vi startar upp denna nya vecka och måndagmorgon med en viktig tävling, jag har i samarbete med Extra och SOS Barnbyar de här fem fina böckerna, affisch plus Extras tuggummin att tävla ut. Både boken och affischen är skapade av Ingela P Arrhenius och Peter Arrhenius som en del av Extra och SOS Barnbyars samarbete Tugga för skillnad och gör det roligare för små barn att borsta tänderna.
För att du ska vara med och tävla vill jag att du ska ge ditt bästa tips hur barnen ska tycka att tandborstningen är rolig ?
1:a pris : Bok + Poster + 10 tuggummipaket från Extra.
2:a-5:e pris : Bok + 10 tuggummipaket från Extra
Skriv i kommentarsfältet – och glöm inte ange rätt mailadress.
Tugga för skillnad är ett samarbete mellan Extra tuggummi och SOS Barnbyar för att stärka barns tandhälsa i Ghana.För varje Extra som svenskarna tuggar under oktober och november går ett öre till SOS barnbyar och barns tandhälsa i Ghana. Det är andra året i rad vi gör det här projektet. Enligt världshälsoorganisationen WHO lider 60 –90 procent av alla barn i världen av karies.
Den här boken är en del av tugga för skillnad – för att stärka barns tandhälsa i Ghana. Alla intäkter går till SOS barnbyars arbete.
Flyget går snart hemåt för min del, ville bara skriva om den braiga Evita-föreställningen som vi såg igår med Charlotte i huvudrollen.
En helt fantastisk musikal som jag rekommenderar er alla som har möjlighet att gå och se den. Den var helt amazing, en fantastisk historia, vackra klänningar & härlig sång!
Bild lånad av : Peter Knutsson
Jag hade en stund på mig att göra mig klar på hotellet innan middagen, och det blev ett par snabba bilder innan jag åkte bort till restaurangn för att träffa bloggkollegorna och Johanna som jobbar på Damernas Värld redaktionen.
Och så blev det sovmorgon idag – och god hotellfrukost. Slapp känna mig helt ensam då en trevlig familj kom fram och hejade & sa att de läser bloggen.
När jag landar i kalmar ska jag hämta upp Thelma som sovit hos mormor en natt. OCh vi ska gå ut & äta e bit mat och skvallra lite. Ser fram emot det ♥ och att komma hem till resten av familjen. Känns som jag varit borta en vecka och inte sen igår.
Borta bra ,men hemma bäst.
Vaknade nyss upp på trevliga hotellet, sovit som en gud inatt ( hur flott de nu sover) tänkte snart gå ner och kolla in frullen. Men det känns lite smålustigt att gå ner och äta frukost helt själv… Hehe. Får väl tjuvlyssna på folket runt omkring och låtsas läsa tidningen istället.
För er som vill hinna med och handla / matplanera denna söndag hoppas jag att veckomatsdeln kan vara till någon nytta.
Varsågoda.
Det här behöver du till 5-6 personer: 900 gram kyckling innerfile
1/2 påse nachochips chili/cheese-smak
1 vispat ägg
salt & peppar
Smör
Serveras med klyftpotatis och en god sallad
Gör din nachokyckling så här:
Låt nachochipsen ligga kvar i påsen, och med hjälp av en brödkavel hamrar du dem till smulorVispa ett ägg och lägg ut på en tallrik, häll upp nachosmulorna på en annan. Doppa sedan fileerna i vispat ägg och direkt ner i nachosmulorna. Värm upp en stekpanna ( medelsvag värme) med rikligt med smör och stek kycklingen på svag värme. Annars kan nachochipsen bli brända.
Servera sedan de krispiga kycklingbitarna med klyftpotatis och en god sallad.
De här smarriga smördegsknyten bakade jag för ett tag sedan. Riktigt gott och sött och snabbt att baka dessutom .
Det här behöver du till 4 pers : 4 st smördegsplattor 15*15 cm
1 stort äppel
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl mörkt muscovadasocker
1 ägg
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Finhacka de skalade äpplet och rör ihop med creme fraiche och socker i en skål. Lägg ut plattorna på en ugnsform med bakplåtspapper, och lägg på ett par msk fyllning på varje smördeg. Ta upp alla hörnen och nyp ihop till ett knyte.
Pensla med vispat ägg och ställ sedan in i mitten på ugnen.
Ta ut efter cirka 12- 15 minuter när de fått en gyllene färg.
Servera med vaniljsås, marsansås eller gräddglass.
Packat & klart – nu åker jag mot flyget- det blev Kalmars flygplats, då växjö tydligen inte flyger till huvudstan på lördagar. Så nu mot Stockholm, bloggkollegor, restaurangbesök och Evita! Så trevligt det ska bli- och denna blusen tänkte jag ha på mig ikväll. Syns inte så bra, den har lite gulddetaljer jag tänkte matcha med lite smycken.
Sen även ett svart linne till, med blombroderi- bägge plagg från Vero Moda.
Örhängen, halsband & armband samtliga från HM
Vi ska snart börja laga fredagsmaten, jag ska bara hämta Thelma från kompis & handla fredagsgodis innan. Att packa för helgen tog mig sådär fem minuter, det är inte mycket som behövs för att stanna i stockholm tills på söndag. Jag hade redan innan planerat att bara åka med handbagage, men då blir jag utan hårspray och favorit parfymen, jaja ett världsligt bekymmer. Målade även lite fredagsnaglar * kors i taket * fick gå i guldigt tema.
Så här har jag sett att alla modebloggare håller upp sina nagellack- så jag härmas. Tihi.
Hoppas ni har lite trevliga planer för helgen, om inte annat kanske ni ska baka något gott istället ? Jag tänkte ta och börja packa ner inför stockholmsbesöket alldeles snart- jag flyger imorgonbitti och vill ha koll på att allt kommer med. Hittade en söt skir blus att ha med, plus ett linne , ska se om jag kan fota den innan de åker ner i resväskan.
Detta är morgonens skörd av äppel- kakan bakade jag för ett par veckor sedan. Funderar på att slänga ihop en till, till kvällens fika.
Ställ ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund liten springform med avtagbara kanter, cirka 20 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna.
Rör matfettet och sockret , rör ner citronskalet och och vaniljsockret Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner, till sist rör ner mjölken.
När smeten är omblandad, fördela ut smeten i formen. Sär äpplena i tunna skivor och tryck ner i smeten och gör något mönster. Strö över kanel och pärlsocker och ställ in kakan i nedre delen av ugnen och grädda i cirka 30 – 35 minuter.
Låt kakan svalna.
Serveras med en klick vaniljvips, grädde eller glass.
Nu har jag bakat flera olika äppelkakor och kokat massa kräm, äppelkräm som tyvärr inte är barnens favorit då.Vad kan jag mer göra med äpplena- kan ni inte komma med lite tips ?
Hej hörrni , Hoppas ni fått allra bästa starten på denna torsdag.
Ursäkta frånvaron igår- jag skulle ju kika förbi med recept- men livet hann emellan om man säger så. Handla, laga mat, skjutsa & hämta barn från fritidsaktiviteter, förhöra läxor & så ett föräldrarmöte ja ni vet ju själva hur det är. Nu så har jag iallafall gott om tid att jobba ikapp igen, och denna maträtten jag gjorde för lite sedan vill jag rekommendera er varmt att prova. En god grekiska pyttipanna, det är ett recept jag haft liggandes i receptlådan länge,klippte ur det fån en buffetidning, och ändrade lite.
Jag lagade detta till lunch till Jonathan & mig, vill ni laga för fler, så dubbla receptet – gör det på en ugnsplåt.
4 potatis
olivolja
örtkrydda + flingsalt
1 grovhackad paprika ( jag valde 3 olika färger & hackade ner resten i salladen )
1 gullök
1 rödlök
10 svarta oliver
5 körsbärstomater
Serveras med fetaostkräm:
2 1/2 dl creme fraiche
1 liten riven vitlöksklyfta
1/2 paket med fetaost
1 tsk honung
salladskrydda
Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser till fetaostsåsen, smula ner osten blanda ihop och ställ kallt.
Ställ ugnen på 200 grader Blanda ihop marinaden, stimla ner fläskfilen ner i marinaden och låt ligga i 30 minuter. Skiva potatisen cm-tjocka skivor och lägg på en plåt / stekpanna och ringla över olivolja och lite flingsalt & örtkrydda ( jag hade knorrs provencale) Ställ in i mitten av ugnen i 20 minuter medan du klyftar lök & grönsaker. Ta ut potatisen och vänd om, och låt fläskfilen rinna av från sin marinad & bred ut köttet över potatisen och strö över lök och grönsaker, oliver.
Ringla över ett par msk olivolja. Ställ in i ugnen i 15- 20 minuter tills fläskfilen är klar, vänd runt med en stekspade ett par gånger, och låt stå tills grönsakerna fått färg.
Strö över lite god fetaost / fårost innan servering.