Grekisk Filodegspaj

Hej hej,

Jag & Molly ska ge oss ut på morgonpromenaden, ville bara kika in med ett tidigt middagstips till er som funderar på vad ni ska äta idag. Vi lagade en hel pajbuffe till middag igår, och så gott & frasigt med filodegsbotten. Och det som blev över är smidigt att frysa in i matlådor sedan, perfekt till hungriga tonåringar. Det blev 4 olika varianter, med köttfärs, lax, vegetariskt & en bacon. Recept kommer allt eftersom här på bloggen.

IMG_7293

Jag använde mig av dessa aluminiumformar, vilket även är smidigt när man ska ha knytis.

Till en form på cirka 22-23 cm:
Tre ark med stora filodegsark
Flytande smör

Till fyllningen:
smör
1/2 riven lök
2 pressade vitlöksklyftor
500 gram nötfärs
1 msk tomatpure
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 tsk kinesisk soja
dofta över lite paprika pulver
salt & peppar

Körsbärstomater & riven ost till garnering

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Hetta upp en stekpanna med smör och fräslöken & vitlöken glansig. Vänd i färsen och bryn den klar. Blanda i tomatpure, crème fraîche & soja. Låt sjuda upp och smaka av med salt, peppar & paprika pulver.

IMG_7280

Smörj formen med smör, och varje lager mellan filoarken så att de fastnar. Klipp bort överflödig filodeg. Fyll med köttfärsfyllningen. Dela körsbärstomaterna och dekorera med dem, riv över en god lagrad ost och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.  om skalet för för mycket färg, lägg över lite folie, så att kanterna in blir brända.

Serveras med en god sallad.
IMG_7283

0
7 kommentarer

Kycklingwok a la Thailand

Nästa månad åker vi till Thailand, och nedräkningen pågår absolut. Barnen har en varsin kalender på rummen som de kryssar ner dagar i, och jag har kollat över passen & börjat skriva listor. Och vi brukar alltid laga mycket thailändsk mat innan vi åker dit och så även denna gång, roligt att prova nya recept! Mycket wokat blir det, och som igår blev det en kycklingvariant med massa goda krispiga grönskaker. Skulle kunna äta detta varje dag tror jag .

Wooken är lätt att reglera i styrka genom att öka / minska mängden woksås. Jag brukar ha i en tsk extra sambal oelek – jag gillar kryddstark mat.

Recept thailändsk mat

Det här behöver du :

500 gram kyckling
rapsolja
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1/2 huvud med färsk broccoli
2 morötter
1 1/2 dl vatten

Till woksåsen
2 1/2 msk japansk soja
saften av 1 lime
1 cm riven ingefära
2 stycken finhackade vitlöksklyftor
2 ( eller 3 )  tsk sambal oelek
2 msk sweet chilisås
1/2 dl vatten

Serveras med ris.

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser till woksåsen.
Tvätta & skär grönsakerna i lagom stora klyftor. Börja med att fräsa broccolin, morötterna& löken, som behöver längst tid. Vänd sedan ner paprikan. Fräs till de fått fin färg men inte blivit mjuka. Häll upp på en tallrik. Och hetta upp en stekpanna/ wokpanna med olja igen – strimla kycklingen och fräs den klar. Vänd ner grönskakerna igen och häll över vatten och låt sjuda upp. Smaka nu av med woksåsen , jag hade nästan hela min woksås i, smaka av efter du tillsatt halva.

Servera genast,

IMG_7408

0
13 kommentarer

Pastatisdag

sponsorskyltkungsornen

Godmorgon godmorgon,

Ett lättlagat middagstips blir det idag, klart på tio femton minuter, kan inte bli snabbare vardagsmat. Så bra när man har ont om tid, men ändå vill laga nyttig & god mat.  Så i
samarbete med Kungsörnen har jag provat deras makaroner ”ljus fiberpasta”. Och jag bestämde mig för att göra en krämig carbonara med bacon, och färskost.

Mums!

Pasta
 Krämig pasta Carbonara med bacon

Det här behöver du till cirka 4 personer :
1/2 paket ljus fiberpasta Makaroner- från kungsörnen
3 pkt bacon
150- 200  gram färskost ( valfri smak )
salt & peppar

IMG_5458-001

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackning i saltat vatten.
Under tiden klipper du ner bacon i en het stekpanna & steker det klart. Häll av vattnet på pastan och vänd ner färskost, och bacon i makaronerna.
Några varv med pepparkvarnen över grytan och servera genast med en krispig grönsallad.

Mer lättlagat kan det inte bli- och uppskattas av hela familjen.

IMG_7687

0
11 kommentarer

Knäckig äppelpaj

Om ni som jag har massa äppel i trädgården och vill prova lite nya goda äppelpajsrecept tycker jag att ni ska provlaga denna.
Knäckig och god som bara den.

IMG_7269-001

Daries recept på knäckig äppelpaj:

6 äpplen
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader, skala och kärna ur äpplena.
Smörj formen med smör, och skär äppelbitarna i skivor.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smör blandningen,
Lägg äppelbitarna i den smorda formen och klicka / bred ut smeten över äpplena.
Ställ in i mitten på ugnen i ca 30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

8
31 kommentarer

Födelsedagsbuketten

Hej,

Måndag it is och jag har massa roliga jobb denna veckan, så det var inte särskilt svårt att gå upp när klockan ringde. Vi kom hem strax innan nio igårkväll, det blev lite senare då vi stannade till på mat hemma hos barnens farmor& farfar som haft våra småttingarna hela helgen. De ville såklart passa på att fira gårdagens födelsedagsbarn nämligen Jonathan. Han fick fina blommor och växter och blev så bortskämd med all god mat och fika ♥

IMG_7278

Vita rosor och liljor i söta vasen från MIO

IMG_7289

Spegel från EM och skänken är ett ommålat blocketfynd.

IMG_7302

Håll utkik om en pyttestund för då kommer recept på knäckig äpplepaj,
En seg och god paj som min lillasyster bjöd på igår.

På återseende

0
2 kommentarer

Tugga för skillnad

sponsorskyltextra-001

God morgon

I samarbete med Extra tuggummi & Sos barnbyar så säljs dessa små böcker, alla dess intäkter går oavkortat till SOS barnbyars arbete. Ni kan tävla om dem här
eller så går de att köpa här

Nomi och jag läste boken innan hennes tandborstning, den lockade fram många skratt, med de olika djuren.

IMG_6927

En rolig och spännande liten bok om en spårlöst försvunnen tandborsten,
ska göra tandborstningen roligare.

Boken är skriven av Peter Arrhenius & Ingela P Arrhenius

IMG_6870

Nomi tyckte den var så spännande i sin tur att hon läste den för Molly, och vovven i familjen behöver verkligen läsa den här boken.
För hon tycker inte om tandborstning hon inte – men det är viktigt.

IMG_6838

Tugga för skillnad är ett samarbete mellan Extra och SOS Barnbyar för att stärka barns tandhälsa i Ghana. Förutom intäkterna från boken går ett öre för varje tuggummi svenskarna tuggar under oktober och november till SOS Barnbyar och barns tandhälsa i Ghana.

* * * * * * *

0
Kommentera

Veckomatsedel

Gomorron,
Ett tidsinställt litet blogginlägg om veckomatsedel kommer här.

Måndag  Krämig pastasallad med smak av örter
Tisdag  Korvgryta med chili
Onsdag Italiensk lax med fetaostkräm
Torsdag Kraschade potatisar med kyckling
Fredag Smörgåsbakelser

IMG_5658

Du behöver till 6 bitar
18 bitar formfranska / rostbröd

Grundfyllningen och det du har runtom  tårtan : 
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 – 1 dl majonäs

Fyllning nr 1 :
1 burk med leverpastej
1/2 dl gurkmix
ca : 2 dl av grundröran

Fyllning nummer 2 :
350 gram rökt skinka
ca: 2 dl av grundröran
ev. finhackad lök

Garnering: krossade ostbågar, skinka, räkor, kokta ägg, stjärnfrukt, tomater, gurka, lök , sallad, citron, gurka, färska örter.osv

Gör så här ;

Skär bort kanterna på brödet , och rada upp på en skärbräda eller liknande.
Vispa grädden till grundfyllningen, när den bildar toppar vispar du i creme fraiche och majonäs också. Fyllning ett med leverpastej rör du ihop med 2 dl av grundfyllningen och gurkmix. Fördela sedan ut den på den understa delen. Ju mer fyllning , ju saftigare. Hacka sedan löken och strimla skinkan till fyllning nummer två som du också blandar ihop med grundröran – 2 dl – eller ev lite mer. Sist lägger du på locket och breder in varje smörgåsbakelse med grundröran, plastar och ställ kallt gärna över natten.

Sedan dekorerar du dem precis innan ni ska äta dem.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet :  Kolagömmor

Det är en mördegskaka med den krämigaste kolasås du kan tänka dig. Toppat med choklad – alltså helt underbart goda!

IMG_7337

Vill du baka med hela kolasåsen så bör du dubbla kakdegen.

Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad  kondenserad mjölk
Noblesschoklad

Gör så här:
Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken. Koka hela burken med sötad kondenserad mjölk i ca tre timmar.  Låt svalna helt innan du öppnar den. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg , antingen för hand eller i matberedare. Ställ ugnen på 200 grader. Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med den krämiga kolakrämen. Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg. . När kakan kommer ut så lägger du en noblesschoklad på varje kaka.

Servera och njut!
0
13 kommentarer

Zucchinilax med smak av ajvar

Vilken härlig lördags det varit, vi har höststädat i trädgården i stugan. Vi kom hit redan igårkväll och har fixat med gräsklippning och tömt poolen. Idag hade vi lite fikabesök av lillasyster med familj, nytt recept på sockerkaka kommer snart. Sen åkte vi hem till mormor & morfar och fikande nu ikväll, och skvallrade lite över några koppar kaffe. Alltid lika mysigt. Och nu ska vi ställa oss och laga en ny laxrätt vi tänkt att prova länge, hoppas den blir god. En annan uppskattad laxrätt vi brukar laga är denna Zucchihilaxen med ajvar smak!  Fick en fråga bland kommentarerna vart man finner ”Ajvar” och den finner ni nog i nästan alla matbutiker, ibland står burkarna vid de internationella varorna.

Det är en kryddig paprikaröra och jag använder den gärna i matlagningen, kanongod att blanda ner i köttfärsåsen eller som i detta fallet med laxen.

Laxpanna

Denna middagen tar lika lång tid att laga som riset tar att koka- alltså väldigt snabblagat

Det här behöver du till 4 portioner :
ris till 4 pers
4 bitar lax
olivolja
2 1/2 dl vatten
1 zucchini
1 gul lök
2 1/2 dl ajvar mild / stark
salt & peppar
ev. lite sambal oelek

Servera med ris

Gör din laxmiddag så här :
Tvätta , skala och skär zucchinin i lagpms stora bitar, finhacka löken och lägg åt sidan. Hetta upp en stekpanna med olivolja, stek laxen på bägge sidor tills den nästan är klar, lägg sedan undan på en tallrik. Fräs löken & zucchinin i olivolja och vrid över ett par drag med salt & pepparkvarn. Häll över vatten och ajvar och lägg ner laxen så att allt får sjuda upp. Gillar ni stark mat så välj den starka ajvar:n eller för att göra den mild- välj den svagare – man kan i efterhand smaka av med en tsk sambal oelek eller två.

Servera med ris. För att få ristorn använder jag e liten kopp som jag fyller och plattar till med ris.Sen sätter jag den upp och ner på tallriken och skakar ut riset. Voila – ett tjusigt upplägg.

0
5 kommentarer

File Oscar / Surf and Turf

Hej där.
Tiden försvann visst där och vips var det dags för lunch. Jobbat med bildredigering nu på morgonen för kommande fotojobb, många undrar över hur jag jobbar med bilderna på bloggen och jag redigerar ytterst lite. Men jag ljusar oftast upp och förminskar dem i storlek. Jag använder mig av ett gratisprogram som heter Picasa, de kanske inte har den nyaste funktionerna- men der räcker gott & väl för mina bilder. Och snart står helgen på glänt igen, hoppas ni har trevliga planer med den. Jag tänkte passa på att kiki in med ett riktigt smarrigt middagstips till bloggen- ett som du kanske kan testa redan ikväll eller imorgon.  File Oscarblev jag  tipsad av en bloggläsare, sen har jag ändrad receptet så det passar mig bättre – grönsparris istället för vit & så kräftstjärtar istället för räkor.

Fläskfile Oscar :
IMG_7150

Jag var fundersam först till kombinationen – det hade jag inte behövt vara det var verkligen jättegott.

Du behöver till 4 personer: 
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
Sparris
bearneiesås – vill du göra egen har jag recept HÄR
kräftstjärtar

Pommes

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader , och sätt in pommesen
Skär filen i cm tjocka medaljongbitar, fräs den klar i smör. Salta och peppra under stektiden.
Koka sparrisen alldente i saltat vatten.

Servera sedan genast – ät & njut!

IMG_7122-003

0
8 kommentarer

Nytt nummer och efterrätter

Godkväller,

Nytt nummer av Damernas trillade ner i min låda idag, och jag ser fram emot att sätta mig ner i soffan ikväll och börja bläddra i den. Just nu letar jag efterrätter i bloggarkivet, tänkte ha någon god efterrätt till imorgonkväll. Tänkte nog ingen pannacotta eller cheesecake denna gången  … jag letar på 😉

Månadens omslag på Damernas Värld

Damernas

Såg att det var en artikel om Izabella Scorupo, i detta numret.  Hon är så bra!

Damernas

Nu efter att jag suttit och kikat runt bland tidigare recept tror jag att jag ska ge mig på och baka den här gamla godingen till helgen. Ja, den får det bli.

Daimpaj – vem gillar inte det liksom?!

daim3

Det här behöver du :

3 dl vetemjöl
125 gram rumstempurerat smör
2 msk socker
1 äggula

Fyllning :
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gram smältsmör
1 krm salt

Garnering : 2 stycken hackade dubbeldajm

Serveras med citron grädde.

Gör så här :
Ställ ugnen på 150 grader
Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen.
Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret.
Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citron grädde eller god gräddglass. Citrongrädden gör jag med vispad grädde och rivet citronskal, också väldigt gott att blanda vispad grädde med några matskedar lemoncurd.

0
6 kommentarer