Söta bordsrosor

 

Godkväll,

Jag har precis satt mig i soffan med datorn en liten stund, väntar hem Melvin från Leos där han varit med kompis nu i eftermiddag. Och även Thelma som just nu är i stallet med sin kompis. Annars har det verkligen varit en lat söndag, ätit god mat & även provbakat en ny kaka från den växande recepthögen. Har så många recept som jag vill prova, vet inte när jag ska hinna bara.

IMG_7713

Hade en bukett med fina rosor som börjat se lite trötta ut- men fortfarande så fina att jag inte ville kasta dem. Så jag klippte av dem och la dem i små skålar med vatten – kan man njuta av dem ett par dagar till .

IMG_7707

Det räckte även till en liten blomskål ut i köket, sött.

IMG_7698

Nu hör jag att barnen i hallen,

På återseende min vän & ha en riktigt fin söndagskväll.

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

Upp och hoppa med er, och duka fram en riktigt härlig söndagsfrukost. Det är vad jag ska göra nu, koka ägg, och rosta bröd, värma choklad till småttingarna och brygga kaffe till oss. Måste gilla söndagar – en lugn dag har vi framför oss och det planeras nog lite höststädning i trädgården. Det är avkoppling för mig, kasta fallfrukt, rensa lite ogräs och klippa ner buskar. Och ny vecka startar imorgon – jag tillhör dem som gillar måndagar också, det är en ny start och massa extra energi efter helgen.

Till er som vill ha lite tips på middagar i veckan har jag plockat fram några favoriter här. Hoppas ni hittar något ni gillar. Klicka på texten för att komma till respektive maträtt.

Måndag : Currydoftande torskgryta
Tisdag : Pasta med krämig baconsås
Onsdag : Godaste lasagnen med krämig sås 
Torsdag : Korvgratäng med potatismos
Fredag : Fläskfile i rosepepparsås

Recept fläskfile Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.

Det här behöver du till denna middag :
600 gram putsad fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör så här:
 Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna. Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter. Sedan är det klart att serveras.

* * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet :  Brownies med färgglatt strössel

Det här behöver du :

Smör & ströbröd till formen
3/4 dl vetemjöl
2 1/2  msk kakao
1 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
140  gram rumsvarmt mjukt smör
100 gram hackad valfri kvalitetschoklad

Gör så här :
Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm . Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke. Smält chokladen över ett vattenbad, medan du vispar det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp.  Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den smälta chokladen och sikta ner vetemjölsblandningen och blanda sist ner de hackade choklad bitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter.

Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den, denna kladdisen var inne exakt 50 minuter.

0
11 kommentarer

Twixcheesecake med kolasås

Godmorgon ♥

Som ni kanske märkt nu så fungerar det mycket lättare att kommentera, teknikerna har fixat så bra för att ni lättare ska kunna lämna en rad. Jo och nu har ni väntat på den här cheesecaken alldeles för länge… men den som väntar på något gott som man brukar säga. Väntar alltid för länge 😉

Denna måste ni baka- den är gudomligt god – om man gillar glass, choklad , kolasås och kex.

Så vad väntar ni på – åk och handla – och börja baka ♥ Ni har väl inte missat att jag finns på instagram också @jennysmatblogg – där tipsar jag dagligen om mina bästa recept.

IMG_7600-001

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

12 stycken dubbel-twix

Topping:
Karamelliserad mjölk
+ 4 msk ovispad vispgrädde

Karamelliserad är kokt kondenserad (sötad) mjölk.

godaste cheesecake

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. . Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Varva sedan hela twixbitar och smeten i två olika lager. Tänk på att inte lägga twixgodisarna så nära mitten, för då blir det svårt att skära i den. Frys in kakan minst i 5 timmar

Rör ihop grädden med den karamelliserade mjölken och fördela ut ungefär 3/4 av detta över kakan.
Strö över grovhackade twixbitar precis innan servering.

IMG_7630

2
77 kommentarer

Bloggtips, hur du får din blogg att växa

En liten bloggskola

Detta inlägget riktar sig till dig som har en blogg. För jag får så många frågor och mail som handlar just om hur man ska få sin blogg att växa. Och jag sitter självklart inte på något facit, men jag kan tipsa vad jag tror & tycker är viktigt. Sen är det såklart relativt var en stor blogg är, en sida med 1000 läsare i veckan kan man tycka är stor. Och det är ju en rätt stor skillnad mot en blogg som har 150 stycken läsare. Jag började blogga för drygt 7 år sedan, och hade bara några tiotal som läste min blogg. Sen började jag att skriva på Pernillas värld, och fick genast många fler. Sedan har jag fått nya erbjudanden & bytt portaler ett par gånger innan jag nu kommit hem och har min egen domän. Idag ligger bloggen på cirka 350 000 – 400 000 besök i veckan enligt bloggportalen.se

Det är väldigt mycket arbete bakom en blogg, som man såklart inte tänker på….
Med hårt jobb, och envishet kan man komma långt.

Bilder tror jag är jätteviktiga för en blogg.

Bloggtips
Lakrits och citronbiskvierna hittar du HÄR

Mina tips & tankar på att få en blogg att växa är :

Bestäm din inriktning.
Dv.s mat, inredning, mode, resor, smink eller familjeliv- försök att hålla dig till den linjen.

Uppdatera inte om du inte är nöjd med bild & text.
Tråkiga bilder eller text kan få dina läsare att tappa intresse.

Bra att uppdatera sin blogg ofta – helst ett par – tre gånger om dagen.
Det är roligare att läsa en blogg som uppdateras ofta, en levande blogg.

Skriv alla dina inlägg med en bild, gärna en fin vältagen bild.
Med bilder blir bloggen mer intressant, bilder med fin skärpa är roligare att titta på.

Lagom mycket text till bilderna
För mycket text kan bli trist att läsa, varva text med lagom mycket bilder.

Hellre flera korta inlägg om dagen än ett långt.
En ofta uppdaterad blogg känns mer intressant att läsa, det säger ni till mig iallafall

Länka ofta till bloggar du gillar, både större och mindre bloggar. 
Det är ett bra sett att bli sedd.

Kommentera och tyck till på bloggar du läser också.
På så vis hittar flera in på din blogg,
skriv något genomtänkt så kanske fler blir nyfikna på att klicka in på din blogg.

Skaffa en facebook-sida till din blogg och tipsa om den.
Uppdatera ofta. Här hittar ni min då kan dina läsare dela dina inlägg- så att fler hittar till dig.

Och skaffa ett konto på instagram
 Jag heter @jennysmatblogg där

Bli länkkompisar med andra bloggare
Där ni länkar varandra och på så vis hittar fler till era bloggar.

Lägg till din blogg till olika bloggportaler ,tex bloggportalen.se
Då kan fler lättare hitta din blogg, och du kan följa lite statistik

När din blogg blir så pass stor att du får förfrågningar om samarbeten.
Tänk igenom noga vad du vill ska förknippas med din blogg, tacka inte ja till alla.
Välj med omsorg, en blogg med bara samarbeten känns snabbt tråkig.

Jag hoppas att ni fått några svar på era bloggfrågor och hittar några tips här.

Ja- har du en blogg så kan du alltid lämna en liten kommentar i kommentarsfältet,
jag brukar försöka kika in till er alla som lämnar en bloggadress efter er.

1
47 kommentarer

Höst och doftljus

Happy Friday till er bloggisar!

Nu är ju verkligen hösttiden här på riktigt och då bunkras det upp med doftljus, värmeljus och blockljus i mängder och det är väl ändå rätt mysigt med denna årstid. Det är sällan jag läser så mycket böcker som på hösten & vintern eller tittar på så mycket bra filmer eller serier. En riktig soffpotatis med andra ord, haha.

Hittade lite nya doftljus på chilli i onsdags- mest pågrund av den söta burken.

IMG_7519

Denna söta lilla skål i mörkblått köpte jag på blomsterlandet, den fanns i olikafärger. Och jag gillar ju blått  och att den var så prickig. Så denna fick åka ner i kundkorgen & följa med mig hem. Lite lagom att ha små godisbitar i till kaffet, eller lite nötter framförtv:n.

IMG_7529

Efterrätten jag bakade igår vill ni inte missa- oj oj vad god den blev.  Att baka med godis & riktig choklad är det bästa tycker jag.

Ha en riktigt fab fredag- så hörs vi om en stund igen.

0
3 kommentarer

Ny efterrätt på gång

Godkväll min bloggvän, 

Det är roligt att ni är så himla många som kikar in här om dagarna, och ni blir liksom bara fler för varje dag. Kikade in på Bloggportalen och den talar nu om 190000 besök i veckan in på min lilla blogg. Det tycker jag är jättekul men sen får jag också lite skrivkramp när jag föreställer er alla framför mig. Ärligt talat kan jag inte föreställa mig så många människor över huvudtaget på en och samma plats – ja men ni förstår. Ni är galet många som hänger här och jag blir urglad när ni lämnar ett litet avtryck bland kommentarerna.

Här hemma pågår just nu förberedelser till morgondagensefterrätt

 

IMG_7537

 

Blandannat ska det bakas ner twix i denna, och även färskost. Kanske kan någon redan nu gissa vad det ska bli av dessa ingredienser?

 

 

0
29 kommentarer

Baka med barn

 Är man som jag mamma till fyra skolbarn så har man bakat ganska mycket under åren. Och något som de aldrig tröttnar på att baka är chokladbollar. Dessa är extra goda då de är bakade med florsocker, oboy & äkta smör.
Baka med barn

 Det här behöver du : 
150 gram smör
2 dl florsocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk

Gör så här: 

Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i färgglatt strössel och sen är det klart.

Chokladbollar recept

2
Kommentera

Knäckig smulpaj med äppel

Äppelpaj

Det här behöver du om du har en lika stor form som jag hade, till en mindre kan ni minska något på ingredienser

4 dl havregryn
3/4  tsk bakpulver
2 dl strösocker
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
3/4 dl ljus sirap
150 gram smält smör

godaste äppelpajen

Fyllning: 
6- 8 stycken  äppel
3 msk smör
1-2 tsk kanel

Servera med vaniljsås eller gräddglass

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Smörj formen, skala och skär äpplena tunt och fördela ut i formen. Sockra och pudra över kanel .
Mät sedan upp alla torra ingredienser i en skål, vänd ner sirapen & smält smöret och rör ihop med de torra ingredienserena, blanda tills du har en grynig smuldeg.
Fördela sedan ut den över äpplena och ställ in i mitten av ugnen och grädda tills du får en gyllene knäckig yta.

Servera sedan varm, kall eller ljummen med vaniljsås.

IMG_7501

1
24 kommentarer

Lite nya höstkläder i garderoben

Det där med att handla kläder…

När  man bara måste hitta något, då hittar man aldrig ett enda plagg. Och när man bara tänker titta lite, då hittar man en helt ny garderob. Jag tycker att det alltid är så för mig. Nu handlar jag gärna på nätet också, tycker det är smidigt som bara den att bara klicka hem, men det är ju roligare att gå runt i butikerna och bli inspirerad- helt klart.

IMG_5883-001

Jag är en jeanstyp jag bor i det… ja jeans eller leggings – det är väl ändå bästa plaggen.
Sen är jag svag för stora stickade tröjor – speciellt nu till hösten och vinter.

IMG_5887-001

IMG_6012-002

Jeansen Vero Moda & även samtliga stickade tröjor.
Kunde inte bestämma vilken färg jag skulle ha – så det fick bli alla tre. Och denna röd/orange är jag helt kär i ,
underbart med lite färg i min grå / svarta klädsamling.

IMG_5932-001

Återkommer om en stund med en jättegod paj som vi bakade igår till svärmor.
Äppelrecept kan man väl inte få för mycket av nu i dessa tider- fick även tips om att frysa in äppel ( har faktiskt aldrig gjort innan) Och med tanke på mängden av frukt i år, så tror jag att jag ska försöka mig på att frysa in några kilo.

Kram och på återseende.

0
7 kommentarer

Kycklingsallad med lime och koriander

Godmorgon på er,

Hoppas ni fått en finfin start på denna torsdag, jag ska iväg och uträtta ärenden och handla mat till helgen, Vi har middagsgäster både fredag och lördag, så nu har jag kollat ut två nya efterrätter som jag tänkte prova. Men innan jag ska fara iväg till affären tänkte jag tipsa om en jättegod sallad : om man tycker koriander är gott detvillsäga. Koriander, chili och lime är några av de tre ingredienser man möter mycket i  den thailändska mat. Mums.

Härligt färgglad thai-sallad

Kycklingsallad

Det här behöver du :
1 stor kycklingfile
smör + paprikapulver
1 bit gurka
krussallad ( eller annan krispig sallad )
1 bit röd paprika
1 bit gul paprika
röd lök
1 lime
Koriander

Gör så här:
Stek kycklingen klar i smör , krydda med paprika pulver.
Tvätta och skär grönsakerna, dela den färdiga ljumna kycklingen. Pressa över lite lime och dekorera med massa koriander.

Och klart att servera!

0
Kommentera