Är man som jag mamma till fyra skolbarn så har man bakat ganska mycket under åren. Och något som de aldrig tröttnar på att baka är chokladbollar. Dessa är extra goda då de är bakade med florsocker, oboy & äkta smör.
Det här behöver du :
150 gram smör
2 dl florsocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk
Gör så här:
Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i färgglatt strössel och sen är det klart.
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Smörj formen, skala och skär äpplena tunt och fördela ut i formen. Sockra och pudra över kanel .
Mät sedan upp alla torra ingredienser i en skål, vänd ner sirapen & smält smöret och rör ihop med de torra ingredienserena, blanda tills du har en grynig smuldeg.
Fördela sedan ut den över äpplena och ställ in i mitten av ugnen och grädda tills du får en gyllene knäckig yta.
Servera sedan varm, kall eller ljummen med vaniljsås.
När man bara måste hitta något, då hittar man aldrig ett enda plagg. Och när man bara tänker titta lite, då hittar man en helt ny garderob. Jag tycker att det alltid är så för mig. Nu handlar jag gärna på nätet också, tycker det är smidigt som bara den att bara klicka hem, men det är ju roligare att gå runt i butikerna och bli inspirerad- helt klart.
Jag är en jeanstyp jag bor i det… ja jeans eller leggings – det är väl ändå bästa plaggen.
Sen är jag svag för stora stickade tröjor – speciellt nu till hösten och vinter.
Jeansen Vero Moda & även samtliga stickade tröjor.
Kunde inte bestämma vilken färg jag skulle ha – så det fick bli alla tre. Och denna röd/orange är jag helt kär i ,
underbart med lite färg i min grå / svarta klädsamling.
Återkommer om en stund med en jättegod paj som vi bakade igår till svärmor.
Äppelrecept kan man väl inte få för mycket av nu i dessa tider- fick även tips om att frysa in äppel ( har faktiskt aldrig gjort innan) Och med tanke på mängden av frukt i år, så tror jag att jag ska försöka mig på att frysa in några kilo.
Hoppas ni fått en finfin start på denna torsdag, jag ska iväg och uträtta ärenden och handla mat till helgen, Vi har middagsgäster både fredag och lördag, så nu har jag kollat ut två nya efterrätter som jag tänkte prova. Men innan jag ska fara iväg till affären tänkte jag tipsa om en jättegod sallad : om man tycker koriander är gott detvillsäga. Koriander, chili och lime är några av de tre ingredienser man möter mycket i den thailändska mat. Mums.
Härligt färgglad thai-sallad
Det här behöver du :
1 stor kycklingfile
smör + paprikapulver
1 bit gurka
krussallad ( eller annan krispig sallad )
1 bit röd paprika
1 bit gul paprika
röd lök
1 lime
Koriander
Gör så här: Stek kycklingen klar i smör , krydda med paprika pulver.
Tvätta och skär grönsakerna, dela den färdiga ljumna kycklingen. Pressa över lite lime och dekorera med massa koriander.
Jag & Molly ska ge oss ut på morgonpromenaden, ville bara kika in med ett tidigt middagstips till er som funderar på vad ni ska äta idag. Vi lagade en hel pajbuffe till middag igår, och så gott & frasigt med filodegsbotten. Och det som blev över är smidigt att frysa in i matlådor sedan, perfekt till hungriga tonåringar. Det blev 4 olika varianter, med köttfärs, lax, vegetariskt & en bacon. Recept kommer allt eftersom här på bloggen.
Jag använde mig av dessa aluminiumformar, vilket även är smidigt när man ska ha knytis.
Till en form på cirka 22-23 cm:
Tre ark med stora filodegsark
Flytande smör
Till fyllningen: smör
1/2 riven lök
2 pressade vitlöksklyftor
500 gram nötfärs
1 msk tomatpure
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 tsk kinesisk soja
dofta över lite paprika pulver
salt & peppar
Körsbärstomater & riven ost till garnering
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader.
Hetta upp en stekpanna med smör och fräslöken & vitlöken glansig. Vänd i färsen och bryn den klar. Blanda i tomatpure, crème fraîche & soja. Låt sjuda upp och smaka av med salt, peppar & paprika pulver.
Smörj formen med smör, och varje lager mellan filoarken så att de fastnar. Klipp bort överflödig filodeg. Fyll med köttfärsfyllningen. Dela körsbärstomaterna och dekorera med dem, riv över en god lagrad ost och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. om skalet för för mycket färg, lägg över lite folie, så att kanterna in blir brända.
Nästa månad åker vi till Thailand, och nedräkningen pågår absolut. Barnen har en varsin kalender på rummen som de kryssar ner dagar i, och jag har kollat över passen & börjat skriva listor. Och vi brukar alltid laga mycket thailändsk mat innan vi åker dit och så även denna gång, roligt att prova nya recept! Mycket wokat blir det, och som igår blev det en kycklingvariant med massa goda krispiga grönskaker. Skulle kunna äta detta varje dag tror jag .
Wooken är lätt att reglera i styrka genom att öka / minska mängden woksås. Jag brukar ha i en tsk extra sambal oelek – jag gillar kryddstark mat.
Det här behöver du :
500 gram kyckling
rapsolja
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1/2 huvud med färsk broccoli
2 morötter
1 1/2 dl vatten
Till woksåsen
2 1/2 msk japansk soja
saften av 1 lime
1 cm riven ingefära
2 stycken finhackade vitlöksklyftor
2 ( eller 3 ) tsk sambal oelek
2 msk sweet chilisås
1/2 dl vatten
Serveras med ris.
Gör så här : Rör ihop alla ingredienser till woksåsen.
Tvätta & skär grönsakerna i lagom stora klyftor. Börja med att fräsa broccolin, morötterna& löken, som behöver längst tid. Vänd sedan ner paprikan. Fräs till de fått fin färg men inte blivit mjuka. Häll upp på en tallrik. Och hetta upp en stekpanna/ wokpanna med olja igen – strimla kycklingen och fräs den klar. Vänd ner grönskakerna igen och häll över vatten och låt sjuda upp. Smaka nu av med woksåsen , jag hade nästan hela min woksås i, smaka av efter du tillsatt halva.
Ett lättlagat middagstips blir det idag, klart på tio femton minuter, kan inte bli snabbare vardagsmat. Så bra när man har ont om tid, men ändå vill laga nyttig & god mat. Så i
samarbete med Kungsörnen har jag provat deras makaroner ”ljus fiberpasta”. Och jag bestämde mig för att göra en krämig carbonara med bacon, och färskost.
Mums!
Krämig pasta Carbonara med bacon
Det här behöver du till cirka 4 personer : 1/2 paket ljus fiberpasta Makaroner- från kungsörnen
3 pkt bacon
150- 200 gram färskost ( valfri smak )
salt & peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackning i saltat vatten.
Under tiden klipper du ner bacon i en het stekpanna & steker det klart. Häll av vattnet på pastan och vänd ner färskost, och bacon i makaronerna.
Några varv med pepparkvarnen över grytan och servera genast med en krispig grönsallad.
Mer lättlagat kan det inte bli- och uppskattas av hela familjen.
Om ni som jag har massa äppel i trädgården och vill prova lite nya goda äppelpajsrecept tycker jag att ni ska provlaga denna.
Knäckig och god som bara den.
Sätt ugnen på 175 grader, skala och kärna ur äpplena.
Smörj formen med smör, och skär äppelbitarna i skivor.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smör blandningen,
Lägg äppelbitarna i den smorda formen och klicka / bred ut smeten över äpplena.
Ställ in i mitten på ugnen i ca 30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.
Måndag it is och jag har massa roliga jobb denna veckan, så det var inte särskilt svårt att gå upp när klockan ringde. Vi kom hem strax innan nio igårkväll, det blev lite senare då vi stannade till på mat hemma hos barnens farmor& farfar som haft våra småttingarna hela helgen. De ville såklart passa på att fira gårdagens födelsedagsbarn nämligen Jonathan. Han fick fina blommor och växter och blev så bortskämd med all god mat och fika ♥
Vita rosor och liljor i söta vasen från MIO
Spegel från EM och skänken är ett ommålat blocketfynd.
Håll utkik om en pyttestund för då kommer recept på knäckig äpplepaj,
En seg och god paj som min lillasyster bjöd på igår.
I samarbete med Extra tuggummi & Sos barnbyar så säljs dessa små böcker, alla dess intäkter går oavkortat till SOS barnbyars arbete. Ni kan tävla om dem här
eller så går de att köpa här
Nomi och jag läste boken innan hennes tandborstning, den lockade fram många skratt, med de olika djuren.
En rolig och spännande liten bok om en spårlöst försvunnen tandborsten,
ska göra tandborstningen roligare.
Boken är skriven av Peter Arrhenius & Ingela P Arrhenius
Nomi tyckte den var så spännande i sin tur att hon läste den för Molly, och vovven i familjen behöver verkligen läsa den här boken.
För hon tycker inte om tandborstning hon inte – men det är viktigt.
Tugga för skillnad är ett samarbete mellan Extra och SOS Barnbyar för att stärka barns tandhälsa i Ghana. Förutom intäkterna från boken går ett öre för varje tuggummi svenskarna tuggar under oktober och november till SOS Barnbyar och barns tandhälsa i Ghana.