Brrr… vad kallt det är nu på mornarna, en snabb bild när jag är på väg ut med Molly en liten runda. Dagens mjukiskläder: leggings med raggsockor, perfekt när man ska ut och gå morgonrundan med liten vovve. Synd bara att inte raggsocker & mjukiskläder kommer bli modernt – då hade jag varit en modeikon. He he 🙂
Ska snart hoppa i jeansen och skjortan och bege mig iväg mot Ullared – Wiiihii.
Någon som varit på Gekås nyss ? Finns det mycket julsaker? Eller något annat som jag inte får missa nu när jag ska dit. Tipsa mig gärna.
För att det inte ska vara helt tyst på bloggen medan jag är iväg och fyndar Så har jag uppdaterat med en så god efterrätt att jag vet i tusan om ni orkar vänta tills helgen för att baka denna. Så var beredd, har du citroner hemma kanske du kan baka den redan idag.
Tur att jag har tidinställt lite inlägg idag för ibland räcker liksom inte tiden till. Hade utvecklingssamtal för Jacob nu i förmiddags, och lite tankar blir det för kommande gymnasieval – det är inte lätt att välja alla gånger. Men Jacob har bestämt sig nu och det kommer bli jättebra. Efter mötet så åkte vi och lunchade och pizza är väl alltid gott. Innan jag skjutsade tillbaka honom till skolan, och hämtade hem Nomi från förskoleklass. Till middag idag har vi planerat en maträtt som är uppskattad av barnen, en gratäng med ris, currysås och kassler.
Vad ska ni äta idag?
Kassler & Currysås är en finfin kombo.
Det här behöver du till 4 personer : 600 gram kassler
ris till 4 personer
1 dl riven god ost
Currysåsen : 2 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
1 msk chilisås
Curry & salt efter smak och tycke
Gör så här: Ställ ugnen på 220 grader. Koka riset enligt anvisningar på förpackning. Häll det kokta riset ( bra om det inte är helt färdigkokt) i en ugnsform. Värm upp alla ingredienser till såsen och låt sjuda i fem minuter . Skiva över kasslern över riset, fyll på med den goda såsen . Skiva lite små söta körsbärstomater över och riv en dl ost över.
Gratinera i ugnen i cirka 15- 20 minuter . Servera med en sallad.
I helgen när vi hade gäster så gjorde vi små snittar till förrätt. Jag ger stort plus till alla förrätter so går att förbereda innan gästerna kommer. Som en liten smörgåsbakelse, fast endast med ett lager så att man orkar äta varmrätter ( och framförallt efterrätten )
Krossade ostbågar ger en god smak till både smörgåstårta och smörgåssnittar.
Det här beöver du till 10 stycken snittar:
20 rostbröd
Skagenröra ( recept nedan)
4 dl ostbågar
1/2 dl cremefraiche + philadelphiaost ( 50 / 50 )
Stenbitsrom
citron
Gör så här:
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Stamla ut de runda snittarna med hjälp av en rund form kanske pepparkaksform eller ett glas. Fördela ut fyllningen på 10 av snittarna, spara lite till dekoreringen ovan snittarna. Blanda ihop creme fraiche & pjiladelphiaost ochbred runt och ovan på snittarna. Krossa ostbågarna i en fryspåse med hjälp av en kavel som du rullar ovan på. När ostbågarna pulvertiserats rullar du snittarnas kanter i detta. Dekorera sedan snittarna med lite stenbitsrom, en bit citron och den goda skagenröran
Tack för alla bra tips ni har gett på få tandborstningen roligare, jag kommer nästa vecka att utse vinnarna i tävlingeni tävlingen av boken ”Vem tog min tandborste?” och den matchande postern. Och i samarbete med Extra så vill jag ge mina bästa tips för en roligare tandborstning.
Vi har alltid gjort så att barnen får välja sina egna tandborstar & tandkräm på affären
och denna gången valde Nomi rosa med fina bilder på.
Sen får hon borsta sina tänder själv först tills hon tycker att de är riktigt rena, sedan borstar jag dem ytterligare för att jaga bort de allra sista tandtrollen. När hon var mindre så sjöng vi alltid medan vi borstade bort alla busar, och det brukade hon tycka var kiknade roligt.
Tugga för skillnad är ett samarbete mellan Extra och SOS Barnbyar för att stärka barns tandhälsa i Ghana. Förutom intäkterna från boken går ett öre för varje tuggummi svenskarna tuggar under oktober och november till SOS Barnbyar och barns tandhälsa i Ghana.
Jag har precis satt mig i soffan med datorn en liten stund, väntar hem Melvin från Leos där han varit med kompis nu i eftermiddag. Och även Thelma som just nu är i stallet med sin kompis. Annars har det verkligen varit en lat söndag, ätit god mat & även provbakat en ny kaka från den växande recepthögen. Har så många recept som jag vill prova, vet inte när jag ska hinna bara.
Hade en bukett med fina rosor som börjat se lite trötta ut- men fortfarande så fina att jag inte ville kasta dem. Så jag klippte av dem och la dem i små skålar med vatten – kan man njuta av dem ett par dagar till .
Det räckte även till en liten blomskål ut i köket, sött.
Nu hör jag att barnen i hallen,
På återseende min vän & ha en riktigt fin söndagskväll.
Upp och hoppa med er, och duka fram en riktigt härlig söndagsfrukost. Det är vad jag ska göra nu, koka ägg, och rosta bröd, värma choklad till småttingarna och brygga kaffe till oss. Måste gilla söndagar – en lugn dag har vi framför oss och det planeras nog lite höststädning i trädgården. Det är avkoppling för mig, kasta fallfrukt, rensa lite ogräs och klippa ner buskar. Och ny vecka startar imorgon – jag tillhör dem som gillar måndagar också, det är en ny start och massa extra energi efter helgen.
Till er som vill ha lite tips på middagar i veckan har jag plockat fram några favoriter här. Hoppas ni hittar något ni gillar. Klicka på texten för att komma till respektive maträtt.
Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.
Det här behöver du till denna middag : 600 gram putsad fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar
Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta
Gör så här: Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna. Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter. Sedan är det klart att serveras.
* * * * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet : Brownies med färgglatt strössel
Gör så här : Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm . Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke. Smält chokladen över ett vattenbad, medan du vispar det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den smälta chokladen och sikta ner vetemjölsblandningen och blanda sist ner de hackade choklad bitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter.
Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den, denna kladdisen var inne exakt 50 minuter.
Som ni kanske märkt nu så fungerar det mycket lättare att kommentera, teknikerna har fixat så bra för att ni lättare ska kunna lämna en rad. Jo och nu har ni väntat på den här cheesecaken alldeles för länge… men den som väntar på något gott som man brukar säga. Väntar alltid för länge 😉
Denna måste ni baka- den är gudomligt god – om man gillar glass, choklad , kolasås och kex.
Så vad väntar ni på – åk och handla – och börja baka ♥ Ni har väl inte missat att jag finns på instagram också @jennysmatblogg – där tipsar jag dagligen om mina bästa recept.
Det här behöver du till en rund form 25 cm : 1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
Gör så här: Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. . Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Varva sedan hela twixbitar och smeten i två olika lager. Tänk på att inte lägga twixgodisarna så nära mitten, för då blir det svårt att skära i den. Frys in kakan minst i 5 timmar
Rör ihop grädden med den karamelliserade mjölken och fördela ut ungefär 3/4 av detta över kakan.
Strö över grovhackade twixbitar precis innan servering.
Detta inlägget riktar sig till dig som har en blogg. För jag får så många frågor och mail som handlar just om hur man ska få sin blogg att växa. Och jag sitter självklart inte på något facit, men jag kan tipsa vad jag tror & tycker är viktigt. Sen är det såklart relativt var en stor blogg är, en sida med 1000 läsare i veckan kan man tycka är stor. Och det är ju en rätt stor skillnad mot en blogg som har 150 stycken läsare. Jag började blogga för drygt 7 år sedan, och hade bara några tiotal som läste min blogg. Sen började jag att skriva på Pernillas värld, och fick genast många fler. Sedan har jag fått nya erbjudanden & bytt portaler ett par gånger innan jag nu kommit hem och har min egen domän. Idag ligger bloggen på cirka 350 000 – 400 000 besök i veckan enligt bloggportalen.se
Det är väldigt mycket arbete bakom en blogg, som man såklart inte tänker på….
Med hårt jobb, och envishet kan man komma långt.
Mina tips & tankar på att få en blogg att växa är :
Bestäm din inriktning.
Dv.s mat, inredning, mode, resor, smink eller familjeliv- försök att hålla dig till den linjen.
Uppdatera inte om du inte är nöjd med bild & text. Tråkiga bilder eller text kan få dina läsare att tappa intresse.
Bra att uppdatera sin blogg ofta – helst ett par – tre gånger om dagen.
Det är roligare att läsa en blogg som uppdateras ofta, en levande blogg.
Skriv alla dina inlägg med en bild, gärna en fin vältagen bild.
Med bilder blir bloggen mer intressant, bilder med fin skärpa är roligare att titta på.
Lagom mycket text till bilderna För mycket text kan bli trist att läsa, varva text med lagom mycket bilder.
Hellre flera korta inlägg om dagen än ett långt.
En ofta uppdaterad blogg känns mer intressant att läsa, det säger ni till mig iallafall
Länka ofta till bloggar du gillar, både större och mindre bloggar.
Det är ett bra sett att bli sedd.
Kommentera och tyck till på bloggar du läser också.
På så vis hittar flera in på din blogg,
skriv något genomtänkt så kanske fler blir nyfikna på att klicka in på din blogg.
Skaffa en facebook-sida till din blogg och tipsa om den.
Uppdatera ofta. Här hittar ni min då kan dina läsare dela dina inlägg- så att fler hittar till dig.
Och skaffa ett konto på instagram Jag heter @jennysmatblogg där
Bli länkkompisar med andra bloggare Där ni länkar varandra och på så vis hittar fler till era bloggar.
Lägg till din blogg till olika bloggportaler ,tex bloggportalen.se Då kan fler lättare hitta din blogg, och du kan följa lite statistik
När din blogg blir så pass stor att du får förfrågningar om samarbeten.
Tänk igenom noga vad du vill ska förknippas med din blogg, tacka inte ja till alla.
Välj med omsorg, en blogg med bara samarbeten känns snabbt tråkig.
Jag hoppas att ni fått några svar på era bloggfrågor och hittar några tips här.
Ja- har du en blogg så kan du alltid lämna en liten kommentar i kommentarsfältet,
jag brukar försöka kika in till er alla som lämnar en bloggadress efter er.
Nu är ju verkligen hösttiden här på riktigt och då bunkras det upp med doftljus, värmeljus och blockljus i mängder och det är väl ändå rätt mysigt med denna årstid. Det är sällan jag läser så mycket böcker som på hösten & vintern eller tittar på så mycket bra filmer eller serier. En riktig soffpotatis med andra ord, haha.
Hittade lite nya doftljus på chilli i onsdags- mest pågrund av den söta burken.
Denna söta lilla skål i mörkblått köpte jag på blomsterlandet, den fanns i olikafärger. Och jag gillar ju blått och att den var så prickig. Så denna fick åka ner i kundkorgen & följa med mig hem. Lite lagom att ha små godisbitar i till kaffet, eller lite nötter framförtv:n.
Efterrätten jag bakade igår vill ni inte missa- oj oj vad god den blev. Att baka med godis & riktig choklad är det bästa tycker jag.
Ha en riktigt fab fredag- så hörs vi om en stund igen.
Det är roligt att ni är så himla många som kikar in här om dagarna, och ni blir liksom bara fler för varje dag. Kikade in på Bloggportalen och den talar nu om 190000 besök i veckan in på min lilla blogg. Det tycker jag är jättekul men sen får jag också lite skrivkramp när jag föreställer er alla framför mig. Ärligt talat kan jag inte föreställa mig så många människor över huvudtaget på en och samma plats – ja men ni förstår. Ni är galet många som hänger här och jag blir urglad när ni lämnar ett litet avtryck bland kommentarerna.
Här hemma pågår just nu förberedelser till morgondagensefterrätt
Blandannat ska det bakas ner twix i denna, och även färskost. Kanske kan någon redan nu gissa vad det ska bli av dessa ingredienser?