Veckomatsedel

Gomorron från huvudstada!

Vaknade nyss upp på trevliga hotellet, sovit som en gud inatt ( hur flott de nu sover) tänkte snart gå ner och kolla in frullen. Men det känns lite smålustigt att gå ner och äta frukost helt själv… Hehe. Får väl tjuvlyssna på folket runt omkring och låtsas läsa tidningen istället.

För er  som vill hinna med och handla / matplanera denna söndag hoppas jag att veckomatsdeln kan vara till någon nytta.
Varsågoda.

Måndag : Fiskburgare med gurkdressing
Tisdag : Krämiga kräftwrap
Onsdag Pastastubbar med ostsås
Torsdag: Världens godaste tomatsoppa
Fredag : Crispy Nacho-chicken

IMG_7728-001

Det här behöver du till 5-6 personer:
900 gram kyckling innerfile
1/2 påse nachochips chili/cheese-smak
1 vispat ägg
salt & peppar
Smör

Serveras med klyftpotatis och en god sallad

Gör din nachokyckling så här:

Låt nachochipsen ligga kvar i påsen, och med hjälp av en brödkavel hamrar du dem till smulorVispa ett ägg och lägg ut på en tallrik, häll upp nachosmulorna på en annan. Doppa sedan fileerna i vispat ägg och direkt ner i nachosmulorna. Värm upp en stekpanna ( medelsvag värme) med rikligt med smör och stek kycklingen på svag värme. Annars kan nachochipsen bli brända.

Nacho kyckling

Servera sedan de krispiga kycklingbitarna med klyftpotatis och en god sallad.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet……

De här smarriga smördegsknyten bakade jag för ett tag sedan. Riktigt gott och sött och snabbt att baka dessutom .

Det här behöver du till 4 pers :
4 st smördegsplattor 15*15 cm
1 stort äppel
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl mörkt muscovadasocker
1 ägg

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Finhacka de skalade äpplet och rör ihop med creme fraiche och socker i en skål. Lägg ut plattorna på en ugnsform med bakplåtspapper, och lägg på ett par msk fyllning på varje smördeg. Ta upp alla hörnen och nyp ihop till ett knyte.
Pensla med vispat ägg och ställ sedan in i mitten på ugnen.
Ta ut efter cirka 12- 15 minuter när de fått en gyllene färg.

Servera med vaniljsås, marsansås eller gräddglass.

0
4 kommentarer

Packat & Klart

Packat & klart – nu åker jag mot flyget- det blev Kalmars flygplats, då växjö tydligen inte flyger till huvudstan på lördagar. Så nu mot Stockholm, bloggkollegor, restaurangbesök och Evita! Så trevligt det ska bli- och denna blusen tänkte jag ha på mig ikväll. Syns inte så bra, den har lite gulddetaljer jag tänkte matcha med lite smycken.

IMG_6267-001IMG_6280-001

Sen även ett svart linne till, med blombroderi- bägge plagg från Vero Moda.
Örhängen, halsband & armband samtliga från HM

IMG_6277-001

0
3 kommentarer

Provencalesmör

IMG_6892 (1)
Det här behöver du:
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt

Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie.
Lägg in i frysen tills det är dags att använda.

IMG_6893

Ta fram en kvart innan servering.
Skär upp i slantar och är lika gott att lägga på en bit grillad oxfile som en kycklingfile.

IMG_6902 (2)

0
Kommentera

Guldigt

Hej fredagskväll och härliga helg, 

Vi ska snart börja laga fredagsmaten, jag ska bara hämta Thelma från kompis & handla fredagsgodis innan. Att packa för helgen tog mig sådär fem minuter, det är inte mycket som behövs för att stanna i stockholm tills på söndag. Jag hade redan innan planerat att bara åka med handbagage,  men då blir jag utan hårspray och favorit parfymen, jaja ett världsligt bekymmer. Målade även lite fredagsnaglar  * kors i taket * fick gå i guldigt tema.

Så här har jag sett att alla modebloggare håller upp sina nagellack- så jag härmas. Tihi.

IMG_6501-001

0
2 kommentarer

Äppelpaj med smak av kanel

Happy Friday.

Hoppas ni har lite trevliga planer för helgen, om inte annat kanske ni ska baka något gott istället ?  Jag tänkte ta och börja packa ner inför stockholmsbesöket alldeles  snart- jag flyger imorgonbitti och vill ha koll på att allt kommer med. Hittade en söt skir blus att ha med, plus ett linne , ska se om jag kan fota den innan de åker ner i resväskan.

Detta är morgonens skörd av äppel- kakan bakade jag för ett par veckor sedan. Funderar på att slänga ihop en till, till kvällens fika.

IMG_6254-001

IMG_5092-001

Det här behöver du :

125 gram smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 styck citron – dv.s endast det rivna gula skalet
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Garnering:
4- 5 medelstora äppel
Kanel
pärlsocker

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund liten springform med avtagbara kanter, cirka 20 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna.
Rör matfettet och sockret , rör ner citronskalet och och vaniljsockret Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner, till sist rör ner mjölken.
När smeten är omblandad, fördela ut smeten i formen. Sär äpplena i tunna skivor och tryck ner i smeten och gör något mönster. Strö över kanel och pärlsocker och ställ in kakan i nedre delen av ugnen och grädda i cirka 30 – 35 minuter.
Låt kakan svalna.

Serveras med en klick vaniljvips, grädde eller glass.

IMG_5132-001

Nu har jag bakat flera olika äppelkakor och kokat massa kräm, äppelkräm som tyvärr inte är barnens favorit då.Vad kan jag mer göra med äpplena- kan ni inte komma med lite tips ?

På återseende och fredagskramar !

0
16 kommentarer

Grekisk pyttipanna

Hej hörrni ,
Hoppas ni fått allra bästa starten på denna torsdag.

Ursäkta frånvaron igår- jag skulle ju kika förbi med recept- men livet hann emellan om man säger så.  Handla, laga mat, skjutsa & hämta barn från fritidsaktiviteter, förhöra läxor  & så ett föräldrarmöte ja ni vet ju själva hur det är. Nu så har jag iallafall gott om tid att jobba ikapp igen, och denna maträtten jag gjorde för lite sedan vill jag rekommendera er varmt att prova.  En god grekiska pyttipanna, det är ett recept jag haft liggandes i receptlådan länge,klippte ur det fån en buffetidning, och ändrade lite.

IMG_5808-001

Jag lagade detta till lunch till Jonathan & mig, vill ni laga för fler, så dubbla receptet  – gör det på en ugnsplåt.

Du behöver till 2-3 personer : 
1 putsad  fläskfile

Marinad till fläskfilen: 
2 msk kinesisk soja
1/2 dl olivolja
1 tsk sambal oelek
1 knapp tsk pressad citronsaft
1/2 msk riven ingefära

4 potatis
olivolja
örtkrydda + flingsalt
1 grovhackad paprika ( jag valde 3 olika färger & hackade ner resten  i salladen )
1 gullök
1 rödlök
10 svarta oliver
5 körsbärstomater

IMG_5799

Serveras med fetaostkräm:
2 1/2 dl creme fraiche
1 liten riven vitlöksklyfta
1/2 paket med fetaost
1 tsk honung
salladskrydda

Gör så här :

Rör ihop alla ingredienser till fetaostsåsen, smula ner osten blanda ihop och ställ kallt.
Ställ ugnen på 200 grader
Blanda ihop marinaden, stimla ner fläskfilen ner i marinaden och låt ligga i 30 minuter.  Skiva potatisen cm-tjocka skivor och lägg på en plåt / stekpanna och ringla över olivolja och lite flingsalt & örtkrydda ( jag hade knorrs provencale)  Ställ in i mitten av ugnen i 20 minuter medan du klyftar lök & grönsaker. Ta ut potatisen och vänd om, och låt fläskfilen rinna av från sin marinad & bred ut köttet över potatisen och strö över lök och grönsaker, oliver.
Ringla över ett par msk olivolja. Ställ in i ugnen i 15- 20 minuter tills fläskfilen är klar, vänd runt med en stekspade ett par gånger, och låt stå tills grönsakerna fått färg.

Strö över lite god fetaost / fårost innan servering.
IMG_5859

7
7 kommentarer

Röd kebabsås

IMG_6797

Det här behöver du för att göra kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
2 1/2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk kallt vatten
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar ( efter smak & tycke )
salt

Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp. IMG_6796 (1)

0
2 kommentarer

Sallad med paprika & fetaost

Istället för att snöa in på bara isbergssallad med tomat & gurka är det roligt att variera med olika sortes sallad och fler ingredienser.
IMG_6791
I min sallad hade jag:

kruka med cosmopolitan  (sallad)
körsbärstomater
gul paprika
röd paprika
rödlök
fetaost
gurka

IMG_6793

0
Kommentera

Tre månader till julafton

Kikade nyss nu i kalendern  – och insåg att det är ju bara tre ynka månader kvar till julafton. Underbart…. Julen är så mysig, även om förberedelserna just inför julen är nästan det bästa. Baka , koka julgodis och lägga in egen sill – bästa tidenpå året.

Förra året prövade jag hur mkt nya julgodis recept som helst- och detta året har jag planerat in ännu mera 🙂

IMG_7190-001

Men bara för att det inte är jul än…. så betyder ju inte det att man inte får koka gottis  redan nu.

Det här behöver du till chokladfudge :

3 dl vidpgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljussirap
50 gram smör
1 msk glukos
100 gram valfri mörkchoklad

Detta behöver du till bananfudge:

10- 12 stycken skumbananer
2 dl socker
1 dl grädde
50 smör
150 gram vitchoklad

Gör så här :

Börja med chokladfudgen, blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp till 120 grader- eller tills den klarar kulprovet.
Kulprovet är att du doppar lite av smeten i iskallt vatten. Kan du sedan rulla smeten till en kula så är smeten färdigkokt. När smeten är uppe i 120 grader tar du bort den från plattan och rör i smör och glukos, bryt ner chokladen och rör tills du får en blank och fin chokladsmet. Häll sedan upp i en ugnssäkerform klädd med bakplåtspapper.
Ställ fudgen svalt medan du börjar med bananfudgen:
Klipp ner bananerna i små bitar och rör ihop dem med smör grädde och socker i en gryta, låt sjuda på svag värme medan du rör om tills allt har smält. Låt sjuda i fem minuter under omrörning , ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills du får en blank ljus smet och bra om den svalnar något innan du häller den över chokladfudgen.

Låt svalna helt innan du skär upp fina bitar.

IMG_6977-001


Nu var det inte bara 3 månader kvar till jul idag – utan jag har även en efterlängtad tid bokad hos frisören.  Jisses vad det är inte en dag för tidigt kan jag lova, ska både trolla bort den trista utväxt och få längre tjockare hår står på schemat. hepp hepp.. Måste rusa så jag inte kommer för sent, återkommer om en stund med ett middagsrecept som ni bara måste prova.

Hoppas du får en riktigt fin dag!

0
12 kommentarer

Fläskfilewok med grönsaker & cashewnötter

Hej där,

Idag är det studiedag i växjö – så det blev sovmorgon i morse. Thelma och jag ska ha lite mamma/dotter tid idag så vi har bokat tid för att få fina naglar på nagelstudion. Jag tänkte nog som vanligt välja en fransk manikyr ( fegar alltid ut när det gäller att välja färg) och  Thelma pratade om rosa nagellack, blir nog jättefint tror jag. Middagen idag är inte bestämd än – Jacob skulle välja den idag- han är den som är mest intresserad och tycker det är roligast med matlagningen av barnen.

Igår till lunch slängde vi ihop en wok, på fläskfile, färska grönsaker & cashewnötter

IMG_5795

Jag har valt att använda mig av Linguine ( en platt spagetti- som finns i pastahyllan)  till denna woken – tycker det blir mer stuns och mer tuggmotstånd. Välj vilket du gillar bäst.

Det här behöver du  till 4 personer:
Nudlar / Linguine
Olivolja
1 stor putsad fläskfile
3 paprikor gärna i olika färger
1 gullök
1 näve med sockerärtor
cashewnötter
2 dl vatten

Kryddsås :
1 msk rödvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk worcestershiresås
7 tsk kinesisksoya
1- 2 tsk med sambal oelek

IMG_5815

Gör så här:
Koka nudlar / linguine enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla köttet tunt och klyfta lök & grönskaker i lagom stora munsbitar. Hetta upp en panna med högre kanter och fräs på det strimlade köttet, tills de får färg.
Vänd ner grönsakerna & cashewnötter och fräs i några minuter, och häll sedan över vattnet. Låt sjuda upp & Blanda ihop alla ingredienser till kryddsåsen, och häll över så mkt du tycker behövs i woken. Smaka av då & då.
Sist vänder du bara ner de avrunna nudlarna och vänder runt – sen är det klart att servera.

IMG_5833-001

2
3 kommentarer