Hej hej,
Jag & Molly ska ge oss ut på morgonpromenaden, ville bara kika in med ett tidigt middagstips till er som funderar på vad ni ska äta idag. Vi lagade en hel pajbuffe till middag igår, och så gott & frasigt med filodegsbotten. Och det som blev över är smidigt att frysa in i matlådor sedan, perfekt till hungriga tonåringar. Det blev 4 olika varianter, med köttfärs, lax, vegetariskt & en bacon. Recept kommer allt eftersom här på bloggen.
Jag använde mig av dessa aluminiumformar, vilket även är smidigt när man ska ha knytis.
Till en form på cirka 22-23 cm:
Tre ark med stora filodegsark
Flytande smör
Till fyllningen:
smör
1/2 riven lök
2 pressade vitlöksklyftor
500 gram nötfärs
1 msk tomatpure
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 tsk kinesisk soja
dofta över lite paprika pulver
salt & peppar
Körsbärstomater & riven ost till garnering
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Hetta upp en stekpanna med smör och fräslöken & vitlöken glansig. Vänd i färsen och bryn den klar. Blanda i tomatpure, crème fraîche & soja. Låt sjuda upp och smaka av med salt, peppar & paprika pulver.
Smörj formen med smör, och varje lager mellan filoarken så att de fastnar. Klipp bort överflödig filodeg. Fyll med köttfärsfyllningen. Dela körsbärstomaterna och dekorera med dem, riv över en god lagrad ost och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. om skalet för för mycket färg, lägg över lite folie, så att kanterna in blir brända.