Veckomatsedel

Gomorron,
Ett tidsinställt litet blogginlägg om veckomatsedel kommer här.

Måndag  Krämig pastasallad med smak av örter
Tisdag  Korvgryta med chili
Onsdag Italiensk lax med fetaostkräm
Torsdag Kraschade potatisar med kyckling
Fredag Smörgåsbakelser

IMG_5658

Du behöver till 6 bitar
18 bitar formfranska / rostbröd

Grundfyllningen och det du har runtom  tårtan : 
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 – 1 dl majonäs

Fyllning nr 1 :
1 burk med leverpastej
1/2 dl gurkmix
ca : 2 dl av grundröran

Fyllning nummer 2 :
350 gram rökt skinka
ca: 2 dl av grundröran
ev. finhackad lök

Garnering: krossade ostbågar, skinka, räkor, kokta ägg, stjärnfrukt, tomater, gurka, lök , sallad, citron, gurka, färska örter.osv

Gör så här ;

Skär bort kanterna på brödet , och rada upp på en skärbräda eller liknande.
Vispa grädden till grundfyllningen, när den bildar toppar vispar du i creme fraiche och majonäs också. Fyllning ett med leverpastej rör du ihop med 2 dl av grundfyllningen och gurkmix. Fördela sedan ut den på den understa delen. Ju mer fyllning , ju saftigare. Hacka sedan löken och strimla skinkan till fyllning nummer två som du också blandar ihop med grundröran – 2 dl – eller ev lite mer. Sist lägger du på locket och breder in varje smörgåsbakelse med grundröran, plastar och ställ kallt gärna över natten.

Sedan dekorerar du dem precis innan ni ska äta dem.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet :  Kolagömmor

Det är en mördegskaka med den krämigaste kolasås du kan tänka dig. Toppat med choklad – alltså helt underbart goda!

IMG_7337

Vill du baka med hela kolasåsen så bör du dubbla kakdegen.

Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad  kondenserad mjölk
Noblesschoklad

Gör så här:
Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken. Koka hela burken med sötad kondenserad mjölk i ca tre timmar.  Låt svalna helt innan du öppnar den. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg , antingen för hand eller i matberedare. Ställ ugnen på 200 grader. Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med den krämiga kolakrämen. Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg. . När kakan kommer ut så lägger du en noblesschoklad på varje kaka.

Servera och njut!
0
13 kommentarer

Zucchinilax med smak av ajvar

Vilken härlig lördags det varit, vi har höststädat i trädgården i stugan. Vi kom hit redan igårkväll och har fixat med gräsklippning och tömt poolen. Idag hade vi lite fikabesök av lillasyster med familj, nytt recept på sockerkaka kommer snart. Sen åkte vi hem till mormor & morfar och fikande nu ikväll, och skvallrade lite över några koppar kaffe. Alltid lika mysigt. Och nu ska vi ställa oss och laga en ny laxrätt vi tänkt att prova länge, hoppas den blir god. En annan uppskattad laxrätt vi brukar laga är denna Zucchihilaxen med ajvar smak!  Fick en fråga bland kommentarerna vart man finner ”Ajvar” och den finner ni nog i nästan alla matbutiker, ibland står burkarna vid de internationella varorna.

Det är en kryddig paprikaröra och jag använder den gärna i matlagningen, kanongod att blanda ner i köttfärsåsen eller som i detta fallet med laxen.

Laxpanna

Denna middagen tar lika lång tid att laga som riset tar att koka- alltså väldigt snabblagat

Det här behöver du till 4 portioner :
ris till 4 pers
4 bitar lax
olivolja
2 1/2 dl vatten
1 zucchini
1 gul lök
2 1/2 dl ajvar mild / stark
salt & peppar
ev. lite sambal oelek

Servera med ris

Gör din laxmiddag så här :
Tvätta , skala och skär zucchinin i lagpms stora bitar, finhacka löken och lägg åt sidan. Hetta upp en stekpanna med olivolja, stek laxen på bägge sidor tills den nästan är klar, lägg sedan undan på en tallrik. Fräs löken & zucchinin i olivolja och vrid över ett par drag med salt & pepparkvarn. Häll över vatten och ajvar och lägg ner laxen så att allt får sjuda upp. Gillar ni stark mat så välj den starka ajvar:n eller för att göra den mild- välj den svagare – man kan i efterhand smaka av med en tsk sambal oelek eller två.

Servera med ris. För att få ristorn använder jag e liten kopp som jag fyller och plattar till med ris.Sen sätter jag den upp och ner på tallriken och skakar ut riset. Voila – ett tjusigt upplägg.

0
5 kommentarer

File Oscar / Surf and Turf

Hej där.
Tiden försvann visst där och vips var det dags för lunch. Jobbat med bildredigering nu på morgonen för kommande fotojobb, många undrar över hur jag jobbar med bilderna på bloggen och jag redigerar ytterst lite. Men jag ljusar oftast upp och förminskar dem i storlek. Jag använder mig av ett gratisprogram som heter Picasa, de kanske inte har den nyaste funktionerna- men der räcker gott & väl för mina bilder. Och snart står helgen på glänt igen, hoppas ni har trevliga planer med den. Jag tänkte passa på att kiki in med ett riktigt smarrigt middagstips till bloggen- ett som du kanske kan testa redan ikväll eller imorgon.  File Oscarblev jag  tipsad av en bloggläsare, sen har jag ändrad receptet så det passar mig bättre – grönsparris istället för vit & så kräftstjärtar istället för räkor.

Fläskfile Oscar :
IMG_7150

Jag var fundersam först till kombinationen – det hade jag inte behövt vara det var verkligen jättegott.

Du behöver till 4 personer: 
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
Sparris
bearneiesås – vill du göra egen har jag recept HÄR
kräftstjärtar

Pommes

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader , och sätt in pommesen
Skär filen i cm tjocka medaljongbitar, fräs den klar i smör. Salta och peppra under stektiden.
Koka sparrisen alldente i saltat vatten.

Servera sedan genast – ät & njut!

IMG_7122-003

0
8 kommentarer

Nytt nummer och efterrätter

Godkväller,

Nytt nummer av Damernas trillade ner i min låda idag, och jag ser fram emot att sätta mig ner i soffan ikväll och börja bläddra i den. Just nu letar jag efterrätter i bloggarkivet, tänkte ha någon god efterrätt till imorgonkväll. Tänkte nog ingen pannacotta eller cheesecake denna gången  … jag letar på 😉

Månadens omslag på Damernas Värld

Damernas

Såg att det var en artikel om Izabella Scorupo, i detta numret.  Hon är så bra!

Damernas

Nu efter att jag suttit och kikat runt bland tidigare recept tror jag att jag ska ge mig på och baka den här gamla godingen till helgen. Ja, den får det bli.

Daimpaj – vem gillar inte det liksom?!

daim3

Det här behöver du :

3 dl vetemjöl
125 gram rumstempurerat smör
2 msk socker
1 äggula

Fyllning :
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gram smältsmör
1 krm salt

Garnering : 2 stycken hackade dubbeldajm

Serveras med citron grädde.

Gör så här :
Ställ ugnen på 150 grader
Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen.
Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret.
Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citron grädde eller god gräddglass. Citrongrädden gör jag med vispad grädde och rivet citronskal, också väldigt gott att blanda vispad grädde med några matskedar lemoncurd.

0
6 kommentarer

Uppdatering i garderoberna

Jag vet att många av er tycker det är roligt att se vad jag har shoppat, och nu blev det kläder idag.  För efter en snabb inventering så behövde höstgarderoberna uppdateras lite, både hos barnen och för mig. Till småttingarna hittade jag mycket fint på H&M – de har väl åandra sidan alltid fina barnkläder. Däremot hittade jag inget till mig där denna gången, så det fick bli en tur till Vero Moda för stickade nyheter.

IMG_7091

Rosa jeans har ståt på damens önskelista länge , så hon var jätteglad för att vi hittade dessa glittriga rosa.

Melvin hittade vi en grovstickad tröja till med matchande jeans.

IMG_7098

Annars tycker jag Kappahl har mycket  fina jeans också , men där hittade vi inget denna gången.

IMG_7103

Jag har lagat en riktigt god maträtt idag också, en klassiker har jag förstått.
Det receptet tror jag inte ni vill missa.

Hej på ett tag.

0
Kommentera

Gårdagens biokalas

Veckans rosbukett i gräddrosa.

Rosor

Jag missade ju helt att fotografera igår på Melvins kalas, tiden gick så snabbt. Ni var några som undrade vad vi bjöd på och vilken film som grabbarna såg. Först bjöd Melvin på blå läsk och färgglada cupcakes med chokladfrosting och strössel, sen var det lite presentöppning innan vi åkte ner till biografen. Anledningen till att vi skjutit upp kalaset berodde ju på att det inte funnits någon film som Melvin velat se innan- men så dök ”Pojken med guldbyxorna” upp i biotablån. Killarna fick välja läsk och godis/popcorn innan vi gick och såg filmen, eftersom det är 11 års gräns ( 7 år med vuxet sällskap ) så bokade jag en stol några rader bort från dem.

Filmen ger jag 4 stjärnor av fem. En riiiiktigt bra barnfilm, om ni vill se någon bra biofilm nu i höst.

Idag står det jobbmöte i min kalendern,
så på återseende snart igen.

0
3 kommentarer

Kycklingpanna med rosepeppar

Tjingeling,

Jag far lite fram & tillbaka här och förbereder för Melvins filmkalas han ska ha ikväll. Städa lite, plocka lite och så har vi bakat både cupcakes och småkakor. Så det doftar nybakat i hela huset. Melvin har bara bjudit in sina tre bästa vänner, så det blir ett litet kalas- så ville han ha det detta året. Nomi däremot vill ha ett jättestooort kalas har hon berättat idag, hon ska bjuda in alla hon känner och några till. Sen kilade hon in på rummet för att börja skriva ner alla kalaslekar hon ska ha ( sen att det är nästan 4 månader kvar tills hon fyller år …. det spelar ingen roll … haha ) Iallafall så tänkte jag kika förbi här lite snabbt  med ett tips på en god gryta / panna jag lagade för ett par dagar sedan. För lättlagade & god vardagmat tror jag att många vill ha tips på.

Detta är precis en sådan- kycklingpanna med rosepeppar

IMG_7079

Denna middagen tar 20 minuter att laga. Vi serverade med pasta, men funkar lika bra med ris eller kokt potatis.

För 4 personer behöver du :
500 gram tunna kycklingfileer
smör
2 1/2 dl vatten
2 msk konc. kycklingfond
1 tsk stött rosepeppar
2 1/2 dl grädde
2- 3 msk kinesisk soja
maizena ( redning)

Serveras med pasta, ris eller kokt potatis.

Gör så här:
Bryn fileerna med salt & peppar i en stekpanna med smör, på låg värme.
Häll över vatten och fond och låt sjuda i 10 – 15 minuter,  tills kycklingen är ordentligt tillagad. Vänd ner grädde, soya och den grovkrossade rosepepparn och låt sjuda upp.
Red sedan av grytan till önsakd konsistens, och låt sjuda upp igen.

Servera sedan genast.

Jag klippte över lite färska örter- ta det som du har hemma.

IMG_7078-001

1
6 kommentarer

15 år idag

Hipp hipp hurra.

Idag är det inte bara den första Oktober utan även den förstfödda sonens födelsedag. 15 år sedan jag blev mamma & hela världen bara plötsligt förändrades till så mycket bättre.  Grattis fina kloka Jacob på din 15 års dag, jag är så stolt och glad för att just jag får vara din mamma.

Jag fick leta en stund efter lite nya bilder här på sonen, och hittade ett par bilder från olika semesterresor iallafall.

Jacob

Från senaste semestern i Thailand, Jacob är den enda av barnen som vågar beställa in ”vanlig” thailändsk mat och inte bara pommes eller pannkakor.

IMG_6311

Jacob är hos sin pappa denna veckan, men jag ska hämta honom och gå ut och käka lunch på stan.  Presenten har han valt ut själv och den är klar & väntar redan. Som så många  andra blivande 15 åringar så är det mopeder som önskas på den stora dagen- så även här hemma. Han har ett par lektioner kvar på körskolan innan han får ut och köra.  Men tänk att liten blivit så här stor,helt otroligt vad tiden går.

Nu ska jag sätta fart och jobba lite innan det är dags för lunch!

Ha en jättefin onsdag så hörs vi snart.

0
6 kommentarer

Nu närmar det sig Kanelbullensdag

Våffeldagen, fettisdagen, nutelladagen – ja det är alltid roligt med olika små högtidsdagar att fira och den 4 oktober är det inget mindre än kanelbullensdag.
Så jag har letat fram mitt godaste recept på kanelbullar – brukar då baka dubbelt & gör hälften med krämig vaniljfyllning

Nomnom

Till ca 70 bullar behöver du :

2 pkt jäst ( söta degar)
250 gram smör
1 1/2 liter standard mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1 kryddmått salt
Vetemjöl Special cirka 2,2 kilo

Fyllningen gjorde vi halva med kanel :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3-4 msk kanel

Och halva med vanilj :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3/4 dl vaniljsocker

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och blandar ( alternativ. använder bakmaskin ) Jag hade i en 2 kilos påse plus tre- fem dl till. Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme.Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Denna degen bakade jag ut i 6 olika omgångar. Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna.Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.

Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Mina egna favoritbullar är inte kanelbullar utan  alla gånger är det dessa nutellabullarna – och de hittar du här

IMG_4481

0
9 kommentarer

Cupcakes med rosa frosting

sponsorskyltkungsornen

Godmorron,
Hoppas ni fått en riktigt lugn & fin start på dagen. Jag har i samarbete med Kungsörnens provbakat med några av deras färdig-mixer nu under några veckor. En av de jag valt ut att prova är blandannat dessa cupcakes. Som jag även testat att baka en gång tidigare på bloggen och då med chokladfrosting, ni hittar dem här.

Så här ser förpackningen ut.

IMG_5472

Jättelätt att lyckas med, och bra när man har bråttom. Bakningen är fördelat i två steg och två olika påsar i förpackningen.  I påse nummer 1 tillsätter bara vatten och rör ihop och fördelar ut i formarna. När de är färdiggräddade så börjar man med frostingen som finns i påse nummer 2.  Där tillsätter man lite smör & lite vatten och vispar ihop till en krämig fyllning.

Cupcakes inspiration

 Spritsa ut frostingen på cupcakes: en och strössla över det färgglada ströslet.
Volia – väldigt fina bakverk!

IMG_5574

2
4 kommentarer